Sosiaalinen rajoittuneisuus ja miten se haittaa esim. yritystoimintaa

Sosiaalinen rajoittuneisuus ja miten se haittaa esim. yritystoimintaa

Moikka taas ihana lukijani!

Tänään kirjoitan asiasta, jota et näe minusta päältä päin, mutta joka vaikuttaa ja vaikeuttaa elämäni kaikilla sen osa-alueille. Eniten ehkä juuri yrittäjyydessä.

Se on ADD, eli tutummin tarkkaavaisiishäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko ja paniikkihäiriö.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

ADD vaikeuttaa eniten keskittymiskykyäni ja sen huomaat luultavasti helpoiten minusta. Ulkopuoliselle se näkyy mm. puheen keskeyttämisenä sekä kuulemisen vajaudella, eli näytän kuuntelevan, mutta asia ei välttämättä rekisteröidy perille asti. Itselleni keskittymisvaikeus näkyy yrittäjyydessä mm. tilauksia pakatessa, jolloin minulle sattuu virheitä jos samassa tilassa on muita ja he häiritsevät keskittymistäni esim. juttelullaan.

Keskittymisvaikeudet korostuvat stressaavissa tilanteissa ja niiden jälkeen. Useimmiten tarvitsen päivän palautumisajan esim. asioilla käymisen jälkeen tai jonkin tapaamisen jälkeen, sillä keskittyminen on mahdotonta kuormittuneena.

Sosiaaliset tilanteet ovat minulle äärimmäisen vaikeita. Tätä voi olla ulkopuolisen vaikeaa ymmärtää varsinkin kun ulkopuolelle ei sairaudesta näy mitään viitteitä.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Et näe päälle, että olen ollut nukkumatta tai nukkunut huonosti. Et huomaa, että vatsani on ollut sekaisin ja kipeä jo muutaman päivän etukäteen. Et näe minusta päälle, että olen ollut kotona kireä ja äreä jo useita päiviä, ja että tavarat ovat saattaneet lennellä ja hajora. Et näe päälle, että kommunikaatio kanssasi on vaatinut minulta äärettömän paljon ponnisteluja ja, että olen väsynyt ja rasittunut useita päiviä tämän jälkeen.

Jalkavikaisen sairaus on helpompaa ymmärtää, koska kävelemisen vaikeus on silmällä havaittavissa. Sosiaalisten tilanteiden pelkoa ei taas välttämättä huomaa laisinkaan.

Sosiaalinen kanssakäyminen ihmisten kanssa on minulle niin kuormittavaa, että jätän yleensä asian hoitamatta mikäli sen hoitaminen edellyttää puhelimessa puhumista tai paikan päällä käymistä. Sosiaalinen kanssakäyminen on sen verran kuormittavaa, että yritystoimintani on kärsinyt suuresti sen takia. En voi esim. osallistua messuille, kursseille, yrittäjien verkostoitumisiin oikeastaan ollenkaan. En pysty aina kysymään tavarantoimittajalta alv-vähennystä tai tukkupuolen tunnuksia, etenkään alkuaikoina. Nyttemmin ne on hoidettu, mutta sain siihen vähän apuja 😊

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Sosiaalinen rajoittuneisuus vaikuttaa myös arjessani. Viimeksi esim. Katinkullan kylpylässä jäi perheeltämme kylpyläpuoli käymättä, koska en pystynyt menemään sinne ihmispaljouteen. Alkukesällä Puolassa jäi suolakaivosreissu tekemättä ja vesipuisto käymättä samasta syystä. Onneksi perheeni on ymmästäväinen eikä kukaan koskaan syyllistä näkemättä ja kokematta jääneiden asioiden vuoksi minua 💖1 thought on “Sosiaalinen rajoittuneisuus ja miten se haittaa esim. yritystoimintaa”

  • Kuormittuminen sosiaalisista tilanteista ja ihmispaljoudesta on tuttua vaikka tykkäänkin olla ihmisten kanssa tekemisissä. Lomaillessa vältän sesonkiaikoja. Kun ihmisiä on vähemmän, näkee aivan eri tavalla koko lomapaikan eikä tarvitse jonotella mihinkään 🙂