Aurinkopaneelit omakotitaloon maa-asennuksena

Aurinkopaneelit omakotitaloon maa-asennuksena

Särkisalon Taikalaakson aurinkovoimala

Moikka moi ihana lukijani!

Tänään rikon pitkän blogihiljaisuuden kertomalla meille vasta valmistuneesta aurinkovoimalasta, eli maa-asennuksena tehdyistä aurinkopaneeleista!

Vuosi on ollut mullistava koronan jälkimaininkeineen ja Ukrainan sotineen. Epävarmuus kaikkialla on hyvin aistittavissa, emmekä itsekään ole sitä päässeet väistämään.

Polttoaineen hintojen jyrkkä nousu, ruuan saannin epävarmuus ja tulevat hinnan nousut sekä sähkön hintojen hirvittävä kasvu ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat tällä hetkellä varmasti jokaisen meidän arkeen ja päätöksentekoon. 

Päätös aurinkopaneelien asennuksesta

Olimme suunnitelleet asennuttavamme aurinkopaneelit taloomme jossakin kohtaa lähitulevaisuudessa, mutta alkuvuoden sähkönhinnan tuplaantuminen aikaisti lopullista päätöstä ja tuossa maaliskuussa otimme yhteyttä muutamaan eri paikkaan tarjousta varten.

Mitä kannattaa ottaa huomioon aurinkopaneeleja ja niiden asentajaa valitessa?

Tämän verran itse opimme asennuksia kilpailuttaessamme. Asentava firma kannattaa katsoa valtion ylläpitämästä Motiva hakemistosta, sillä sieltä löytyy sertifioidut asentajat. 

Mitä se sertifikaatti sitten takaa? Se takaa, että asentajalla on riittävä koulutus esim. tehdä kattokiinnitykset ja sen sellaiset. Lukemani perusteella alalla on paljon ns. villejäkin asentajia sekä asentavia firmoja, joiden takuut ovat hyvin lyhyet:

"Koska todella lumisia talvia on nykyisin harvakseltaan, virheellisen asennuksen ja lumikuormien aiheuttamat ongelmat eivät todennäköisesti tule esille parissa vuodessa."

Takuuajoissa huomioon kannattaa ottaa asennuksen takuun lisäksi paneelien tehontuottotakuu, joka monesti on aika pitkä, mutta pitkän tehontuoton lisäksi kannattaa tarkistaa loppupään tuottoprosentti.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY
"Silläkin on väliä, missä tahdissa teho laskee, sillä se ei tapahdu aina tasaisesti. Vaikka kahden paneelin tehontuottotakuu olisi vuosissa ja prosenteissa samat, toisessa lasku voi painottua käyttöiän alkupäähän ja toisessa loppupäähän. Mitä myöhemmin lasku tapahtuu, sitä enemmän paneelit tuottavat sähköä elinkaarensa aikana."

Valitsimme turkulaisen Solar Agen asentamaan aurinkovoimalamme

Pyysimme tarjousta kolmesta eri aurinkosähkö firmasta, joista ensimmäinen, tamperelainen, olisi halunnut maksun jo puhelinkeskustelumme perusteella ja vasta sen jälkeen olisi tullut paikanpäälle mittaamaan ja esittelemään eri vaihtoehtoja. Luonnollisesti hylkäsimme tämän vaihtoehdon välittömästi!

Toinen firma, turkulainen, tuli sovitusti paikalle, kuunteli toiveemme, esitteli eri vaihtoehdot, kertoi hinnan ja jäi kuuliaisesti odottamaan päätöstämme, kun kerroimme, että pyydämme tarjouksia myös muilta.

Kolmas firma, myös turkulainen, tuli paikalle sovitusti, esitteli tuotteensa ja vaihtoehtonsa sekä kertoi hinnat. Tämä oli myyjä isolla M:llä ja huomasi, että hänelle pääasia oli saada myytyä meille jotakin, aivan sama mitä. 

Hän olisi halunnut saada nimet sopimukseen heti ja oli hieman pettyneen oloinen, kun kerroimme haluavamme miettiä, ja että olemme pyytäneet tarjouksia myös muilta. 

Lopulta valitsimme toisena käyneen firman, eli turkulaisen Solar Agen. Miksi? Myyjä oli rehellinen puheissaan, hän kertoi eri asennustyyppien hyvät sekä huonot puolet ja myös eri paneelien hyvät ja huonot puolet, kun tämä kolmas myyjä kertoi vain hyviä puolia eikä missään tuntunut olevan mitään huonoa.

Olimme kuitenkin tutkineet myös itsenäisesti netistä eri paneelien tietoja ja kolmannen myyjän kauppaamat paneelit olivat vanhentunutta tekniikkaa ja firma, joka niitä valmisti oli konkurssin partaalla. Myös akku systeemeistä, niin kiinteä, kuin virtuaali akku, hän kertoi hiukan siloiteltua asiaa, kun toinen myyjä kertoi rehellisesti niidenkin hyvät ja huonot puolet. 

Kolmas myyjä soitteli sitten vielä perään samana päivänä, kun olimme kutsuneet toisen myyjän meille päätettyämme valita heidät ja kerroin päätöksestämme kolmannelle myyjälle.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Lopulta heidän firmastaan tuli ahdistavia ja painostavia soittoja muutamaan kertaan ja ihan yrityksen omistajalta asti, ja puhelut alkoivat olla jo todella ahdistavia ja painostavia. Niissä tivattiin miksi emme valinneet heitä ja miksi valitsimme sen toisen firman jne. Lopulta sanoin firman omistajalle puhelimessa, että soitot tuntuvat todella ahdistavilta ja hän sanoi ymmärtävänsä ja jatkoi tivaamista ja tiukkaamista!

Luonnollisesti olimme vielä onnellisempia valitessamme tämän toisen firman!

Kauanko aurinkopaneelien asennus kestää?

Aurinkovoimalamme asennus tapahtui suht nopeasti. Kun sopimuksen allekirjoittamiset oli tehty niin asennuksen päivämäärä valittiin toukokuulle, jolloin maa olisi varmasti sula maa-asennuksen vaatimaa kaivinkonetyötä varten. 

Kaivinkone saapui eräänä torstaina ja painoi maa-asennuksen tolpat maahan, perjantaina se kaivoi johdolle väylän paneeleilta talolle ja suurin osa paneeleista oli perjantaihin mennessä asennettu. 

Maanantaina aamupäivällä sitten asentajat asensivat loput paneelit ja siinä klo 11-12 aikaan paneelit alkoivat tuottaa meille sähköä. Aurinkopaneelien asennus kesti siis n. 3 päivää!

Aurinkopaneelien sähköntuotto

Alla näkyy Caruna+ äpistä otetut kulutustiedot laskutettavan sähkön osuudesta 22.5. sunnuntaina ja 23.5. maanantaina, jolloin paneelit alkoivat tuottaa siinä klo 11-12 aikaan aamupäivällä. 

Ja seuraavana näkyy aurinkosähkösovelluksen kertomat tiedot aurinkopaneelien tuotosta aurinkoisena toukokuisena päivänä, jolloin paneelit olivat alkaneet tuottaa sähköä siinä klo 11-12 aikaan.

Sähkön tuotto eilen oli yli 90kWh.

Kellariin meille tuli tällainen invertteri, joka sitten muuntaa aurinkokennoista tulevan sähkön talon sähköjärjestelmään sopivaksi.  Invertteristä näkyy myös samat tiedot mitä kännykkäsovelluksestakin. 

Kännykkäsovellus sitten kertoo myös kaikkea muutakin kivaa, esim. kuinka paljon olemme periaatteessa vähentäneet metsänhakkuita, hiilidioksidipäästöjä sekä hiiltä, joka jo yhdessä päivässä oli aika paljon.

Tosin meillä ei ole täällä koskaan käytetty luonnonvaroja kuluttavaa sähköä, kun olemme käyttäneet EKOerergia merkittyä tuulisähköä, mutta tokihan tuulivoimalan ylläpito ja rakentaminen kuormittaa osin ympäristöä, kuten kuormittaa toki aurinkokennojenkin valmistus jne. 

No, nyt meiltä jää osa tuulisähköstä toisille, kun tuotamme itse osan sähköstämme 🙂

Kuinka paljon aurinkopaneelien asennus maksaa

Hintalappu tälle hommalle oli n. 20 000€. Seuraava kysymyksesi varmaan luonnollisesti on, että kauanko tällä kestää maksaa itsensä takaisin? Sitä en tiedä, eikä se ollut meille aurinkosähköjärjestelmää hommatessa tärkeää.

Meille tärkeää on elää ekologisemmin ja omavaraisemmin, ja ajattelemme tätä enemmänkin harrastuksena, kuin säästönä ja harrastuksethan tunnetusti maksavat 😀 

Kattoasennus vai maa-asennus?

Alunperin ajatuksenamme oli asennuttaa aurinkonapeelit katolle, kuten normaalisti omakotitaloissa on tapana, mutta kattomme suunta on juuri siten, että aurinkoiselle puolelle ei olisi mahtunut kuin muutama paneeli, eikä haluamaamme 40 paneelia olisi saanut katolle mitenkään sovitettua.

Vähemmästä määrästä taas ei meille olisi ollut niin paljon hyötyä, kun meillä on yritystoiminnan vuoksi melko suuri sähkönkulutus täällä. Ja olihan meillä vasta laitettu uusi Vesivekin kattokin, jonka takia katon puhkominen hiukan arvelutti!

Tonttia taas on vaikka muille jakaa, joten takapihan turha heinikko sai tarkoituksen, kun aurinkovoimalamme asennettiin sinne 🙂 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella! Olen aikaisemmin kärsinyt keratosis pilariksesta aina koko kylmän kauden ajan, mutta nyt viimeiset n. 5 vuotta olen ollut vaivasta vapaa, kiitos Saaren Taika -tuotteiden!

Huomaatko eron? Saaren Taika booster seerumit muuttivat ihoani välittömästi!

Booster seerumit tasoittivat ihoni rakennetta, madalsivat ryppyjä, tekivät ihostani kimmoisamman näköisen ja vähensivät ihoni punaisuutta sekä tasoittivat ihoni värisävyä. Ja kaikki tämä YHDEN käyttökerran jälkeen!

Aika vaikuttava lopputulos, eikö vain? Jo ensimmäisellä käyttökerralla huomasin ihoni olevan sileämpi, tasaisemman värinen ja yleisesti ottaen terveemmän ja hehkuvamman näköinen.

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: