Vestanfjärd – aikamatkalla menneisyyteen, vanhat kaivokset, jatulintarha, kirkot ja purjealukset

Jos haluat matkustaa ajassa taaksepäin, on suuntasi ehdottomasti Vestanfjärd Kemiönsaarella.

Itse ajelimme huviajelulla Kemiötä ympäri, kun yhtäkkiä edessämme seisoi pikku kylä kuin suoraan 1970-luvulta! Tähän oli pakko pysähtyä ja ihana retron Knallis kaupan parkkipaikalta pääsi kävelemään söpön keskustan alueella jossa sijaitsee piskuinen puinen pateekki, itse Knallis joka on perustettu yli 100 vuotta sitten, vanhat Esson mittarit ja infokipsa jonka sisältä löydät oppaat niin Vestanfjärdin, kuin koko Kemiönsaarenkin nähtävyyksiin!

Vestanfjärdissä riittää nähtävää. Kulttuuripolulla on nähtävissä mm. Vestanfjärdin vanha ja uusi kirkko, vanha kirkko on vuodelta 1759 ja uudempi vuodelta 1910. Kaivoksia löytyy mm. Illon kaivos, sekä Kalkholmen jossa nähtävillä edelleenkin osa maan pisimmästä kalkkiuunista, Kalkholmenilla on myös pari isohkoa purjealusta, ravintola, saaristolaistori sekä lasten leikkipuisto, ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Vanhalta kirkolta noin kilometrin päässä sijaitsee Jatulintarha, jättiläisten rakentama kivilabyrintti.

Vestanfjärdin keskustassa Lammalan kyllässä sijaitsevan Knallis-kaupan perusti Karl Anton Enestam vuonna 1896 ja nykyisin sitä pitää neljännen polven kauppias Åsa Storberg. Knalliksen yläkerrassa on kauppamuseo jossa on nähtävää lähes 120 kauppavuoden ajalta.

Illon kalkkikaivoksiin pääsee tutustumaan Kaivoskaarella. Illossa on ollut 1800-luvulla noin 4 tonnia vuorokaudessa vetävä sylinteriuuni. Illo on syvin (n. 70m) ja pisin kaivos Kemiönsaarella ja sen vieressä sijaitsee ns Skogsgruvan. Kaivokset yhdistettiin maan alla 1930-luvulla. Lammalan kaivoksilla sijainnut n. 3km pitkä köysirata siirrettiin Illoon.

Uuden kirkon läheisyydessä on pari isoa purjelaivaa, Eugenia ja Inga. Ennen laivoja näet kuitenkin Kalkholmenin jossa edelleen on nähtävillä Suomen pisimmän kalkkiuunin rauniot.

Alueella on myös lasten leikkipuisto, saaristolaitori, ravintola sekä uusi asuntoalue.

Eugenia on tarkka kopio alkuperäisestä Vestanfjärdissä vuonna 1879 rakennetusta Eugeniasta joka upposi vuonna 1951 Bolaxin edustalla.

Eugenialla pääsee yleisöpurjehdukselle mm. Örön linnakesaarelle.

Kaljaasi Inga on rakennettu vuonna 1947 ja sillä pääsee myös yleisöpurjehduksille mm. Öröön.

Vestanfjärdin uusi kirkko sijaitsee Kirkkotiellä ja aivan sen takana on Vanha kirkko. Lähellä Kirkkotien risteystä on nähtävillä Viikinkiasumusta mukailevat rakennukset.

Uusi kirkko on rakennettu 1910 ja se on tehty paikallisesta harmaasta graniitista. Kirkon tyyli on kansallisromanttinen ja jos katsot kuvia niin huomaat, että se on kyllä yksi seutukunnan kauneimmista kirkoista!

Uuden kirkon takaa löytyy Vanha kirkko joka on rakennettu vuosina 1759-1760 rakennusmestarina turkulainen Isak Olin. Kirkon sisustus on pääosin alkuperäinen, alttaritaulu ja saarnastuoli ovat 1800-luvulta.

Västanfjärd mainitaan Kemiön kappelina 1690-luvulla. Pyhälle Jaakobille pyhitetyn kirkon rakentaminen aloitettiin 1759, jolloin Västanfjärdistä oli tullut saarnahuonekunta. Sakaristo ja kirkkosalin lautaholvi valmistuivat 1760. Asehuone laajennettiin nykyiseen kokoonsa 1830. Erillinen kellotapuli valmistui 1763. Sen rakensi jahtivouti Isak Gran Labbölestä.

Kirkon lähellä kävellessä voi haistaa ihana tervan tuoksun nenässään. Huomaa puiset rännit ja kourut!

Kirkossa ei ole sähköjä eikä lämmitystä ja se toimiikin vain kesäkirkkona ollen erittäin suosittu vihkikirkko 🙂

Noin kilometrin päässä vanhalta kirkolta Sirmnäsintiellä, tai sen lähellä metsässä pikemminkin, sijaitsee Jatulintarha. Merkki Jatulintarhalle on hyvin huomaamaton ja itse meinasimme ainakin ajaa koko paikan ohi iltahämärissä, kun paikalle satuimme.

Jatulintarhojen uskotaan olevan jättiläisten rakentamia ja niitä esiintyy eniten Vaasan seudulla, mutta myös muualla rannikolla. Jatulintarhat ovat noin pään kokoisista kiven murikoista spiraalin tai labyrintin muotoon rakennettuja kivikasoja yleensä laakealla kalliolla. Sokkeloisista Jatulintarhoista on vain yksi ulospääsy.

Vanhimmat Jatulintarhat saattavat olla Viikinkiajalta 800-1000-luvulta. Kemiönsaaren Jatulintarhaa tiedetään korjatun koululaisten toimesta opettajansa Martin Ingon johdolla vuonna 1906.

Sijainnit:

Illon kaivos: Kaivoskaari, Kemiönsaari

Purjealukset Inga ja Eugenia, Kalkholmenin kalkkiuunin rauniot, Saaristolaistori ja lasten leikkipaikka: Kalkholmenintie 54, Kemiönsaari

Uusi ja Vanha kirkko: Kirkkotie, Kemiönsaari

Jatulintarha:  n. 1km Sirmnäsintielle vanhalta kirkolta

Knallis ja Lammalan söpö retrokeskusta: Lammalantie 93, Kemiönsaari

 

Lähteet: Vestanfjärdin turistiopasvihkoset, opaskyltit, http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=5162http://www.luontoon.fi/itainensuomenlahti/historia/salaperaisetjatulintarhat

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.