Tein itse luonnollisen punkkikarkotteen

Tein itse luonnollisen punkkikarkotteen

Huomenta! Osa teistä lukijoista tunteekin mut jo hiukan ehkä fanaattisenakin luonnollisten ”kemikaalien” puolestapuhujana ja käyttäjänä, sillä sen jälkeen, kun muutimme tänne saaristoon asumaan ikiomaan taloomme, olen alkanut olla enemmän kiinnostunut minkälaista jätevettä taloutemme laskee takaisin tuonne luontoon.

Vanhassa talossa, jossa asuimme vuokralla, en totta puhuakseni ollut kovinkaan kiinnostunut jätevesiemme laadusta enkä juurikaan kiinnnittänyt huomiota pesuaineisiin joita viemäriin kaadoin vaan käytin surutta vahvojakin pesu- ja huuhteluaineita sekä viemärin avaajaa jne!

Täällä omassa talossa jonka ostimme syksyllä onkin toisenlaiset jätevesihommelit, kun täällä on sellainen imeytyskenttä jonka läpi jätevetemme suodattuu takaisin luontoon ja ostaessamme taloa saimme tottakai tutustua myös imeytyskentän pohjapiirrokseen sekä sen toimintaperiaatteeseen.

Tämä herättikin minut tajuamaan, että kaikki pesuaineet, niin shampoot, saippuat kuin tiskikoneaineet ja pyykinpesuaineet ja huuhteluaineetkin valuvat viemäristä ”suoraan” takaisin luontoon! (Kirjoitin suoraan siksi, että vaikka se likavesi valuukin ensin imeytyskenttään, niin sekin on osa luontoa).

Pyykkietikkaa käsittelevässä bloggauksessani olen kertonut hiukan tarkemmin kuinka ekologista pyykkietikka on esim. pyykin huuhteluaineena, no näissäkin on eroja kuten olen asiaa tutkittuani saanut huomata; on synteettiseen etikkahappoon valmistettuja pyykkietikoita ja on valkoviinietikkaan valmistettuja joissa on yhtälailla luonnolle haitallisia kemikaaleja 🙁

Valkoviinietikka sisältää hyvin usein allergeenejä, kuten Rikkidioksidia, joka happamoittaa luontoa, sekä Sulfiitteja (yleisimmin Kaliumvetysulfiittia) jotka saattavat aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa, päänsärkyä, hengitysoireita, keuhkoputkien supistumista sekä limakalvo-oireita. Luonnossa happamoituminen vaikuttaa eniten vesistöihin ja vesieiliöihin joista herkimpiä ovat ravut, kotilot, simpukat, lohi- ja särkikalat.

Lähde: https://www.saarentaika.com/ukk/

Tietääkseni markkinoilla on tällä hetkellä vain yksi täysin ekologinen pyykkietikka ja se on Saaren Taika® jota olen nyt itsekin siirtynyt käyttämään.

Käytän nykyään puhdistuksessa paljon itse tehtyjä luonnollisia pesuaineita, kuten eilen tiskikoneen puhdistuksessa käytin sellaista ekologista konstia jossa tiskikone ensin tyhjennettiin (tottakai!) ja otettiin aterinkori yms. turhat sieltä pois, sekä puhdistettiin suodatin, sen jälkeen alimmalle tasolle laitettiin laakea astia johon annostelin 2dl etikkaa ja ylemmälle tasolle 1dl ruokasoodaa, sitten kone päälle täydellä kuumuudella ja pesun jälkeenkin annettiin vielä olla avaamatta luukkua puolisen tuntia. Kone tuli todella kiiltäväksi sisältä ja pesutulos on taas kuin uudella!

Tupareihin valmistautumis bloggauksessani kerron mihin kaikkeen olen pyykkietikkaa käyttänyt kodin puhdistuksessa sekä hiukan imeytyskenttämme ”sielunelämää”, voit lukea sen alempaa.

Eritoten täällä uudessa kodissa on alkanut ekologisuus ja luonnonmukaisuus pesuaineissa kiinnostaa ihan eri tavalla, koska meillä on täällä saaressa imeytyskenttä harmaavesille ja olen lukenut, että pitäisi käyttää luonnollisia pesuaineita jottei imeytyskentän bakteerit, ne pikku kaverit jotka hoitavat puhdistustyön, vahingoitu.

Maahanimeyttämössä puhdistus perustuu biologiseen toimintaan maaperässä. Bakteerit ja pieneliöt käyttävät jäteveden sisältämää kuormitusta ravintonaan ja samalla jätevesi puhdistuu. (Lähde).

Maassa olevat ja siihen muodostuvat mikrobit “syövät” pois lika-aineita jätevedestä ja jätevesi puhdistuu. (Lähde).

Mutta mennäänpä sitten siihen itse asiaan eli siihen ekologiseen punkkikarkotteeseen!

Nimittäin luettuani muutamat kauhutarinat Bravecto nimisestä punkki”lääkkeestä” en enää todellakaan halua syöttää rakkaille lemmikeilleni moisia ”hermomyrkkyjä” (tarina 1, tarina 2, lisää enkuksi) joten lähdin Googlen syövereistä etsimään mikä karkottaisi punkkeja valkosipulin lisäksi?

Löysinkin monenmoista ohjetta ja tässä ensimmäinen oma kokeiluni jota nyt on suihkittu sekä koiriin aina ennen uloslähtöä, että itseeni. Ennen oman punkkisuihkeen tekemistä olimme löytäneet jo yhden punkin kiinnittyneenä valkoiseen bokseriimme, Pontus onkin oikea punkkimagneetti sillä valkoisena se tuntuu imevän punkkeja itseensä! Minussakin oli viime syksynä kolme kertaa punkki ja Pontuksessa tosiaan joka ulkoilukerralla, eli olemme oikein hyvä testiporukka tälle omatekemälle aineelle.

Omatekemä punkkikarkote sisältää siis ihan tavallista hanavettä sekoitettuna eteerisiin öljyihin joiden luin karkottavan punkkeja.  Suihketta ei missään nimessä saa suihkuttaa naaman alueelle, eikä varsinkaan silmiin! Itselleni suihkuttelin sitä hihoihin ja lahkeisiin ja koirille jalkoihin, selkään ja kylkiin. Käyttämäni eteeriset öljyt ovat luonnollisia ja turvallisia ja niitä voi jopa käyttää ruokiin joten mitään vaaraa koirille ei tule vaikka ne nuolisivatkin turkkejaan suihkuttelun jälkeen (HUOM! Ostaessasi eteerisiä oljyjä muista tarkistaa, että öljyt ovat tosiaan eteerisiä, eli suoraan kasvista puristettuja eikä tuoksuöljyjä jotka voivat sisältää kemikaaleja ja olla näin myrkyllisiä ihmisille tai eläimille ja aiheuttaa esim. iho- tai hengitysoireita!)

 

Kokeilemme tätä suihketta nyt esim. viikon ajan ja palaan sitten kertomaan oliko siitä hyötyä vai haittaa, sillä olen myös lukenut punkkikarkotesuihkeista, jotka enemmänkin houkuttelevat punkkeja kuin karkoittavat! 😀

EDIT: 6.5.2017 Suihketta nyt testattu reilu viikko eikä ainuttakaan punkkia ole meissä keissään kävellyt saatika kiinnittynyt eli voin paljastaa reseptini:

 • 1litra vettä
 • 10 tippaa laventelia
 • 10 tippaa lemonia
 • 10 tippaa limeä
 • sekoitus mieluusti blenderillä jolla öljyn ja veden saa pysymään sekoittuneena paremmin.

[Lisäys] Voit myös muutella ohjetta itsellesi sopivampaan suuntaan, luulen (huom! en siis tiedä!!), että punkkien ehkäisyssä tärkeintä on jotenkin estää punkkia havaitsemasta se ulos hengitetty hiilidoksidi, millä keinoin sen sitten haluaa tehdä, on täysin itsestä kiinni 🙂

[Lisäys 2] Mies, joka ei käyttänyt suihketta sai rantaheinikosta punkin, käyttää muuten kiltisti suihkettani nykyään 😀

Sen verran olen punkeista tänne muuttomme jälkeen opiskellut, että ne eivät viihdykään pelkästään heinikossa vaan myös havumetsässä, tämä selittääkin miksi minulle tuntuu ”hyppäävän punkit puusta päälle” enemmänkin kuin kiipeävän jalkoja pitkin! Tiedän myös, että punkit haistavat uhrinsa niiden uloshengittämän hiilidioksidin perusteella eikä esim. hien tai muun tuoksun perusteella, me olemme siis Pontuksen kanssa ilmeisesti melkoiset puuskuttajat sillä muissa ei juurikaan punkkeja ole näkynyt 😀

Ainakin tämä paikka on erittäin ”punkkirikas” ja minä ja Pontus ollaan erittäin kovia punkki”magneetteja” ilman mitään suojaa, joten testitulos lienee aika luotettava 🙂

HUOM! Tämä punkkisuihke on yksittäisen ihmisen itse tekemä, tätä ei ole allergiatestattu, ihmistestattu (paitsi itseeni ja perheenjäseniini), eläintestattu paitsi omiin koiriini, eikä tälle ole tehty mitään muitakaan testejä esim. turvallisuus- tai kemikaalitestejä. Tuotteen valmistus ja käyttö on täysin omalla vastuulla. Älä käytä tuotetta jos tiedät olevasi allerginen jollekin sen ainesosalle, älä suihkuta suoraan iholle ainakaan kokeilematta ensin pienelle alueelle, älä suihkuta etenkään lapsen iholle, äläkä suihkuta aroille tekstiileille.

Mainos
Saaren Taika® - Aidosti ekologista!
Saaren Taika® jälleenmyyjät löydät tästä linkistä: www.saarentaika.com/jalleenmyyjat
Verkkokaupat on merkattu sinisellä.

 

 

Saaren Taika™ on särkisalolainen luonnonkosmetiikan ja pyykkietikan valmistaja. -Ajatuksemme on valmistaa tuotteita joiden käyttö ei kuormita luontoa. Tuotteita valmistetaan pienissä erissä käsityönä oman perheen voimin.

Saaren Taika® valmistaa aidosti ekologisia luontoa vahingoittamattomia tuotteita, joiden jokainen ainesosa on lueteltu sekä pakkauksessa, että tuotteen kuvauksessa kotisivuillamme www.saarentaika.com, näin tiedät aina varmasti, että käyttämäsi tuotteen kaikki ainesosat ovat luonnollisia ja luontoa vahingoittamattomia.

Haluatko Saaren Taika® tuotteiden jälleenmyyjäksi? Ota yhteyttä sähköpostilla saarentaika@gmail.com3 thoughts on “Tein itse luonnollisen punkkikarkotteen”

 • Onko punkkikarkotteesi toiminut edelleen?
  Myymälässä sanottiin että eteeriset öljyt pitäisi sekoittaa alkoholiin jotta sekoittuvat mutta kiva jos veteenkin voi tehdä seoksen 🙂

  • On toiminut, itsessäni eikä valkoisessa boksussamme ole ollut vielä kertaakaan punkkia, tummassa boksussa on ollut kaksi kertaa, mutta kummallakin kerralla oltiin jo ulkoiltu useita tunteja enkä ollut suihkuttanut suihketta välissä uudestaan. Miehessä on ollut kaksi kertaa punkki ja kumpikin oli sellainen kerta, että mies ajatteli ettei tartte suihketta eikä laittanut itseensä.

   Kyllä nuo veteenkin sekoittuvat, siihen on ihan omat niksinsä, mutta jos ei saa sekoittumaan, voi vatkata esim käsivispilällä tms ja sitten ravistaa vielä suihkepulloa ennen suihkuttamista.

Vastaa


%d bloggaajaa tykkää tästä: