Huomenta! Osa teistä lukijoista tunteekin mut jo hiukan ehkä fanaattisenakin luonnollisten ”kemikaalien” puolestapuhujana ja käyttäjänä, sillä sen jälkeen, kun muutimme tänne saaristoon asumaan ikiomaan taloomme, olen alkanut olla enemmän kiinnostunut minkälaista jätevettä taloutemme laskee takaisin tuonne luontoon.

Vanhassa talossa, jossa asuimme vuokralla, en totta puhuakseni ollut kovinkaan kiinnostunut jätevesiemme laadusta enkä juurikaan kiinnnittänyt huomiota pesuaineisiin joita viemäriin kaadoin vaan käytin surutta vahvojakin pesu- ja huuhteluaineita sekä viemärin avaajaa jne!

Täällä omassa talossa jonka ostimme syksyllä onkin toisenlaiset jätevesihommelit, kun täällä on sellainen imeytyskenttä jonka läpi jätevetemme suodattuu takaisin luontoon ja ostaessamme taloa saimme tottakai tutustua myös imeytyskentän pohjapiirrokseen sekä sen toimintaperiaatteeseen.

Tämä herättikin minut tajuamaan, että kaikki pesuaineet, niin shampoot, saippuat kuin tiskikoneaineet ja pyykinpesuaineet ja huuhteluaineetkin valuvat viemäristä ”suoraan” takaisin luontoon! (Kirjoitin suoraan siksi, että vaikka se likavesi valuukin ensin imeytyskenttään, niin sekin on osa luontoa).

Käytän nykyään puhdistuksessa paljon itse tehtyjä luonnollisia pesuaineita, kuten eilen tiskikoneen puhdistuksessa käytin sellaista ekologista konstia jossa tiskikone ensin tyhjennettiin (tottakai!) ja otettiin aterinkori yms. turhat sieltä pois, sekä puhdistettiin suodatin, sen jälkeen alimmalle tasolle laitettiin laakea astia johon annostelin 2dl etikkaa ja ylemmälle tasolle 1dl ruokasoodaa, sitten kone päälle täydellä kuumuudella ja pesun jälkeenkin annettiin vielä olla avaamatta luukkua puolisen tuntia. Kone tuli todella kiiltäväksi sisältä ja pesutulos on taas kuin uudella!

Tupareihin valmistautumis bloggauksessani kerron mihin kaikkeen olen pyykkietikkaa käyttänyt kodin puhdistuksessa sekä hiukan imeytyskenttämme ”sielunelämää”, voit lukea sen alempaa.

Eritoten täällä uudessa kodissa on alkanut ekologisuus ja luonnonmukaisuus pesuaineissa kiinnostaa ihan eri tavalla, koska meillä on täällä saaressa imeytyskenttä harmaavesille ja olen lukenut, että pitäisi käyttää luonnollisia pesuaineita jottei imeytyskentän bakteerit, ne pikku kaverit jotka hoitavat puhdistustyön, vahingoitu.

Maahanimeyttämössä puhdistus perustuu biologiseen toimintaan maaperässä. Bakteerit ja pieneliöt käyttävät jäteveden sisältämää kuormitusta ravintonaan ja samalla jätevesi puhdistuu. (Lähde).

Maassa olevat ja siihen muodostuvat mikrobit “syövät” pois lika-aineita jätevedestä ja jätevesi puhdistuu. (Lähde).

Mutta mennäänpä sitten siihen itse asiaan eli siihen ekologiseen punkkikarkotteeseen!

Nimittäin luettuani muutamat kauhutarinat Bravecto nimisestä punkki”lääkkeestä” en enää todellakaan halua syöttää rakkaille lemmikeilleni moisia ”hermomyrkkyjä” (tarina 1, tarina 2, lisää enkuksi) joten lähdin Googlen syövereistä etsimään mikä karkottaisi punkkeja valkosipulin lisäksi?

Löysinkin monenmoista ohjetta ja tässä ensimmäinen oma kokeiluni jota nyt on suihkittu sekä koiriin aina ennen uloslähtöä, että itseeni. Ennen oman punkkisuihkeen tekemistä olimme löytäneet jo yhden punkin kiinnittyneenä valkoiseen bokseriimme, Pontus onkin oikea punkkimagneetti sillä valkoisena se tuntuu imevän punkkeja itseensä! Minussakin oli viime syksynä kolme kertaa punkki ja Pontuksessa tosiaan joka ulkoilukerralla, eli olemme oikein hyvä testiporukka tälle omatekemälle aineelle.

Omatekemä punkkikarkote sisältää siis ihan tavallista hanavettä sekoitettuna eteerisiin öljyihin joiden luin karkottavan punkkeja.  Suihketta ei missään nimessä saa suihkuttaa naaman alueelle, eikä varsinkaan silmiin! Itselleni suihkuttelin sitä hihoihin ja lahkeisiin ja koirille jalkoihin, selkään ja kylkiin. Käyttämäni eteeriset öljyt ovat luonnollisia ja turvallisia ja niitä voi jopa käyttää ruokiin joten mitään vaaraa koirille ei tule vaikka ne nuolisivatkin turkkejaan suihkuttelun jälkeen (HUOM! Ostaessasi eteerisiä öljyjä muista tarkistaa, että öljyt ovat tosiaan eteerisiä, eli suoraan kasvista puristettuja eikä tuoksuöljyjä jotka voivat sisältää kemikaaleja ja olla näin myrkyllisiä ihmisille tai eläimille ja aiheuttaa esim. iho- tai hengitysoireita!)

Kokeilemme tätä suihketta nyt esim. viikon ajan ja palaan sitten kertomaan oliko siitä hyötyä vai haittaa, sillä olen myös lukenut punkkikarkotesuihkeista, jotka enemmänkin houkuttelevat punkkeja kuin karkoittavat! 😀

EDIT: 6.5.2017 Suihketta nyt testattu reilu viikko eikä ainuttakaan punkkia ole meissä keissään kävellyt saatika kiinnittynyt eli voin paljastaa reseptini:

  • 1litra vettä
  • 10 tippaa laventelia
  • 10 tippaa lemonia
  • 10 tippaa limeä
  • sekoitus mieluusti blenderillä jolla öljyn ja veden saa pysymään sekoittuneena paremmin.

Jos et jaksa tehdä omaa sekoitusta eri tuoksuista, löytyy markkinoilta myös valmiiksi sekoitettuja eteerisiä öljyjä kuten Saaren Taika Virkistys, joka on raikas ja voimakkaasti tuoksuva sisältäen lemonia, rosemarya, eucalyptusta ja peppermintiä, eli se peittää varmasti tehokkaasti hengityksen hiilidioksidin ja huijaa punkkia olemaan tarttumatta uhriinsa 🙂 

[Lisäys] Voit myös muutella ohjetta itsellesi sopivampaan suuntaan, luulen (huom! en siis tiedä!!), että punkkien ehkäisyssä tärkeintä on jotenkin estää punkkia havaitsemasta se ulos hengitetty hiilidoksidi, millä keinoin sen sitten haluaa tehdä, on täysin itsestä kiinni 🙂

[Lisäys 2] Mies, joka ei käyttänyt suihketta sai rantaheinikosta punkin, käyttää muuten kiltisti suihkettani nykyään 😀

Osta Virkistys tästä: https://shop.saarentaika.com/

tee itse luonnollinen punkkikarkote

Voit muuten ostaa Saaren taian eteerisiä öljyjä suoraan alta, tai siirtyä Saaren Taika Shoppiin tästä: https://shop.saarentaika.com/collections/tuoksut-kotiin

Sen verran olen punkeista tänne muuttomme jälkeen opiskellut, että ne eivät viihdykään pelkästään heinikossa vaan myös havumetsässä, tämä selittääkin miksi minulle tuntuu ”hyppäävän punkit puusta päälle” enemmänkin kuin kiipeävän jalkoja pitkin! Tiedän myös, että punkit haistavat uhrinsa niiden uloshengittämän hiilidioksidin perusteella eikä esim. hien tai muun tuoksun perusteella, me olemme siis Pontuksen kanssa ilmeisesti melkoiset puuskuttajat sillä muissa ei juurikaan punkkeja ole näkynyt 😀

Mainos
Saaren Taika - Puhdasta kosmetiikkaa saaristosta! Saaren Taika® - Puhdasta kosmetiikkaa saaristosta
Saaren Taika® jälleenmyyjät löydät tästä linkistä: www.saarentaika.com/jalleenmyyjat

Ainakin tämä paikka on erittäin ”punkkirikas” ja minä ja Pontus ollaan erittäin kovia punkki”magneetteja” ilman mitään suojaa, joten testitulos lienee aika luotettava 🙂

HUOM! Tämä punkkisuihke on yksittäisen ihmisen itse tekemä, tätä ei ole allergiatestattu, ihmistestattu (paitsi itseeni ja perheenjäseniini), eläintestattu paitsi omiin koiriini, eikä tälle ole tehty mitään muitakaan testejä esim. turvallisuus- tai kemikaalitestejä. Tuotteen valmistus ja käyttö on täysin omalla vastuulla. Älä käytä tuotetta jos tiedät olevasi allerginen jollekin sen ainesosalle, älä suihkuta suoraan iholle ainakaan kokeilematta ensin pienelle alueelle, älä suihkuta etenkään lapsen iholle, äläkä suihkuta aroille tekstiileille.