Teijon kansallispuisto

Salon Teijossa on metsähallituksen ylläpitämä kansallispuisto, joka pitää sisällään niin järviä, soita, jylhiä kallioita kun metsäkankaitakin.

Teijolta löytyy kaikenkaikkiaan 40-50 kilometriä retkeilyreittejä, joista suurin osa on hyvin merkittyjä opasteineen. Alueelta löytyy myös 7 laavua joissa voi yöpyä, grillipaikkoja, joiden yhteydessä on wc ja mahdollisuus myös uida, telttailu- ja karavaanialue.

Osa luontopoluista soveltuu myös pyörätuolilla liikkuville sekä lastenvaunujen kanssa kulkemiseen.

Lähtöpisteitä on useita parkkipaikkoineen ja opasteineen, mutta me lähdimme liikkeelle Luontotalolta Matildajärven rannalta.

Teijon luonnossa voi kokea pulppuavat lähteet ja metsäpurot, jääkauden sileäksi hiomat komeat kalliot, muinaisrantoja, kuten Jeturkasti ja Miilunummi, upeita karuja soita, reheviä lehtoja ja eläimistä mm kurkia, metsoja, hirviä, ilveksiä ynnä muita.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

 

Eri mittaisia patikkareittejä on monia, lyhyistä 2 km mittaisista reiteistä pidempiin 10 km mittaisiin. Reittejä yhdistelemällä voi lähes joka kerta kulkea eri pituisen reitin erilaisten maisemien läpi. Mahdollisuuksia on monia.

Reittien lähtöpisteet

Reiteillä ei ole varsinaisia lähtöpisteitä, vaan reitin voi aloittaa useasta eri pisteestä. Kaikilta pysäköintialueilta on opastus reitille. Alla esitellyille reiteille pääsee mm. Matildanjärven pysäköintipaikalta.

Luontopolku, lähtöpaikka Teijontie 12 (25570 Teijo)

 • Totin luontopolku, 1,3 km (Sahajärvi), esittelee vanhaa Teijon kartanon puistoa. Luontopolku lähtee vanhan voimalaitoksen luota Teijon tien varrelta.  Reitillä  on jyrkkäreunaisia kallioalueita, reheviä puronvarsilehtoja ja pähkinäpensaslehtoja sekä vesiputouksia, siltoja ja kiviportaita. Luontopolku on merkitty oranssein merkein ja varustettu alueen luonnosta kertovilla opastauluilla.
  • Palvelut: Luontopolun opastaulut

Rengasreitit, lähtöpaikka Matildanjärvi

 • Jeturkastin muinaispolku, 5 km, kulkee pääosin mäntymetsän keskellä. Reitti kulkee korkean kallion yli. Pieni suo ylitetään pitkospuita pitkin. Polun varrella on nähtävillä parin hehtaarin pirunpelto, Jeturkasti. Se on 9000 vuotta vanha muinaisranta, joka tänä päivänä on 80 metriä nykyistä merenpintaa ylempänä.
  • Palvelut: Reitin eteläosassa olevalta parkkipaikalta on noin 700 metriä sepelöityä polkua muinaisrannlle. Tämä osa reitistä soveltuu myös lastenrattailla ja pyörätuoolilla kuljettavaksi.
  • Nähtävää: Jeturkastin pirunpelto
 • Polku Matildanjärven ympäri, 5,5 km. Reitin varrella on mäntymetsää ja suota. Polku kulkee suurimmaksi osaksi lähellä järven rantaa. Järven länsipäässä kuljetaan noin 640 metriä Mathildedalin kylän läpi tietä pitkin.
  • Palvelut: 2 keittokatosta, 2 laavua, joissa avotulentekopaikka, sekä 4 tulentekopaikkaa
 • Polku Luontokeskuksen läheisyydessä 1,5 / 2 km. Reitin varrella maasto on pääosin mäntyvoittoista metsää. Polku kiemurtelee hetken Matildajärven rannan viertä. Voit valita kahdesta vaihtoehtoisesta reitistä.
  • Palvelut: tulentekopaikka ja keittokatos
 • Polku Puolakkajärven ympäri, 10 km. Reitti kulkee pääosin suoalueilla pitkospuita pitkin, metsässä reitti kulkee polkuja ja hiekkateitä pitkin sekä itäpäässä Talonpojan Teijon tietä. Mäntymaastossa ylitetään myös korkea kallio.
  • Palvelut: 3 laavua, joissa avotulentekopaikka

Muita retkivinkkejä

 • Alueella on paljon hiekkaisia metsäteitä, joita ei varsinaisesti ole merkattu reiteiksi mutta joita luonnollisesti voi käyttää.

Hiihtoreitit

 • Lumisina talvina kaikilla kansallispuiston järvien jäillä, polkureiteillä ja metsäteillä voi hiihtää. Retkeilijät avaavat nämä ladut itse. Meri-Teijo Skin väki ylläpitää 5 km:n latua, jonka lähtöpaikka sijaitsee laskettelurinnettä vastapäätä, maantien toisella puolella.
  • Palvelut: Laskettelukeskuksen palvelut

Lainaus: http://www.luontoon.fi/teijo/reitit

Alla Väliojan grillauspaikka:

Metsäpuro

Telttailualue

Karavaanialue

Teijon Luontotalo

Teijo on paikka jonne haluaa uudelleen ja uudelleen, joten teimme eräällä toisella kerralla 13 kilometrin kävelyn ja nyt hiukan eri reittiä kuin aiemmin. Tässä muutama kuva siltä reissulta:

Pontuksen tyytyväinen  ilme kertoo kaiken ! <3

https://photos.smugmug.com/Places/Teijon-kansallispuisto/i-VgdVppR/0/L/Teijon%20kansallispuisto%20MIska%20pyöräily%20156-Edit-L.jpg

Retkikohteen esite ja reittikartta http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/teijoKP-fin.pdf

Sijainti lähtöpaikalle Luontotalolta Matildajärven rannalta: Matildanjärventie 104 Salo

Lähteet: http://www.luontoon.fi/teijo

http://www.salo.fi/ymparistojaluonto/luontojaretkeily/luontokohteetjareitit/teijonretkeilyalue/

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.