Moikka moi arvoisa lukijani!
Mikäli olet seuraillut minua blogissa tai somessa niin tiedät varmaan, että sairastan masennuksen ja ADD:n lisäksi sellaista kurjaa sairautta kuin sosiaalisten tilanteiden pelko. Tämä sairaus ei juurikaan näy päälle, eikä sitä toisinaan itsekään muista ajatella, kuten eräänä päivänä, josta sinulle nyt kerron!
Vanhasta muistista olisi nimittäin pitänyt ymmärtää, ja miehenikin asiasta vihjaisi, mutten reagoinut siihen, että jos tiedän, että samana päivänä on stressaava meno, kuten sinä päivänä lapsen HOJKS koululla, ei kannattaisi alkaa tekemään mitään muuta! Lähdin kuitenkin reippain mielin “Taikatehtaaseen” tarkoituksenani tehdä isompi, noin 90 kappaleen erä suosittua Ruususaippuaa.
Kaikki sujui mielestäni ihan hyvin, mutta jossakin kohtaa keskittymiseni on herpaantunut, koska saipputaikina alkoi jämähtää kattilaan jo ennen, kun olin saanut kaikkia aineksia joukkoon. Koko erähän siinä meni taas pilalle ja tappiot ovat jälleen tuntuvat 🙁 Mies sitten pääsikin toteamaan, että hänhän sanoi ettei kannata tänään mennä tekemään saippuaa. Ehkäpä ensi kerralla uskon häntä sitten!
Miten sosiaalisten tilanteiden pelko itselläni ilmenee?
Sosiaalisten tilanteiden pelko ilmenee minulla juuri keskittymisen herpaantumisena. Kerran erään valokuvanäyttelyn avajaisten aikaan olin liikkeellä vanhempieni Diesel autolla, koska se oli isompi kuin oma bensa-autoni ja sain sillä vietyä kaikki taulut näyttelypaikalle. Tulin välillä käymään kotona ja ajoin huoltoaseman kautta tankatakseni autoni. Tankkasin epähuomiossa bensaa koko tankin täyteen ja tajusin asian vasta, kun auto alkoi nykimään ja sammui lähistölle!
Näitä juttuja on vaikka kuinka paljon! Kerran olin menossa ostamaan uutta tietokonetta ja olin tilanteesta niin jännittynyt, että ajoin henkilöautollani huomaamattani rekka-auton takapyörien alle sillä seurauksella, että uudehkosta Toyotastamme meni koko takaovi kasaan. Tässä ihan lähiaikoina taas törmäsin uudella autollamme aurauskeppiin lääkärimatkalla, aivan suoralla tiellä. Seurasin kyllä ihan liikennettä, en ollut tällä kertaa edes laittanut radiota päälle, jotta pystyisin keskittymään ajamiseen paremmin, mutta nuo ihmisten tapaamista vaativat tilanteet ovat vain niin stressaavia, että tällaisia sattuu vaikka kuinka kovin koittaisi keskittyä 🙁
Sosiaalisten tilanteiden pelko ja ahdistus ilmenee itselläni myös fyysisenä kipuna. Voi esiintyä päänsärkyä, vatsakipua, joskus nousta jopa kuume. Muistan myös alle kouluikäisenä olleeni erikoisissa tutkimuksissa sairaalassa selittämättömien päänsärkyjen ja vatsakipujen vuoksi. Mitään rakenteellista vikaa ei silloinkaan löytynyt. Sosiaalisten tilanteiden pelko ja ahdistus aikaan saa minulla myös vapinaa, helpommillaan kädet vähän tärisee, mutta pahimmillaan se on joskus nukkumaan mennessä, kun kokoo kroppa tärisee sängyssä päästä varpaisiin tunti kausia.
Sosiaalisissa tilanteissa olen usein niin jännittynyt, ja haluan pois pääsyä niin kovasti, että käytökseni voi tuntua töykeältä ja töksähtelevältä, vaikken tarkoita sitä. Jos en pääse pois ahdistavasta tilanteesta, saatan puhua kireästi ja stressaantuneesti, joskus jopa tiuskia tahtomattani.
Mikä on sosiaalisten tilanteiden pelko?
Sosiaalisten tilanteiden pelko, eli sosiaalifobia, on ahdistuneisuushäiriö, joka aiheuttaa voimakasta pelkoa ja välttelevää käyttäytymistä sosiaalisissa tilanteissa. Se voi ilmetä monin tavoin, kuten pelkona puhua julkisesti, osallistua sosiaalisiin tapahtumiin tai kohdata ihmisiä arkipäiväisissä tilanteissa, kuten kaupassa käydessä tai puhelimessa. Tällaiset tilanteet voivat aiheuttaa voimakasta ahdistusta, hikoilua, sydämentykytystä ja jopa paniikkikohtauksia.
Vaikka sosiaalisten tilanteiden pelko ei näykään ulospäin, se on erittäin kuluttavaa ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Se voi estää ihmistä osallistumasta normaalisti sosiaaliseen elämään, työhön tai opiskeluun. Itse olen aikoinani joutunut pois työelämästä masennuksen ja sosiaalisten tilanteiden pelon vuoksi ja tilanteeni katsottiin niin vaikeaksi, että minulta evättiin myös joitakin kuntouttavia toimia, koska minun ei uskottu kuntoutuvani enää työelämään, mutta tässä sitä ollaan, yrittäjänä!
Artikkeli on alun perin julkaistu 24.04.2018. Uudelleenjulkaisen luetuimpia artikkeleita blogissani, olkaapa hyvä 🙂
3 vastausta