Bengtskärin majakka

Bengtskärin majakka

Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka. Majakka rakennettiin vuonna 1906 useiden kohtalokkaiden haaksirikkojen jälkeen joista viimeisimpänä höyrylaiva Helsingfors jonka haaksirikon jälkeen Keisarillinen senaatti myönsi rahat ylvään kivimajakan rakentamiseen.

Rakennustöissä ahersi 120 työmiestä ja majakan rakentamisessa käytetty graniitti louhittiin Bengtskärin omasta kalliosta. Hankolainen Östergårdin tiilitehdas toimitti Bengtskäriin 448 000 tiiltä, joista ensinnä muurattiin majakan asuinosa. Asuinosan tiiliseinät päällystettiin luodolta louhituilla mukulakivillä.

Majakan kiviseinään on myös muurattu majakan piirustukset, perustamisasiakirja ja sen ajan kolikoita.

Tämän jälkeen majakan komea pyöreä torni rakennettiin. Tornin huipulle johtaa 252 porrasta!

Portaissa on vielä tänäkin päivänä nähtävillä sodanaikaisen kranaatin aiheuttamia vaurioita.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Ensi kerran majakan valo syttyi joulukuussa 1906. Se oli Pariisista tilattu petroolikäyttöinen valolaitteisto, jonka tunnuksena oli kolme väläystä joka 20. sekunti ja valo näkyi jopa 20 meripeninkulman päähän!

Talvella 1907 majakan ullakolle asennettiin vielä sumusireeni, jonka töräykset kantoivat aina 15 meripeninkulman päähän. Sireeni oli 7 metriä pitkä.

Aluksi majakkasaarelle asettui asumaan kolme majakanvartijaa, sumusireeninhoitaja ja majakkamestari perheineen, mutta 1920-1930 luvuilla väkiluku kasvoi ja enimmillään majakkasaarella asui jopa 32 henkilöä.

Eläminen saarella oli täysin luonnonvoimien armoilla. Mikäli oli tyyntä, oli asukkaiden mahdollista kalastaa, linnustaa, pyytää hylkeä ja matkustaa lähimmästä kylästä hakemaan maitoa, mutta myrkyisällä säällä oli parasta pysytellä majakan sisäpuolella.

Myrkyisellä säällä tuntui koko majakka vavahtelevan, kun monimetriset aallot pyyhkivät luodon yli.

Sijainti: Bengtskärin saari

Lähde: http://www.bengtskar.fi/historia.htm

 

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Salon Sydämen verkkokaupasta löytyy Benkku-aiheisia tuotteita mm. tyylikäs löylymittari, sisustusjuliste ja postikortteja, jopa Bengtskär-kello on mahdollista tilata!

Osta juliste tästä

Benkku postikortteja 3 eri mallia jotka voit ostaa täältä

Ja Bengtskär löylymittarin voit ostaa tästä

by Johanna Amnelin™ käsityönä valmistetut upeat ja kestävät saunamittarit.

Scandinaavisen pelkistetty muotoilu yhdistettynä perinteisiin suomalaisiin maisemiin ja yksityiskohtiin tekevät mittareista erikoisen yhdistelmän taidetta ja käyttöesinettä.
Erikoinen materiaalivalinta korostaa mittarien tyylikkyyttä ja säväyttää katsojaansa joka kerta.
Mittareilla on sekä Avainlippumerkin, että Design from Finland -merkin käyttöoikeus.

design-from-finland

Mittarien materiaali on Chromaluxe-alumiini, jonka pinnalle kuva kuumapuristetaan. Tämä on uusi menetelmä joka tuottaa HDTV tasoista kirkasta ja värit erittäin voimakkaasti toistavaa kuvapintaa joka on vanhoihin menetelmiin nähden väriensäilyvyydeltään aivan toista luokkaa; kosteus, aurinko, lämpötilanvaihtelut eikä aika vaikuta kuvaan, kuva ei haalistu ajankaan myötä.

Mittarin takana on kaareva metallinen kiinnitysosa jonka avulla mittarin saa kiinnitettyä seinään ja se jää tyylikkäästi hieman irti seinästä antaen mittarille korostuneen modernin ulkonäön.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Koko 15 x 15 cm

Materiaali: Korkeakiiltoinen Chromaluxe-alumiini

Valmistaja: by Johanna Amnelin™, Ateljee Amnelin, Raaatala