Moikka taas arvoisa lukijani!
Tänään valmistan herkulliset naan-leivät itse. Nepalilainen ruoka on herkkuamme ja käymmekin nepalilaisessa ravintolassa aina, kun se on mahdollista täältä maaseudulta käsin. Nepalilaiseen annokseen kuuluu aina alkupalaksi papad-leipä dippeineen ja pääruuan kanssa vasta paistetut naan-leivät dippien kera. Kummatkin leivät ovat suurta herkkuamme, mutten ole koskaan vielä kokeillut leipoa niitä itse.
Tänään päätin tarttua härkää sarvista, eli taikinaa jauhoista, ja kokeilla osaisinko tehdä naan-leipää itse ja millaista siitä tulee. Reseptin löysin Kotikokista, mutta alkuperäinen resepti oli Iltalehdessä. Mukailin reseptiä hieman pienemmäksi, sillä kahdelle henkilölle riittää varmasti 4 annosta naan-leipää.
Rapean pehmeät naan-leivät kotikeittiössä – 4 annosta
Naan-leivät ovat olennainen osa intialaista ja nepalilaista ruokakulttuuria, ja niiden rapean pehmeä suutuntuma tekee niistä vastustamattomia. Moni miettii, kuinka näitä herkkuja voisi valmistaa kotona ilman tandooriuunia – onneksi ratkaisu löytyy lähempää kuin uskotkaan. Paistinpannu toimii tässä tehtävässä erinomaisesti, ja pannula paistetut naan-leivät saavat juuri sopivan paistopinnan ja herkullisen maun.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun kokeilen tätä Tuulin reseptiä mukaillen. Odotan innolla, kuinka naan-leivät onnistuvat, ja toivon, että niistä tulee sisältä ihanan pehmeitä ja ulkopinnasta juuri sopivan rapeita. Reseptin salaisuus vaikuttaa piilevän jogurtin tuomassa kosteudessa ja pannun kuumuudessa, jotka yhdessä antavat leiville niiden tunnusomaisen rakenteen.
Muokkasin reseptin neljälle hengelle – juuri sopiva määrä pienelle perheelle tai vaikka tunnelmalliselle illalliselle ystävien kanssa. Nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä taikinan kimppuun!
Helppo naan-leipä ohje
Ainekset (4 annosta)
- 2 dl jogurttia(kermaviili tai Creme Fraiche käy myös)
- 12,5 g hiivaa (mielellään tuorehiivaa)
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 25 g voita sulatettuna
Valmistusohjeet
Valmista taikina
Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää suola ja sokeri ja sekoita tasaiseksi.Alusta taikina
Lisää puolet jauhoista ja sekoita taikinaksi. Lisää loput jauhoista käsin alustaen, kunnes taikina irtoaa sormista mutta on edelleen pehmeää. Lisää lopuksi voisula ja tarvittaessa hieman jauhoja. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.Muotoile naan-leivät
Jaa kohonnut taikina neljään osaan. Venytä jokainen pala sormin ohuiksi ja litteiksi leiviksi. Voitele leivät kevyesti öljyllä ennen paistamista, jotta ne saavat kauniin pinnan.Paista pannulla
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Paista leivät yksitellen, kunnes niihin muodostuu kauniit paistolaikut ja ne saavat väriä. Käännä leivät ja paista myös toinen puoli. Sopivan lämpötilan ja paistoajan löytäminen voi vaatia hieman kokeilua, mutta onnistut varmasti muutaman leivän jälkeen!Tarjoile heti
Nauti naan-leivät tuoreina ja lämpiminä. Ne ovat täydellisiä dipattavaksi curryyn tai tarjoiltavaksi vaikkapa jogurttikastikkeen kera.
@kotisaaressa Herkulliset naan-leivät pannulla Ainekset (4 annosta) 2 dl jogurttia(kermaviili tai Creme Fraiche käy myös) 12,5 g hiivaa (mielellään tuorehiivaa) 3,5 dl vehnäjauhoja 0,5 tl suolaa 1 tl sokeria 25 g voita sulatettuna Valmistusohjeet Valmista taikina Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää suola ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. Alusta taikina Lisää puolet jauhoista ja sekoita taikinaksi. Lisää loput jauhoista käsin alustaen, kunnes taikina irtoaa sormista mutta on edelleen pehmeää. Lisää lopuksi voisula ja tarvittaessa hieman jauhoja. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Muotoile naan-leivät Jaa kohonnut taikina neljään osaan. Venytä jokainen pala sormin ohuiksi ja litteiksi leiviksi. Voitele leivät kevyesti öljyllä ennen paistamista, jotta ne saavat kauniin pinnan. Paista pannulla Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Paista leivät yksitellen, kunnes niihin muodostuu kauniit paistolaikut ja ne saavat väriä. Käännä leivät ja paista myös toinen puoli. Sopivan lämpötilan ja paistoajan löytäminen voi vaatia hieman kokeilua, mutta onnistut varmasti muutaman leivän jälkeen! #resepti #naanleipä #ruokareseptit #leivonta ♬ Originalton - 🎶 ʀᴀɪɪᴢᴢʏ 🎶