Ihmisillä on netissä nollatoleranssi erilaisuudelle

Moikka moi.

Siitä onkin pitkä pitkä tovi, kun viimeksi tänne kirjoittelin, enkä ole ihan varma kannattaisiko kirjoittaa nytkään. Netissä kaikki on niin helppo (tahallaan?) ymmärtää väärin ja vääntää ja kääntää ihan miten omaan suuhun sattuu sopimaan 🙁

TikTok etenkin on trollien ja vänkääjien luvattu valtakunta ja siellä jokaisen, jota seuraan, profiiliin tulee noita vänkääjiä lähes enemmän kuin heitä, joilla olisi oikeasti jotakin asiaa taikka kysyttävää.

Puhevaikeus

En tiedä onko mulla ihan synnynnäisesti ollut vaikeus tuottaa puhetta, tai siis tiettyjä sanoja, kun puhun. Mulla on niin kauan, kun jaksan muistaa, ollut omia keksittyjä sanoja milloin millekin asialle ja on edelleen. 

Perheeni kuitenkin on tottunut siihen, että, kun puhun jotakin, tulee useita kertoja vastaan tilanteita, joissa joku tietty sana jota tarkoitan, ei joko tule suusta laisinkaan tai sen tilalle tulee väärä sana. En tiedä mistä tämä johtuu, mutta toisinaan se häiritsee itseänikin, toisinaan taas ei, olenhan jo kohta 50v. asian kanssa elänyt.

TikTokissa kuitenkin halutaan väkisin takertua johonkin yhteen väärään sanaan, joka sattuu videolla lipsahtamaan. 

Sosiaalisten tilanteiden pelko

Sosiaalisten tilanteiden pelko. Sehän mulla on ihan diagnosoituna ja sen verran vakavana, että aikoinaan mut laitettiin väkisin työkyvyttämäksi sen vuoksi, vaikka olisin itse halunnut kuntoutua ja mennä töihin. No aloin sitten toiminimiyrittäjäksi, kun ei paljon muita vaihtoehtoja ollut. 

Sosiaalisten tilanteiden pelko ei ole pelkoa ja jännittämistä vain fyysisistä kohtaamisista, vaan se on pelkoa ihan kaikkeen sosiaaliseen liittyen, myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kohtaamiseen.

Sen jälkeen, kun Saaren Taika -brändi oli perustettu, vuonna 2017 tai 2018, en ole paljonkaan itse yrityksen somessa käynyt kommentteja lukemassa. Se johtuu ihan siitä, että jo pelkkä postauksen tekeminen someen jännittää, vaikka itse postaus ei olekaan sosiaalinen kontakti, mutta siihen mahdollisesti tulevat kommentit ovat.

Kiusaaminen

En tiedä mikä mun ulossannissani on pielessä, onko se sen ADHD:n aikaansaamaa töksäyttelyä, vai voiko mulla olla lisäksi jokin muu autismikirjon lievä muoto?

Lapsesta asti, siitä saakka, kun muistan, että olen mennyt ulos ilman äitiä tai isää, on mua kiusattu. Ihan eka päivä kun olin kerhossa, hyökkäs sinne joku isompi poika ja otti juuri mut kohteekseen kiusaamiselle ja fyysiselle väkivallalle, ja tätä kiusaamista on jatkunut aina siitä eteenpäin ihan aikuisuuteen saakka, ja netissä se jatkuu edelleen.

Olen aina ollut siksi varuillani ja luulen nyt kohta viiskymppisenä, että nuo kokemukset ovat varmasti olleet iso osa sosiaalisten tilanteiden pelon syntymiselle/laukeamiselle. 

Myös sähköinen kontakti on sosiaalinen kontakti

Mulla se sosiaalisten tilanteiden pelko aiheuttaa mm. vatsa- ja pääkipua, ripulia, unettomuutta, tärinää ja joskus jopa nousee kuume.

Toisinaan fyysiset oireet ovat niin vakavat ja näkyvät, että olen joutunut turvautumaan lääkäriin, esimerkiksi kerran, kun piti mennä yhteen autotapahtumaan, niin mulla hävis tunto vasemmalta puolelta kokonaan ja kasvotkin alkoi roikkua. Oireet oli ihan kuin sydänkohtauksessa, mikä sitten poissuljettiin lääkärissä ja todettiin, että paniikkikohtaus oli niin paha, että aiheutti nämä oireet.

Myös netissä tapahtuva kontaktointi on mulle sosiaalisesti kuormittavaa. Siksi juuri en itse lue somessa kommentteja ja myöskin sähköpostitse tapahtuva yhteydenpito on haastavaa.

Videoilla esiintyminen

Tykkäisin kertoa mun ammatista, tuotekehityksestä, tuotteidemme ominaisuuksista, käytöstä jne. Mutta myös videoiden tekeminen on mulle kuormittavaa. Vaikka itse video ei vielä olekaan mikään sosiaalinen kontakti, mutta heti, kun se on julkaistu, se muuttuu sellaiseksi. Pitäisi pystyä käydä lukemassa kommentteja, jotta voisi heti esimerkiksi korjata, jos videolle on vahingossa lipsahtanut joku väärä sana.

Tässä esimerkkinä vaikkapa nyt eräs kasvoöljy demonstraatio, jossa videota tehdessä vahingossa sanoin, että “taputtele, älä hankaa”, kun tarkoitin, että “taputtele, älä hiero”. 

No tietenkin tohon “hankaa” sanaan sitten oli TikTokissa takerruttu, ihan kun kommentoija ei olisi ymmärtänyt videon tarkoitusta, koska siinä oli vahingossa sanottu väärä sana.

Sama juttu eräässä korealaisesta ihonhoidosta liittyvässä videossa, jossa olin sanonut että aasialaisella ihotyypillä ei käytetä niin paljon kosteusvoiteita, kun piti blogista suoraan lukea, että ei tarvita yhtä paljon ikääntymisen merkkejä ehkäiseviä tuotteita kuin pohjoismaiselle iholle.

Se nyt kuitenkin on faktuaalinen tosiasia, että genetiikka vaikuttaa myös ihoon ja sen myötä myös ihonhoitotuotteiden erilaisuuteen. Meillä pohjoismaisilla on ohuempi iho, jossa ikääntymisen merkit näkyvät aikaisemmin, kuin muilla jne. Asiasta löytyy paljon tieteellisiä julkaisuja esim. PubMedista yms, sanokoot ihonhoitotrendit mitä tahansa.

Miksi en lue kommentteja?

Kommenteissahan olisi hyvä korjata asiat, jotka on vahingossa mennyt väärin, tai yleensäkin puolustaa itseään, sillä vastaamattomat kommentit varmaan ruokkii sitten itse itseään ja asiat paisuu ja kasvaa, ja siitä varmaan se kiusaamiseksi kokemani nettikirjoittelukin on sitten saanut alkunsa?

Miksi sitten en lue kommentteja? En vain pysty. Jo se, että nykyään pystyn edes kirjoittamaan blogia, tekemään jonkun videon tai jonkun postauksen, johon tiedän, että tulee kommentteja, vaatii multa tietynlaisen rentoutuneen ja rasittamattoman fiiliksen ja sen lisäksi usein vielä beetasalpaajien syömistä, jotta saan käsien tärinän ja sydämen sykkeen rauhoittumaan.

Kommenttien lukeminen, vaikka siellä olis 100 hyvää, ja vaan 1 huono, niin se huono on ainoa joka jää mun mieleen ja se jää vellomaan mun päähäni pariksi, kolmeksi päiväksi, jolloin en saa unta, enkä tehtyä mitään muutakaan.

Harmillinen juttu, että olen erinäisten sattumien kautta joutunut tällaisen ärsyttävän miljoonabisneksen luojaksi (lue sarkasmilla) ja sen myötä joudun päivittäin olemaan keskittynyt erinäisiin tärkeämpiin asioihin, kuin kommenttien aiheuttamassa mielipahassa rypemiseen, joten siksi olen priorisoinut työni ja annan kommenttien elää omaa elämäänsä, ja sitähän ne tekevätkin 😀

Kiusaaminen on helppo aloittaa jos kohde ei puolustaudu

Ihan niin kuin lapsenakin, myös aikuisena, on mua ollut helppo kiusata. Olkoon kyse sitten ala-asteen pitkistä kotimatkoista, jolloin mielikuvituksekkaana lapsena juttelin itselleni kovaan ääneen ja viihdytin pitkän tylsän matkan ajan itseäni, ja siitä mua koulussa sitten kiusattiin niin paljon, että mut piti ihan pahoinpidellä vitosluokan diskossa, ja vielä meidän koulun poikien!

Ihan samalla tavalla sitä kiusaamista on esiintynyt missä ikinä olen aikuisena ollutkin, olkoon se sitten koirapuisto tai joku muu. Mun erilaisuus ja se, että en kykene siinä hetkessä sanomaan mitään, on ollut helppo syy aloittaa/jatkaa mun kiusaamista. On lukemattomia tilanteita, missä sanon ja käyttäydyn ihan samoin, kuin moni muukin samassa tilanteessa, mutta minä olen ainoa joka saa vihat päälleen. Se on toki todella ärsyttävää ja rasittavaa, mutta tavallaan siihen on jo tottunutkin.

Mä olen mä = ihmiset vihaa, vaikka tekisin kaiken samoin kuin joku, jota ihmiset ihannoi. Meidän yritys on me = jotkut vihaa, vaikka tekisimme asiat ihan samoin, tai paremminkin kuin moni muu firma, jota ihmiset ihannoi.

Harmi, etten mä voi edes henkilökohtaisilla tileilläni kertoa niistä epäkohdista mihin monet muut yritykset syyllistyy, koska se mielletään heti mustamaalaamiseksi, vaikka oikea tarkoitus olisi vain kertoa kuluttajille sellaisia tosiasioita, joilla uskon, että on heille merkitystä. Muut yrittäjät toki voivat tätäkin tehdä, eikä kukaan heitä siitä kritisoi, vaikka joskus käy ihan läpinäkyvästi ilmi, että postaus on tarkoitettu kritisoimaan jotakin toista yrittäjää tai yritystä.

Ja samaa tapahtuu netissä. Jos käyt katsomassa minkä tahansa saman alan somea niin kellään ei ole niin paljon ns. vihakommentteja kuin meillä. Minkään  muun firman postauksia ei analysoida wikipedian kanssa sana sanalta, kuin meidän.

Monilla kotimaisilla kosmetiikkafirmoilla on ihan räikeitä asiavirheitä ja valeväittämiä heidän somensa pullollaan, mutta kommenteissa vaan ihastellaan ja hoh hoh hoijaa, ollaan niin, ah miten ihanaa, ihkudaa ja plää plää plää.

Meille jos sattuu pienikin asiavirhe, niin siitä on kymmenen trollia huutamassa ja se huuto jatkuu joka kanavalla ja kuukausia, jopa vuosia samasta aiheesta.

Juu, kyllä, kyllä meille ja muillekin sattuu virheitä. Yleensä ihmiset oppii, läpi elämänsä, ja etenkin ihonhoidon alalla, kun ollaan, niin oppimista pitää tapahtua koko ajan, sillä jo ihan tieteenkin puolesta, ihonhoidon suositukset muuttuvat koko ajan, ja sen lisäksi on tietysti se, että jos omaa sellaisen palavana sykkivän kiinnostuksen ihonhoitoon ja raaka-aineisiin, niin itseopiskelua tapahtuu ihan vaan tunteen palosta koko ajan.

Virheitä sattuu ja joskus kerran oikea tieto onkin vuoden kuluttua väärä tieto. Tätä oppimista tapahtuu ja kuuluukin tapahtua. Virheelliset tiedot korjataan, tottakai ja elämä menee eteenpäin. Tai näin ainakin suurimmaksi osaksi pitäisi olla, mutta meidän kohdalla johonkin vuosia sitten sattuneeseen kömmähdykseen palataan joka kommentissa vieläkin 😀

Esim. ihmetyttää tässä taannoin TikTokissa näkemäni video, jossa väitettiin, että kollageeni ei imeydy ja sen sijaan pitäisi käyttää C-vitamiinia, joka buustaa kollageenin tuotantoa. No kollageeni imeytyy kyllä, ei sellaisenaan kokonaisuudessaan, mutta hydrolysoituna suurimmaksi osaksi, josta kirjoitinkin sitten blogiimme faktaa ja faktan tueksi tottakai lopussa 12 eri lähdettä tieteellisiin tutkimuksiin asiaan liittyen.

Sen sijaan C-vitamiinin tulisi olla askorbiinihappona ja tuotteen pH jotakin alle 4, jotta C-vitamiini imeytyisi, tämäkin tieto on ihan yleisesti saatavilla mm. PubMedistä. Mutta JOS me olisimme väittäneet tuollaisia meidän TikTokissa, niin olisihan tämä tieteellinen tieto kavettu esiin vaikka kissojen ja koirien kanssa, mutta, kun sen esitti eräs toinen kosmetiikan valmistaja, niin kukaan ei jaksanut kiinnittää asiaan sen suurempaa huomiota.

Ja tätä maalittamisen listaa voisi jatkaa ja jatkaa vaikka kuinka. Kerron pari muuta esimerkkiä:

1.Olemme alusta asti kertoneet rehellisesti tuotteidemme tiedoissa missä maassa tuotteemme valmistuvat. Saamme jatkuvasti kritiikkiä, että tuotteistamme osa valmistuu muualla kuin Suomessa.

-On useita suomalaisena markkinoituja kosmetiikkamerkkejä, joiden tuotteet valmistuvat muualla, mutta he eivät kerro kotisivuillaan valmistusmaata, vaan asia selviää vasta, kun ostat tuotteen ja luet pakkauksesta. Kukaan ei koskaan kritisoi heidän somessaan valmistusmaasta.

Räikein tapaus oli eräs kohtalaisen uusi tuotesarja, jonka pahvipakkauksessa lukee, että valmistettu Suomessa, mutta purkissa pakkauksen sisällä lukeekin jotain muuta.

2.Kerromme rehellisesti myös tuotteidemme ainesosaluettelon, se on näkyvillä ihan tuotepakkauksessa sekä kotisivuillamme, että verkkokaupassa, ihan kuten laki velvoittaakin. Saamme paljon kritiikkiä yhdestä tietystä ainesosasta, joka on kosmetiikassa täysin sallittu ja erittäin usein käytetty aine, niin usein, että sitä onkin liki jokaisessa kosmeettisessa tuotteessa. Se tosin ei valitettavasti ole erään luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestelmän hyväksyttyjen listassa ja siksi ilmeisesti saamme siitä niin paljon valitusta ympäri nettiä, vaikka kuumeisesti etsimmekin koko ajan luonnollisempia korvaajia kyseiselle raaka-aineelle ja olemme myös päättäneet sellaisen löytää. Se vain vie vähän aikaa, formuloida reseptit uudelleen ja huomata, että tämä(kään) luonnollinen vastine ei ollut yhtä tehokas, ja etsintä taas jatkuu..

-Yksi merkittävä toimija kosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon saralla on piilottanut tämän ainesosan oman verkkokauppansa hakutuloksista, vaikka valikoimassa on lukematon määrä sitä sisältäviä tuotteita, ja varmasti netin kotkansilmät ovat tämänkin huomanneet, mutta asiasta ei ole hiiskaistukaan, koska firma ei ole me, mutta arvaa vaan millainen nettimyrsky tästä olisi tullut, jos ME olisimme toimineet näin 😀

No siinä pari esimerkkiä, mutta näitähän on miljoona enemmänkin, jos vaan jaksaisi jokaisen laskea 🙂 

Entä sitten?

Päätin sitten, että en tee enää TikTokiin videoita. Sinänsä siinä ei varmasti kukaan mitään menetä, mutta olisin halunnut jatkaa niiden tekemistä, sillä mielestäni mulla olisi paljon annettavaa esim ihonhoitotuotteiden käytön opastamisessa sekä raaka-aineiden hyödyistä kertomisessa.. Mutta koska olen myös ADHD, en jaksa kuvata ja viilata jotakin videota tuntikausia, vaan ne lähtee aika raakana sellaisenaan yhdellä otoksella ja hieman lyhyemmiksi pätkittynä ulos, ja sen vuoksi niissä monesti voi olla sanavirheitä tai muuta netin trollien ruokaa, johon sitten tartutaan kuin ahven onkimatoon, joten antaa olla, ehkä TikTok ei ole kaltaiseni paikka 🙁

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.