Sain vinkin vedellä täyttyneestä louhoksesta Kiskossa, jossa voi kuulemani mukaan uida ja sukeltaa. Käväisimme sitä katsomassa.
Louhokseen kuuluu kolme vedellä täyttynyttä louhoskuoppaa joista yksi on aidattu ja toinen on sorafirman alueella.
Kolmas louhoskuoppa on yleisen tien varressa eikä siinä näkynyt kieltomerkkejä. Tämän rannalle siis pysäytimme automme 🙂
Viiarin louhos
Viiarin louhos
Viiarin louhos
Louhoksista ei juurikaan löydy netistä tietoa muuta kuin maininta “Viiari” joidenkin kaivosluetteloiden yhteydessä.
Alueella on kuitenkin louhittu kalkkikiveä jo 1940 luvulta lähtien ja nämä vedellä täyttyneet louhokset mainitaan erään lupahakemuksen yhteydessä.
Vesi on kauniin turkoosia ja houkuttelee uimaan.
Kuoppaa käytetään sukelluksiin ja alkupään syvyys oli muistaakseni noin 11 metriä.
Kuoppa syvenee toiseen päähän jossa oli muistaakseni jotakin parikymmentä metriä syvää ja joku pikku onkalo jonne voi sukeltaa.
Viiarin louhos
Viiarin louhos
 
Alla olevalla videolla näkyy meille yhdellä kerralla sattunut onnettomuus, jossa Pontus raapaisee Jonin kännykän ja se vajoaa syvyyksiin kuvaten vielä jonkun aikaa.
Kännykkä oli vedenpitävässä suojapussissa ja selvisi uppeluksista täysin ehjänä.
Kiitos kuuluu Sukellusseura Simpun sukeltajille, jotka kävivät noutamassa kännykän n. 9m syvyydestä kallion kielekkeeltä lähes mädänneisiin lehtiin yms uponneena.
 
Näinkin voi siis seikkailuissa käydä, oli onni onnettomuudessa, että kännykkä saatiin sukellettua ylös ja että pussukka kesti vedenalaisen paineen pari päivää minkä virui pohjassa.
Yllä olevan videon kännykkä oli kuvannut upotessaan, ilmeisesti paine oli sammuttanut videoinnin kosketusnäytöltä ennen pohjaan kalahtamista.
 
Paikan sijainti: Viiarintie 40 tienoilla, Kiskossa


 
 
 
 
 

Author

Johanna Amnelin -Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto -Suorittaa parhaillaan luonnonkosmetiikan tuotekehittäjän tutkintoa Johanna on taiteellista sukua sekä äitinsä, että isänsä puolelta ja onkin taiteillut niin kynän, pensselin, kameran kuin tietokoneenkin avulla. Johannan valokuvia on kutsuttu näyttelyihin aina Sveitsiin ja Lontooseen saakka, lisäksi amerikkalaisen countrytähden Waylon Jennigsin tyttärenpoika, Struggle Jennings on käyttänyt Johannan kuvia usein blogeissaan. Koulutukseltaan hän on tuotekehittäjä, mutta ammatiltaan taivaanrannan maalari CV

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: