Tiedätkö miten nöyryyttävää sossussa käyminen on?

Tiedätkö miten nöyryyttävää sossussa käyminen on

Moikka moi arvoisa lukijani!

Facebook on siitä hassu väline, että se muistuttelee sinua aika ajoin vanhoista tapahtumista ja yksi tällainen muisto tuli minunkin uutisvirtaani tässä yksi päivä. Muisto oli 9:n vuoden takaa, vuodelta 2012. Olimme lasteni kanssa käyneet päiväretkellä autolla sellaisessa paikassa kuin Nummelan parantola.

Nummelan parantola, Röykän sairaala
Nummelan parantola, Röykän sairaala
Nummelan parantola, Röykän sairaala
Nummelan parantola, Röykän sairaala
Nummelan parantola, Röykän sairaala
Nummelan parantola, Röykän sairaala

Olimme muuttaneet maalle, Salon Raatalaan vuoden 2011 syksyllä. Talo, jonne muutimme oli lähes purkukuntoinen. Sen eristämätön yläkerta oli talvella n. 11 asteen lämpöinen ja pesutilat olivat kuin suoraan 50-luvulta, betonilattiat ja puuseinät suihkussakin. Silti se oli meille ihana koti, jossa masennukseni alkoi pikkuhiljaa hälvenemään syvimmän sumun ja aallonpohjan osalta.

Maksoin talosta vuokraa 300 euroa kuukaudessa, ja silti jouduimme turvautumaan sossusta saatavaan toimeentulotukeen ja harkinnanvaraisiin tukiin. Joka kuukausi menin Salon sossuun tapaamaan toimeentulotukivirkailijaa, jolle jouduin näyttämään tiliotteeni sekä kaikki kuittini.

Eräällä kerralla sitten menin jälleen nöyränä tämän virkailijan eteen hänen huoneeseensa ja esitin hänelle tiliotteeni ja kuittini. Virkailijan silmään otti tiliotteella näkyvä 20 euron automaattinosto. Virkailija alkoi tivaamaan mihin olin tarvinnut 20 euroa ja miksi olin nostanut sen?

Olin nostanut 20 euroa pankkiautomaatilta eräänä päivänä, jotta olimme voineet tankata sillä autooni polttoainetta tehdäksemme päiväretken lasteni kanssa. Kerroin tämän virkailijalle, joka, ihan kuin osoittaakseen valtaansa ja kyykyttääkseen köyhää, alkoi raivoamaan ja läksyttämään minua rahan käytöstä.

Virkailijan mielestä en olisi saanut nostaa rahaa ja käydä lasten kanssa ajelulla, koska olin köyhä ja sain toimeentulotukea. Se oli nöyryyttävä hetki. Ottaen vielä huomioon, että lasten terapiasta saatu palaute taas mainitsi useita kertoja, miten lapset olivat tykänneet ja saaneet ihania muistoja retkiltämme ja seikkailuistamme.

Myöhemmin tämä sama, omaa valtaansa heikompiin osoittava sossutäti eväsi kuukausittain minulta toimeentulotuen, jonka sain aina vasta viikkojen valitusrumban jälkeen, sillä olin aloittanut yritystoimintani ja siitä tulleet tulot (ihan oikein) laskettiin tuloiksini, mutta menoja taas ei menoikseni. Jos siis olin hankkinut saunamittareiden valmistusta varten 300 euroa maksavan painetun alumiinilevyn, sitä ei laskettu kulukseni, mutta kuitenkin jos olin myynyt pari saunamittaria ja saanut niistä 120 euroa, niin ne laskettiin tuloiksini 😀

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Valitusrumban jälkeen toki laskelmat aina korjattiin, mutta siihen meni viikkoja ja viikkoja, sekä samalla toki hermoja, kun laskut olivat maksamatta ja sähköt uhkasivat katketa jne. Sossutantta, kun ajatteli varmaan, että yritystoiminnassani tarvitsemani raaka-aineet ja tarvikkeet tippuivat taivaanlahjana käsiini ilmaiseksi ja myymistäni tuotteista tuli pelkkää puhdasta voittoa, joilla elelin herroiksi 😀

Välineet olivat kylläkin iso osa isältäni saatuja, enkä niihin olisi saanut tukea mistään muutenkaan, enkä edes pyytänyt. Raaka-aineiden ostot taas tein ruokarahoistamme ja usein mittareista iso osa oli jo ennakkoon myytyjä, mutta ei ne raaka-aineet siltikään ilmaisia olleet, eikä siksi koko tuotto ollut puhdasta voittoa.

Valitysrumbat joka kuukausi olivat todella voimia vieviä, kun samaan aikaan stressiä kasvatti maksamattomat laskut ja epävarmuus siitä, että saako niitä maksettuakaan! Onneksi äitini kantoi meille sentään ruokakasseja, jotta ilman ruokaa emme koskaan jääneet, mutta laskut olivat monesti jo siinä tilassa, että ne olisivat menneet perintään ja aika moni lasku menikin.

Nyt, 9 vuotta myöhemmin, voin vannoa, että se joka väittää ettei raha tuo onnellisuutta, ei ole koskaan ollut oikeasti köyhä! Se stressi, jota rahahuolet aiheuttavat lamaannuttaa ihmisen toimintakykyä jo ihan sellaisenaan ja sen lisäksi ainainen rahapula ja epävarmuus tulevaisuudesta saa voimakkaan masennuksen tunteen myös heille, joilla muuten ei olisi masennusta. Itselläni oli vielä masennuskin siinä taustalla, ja köyhyys sekä jatkuva pula ja puute vielä lisäsivät sitä.

En myöskään ymmärrä sellaista logiikkaa, että jos olet vähävarainen ja saat toimeentulotukea, niin sinulla ei saisi olla retkiä ja reissuja tai lemmikkiä?! Ymmärrän sen, että retkiä ja reissuja ei voi tehdä kovin usein, mutta miten eriarvoiseksi se tekeekään lapset, kun luokkakaverit pääsevät vaikka joka kesä Linnanmäelle tai joka viikonloppu uimahalliin.

Toimeentulotuoella sekään ei ole aina itsestään selvää, että tuollaisiin annettaisiin mahdollisuus. Toki kerran kesässä voi saada harkinnanvaraisena Lintsikulut tai voi saada sossusta uimahalli lippuihin harkinnanvaraista, mutta eikö lasten kanssa voisi sitten muutoin käydä missään, esim. Turussa ilmaisessa Seikkailupuistossa, jonne matkan joutuu taittamaan kahdella bussilla? Tuollaisiin ei tuohon aikaan ainakaan ollut mitenkään itsestään selvää, että olisi saanut tukea.

Lapset kuitenkin kaipaavat virikkeitä, eikä niitä aina löydy riittävästi kävelymatkan päässä kotoa. Ja entä lemmikit sitten? Monelle kissa tai koira voi olla se ainoa juttu, joka pitää elämän syrjässä kiinni. Itselläni koira ja koirapuistossa käyminen olivat se juttu, joiden avulla selvisin väkivaltaisesta suhteesta lähtemisen ja sen jälkeisen voimakkaan masennuksen yli edes jotakuinkin elossa.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Toimeentulotukijärjestelmästä puuttuikin siihen aikaan inhimillisyys aivan täysin enkä usko, että tilanne tänä päivänä on kamalasti sen parempi? Nyt, kun vielä tämä korona kurittaa valtion taloutta, on meidän yhteiskuntamme heikoimmat ne ensimmäiset kärsijät.

Ihan hirvityttää lukea uutisointeja tulevista uudistuksista ja kurituksista, sillä sen harvempi vähävarainen tulee enää saamaan kunnon terveydenhuoltoa tai mitään muutakaan tukea, sillä nämä kiristykset ja uudistukset haiskahtavat siltä, että heikompien osaa heikennetään entisestään 🙁

Itse olen onnekseni päässyt pois toimeentulotukiloukusta, eikä tällä hetkellä tarvitse murehtia millä saa sähkölaskun maksettua tai valitsenko kaupasta sen X-tra veskipaprun vaiko maidon, kun molempia en voi ostaa!

Sossuissa on liian vähän väkeä töissä. Sekä perus toimeentulopuolella, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolella. Sen kertoo jo karmivat uutisetkin ja pelkäänpä, että tämmöiset tapahtumat tulevat ikävä kyllä vaan lisääntymään 🙁 Onnekseni olen pystynyt aika paljon kantamaan omaa kortta kekoomme ja yritystoimintani kautta kasvattamaan pikkuisen valtiomme kirstua, josta toivottavasti tasapuolisesti kaikille meille jaetaan.

Yrityksenä me ja työntekijämme maksamme kaikki veromme kuuliaisesti Suomeen. Vuonna 2020 yrityksemme kerrytti yhteisen hyvän pottia 463885 eurolla.

Voit lukea yritykseni vastuullisuudesta lisää yritykseni kotisivuilta: saarentaika.com/vastuullisuus/

Kiitos, että luit! Poikkeuksellisesti jaan tähän loppuun vain uutiskirjeemme tilaajille tarkoitetun salaisen alekoodin, sillä jos jollakulla on tarve vaikkapa saippualle, niin koodilla saa 7.3. saakka -15% alennusta koko Saaren Taika shopin valikoimasta <3 Koodi on: AWD6ZXB1QK34

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Luonnonkosmetiikka vs synteettinen, tiedätkö mitä ihollesi todella levität?

Mikä merkitys on pitkien ainesosaluetteloiden piilokemikaaleilla? Testaamani brändin kasvovoide sisälsi veden jälkeen runsaasti silikonia, ja sen ainesosaluettelossa oli huomattavasti enemmän erilaisia ainesosia. Joukossa oli myös useita ainesosia, jotka itse luokittelen kosmetiikan pahiksiksi. Rehellisesti sanottuna, näitä ainesosaluetteloita tutkittuani en uskaltanut testata tuotteita yhtä päivää pidempään terveyteni uhalla, vaikka olisinkin ollut utelias näkemään pidempiaikaiset vaikutukset.

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

Kuten jutusta huomaat, Saaren Taian toiminta on aitoa käsityötä, jokaisessa vaiheessa ja vaikka liikevaihtomme on luokassaan suurin, on yrityksemme kuitenkin pieni perheyritys, jossa asiat tehdään käsin.

Huono-osaisesta miljonääriksi

Huono-osaisesta miljonääriksi

Täällä, oman valoisan ja varustellun mökin kalliosella rannalla kaukaisen unelman voi kirjaimellisesti maistaa suolana kielen päässä. Meriveden piristävänä pirskahduksena poskilla.

Jollakin kummallisella tavalla maailmankaikkeus on halunnut antaa minulle hetkeksi jotakin hyvää, ja toivon joka päivä, ettei sitä otettaisi minulta pois, ainakaan ihan vielä.

Tuotekehitys, Saaren Taika vs. toiset

Kosmetiikkamaailmassa on monenlaisia lähestymistapoja tuotekehitykseen, ja tänään haluan keskittyä erityisesti siihen, miksi tiedepohjainen lähestymistapa on meille niin tärkeä.

On ihanaa nähdä, että yhä useammat kuluttajat ovat valveutuneita ja kyseenalaistavat markkinointiväitteitä sekä vaativat syvällisempää tietoa väitteiden pohjalle. Erityisesti nuoremmille sukupolville haluamme tarjota tietoa, joka perustuu vankkaan tieteelliseen näyttöön, eikä vain etikettiseksikkyyteen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: