Arjen ikuisuuskemikaalit jotka kertyvät kehoosi, aiheuttaen hormonihäiriöitä ja jopa syöpää

Mitä haittaa ikuisuuskemikaaleista on terveydelle? Muutoksia maksan entsyymeissä, suurentunut riski korkeaan verenpaineeseen tai raskausmyrkytykseen, pieniä alentumia vastasyntyneiden painossa sekä suurentunut riski munuais- tai kivessyöpään.

Mitä ovat ikuisuuskemikaalit, jotka ovat haitallisia terveydellemme?

”Ikuisuuskemikaali” on nimitys, jota käytetään kuvaamaan pitkäikäisiä, ympäristöön vaikuttavia kemikaaleja, jotka eivät hajoa luonnossa. 

Ikuisuuskemikaalit voivat pysyä ympäristössä vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja, ja ne voivat kertyä eliöihin ja ihmisiin aiheuttaen mahdollisia terveyshaittoja. Esimerkkejä tällaisista kemikaaleista ovat eräät perfluoratut yhdisteet (PFAS), polyklooratut bifenyylit (PCB) ja tietyt torjunta-aineet.

Ikuisuuskemikaalit voivat siis kertyä eliöiden ja ihmisten elimistöön, ja koska ne eivät hajoa luonnollisesti, ne voivat kumuloitua elimistössä ajan mittaan.

Tämä voi aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, kuten hormonihäiriöitä ja syöpää. Tärkeää on myös huomata, että nämä kemikaalit voivat kulkeutua elintarvikeketjussa, joten ne voivat siirtyä pienemmistä eliöistä suurempiin ja lopulta ihmisiin.

Mitä haittaa ikuisuuskemikaaleista on ihmiselle?

Ikuisuuskemikaalien, kuten PFAS-yhdisteiden, on arvioitu aiheuttavan useita terveyshaittoja ihmisille.

Esimerkiksi korkeat PFAS-pitoisuudet saattavat vaikuttaa immuunijärjestelmään ja alentaa rokotteen tehoa lapsilla.

Tutkimuksissa on havaittu myös korkeampia kolesterolitasoja, muutoksia maksan entsyymeissä, suurentunut riski korkeaan verenpaineeseen tai raskausmyrkytykseen, pieniä alentumia vastasyntyneiden painossa sekä suurentunut riski munuais- tai kivessyöpään.

Eläinkokeissa on havaittu, että PFAS-yhdisteet voivat aiheuttaa maksan ja immuunijärjestelmän vaurioita, alhaisia syntymäpainoja, synnynnäisiä vikoja, viivästynyttä kehitystä ja vastasyntyneiden kuolemia. 

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaisten tutkijoiden mukaan PFAS-yhdisteiden on arvioitu lisäävän syöpäriskiä ja aiheuttavan hedelmällisyysongelmia.

Missä kosmetiikassa on ikuisuuskemikaaleja?

Kosmetiikan haitalliset kemikaalit

Ikuisuuskemikaaleja, joita kutsutaan myös PFAS-yhdisteiksi (per- ja polyfluoroalkyyliyhdisteet), voidaan käyttää monissa kosmetiikkatuotteissa, kuten aurinkovoiteet, peitevoiteet, meikkivoiteet, parranajovoiteet, kasvovoiteet ja itseruskettavat voiteet.

Vaikka PFAS-yhdisteiden rajoituksia on asetettu, on silti havaittu, että joissain tuotteissa on PFAS-kemikaaleja, mukaan lukien kielletyt sellaiset, tasolla, joka oli tuhansia kertoja korkeampi kuin suositeltu taso.

Eräässä tutkimuksessa tunnistettiin 13 erilaista PFAS-yhdistettä lähes 200:sta kosmeettisessa tuotteesta 28 eri merkiltä. PFAS-yhdisteitä löydettiin meikeistä, aurinkovoiteista, shampoista ja partavaahdoista, joiden mukana oli myös joitakin lasten tuotteita, kuten hammastahna, aurinkovoide, shampoo ja hoitoaine.

Tunnista eri PFAS-yhdisteet

PFAS on lyhenne sanoista perfluorattuja alkyyliyhdisteitä (per- and polyfluoroalkyl substances), joka viittaa laajaan ryhmään kemiallisia yhdisteitä. PFAS-yhdisteet ovat rakenteeltaan monimuotoisia ja niitä on tuhansia erilaisia. Alla on joitakin yleisemmin tunnettuja PFAS-yhdisteitä:

 1. Perfluorooctanoic Acid (PFOA), tunnetaan myös nimellä C8
 2. Perfluorooctane Sulfonate (PFOS)
 3. Perfluorobutane Sulfonate (PFBS)
 4. Perfluorohexane Sulfonate (PFHxS)
 5. Perfluorononanoic Acid (PFNA)
 6. Perfluorodecanoic Acid (PFDA)
 7. Perfluoroundecanoic Acid (PFUnDA)
 8. Perfluorododecanoic Acid (PFDoDA)

Nämä yhdisteet ovat vain muutamia esimerkkejä PFAS-yhdisteistä, mutta ne antavat kuvan PFAS-yhdisteiden monimuotoisuudesta. Vaikka nämä yhdisteet eroavat toisistaan kemialliselta rakenteeltaan, niillä on yhteisiä ominaisuuksia, kuten veden-, rasvan- ja lämmönkestävyys, eli esimerkiksi vedenkestävässä meikissä tai lämpösuojan sisältävissä hiustuotteissa voi hyvinkin olla PFAS-yhdisteitä.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Muita terveydelle haitallisia aineita, joita löytyy yleisesti kosmetiikasta

 1. PEG yhdisteitäEtyleenioksidi on eräs haitallinen kemikaali, joka voi olla kosmetiikassa. Se on syöpää aiheuttava kemikaali ja voi aiheuttaa myös mutageenisia vaikutuksia, lisääntymisvaikeuksia ja herkistymistä. Kosmetiikassa se voi olla jääminä halvemmissa synteettisissä emulgaattoreissa, kuten PEG-yhdisteissä.

 2. Parabeenit (esim. metyyliparabeeni, propyyliparabeeni): Parabeeneja käytetään säilöntäaineina kosmetiikassa. Niiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa ja mahdollisesti edistävän rintasyöpää.

 3. Ftalaatit (esim. dibutyyliftalaatti, dietyyliftalaatti): Ftalaatteja käytetään muun muassa hajuvesissä ja hiustenhoitotuotteissa. Niiden on havaittu häiritsevän hormonitoimintaa ja ne voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Joissakin tutkimuksissa ftalaattien on havaittu lisäävän lapsen astma- ja allergiariskiä.

 4. Synteettiset UV-suodattimet (esim. oksibentsoni, oktokryleeni): Nämä aineet suojaavat ihoa auringon UV-säteilyltä. Ne voivat kuitenkin häiritä hormonitoimintaa ja niiden on havaittu kertyvän elimistöön​.

 5. sulfaattejaSLS ja SLES, eli sulfaatit (natriumlauryylisulfaatti ja natriumlauretisulfaatti): Nämä aineet ovat pinta-aktiivisia aineita, joita käytetään saippuoissa, shampoissa ja hammastahnoissa. Niiden on raportoitu aiheuttavan ihoärsytystä​ ja haittoja vesistöihin.

 6. Triclosan ja triclocarban: Nämä ovat antibakteerisia aineita, joita käytetään esimerkiksi antibakteerisissa saippuoissa. Ne voivat häiritä hormonitoimintaa ja niiden käyttöä on rajoitettu joissakin maissa​.

 7. Formaldehydi: Formaldehydiä ja formaldehydin vapauttajia käytetään kosmetiikan säilöntäaineina. Formaldehydin on todettu olevan ihmisille syöpää aiheuttava aine ja se voi aiheuttaa ihon ärsytystä ja allergisia reaktioita.

 8. Mineraaliöljyt (esim. parafiini, vaseliini): Mineraaliöljyt ovat peräisin raakaöljystä ja niitä käytetään monissa kosmetiikkatuotteissa, kuten huulivoiteissa ja kosteusvoiteissa. Vaikka mineraaliöljyjen on todettu olevan yleisesti turvallisia ihmisille, jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että ne voivat kertyä elimistöön ja aiheuttaa tulehduksellisia reaktioita. Voiteissa käytettynä ne tekevät läpäisemättömän kerroksen iholle, joka pitkällä aikavälillä johtaa ihon kuivumiseen ja saattaa aiheuttaa näppyjä.

 9. silikonitSilikonit (ainesosat, jotka päättyvät -cone tai -siloxane, esim. (amodimethicone, cyclopentasiloxane, dimethicone, dimethicone copolyol) ovat muoviyhdisteitä, joilla aikaansaadaan mm. meikeissä ja hiustuotteissa sileä tuntu. Pitkällä aikavälillä silikonit kuitenkin kertyvät mm. hiuksen pintaan ja tukkivat hiussuomuja estäen useiden oikeasti hoitavien aineiden läpäisyn syvälle hiussuomun tyveen.

  Silikoni ei hajoa luonnossa ja kosmetiikassa käytettyjä silikoneja löytyykin mm. kalatiskin kaloista, joista ne päätyvät takaisin myös meidän ihmisten elimistöön!

 10. Synteettiset hajusteet (esim. parfum, fragrance): Synteettiset hajusteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihoärsytystä. Lisäksi ne voivat sisältää ftalaatteja, jotka voivat häiritä hormonitoimintaa​.

Muita terveydelle haitallisia kemikaaleja, joita löytyy arjen tuotteista

 1. Fosfaatit: Näitä aineita, joita usein käytetään niiden vedenpehmentävien ominaisuuksien vuoksi yleensä mm. pyykinpesuaineissa, voi johtaa rehevöitymiseen, prosessiin, joka voi vahingoittaa vesistöjen elämää, kun nämä aineet pääsevät vesistöihin.

 2. Valkaisuaine (Natriumhypokloriitti): Korkeat pitoisuudet voivat olla vaarallisia, mahdollisesti aiheuttaen ihon palovammoja, hengitysongelmia ja silmävaurioita.
 3. 1,4-dioksani: Tätä ainetta löytyy usein jääminä pyykinpesuaineista. Se on potentiaalinen ihmisen karsinogeeni ja haitallinen ympäristölle.

 4. Nonyylifenoli-etoksyylaatit (NPE:t): Nämä aineet on kielletty EU:ssa niiden hormonitoimintaa häiritsevien vaikutusten vuoksi, mutta niitä voi löytyä tuontituotteista. Ne ovat myrkyllisiä vesielämälle ja voivat kertyä ympäristöön.

 5. Tuoksut: Synteettiset tuoksut voivat aiheuttaa allergioita ja astmaa. Jotkut saattavat myös sisältää ftalaatteja, jotka ovat tunnettuja endokriinisten toimintojen häiritsijöitä.

 6. Optiset kirkasteet: Nämä aineet heijastavat UV-valoa saaden vaatteet näyttämään kirkkaammilta. Ne voivat aiheuttaa ihon ärsytystä ja voivat olla myrkyllisiä vesielämälle.

 7. Väriaineet: Jotkut väriaineet voivat aiheuttaa ihon ärsytystä tai allergioita ja voivat olla myrkyllisiä ympäristölle.

Saaren Taika ei käytä tuotteissaan PFAS-yhdisteitä, triklosaania, Ftalaatteja, biosideja, parabeeneja, synteettisiä UV-filttereitä, PEG-yhdisteitä, mineraaliöljyjä, silikoneja, eikä muitakaan haitallisia ainesosia. 

Saaren Taika käyttää tuotteissaan vain korkealaatuisimpia raaka-aineita, joissa ei ole kemiallisia jäämiä haitallisista aineista. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 803 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

Syksyinen hemmotteluhetki kotona

Haluatko hemmotella itseäsi ja kumppaniasi/kaveriasi kotona, lue vinkit!

Syksy on täydellistä aikaa pysähtyä, rentoutua ja hemmotella itseään ja läheisiään. Kun ulkona tuulee ja sataa, mikä olisikaan parempaa kuin sytyttää kynttilöitä, laittaa rentouttavaa musiikkia soimaan ja nauttia spa-hetkestä oman kodin lämmössä.

Saaren Taian legendaarinen Teepuushampoo nyt nestemäisenä & alekoodi!

Koska oma elämäni olisi todella hirvittävää puolessa päivässä rasvoittuvien hiusteni ja kutisevan päänahkani kanssa, ilman kehittämääni Teepuu palashampoota, olen 100% vakuuttunut, että tämä uusi nestemäinen Teepuu shampoo tulee olemaan paras ja ikiaikainen suosikkini for ever!

Kesän 2023 suosituimmat postaukset

Kesä 2023 oli täynnä unohtumattomia hetkiä, ja blogini heijasteli tätä innostusta. Nyt, kun syksy on saapunumassa ja kesä on jäämässä taakse, on täydellinen aika katsahtaa taaksepäin ja muistella niitä postauksia, jotka keräsivät eniten huomiota ja inspiroivat lukijoitani.

%d bloggaajaa tykkää tästä: