Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois
Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Mikä on tali-ihottuma, eli täliköhnä?

Tali-ihottuma, eli taliköhnä, eli seborrooinen ihottuma tai -ekseema on ärsyttävä vaiva, joka itsellänikin on ollut ainakin teini-ikäisestä asti.

Tali-ihottuma on rasvaisen oloista hilsettä, jota ilmestyy etenkin päänahkaan, mutta itselläni myös kulmakarvojen alueelle. Tavallisesta hilseestä sen erottaa siitä, että tavallinen hilse on lumihiutalemaista ja kevyttä, kun taas tali-ihottuman hilse on paksumpaa ja rasvaisempaa. Joskus täliköhnän hilse voi olla kellertävääkin.

Tali-ihottuma teininä

Muistan teini-ikäisenä, että minulla esiintyi hiusrajassa otsan ja ohimoiden tienoilla sellaista paksua ja rasvaista hilsettä, jota irtoili rapsuttamalla. En silloin tiennyt mitä se on, luultavasti olen ajatellut sen olevan tavallista hilsettä.

Nykyään, kun olen opiskellut melko paljon eri ihosairauksista, tunnistan, että se on ollut taliköhnää, mutta en osaa sanoa mistä se on johtunut.

Teini-ikä oli melko villiä minulla, oli kotoa karkailua, ja muuta, joista olenkin kertonut esimerkiksi yritykseni blogissa: selviytymistarinani Saaren Taika. Eli tämän päivän tiedoilla voisin sanoa, että tali-ihottuma on minulla pahentunut stressin vuoksi. Ainakin nykyään uskon, että se johtuu siitä.

Tali-ihottumani nimittäin katosi sitten varhais aikuisuuden aikana, enkä muista, että sitä olisi sen koommin esiintynyt itselläni.

Ennen, kuin nyt viime kuukausina. Yrityksen kasvaessa on stressikin kasvanut, josta olenkin kirjoittanut juuri muutama päivä takaperin:

SOSIAALISTEN TILANTEIDEN PELKO JA AHDISTUS SEKÄ UUDET REKRYTOINNIT

Tali-ihottuma kulmakarvoissa

Stressaava elämäntilanne on saanut tali-ihottumani ilmestymään uudelleen vuosien poissaolon jälkeen ja se on todella inhottavaa 🙁

tali-ihottuma kulmakarvoissa

Rasvaaminenkaan ei saanut taliköhnää asettumaan, vaan aina muutama tunti ihonhoitorutiinini jälkeen hilsettä alkoi ilmaantua taas kulmakarvojen alueelle, kunnes aloin hoitaa taliköhnä alueita keramideilla. 

Mistä seborrooinen ihottuma, eli tali-ihottuma johtuu?

Tali-ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, johon liittyy Malassezia-lajien lisääntyminen, häiriintynyt immuunijärjestelmä sekä ihon suojamuurin häiriöt. Malassezia-laji viittaa hiivasieniin, jotka kuuluvat Malassezia-sukuun.

Nämä mikro-organismit ovat osa ihmisen ja monien eläinten ihon normaalia mikroflooraa. Malassezia-sienet ovat ehdollisesti patogeenisiä, mikä tarkoittaa, että ne voivat aiheuttaa sairauksia tietyissä olosuhteissa, kuten kun ihon mikrobiomin tasapaino häiriintyy tai immuunijärjestelmä heikkenee.

Malassezia-lajit ovat yleisiä syitä erilaisiin iho-ongelmiin ja -sairauksiin, kuten pityriasis versicolor (savipuoli), seborrooinen ihottuma, follikuliitti ja jopa joissakin tapauksissa atooppinen ihottuma. Nämä sienet suosivat rasvaisia ihoalueita, kuten päänahkaa, kasvoja ja ylävartaloa, joissa ne voivat lisääntyä ja aiheuttaa tulehdusta tai muita iho-oireita.

Malassezia-suvun lajit hyödyntävät ihon talia ravintonaan, ja niiden kasvu voi lisääntyä, jos talin tuotanto on lisääntynyt. Tämän vuoksi niiden aiheuttamat iho-ongelmat ovat yleisempiä alueilla, joilla on suuri talirauhastiheys.

On yleisesti tiedossa, että stressi voi saada aikaan tali-ihottuman “räjähtämisen”, ja näin myös itselleni on käynyt. 

Miten tali-ihottumaa hoidetaan?

Tali-ihottuman ensisijainen hoito perustuu ihon päivittäiseen puhdistukseen vedellä ja sellaisen saippuan käyttöön, joka kykenee poistamaan härskiintynyttä talia sekä hallitsemaan lisääntyneitä hiiva- ja bakteerikantoja ilman, että se ärsyttää entisestään herkistynyttä ihoa tai kuivattaa sitä, mikä voisi johtaa talintuotannon lisääntymiseen. 

Paras saippua tali-ihottuman hoitoon onkin Saaren Taika Teepuusaippua, jonka antibakteeriset ominaisuudet hillitsevät haitallisten bakteerien lisääntymistä iholla ja, joka pesee hellävaraisesti ylimääräisen talin pois kuivattamatta kuitenkaan ihoa.

Tali-ihottuman hoitoon kannattaa kokeilla keramidia sisältäviä ihonhoitotuotteita, sillä keramidit parantavat ihon suojamuurin toimintoja.

Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa nimittäin oli havaittu, että seborrooisen ihottuman alueilla ihon suojamuuri oli häiriintynyt, johon liittyi keramidien heikkenemistä. Keramidikoostumuksen muutokset korreloivat suojamuurin vaurioitumisen kanssa, mikä osoittaa toiminnallisen suojamuurin ja keramidikoostumuksen välistä riippuvuutta.

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Keramidi boosteri taliköhnän hoidossa

Keramidien lisääminen omaan ihonhoitotuotteeseesi on todella helppoa, eikä vaadi muutoksia nykyiseen ihonhoitorutiiniisi. Saaren Taika Ecolution -sarja tarjoaa sinulle nimittäin Keramidi Boosterin, joka sisältää tiivistetyssä muodossa keramideja, joten voit lisätä tipan Keramidi boosteria minkä tahansa kosteusvoiteesi sekaan ja levittää sitä ihollesi.

Itse olen saanut Keramidi boosterista avun yhdessä kehittämäni Kamomilla Sheavoiteen kanssa myös atooppiseen ihottumaani, joka räjähti rikkinäisten pinsettien aiheuttaman nikkeli kosketuksen takia. Minulla on siis nikkeliallergia myöskin. 

Miten saa taliköhnän pois?

Saaren Taian kauneusblogista löydät vinkit, joiden avulla hoidat tali-ihottumaasi oikein ja tehokkaasti:

Kiitos, että luit. Saaren Taika Shopista löydät valikoiman tuotteita, joiden käyttöä suositellaan tali-ihottuman hoidossa:

Lähteet: 1, 2, 3

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.