Arjen ikuisuuskemikaalit jotka kertyvät kehoosi, aiheuttaen hormonihäiriöitä ja jopa syöpää

Mitä haittaa ikuisuuskemikaaleista on terveydelle? Muutoksia maksan entsyymeissä, suurentunut riski korkeaan verenpaineeseen tai raskausmyrkytykseen, pieniä alentumia vastasyntyneiden painossa sekä suurentunut riski munuais- tai kivessyöpään.

Mitä ovat ikuisuuskemikaalit, jotka ovat haitallisia terveydellemme?

“Ikuisuuskemikaali” on nimitys, jota käytetään kuvaamaan pitkäikäisiä, ympäristöön vaikuttavia kemikaaleja, jotka eivät hajoa luonnossa. 

Ikuisuuskemikaalit voivat pysyä ympäristössä vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja, ja ne voivat kertyä eliöihin ja ihmisiin aiheuttaen mahdollisia terveyshaittoja. Esimerkkejä tällaisista kemikaaleista ovat eräät perfluoratut yhdisteet (PFAS), polyklooratut bifenyylit (PCB) ja tietyt torjunta-aineet.

Ikuisuuskemikaalit voivat siis kertyä eliöiden ja ihmisten elimistöön, ja koska ne eivät hajoa luonnollisesti, ne voivat kumuloitua elimistössä ajan mittaan.

Tämä voi aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, kuten hormonihäiriöitä ja syöpää. Tärkeää on myös huomata, että nämä kemikaalit voivat kulkeutua elintarvikeketjussa, joten ne voivat siirtyä pienemmistä eliöistä suurempiin ja lopulta ihmisiin.

Mitä haittaa ikuisuuskemikaaleista on ihmiselle?

Ikuisuuskemikaalien, kuten PFAS-yhdisteiden, on arvioitu aiheuttavan useita terveyshaittoja ihmisille.

Esimerkiksi korkeat PFAS-pitoisuudet saattavat vaikuttaa immuunijärjestelmään ja alentaa rokotteen tehoa lapsilla.

Tutkimuksissa on havaittu myös korkeampia kolesterolitasoja, muutoksia maksan entsyymeissä, suurentunut riski korkeaan verenpaineeseen tai raskausmyrkytykseen, pieniä alentumia vastasyntyneiden painossa sekä suurentunut riski munuais- tai kivessyöpään.

Eläinkokeissa on havaittu, että PFAS-yhdisteet voivat aiheuttaa maksan ja immuunijärjestelmän vaurioita, alhaisia syntymäpainoja, synnynnäisiä vikoja, viivästynyttä kehitystä ja vastasyntyneiden kuolemia. 

Suomalaisten tutkijoiden mukaan PFAS-yhdisteiden on arvioitu lisäävän syöpäriskiä ja aiheuttavan hedelmällisyysongelmia.

Missä kosmetiikassa on ikuisuuskemikaaleja?

Kosmetiikan haitalliset kemikaalit

Ikuisuuskemikaaleja, joita kutsutaan myös PFAS-yhdisteiksi (per- ja polyfluoroalkyyliyhdisteet), voidaan käyttää monissa kosmetiikkatuotteissa, kuten aurinkovoiteet, peitevoiteet, meikkivoiteet, parranajovoiteet, kasvovoiteet ja itseruskettavat voiteet.

Vaikka PFAS-yhdisteiden rajoituksia on asetettu, on silti havaittu, että joissain tuotteissa on PFAS-kemikaaleja, mukaan lukien kielletyt sellaiset, tasolla, joka oli tuhansia kertoja korkeampi kuin suositeltu taso.

Eräässä tutkimuksessa tunnistettiin 13 erilaista PFAS-yhdistettä lähes 200:sta kosmeettisessa tuotteesta 28 eri merkiltä. PFAS-yhdisteitä löydettiin meikeistä, aurinkovoiteista, shampoista ja partavaahdoista, joiden mukana oli myös joitakin lasten tuotteita, kuten hammastahna, aurinkovoide, shampoo ja hoitoaine.

Tunnista eri PFAS-yhdisteet

PFAS on lyhenne sanoista perfluorattuja alkyyliyhdisteitä (per- and polyfluoroalkyl substances), joka viittaa laajaan ryhmään kemiallisia yhdisteitä. PFAS-yhdisteet ovat rakenteeltaan monimuotoisia ja niitä on tuhansia erilaisia. Alla on joitakin yleisemmin tunnettuja PFAS-yhdisteitä:

 1. Perfluorooctanoic Acid (PFOA), tunnetaan myös nimellä C8
 2. Perfluorooctane Sulfonate (PFOS)
 3. Perfluorobutane Sulfonate (PFBS)
 4. Perfluorohexane Sulfonate (PFHxS)
 5. Perfluorononanoic Acid (PFNA)
 6. Perfluorodecanoic Acid (PFDA)
 7. Perfluoroundecanoic Acid (PFUnDA)
 8. Perfluorododecanoic Acid (PFDoDA)

Nämä yhdisteet ovat vain muutamia esimerkkejä PFAS-yhdisteistä, mutta ne antavat kuvan PFAS-yhdisteiden monimuotoisuudesta. Vaikka nämä yhdisteet eroavat toisistaan kemialliselta rakenteeltaan, niillä on yhteisiä ominaisuuksia, kuten veden-, rasvan- ja lämmönkestävyys, eli esimerkiksi vedenkestävässä meikissä tai lämpösuojan sisältävissä hiustuotteissa voi hyvinkin olla PFAS-yhdisteitä.

Muita terveydelle haitallisia aineita, joita löytyy yleisesti kosmetiikasta

 1. PEG yhdisteitäEtyleenioksidi on eräs haitallinen kemikaali, joka voi olla kosmetiikassa. Se on syöpää aiheuttava kemikaali ja voi aiheuttaa myös mutageenisia vaikutuksia, lisääntymisvaikeuksia ja herkistymistä. Kosmetiikassa se voi olla jääminä halvemmissa synteettisissä emulgaattoreissa, kuten PEG-yhdisteissä.

 2. Parabeenit (esim. metyyliparabeeni, propyyliparabeeni): Parabeeneja käytetään säilöntäaineina kosmetiikassa. Niiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa ja mahdollisesti edistävän rintasyöpää.

 3. Ftalaatit (esim. dibutyyliftalaatti, dietyyliftalaatti): Ftalaatteja käytetään muun muassa hajuvesissä ja hiustenhoitotuotteissa. Niiden on havaittu häiritsevän hormonitoimintaa ja ne voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Joissakin tutkimuksissa ftalaattien on havaittu lisäävän lapsen astma- ja allergiariskiä.

 4. Synteettiset UV-suodattimet (esim. oksibentsoni, oktokryleeni): Nämä aineet suojaavat ihoa auringon UV-säteilyltä. Ne voivat kuitenkin häiritä hormonitoimintaa ja niiden on havaittu kertyvän elimistöön​.

 5. sulfaattejaSLS ja SLES, eli sulfaatit (natriumlauryylisulfaatti ja natriumlauretisulfaatti): Nämä aineet ovat pinta-aktiivisia aineita, joita käytetään saippuoissa, shampoissa ja hammastahnoissa. Niiden on raportoitu aiheuttavan ihoärsytystä​ ja haittoja vesistöihin.

 6. Triclosan ja triclocarban: Nämä ovat antibakteerisia aineita, joita käytetään esimerkiksi antibakteerisissa saippuoissa. Ne voivat häiritä hormonitoimintaa ja niiden käyttöä on rajoitettu joissakin maissa​.

 7. Formaldehydi: Formaldehydiä ja formaldehydin vapauttajia käytetään kosmetiikan säilöntäaineina. Formaldehydin on todettu olevan ihmisille syöpää aiheuttava aine ja se voi aiheuttaa ihon ärsytystä ja allergisia reaktioita.

 8. Mineraaliöljyt (esim. parafiini, vaseliini): Mineraaliöljyt ovat peräisin raakaöljystä ja niitä käytetään monissa kosmetiikkatuotteissa, kuten huulivoiteissa ja kosteusvoiteissa. Vaikka mineraaliöljyjen on todettu olevan yleisesti turvallisia ihmisille, jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että ne voivat kertyä elimistöön ja aiheuttaa tulehduksellisia reaktioita. Voiteissa käytettynä ne tekevät läpäisemättömän kerroksen iholle, joka pitkällä aikavälillä johtaa ihon kuivumiseen ja saattaa aiheuttaa näppyjä.

 9. silikonitSilikonit (ainesosat, jotka päättyvät -cone tai -siloxane, esim. (amodimethicone, cyclopentasiloxane, dimethicone, dimethicone copolyol) ovat muoviyhdisteitä, joilla aikaansaadaan mm. meikeissä ja hiustuotteissa sileä tuntu. Pitkällä aikavälillä silikonit kuitenkin kertyvät mm. hiuksen pintaan ja tukkivat hiussuomuja estäen useiden oikeasti hoitavien aineiden läpäisyn syvälle hiussuomun tyveen.

  Silikoni ei hajoa luonnossa ja kosmetiikassa käytettyjä silikoneja löytyykin mm. kalatiskin kaloista, joista ne päätyvät takaisin myös meidän ihmisten elimistöön!

 10. Synteettiset hajusteet (esim. parfum, fragrance): Synteettiset hajusteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihoärsytystä. Lisäksi ne voivat sisältää ftalaatteja, jotka voivat häiritä hormonitoimintaa​.

Muita terveydelle haitallisia kemikaaleja, joita löytyy arjen tuotteista

 1. Fosfaatit: Näitä aineita, joita usein käytetään niiden vedenpehmentävien ominaisuuksien vuoksi yleensä mm. pyykinpesuaineissa, voi johtaa rehevöitymiseen, prosessiin, joka voi vahingoittaa vesistöjen elämää, kun nämä aineet pääsevät vesistöihin.

 2. Valkaisuaine (Natriumhypokloriitti): Korkeat pitoisuudet voivat olla vaarallisia, mahdollisesti aiheuttaen ihon palovammoja, hengitysongelmia ja silmävaurioita.
 3. 1,4-dioksani: Tätä ainetta löytyy usein jääminä pyykinpesuaineista. Se on potentiaalinen ihmisen karsinogeeni ja haitallinen ympäristölle.

 4. Nonyylifenoli-etoksyylaatit (NPE:t): Nämä aineet on kielletty EU:ssa niiden hormonitoimintaa häiritsevien vaikutusten vuoksi, mutta niitä voi löytyä tuontituotteista. Ne ovat myrkyllisiä vesielämälle ja voivat kertyä ympäristöön.

 5. Tuoksut: Synteettiset tuoksut voivat aiheuttaa allergioita ja astmaa. Jotkut saattavat myös sisältää ftalaatteja, jotka ovat tunnettuja endokriinisten toimintojen häiritsijöitä.

 6. Optiset kirkasteet: Nämä aineet heijastavat UV-valoa saaden vaatteet näyttämään kirkkaammilta. Ne voivat aiheuttaa ihon ärsytystä ja voivat olla myrkyllisiä vesielämälle.

 7. Väriaineet: Jotkut väriaineet voivat aiheuttaa ihon ärsytystä tai allergioita ja voivat olla myrkyllisiä ympäristölle.

Saaren Taika ei käytä tuotteissaan PFAS-yhdisteitä, triklosaania, Ftalaatteja, biosideja, parabeeneja, synteettisiä UV-filttereitä, PEG-yhdisteitä, mineraaliöljyjä, silikoneja, eikä muitakaan haitallisia ainesosia. 

Saaren Taika käyttää tuotteissaan vain korkealaatuisimpia raaka-aineita, joissa ei ole kemiallisia jäämiä haitallisista aineista. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.