Luonnonkosmetiikka vs synteettinen, tiedätkö mitä ihollesi todella levität?

Mikä merkitys on pitkien ainesosaluetteloiden piilokemikaaleilla? Testaamani brändin kasvovoide sisälsi veden jälkeen runsaasti silikonia, ja sen ainesosaluettelossa oli huomattavasti enemmän erilaisia ainesosia. Joukossa oli myös useita ainesosia, jotka itse luokittelen kosmetiikan pahiksiksi. Rehellisesti sanottuna, näitä ainesosaluetteloita tutkittuani en uskaltanut testata tuotteita yhtä päivää pidempään terveyteni uhalla, vaikka olisinkin ollut utelias näkemään pidempiaikaiset vaikutukset.

Moikka moi arvoisa lukijani.

Tänään keskityn aiheeseen, joka yllättää minut yhä uudelleen, vaikka olenkin siitä tietoinen. Kyseessä ovat ihonhoitotuotteet ja kosmetiikka, sekä hämmästyttävän suuri määrä haitallisia aineita, joita jotkut näistä tuotteista sisältävät!

Kosmetiikan kehittäjänä ja myyjänä joudun toisinaan ammattini puolesta kokeilemaan myös muita kuin omia tuotemerkkejäni, ja nyt koitti jälleen yksi tällainen hetki.

Testissä oli tällä kertaa yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista kosmetiikkabrändeistä. Valitsin testiin tuotteita, jotka ovat samankaltaisia kuin omat suosituimmat tuotteemme: seerumin, peptidiseerumin, silmänympärysvoiteen ja kasvovoiteen.

Tuotteet olivat pakattuina 30–50 ml:n pakkauksiin ja niiden hinta vaihteli 80–100 euron välillä per tuote.

Arvostettukin kosmetiikka voi sisältää haitallisia aineita kauniissa pakkauksessa

En paljasta tässä blogikirjoituksessa, mistä merkistä on kyse. Sen sijaan keskityn analysoimaan näiden tuotteiden ainesosaluetteloita ja jakamaan kokemuksiani niiden vaikutuksesta omaan ihooni.

Aloitin testauksen seerumista, joka oli pakattu tyylikkääseen ja ylellisen oloiseen lasipulloon, jossa oli kultainen pipetti.

Kaikissa testaamissani tuotteissa ensimmäisenä ainesosana oli luonnollisesti vesi, joka on ainoa ainesosa, joka voi lisätä ihon kosteutusta. Tämä seerumi vaikutti näistä neljästä tuotteesta turvallisimmalta, sillä sillä oli lyhin ainesosaluettelo. Kuitenkin, kuten muissakin testituotteissa, silikoni oli korkealla ainesosien listalla.

Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane oli neljäntenä ainesosaluettelossa. Seerumi sisälsi myös muita silikoneja, kuten Dimethicone, joka on yksi yleisimmin käytetyistä silikoneista ihonhoidossa, sekä Polysilicone-11 ja silikonien emulgointiaineita, kuten Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone.

Lisäksi tuotteessa oli runsaasti polymeerejä, kuten Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Polyquaternium-51 ja PEG-8. Säilöntäaineina oli muun muassa Maailman syöpäjärjestön luokittelemia karsinogeenejä, kuten BHT (butylated hydroxytoluene), sekä sytotoksisia ainesosia, kuten Disodium EDTA.

Ja huomioitavaa on, että tässä tuotteessa oli nimenomaan lyhin ainesosaluettelo.

Kuvassa alla on INCI-dekooderilla tarkasteltu seerumin ainesosaluettelo. Kuten huomaat, hyviä ainesosia ei ole suhteellisen paljon verrattuna kokonaisainesosien määrään. Numerot listassa ovat ärsytysarvoja, jotka kertovat, kuinka todennäköisesti tai tunnetusti kyseinen ainesosa voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Katsotaanpa vertailun vuoksi meidän asiakkaidemme tämän hetken suosikkivoidetta, eli Mustikka kasvovoidetta. Kuten huomaatte, tulokset ovat aivan toisenlaiset!

Ärsytysarvo on “nolla–jotakin”, mikä johtuu esimerkiksi siitä, että Prunus Amygdalus Dulcis Oil eli manteliöljy saattaa aiheuttaa ärsytystä allergisille henkilöille. Tässä yhteydessä nolla tarkoittaa, että kyseinen ainesosa ei aiheuta ärsytystä, ellei henkilö ole sille allerginen.

Tarkastellaanpa toista asiakkaidemme suosikkikasvovoidetta, nimittäin Koentsyymi Q10 Hyaluronihappo 24H kasvovoidetta:

Testaamani brändin kasvovoide sisälsi veden jälkeen runsaasti silikonia, ja sen ainesosaluettelossa oli huomattavasti enemmän erilaisia ainesosia. Joukossa oli myös useita ainesosia, jotka itse luokittelen kosmetiikan pahiksiksi. Rehellisesti sanottuna, näitä ainesosaluetteloita tutkittuani en uskaltanut testata tuotteita yhtä päivää pidempään terveyteni uhalla, vaikka olisinkin ollut utelias näkemään pidempiaikaiset vaikutukset.

Erityisesti kasvovoide, mutta myös testaamani seerumit, tuntuivat iholla varsin paksuilta. Koska ihoni on taipuvainen rasvoittumaan – erityisesti nyt, kun olen viettänyt paljon aikaa tietokoneen ääressä – huomasin, että voide tuntui valuvan silmiini illan mittaan. Jouduin pyyhkimään silmäluomiani useaan otteeseen paperilla.

Omistan herkät ja helposti ärsyyntyvät silmät, joten ne alkoivat väistämättä punoittaa voimakkaasti. Lopulta minun ei auttanut muu kuin pestä nämä tuotteet pois kasvoiltani.

Alla on kuvapari: ensimmäisessä kuvassa näette minut tänä aamuna, kun olen puhdistanut kasvoni uudelleen Ruusu misellivedellä ja suorittanut normaalin kasvohoitorutiinini Saaren Taika -tuotteilla. Toisessa kuvassa kasvoni näyttävät siltä, miltä ne näyttivät testattuani näitä muita tuotteita.

Mitä tulee ryppyihin ja ihoärsytykseen, Saaren Taika -tuotteet ovat ehdottomasti voittajia verrattuna testaamiini tuotteisiin!

Miksi pidän silikonit poissa ihon- ja hiustenhoitotuotteistani?

Mikä on silikoni?

Silica, eli piidioksidi on hiekan pääkomponentti, ja sellaisenaan siis luonnossa esiintyvä. Piidioksidin on kuitenkin läpikäytävä merkittävä kemiallinen prosessi muuttuakseen silikoniksi.

Silikonit ihonhoidossa

Silikonit tunnetaan parhaiten niiden okkluusiivisista ominaisuuksista, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että ne muodostavat ihon pinnalle veden- ja ilmatiiviin kalvon.

Silikonit tasoittavat ihon epätasaisuuksia ja lukitsevat kosteuden ihoon. Vaikka silikonia sisältävät seerumit ja kosteusvoiteet saattavat saada ihosi näyttämään ja tuntumaan hyvältä hetkellisesti, ne eivät edistä ihosi pitkäaikaista terveyttä ja kuntoa.

Kun peset tuotteen pois, myös sen tuomat hyödyt huuhtoutuvat pois.

Silikonien okkluusiivisten kykyjen takaa paljastuu myös haittapuolia. Ne toki suojaavat ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä, mutta samalla ne myös lukitsevat ihon sisään ei-toivottuja aineita ja tämä on itselleni suurin huoli, sillä ihoni on herkkä ja herkästi reagoiva, joten en halua lukita pöpöjä ja epäpuhtauksia jo muutenkin reagoivalle iholleni.

Toinen keskeinen huoleni liittyy kosteutukseen. Vaikka silikonit kykenevätkin lukitsemaan ihon omaa kosteutta, ne eivät tarjoa iholle ravintoa, eivät edistä sen paranemista tai uudistumista, eivätkä salli muiden kosteuttavien ainesosien imeytyä ihon syvempiin kerroksiin.

Akneen taipuvaisilla henkilöillä silikonit voivat toimia esteenä, joka lukitsee iholle talia, likaa ja kuollutta ihosolukkoa, pahentaen näin aknea.

Yleisesti ottaen silikonit eivät itsessään tuki ihohuokosia, mutta ne voivat luoda esteen, joka sitoo muita komedogeenisiä aineita, näin lisäten aknen puhkeamisen riskiä.

Silikonit ja ihonhoitorutiini

Jos olet kymmenen vaiheen ihonhoitorutiinien fani tai edes kolmivaiheisten rutiinien ystävä, kannattaa laskea silikoniseerumi käsistäsi ja ottaa askel taaksepäin. Silikonit saattavat estää sitä seuraavien ainesosien imeytymisen ihoon, tehden silikonituotteen jälkeen levitetyistä tuotteista käytännössä hyödyttömiä.

Silikonit jäävät ihon pinnalle ja antavat toki alla olevien ainesosien imeytyä, mutta samalla ne luovat imeytymistä estävän suojakalvon ihon pintaan estäen talin normaalia poistumista sekä muita kosteuttavia ainesosia imeytymästä.

Silikonit ja ekologisuus

Silikonit kertyvät myös ympäristöön. Kun silikoni huuhdellaan viemäriin, ne edistävät lietteen kertymistä valtameriin ja vesistöihin, eivätkä välttämättä hajoa satoihin vuosiin. Ekologisesta näkökulmasta katsuttuna, silikoni ei ole kovin ekologinen raaka-aine.

Silikonin INCI-nimiä

Alla muutama yleisin silikonin INCI-nimi:

  • dimethicone
  • cyclomethicone
  • cyclohexasiloxane
  • cetearyl methicone
  • cyclopentasiloxane

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.