Outokummun Vanha Kaivos

Kesällä 2015 pääsimme tutustumaan Outokummun Vanhaan Kaivokseen. Tämä on ehkä Suomen suurin ja tärkein kaivos tai ainakin kaiken suuren kaivostoiminnan alullepanija ja suuri tekijä koko Euroopan mittakaavassa!

Outokummun kaivostoiminta sai alkunsa vuonna 1908 kun Rääkkylän Kivisalmen ruoppaamisen yhteydessä löydettiin suuri kellertävä kivenlohkare. Tämä lohkare osoittautui erittäin metallipitoiseksi sisältäen sisältäen kuparia 750kg, rautaa 5000kg, rikkiä 8700kg, hopeaa 180g ja kultaa 16g ja painaen huikeat 15 000 kiloa!

 

Palanen Kivisalmen malmilohkareesta

Kiveä tutkittiin ja tutkimustyön vastuu annettiin vuori-insinööri Otto Trüstedtille joka johti tutkimuksensa Kuusjärvelle eli nykyiseen Outokumpuun.

Koska kuparimalmio oli piilossa mullan, turpeen ja hiekan alla, jouduttiin sitä etsimään koekaivauksin ja kairauksin. Lähes kahden vuoden etsintöjen jälkeen, 17. maaliskuuta 1910, timanttikairan terä puhkaisi kuparimalmion suonen. Outokummun aarre oli löytynyt.

 

Outokummun kaivoksesta muodostui vuosikymmenten aikana Suomen historian merkittävin kaivosteollisuuden keskittymä. Outokummun kaivoksen organisaatio piti sisällään historiansa aikana useita kaivoksia ja tuotantolaitoksia kuten Keretti, Vuonos, nk. Vanha kaivos, Hammaslahti sekä alkuaikojen kuparitehdas ja siihen liittyvät pienemmät malminnostopaikat. Kaivoksen yhteyteen perustettiin myös muita Outokumpu-yhtiön organisaatioita, joista merkittävin oli Outokumpu Oy:n Malminetsintä.

Outokummun ensimmäinen teollinen malminkäsittelylaitos oli oudon kummun rinteeseen rakennettu kuparitehdas, joka aloitti toimintansa vuonna 1913. Tehtaassa maan alta louhittu kuparimalmi jalostettiin harkoiksi, langoiksi ja nauloiksi. Osa malmikivistä kuljetettiin satamaan, joko Joensuuhun tai lähemmäksi Juojärven Pitkälahteen.

Kaivostoiminnan alkuvaiheessa vaikeudet olivat suuria. Vuonna 1917 koko kaivos siirtyi norjalaisten omistukseen. Hekään eivät onnistuneet luomaan tuottoisaa kaivosta eivätkä kannattavaa kuparitehdasta. Outokummun kaivos siirtyi takaisin suomalaisille vuonna 1921. Samalla kaivosyhtiön pääkonttori siirrettiin Outokumpuun, jossa se toimi 1940-luvun lopulle saakka.

Uudet ajanmukaiset kaivostyömenetelmät kasvattivat Outokummun kaivoksen tuotantomääriä. Vuonna 1929 raakamalmin louhinta ylitti ensimmäisen kerran 100 000 tonnin rajan. Outokummun päätuotteen, kuparirikasteen, laatu parani koko ajan. Toinen kaivosyrityksen menetykseen vaikuttanut asia oli kuparin maailmanmarkkinahinta. Kaivosyhtiöllä oli 1930-luvun alussa maailmanlaajuisen talouslaman vuoksi vaikeuksia, mutta Outokumpu-yhtiö selvisi lamasta ja vuonna 1932 Outokummun kaivos muutettiin osakeyhtiöksi.

Suomen teollisuuden kehitys oli 1930-luvulla nopeaa. Outokumpu Oy:n historiassa ajanjakso 1930–50 oli voimakasta kasvun aikaa. Yhtiö avasi ympäri Suomea uusia tuotantolaitoksia. Outokummun kaivos oli kuitenkin koko yhtiön toiminnan selkäranka. Pelkästään Outokummun kaivoksen työntekijämäärä kasvoi vuosina 1937–1953 932 hengestä 1142 henkeen. Vielä vuonna 1955 lähes 90 % kaivosyhtiön kuparintuotannosta tuli Outokummun kaivokselta ja Outokumpu Oy:stä tuli eräs Euroopan tärkeimmistä kuparintuottajista.

1920 luvulla uuden johtajan Eero Mäkisen käskystä Outokummussa tehtiin uudistuksia tuotannon kasvattamiseksi ja uusien tehokkaampien tuotantolaitosten avulla Outokummun tuotanto kasvoi ja kuparin laatu parani. 1920 luvun loppuun mennessä Mäkinen oli saanut kituuttavan kaivoksen uuteen nousuun. 1930 luvun alussa kaivosyhtiöillä oli maailmanlaajuisen laman takia paljon vaikeuksia, mutta Outokumpu selvityi lamasta ja muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1932.

1930 luvulla Suomen teollisuuden kehitys oli nopeaa. Aika välillä 1930-1950 oli Outokummulle voimakasta kasvun aikaa. Yhtiö avasi useita eri tuotantolaitoksia ympäri Suomea.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Musta rakennus on Outokummun rinnerikastamo.

Outokummun vanhalla kaivoksella oli esillä valokuvanäyttely jonka kuvien kautta pääsi tutustumaan entisaikojen kaivosmiesten elämään.

Ennen muinoin kaivosmiehet kärsivät ”kivikeuhkoista” jota lievittämään sen aikaiset lääkärit kehottivat polttamaan tupakkia niin paljon kuin mies pystyy ja juomaan paljon alkoholia niin kauan, että oksentaa. Näiden uskottiin puhdistavan keuhkoja, nyttemmin tosin tiedetään, että tämä ei pidä paikkaansa ja tämän päivän kaivosmiehet käyttävätkin hengityssuojaimia. Nykyään suuri osa työstä tapahtuu koneissa jotka ovat lämmitettyjä sekä äänieristettyjä ja suojaavat työntekijöitä pölyltä ja melulta.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

 

Ennen vanhaan kaivostuneleissa työmiehet käyttivät valoinaan karbidilamppuja, joita yllä olevassa kuvassa näkyy pöydällä.

Karbidilamppujen polttoainesäiliöön laitetaan kiinteää kalsiumkarbidia, josta muodostuu helposti syttyvää asetyleenikaasua kun se reagoi veden kanssa. Karbidilampuissa on vesisäiliö, josta vettä johdetaan karbidiin.

Joskus lamppu pimeni kaivostunnelissa ja silloin kaivosmiehen ei auttanut kun sytyttää tupakki ja istua niille sijoilleen odottamaan seuraavan vuoron saapumista. Jos työmies olisi lähtenyt haahuilemaan tunnelista ulospäin, olisi hän todennäköisesti tipahtanut pilkkopimeässä johonkin tunnelin pystykuiluista ja kuollut.

Outokummussa kaivoksen perimmäisessä luolassa asuu pelottava vuorenpeikko!

Outokumpu Oyj:n toiminta alkoi Vanhasta Kaivoksesta ja jatkui myöhemmin Mökkivaaralla, Keretissä ja Vuonoksessa. Kaivoksista saatiin kuparin ohella sinkkiä, nikkeliä, kobolttia, rautaa, kultaa ja hopeaa.

Suurin osa Outokummun kaivosalueen nykyisestä rakennuskannasta, mm. vanha kaivostupa, murskaamo ja nostotorni, nostokonehuone ja rikastamo sekä vanha voima-asema ovat kaivoksen suurtuotantokaudelta 1920-luvulta.

Kaivosmuseo, entinen kaivostupa jossa oli pukukopit 400 miehelle sekä isot pesukoneet.

Veturitalli.
Vanha korjauspaja. Keskiosassa oli sepänpaja, valimo, puuseppäosasto sekä työkaluvarasto, itäsiivessä oli korjauspaja ja länsisiivessä oli sähkömieshuone, varasto, konttori sekä öljy- ja happovarastot.
Kultala. Rakennuksessa erotettiin toisistaan karkea ja hieno rikastusjäte. Karkealla jätteellä täytettiin kaivosta ja hieno jäte kuljetettiin jätealueelle. Vuosina 1948-1954 erotettiin rikastusjätteestä kultaa, josta rakennus on saanut nimensä.
Kaivosammattikoulu. Rikastustehtaan siipirakennus joka valmistui 1936 ja jossa sijaitsi ensin tärypöytäosasto ja vuosina 1955-1978 kaivosammattikoulu.
Nostokonehuone josta ohjattiin kaivoksen nostolaitteita. Vaijerit menivät sieltä kaivostornin kautta kaivoskuiluun jossa henkilöhissit ja malmikapat kulkivat.
”Appelsiinikahmurit” joita käytettiin malmirikasteen lastaamisessa junavaunuihin.

Torni ja murskaamo.

Kävimme myös tornissa, tottakai.

Huterien rappusten jälkeen pääsimme tuulisen tornin ylätasanteelle, josta aukenivat näkymät ympäri Outokumpua.

Keretti

Vuonos

Vanha vesisäiliö.
Uusi vesisäiliö.

Kaivokselta louhittu malmi jalostetaan kaivoksen rikastamossa puolijalosteeksi eli rikasteeksi. Rikastuksen tarkoituksena on erottaa mahdollisimman edullisesti ja täydellisesti malmin arvomineraalit. Arvokasta mineraalituotetta kutsutaan rikasteeksi ja arvotonta jätteeksi.

Outokummun malmeista tärkein oli kupari.

 

Sijainti: Kaivosmiehenpolku 2 Outokumpu

Lähteet: http://www.aarrekaupunki.fi/en/treasures/kaivosmuseo/kaivoshistoriaa/outokummun-kaivosten-historiaa/?PHPSESSID=00bfaaac0b9746c4e50612701482212a

https://www.finna.fi/Record/lusto.M011-140247

http://www.outokummunkaupunki.fi/historia

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1112

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella! Olen aikaisemmin kärsinyt keratosis pilariksesta aina koko kylmän kauden ajan, mutta nyt viimeiset n. 5 vuotta olen ollut vaivasta vapaa, kiitos Saaren Taika -tuotteiden!

Huomaatko eron? Saaren Taika booster seerumit muuttivat ihoani välittömästi!

Booster seerumit tasoittivat ihoni rakennetta, madalsivat ryppyjä, tekivät ihostani kimmoisamman näköisen ja vähensivät ihoni punaisuutta sekä tasoittivat ihoni värisävyä. Ja kaikki tämä YHDEN käyttökerran jälkeen!

Aika vaikuttava lopputulos, eikö vain? Jo ensimmäisellä käyttökerralla huomasin ihoni olevan sileämpi, tasaisemman värinen ja yleisesti ottaen terveemmän ja hehkuvamman näköinen.

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: