Vuorilinnan voimalaitos

1906 rakennettu yli 100 vuotta vanha Vuorilinnan voimalaitos seisoo jykevänä kuin aikaa uhmaten aivan Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajalla Kiskonjoessa Salon Koskella.
Edelleen toiminnassa oleva voimalaitos tuottaa vuodessa sähköä n. 2,1 gigawattituntia.
Läheisistä järvistä Iso-Kiskoa ja Kirkkojärveä säännöstellään voimalaitoksen vesivoiman tarpeisiin.
Koski on entinen rautaruukki jonka perustiruotsalainen Daniell Faxwell vuonna 1679. Faxwell oli saanut oikeudet Utön kaivoksiin Tukholman ulkosaaristossa.
Kosken ruukki siirtyi kuparin sulatukseen 1790 luvun lopulla ja jatkoi tätä vuoteen 1848 asti. Raudanvalmistus jatkui Kosken uudessa, vuonna 1833 valmistuneessa masuunissa aina vuoteen 1890 asti.
Kosken ruukki on yksi Suomen huonoiten tunnettuja ruukkeja johtuen ruukin omistussuhteista. Vanha ruukkialue on kokonaisuudessaan von Julin ja von Limbug Stirum sukujen hallinnassa ja yksityiskäytössä. Ruukki oli ensimmäinen joka aloitti toimintansa suuren Pohjan sodan jälkeen Suomessa ja Kosken ruukissa jalostettiin myös Orijärveltä vuonna 1757 löytynyttä kuparimalmia.
Ruukkialueella sijaitsee Kosken kirkko joka on yksi Suomen neljästä yksityisomistuksessa olevasta luterilaisesta kirkosta. Kirkko siirrettiin tänne Antskogista 1780 luvulla.
Ruukin kartano on rakennettu vuonna 1731, mutta nykyisen asunsa se sai 1920 luvulla.
Kirkko ja kartano sivurakennuksineen sijaitsee korkealla mäen päällä aivan voimalaitoksen vieressä.
Ruukin läheltä kulkeva Turku-Helsinki-rautatie, eli rantarata linjattiin 1890 luvulla kulkemaan Kosken ruukin kautta. Kosken asema palveli myös Aijalan kaivoksen kuljetuksia. Kaivostoiminnan loputtua ja tavaraliikenteenkin päätyttyä kylän läpi kulkenut ratalinja purettiin pois 1990 luvun lopulla. Kummitustaloksikin sanottu autio asemarakennus poltettiin paloharjoituksissa 1990 luvun lopussa.
Kylä hiljeni rantaradan oikaisun jälkeen ja kaupat, pankit, posti sekä tietysti rautatieasema katosivat.


Sijainti: Koskipolku 1 Salo
Lähteet: http://www.turkuenergia.fi/tietoa-meista/ymparisto/energiantuotanto-ja-alkupera/uusiutuvat-energianlahteet/vesivoima/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiskonjoen%E2%80%93Perni%C3%B6njoen_vesist%C3%B6
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koski_%28ruukki%29
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosken_kirkko_%28Perni%C3%B6%29

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY