Tervehdys arvon lukija 😊
Kiinnostaako kuvitettu kertomus Saaristomeren kansallispuiston hiekkasaaresta eli Sandöstä? Mikäli vastasit kyllä, niin tässä sitä tulee 😁
Kesä 2019 ja säätermi “käristyskupoli”. Jep. Se on parhaillaan päällämme porottaen pahimmillaan! Täällä Salon ja Särkisalon nurkilla varjossakin on ollut 31-33 astetta, joten mieleen ei juurikaan ole tullut muuta kuin olla veden lähellä!
Edellispäivänä kävimme samaisen kansallispuiston Jungfruholmenissa ihastelemassa Saaristomeren suurimpia hiidenkirnuja (lue juttu tästä) ja tänään suuntasimme Sandön hiekkasaarelle, joka on muuten jääkauden muodostaman Salpausselän jatketta 😊
Sandön on suosittu veneilypaikka ja tällaisena hellepäivänä siellä olikin useita venekuntia vilvoitusta hakemassa. Muutama perhe oli telttailemassa ja näkyipä siellä pari koiraakin.
Tunnelma lähestyttäessä saarta oli kuin ulkomailta. Komeat purjeveneet erottuivat jo kaukaa ja upeat matalikkoon ankkuroidut moottoriveneet siinsivät rannassa lähemmäs päästyämme. Vaalea hieta ympäröi saarta ja vesi oli lämmintä!
Kukin saarella vierailija oli keskittynyt omaan oleiluunsa, eikä ketään tuijotellut toisia kuten yleensä uimarannoilla. Tilaa oli uida, kävellä, tuotekuvata tai palvoa aurinkoa ihan mielin määrin, eikä normaalisti vaivaava paniikki näyttäytynyt kertaakaan.
Sandön pitkä itäkärki muodosti käveltävän pitkän särkän, jonka päästä moni pulahti virkistävän meren syleilyyn.
Vesi oli n. 26 asteista ja rannassa oli mukava hiekkapohja, joskin paikoitellen ennen hiekkapohjaan pääsyä piti ylittää pyöreäksi hioutuneita kiviä pari metriä.
Monet venekunnat jättivät veneensä kauemmas ankkuriin ja uivat rantaan. Osalla oli minikumivene matkassa, jolla rantautuminen tapahtui varpaita kastelematta 😀
“Sandön on valtakunnallisesti arvokas harjualue. Se sijaitsee
Kemiönsaaren Dragsfjärdin länsipuolella. Geologisesti ja
maisemallisesti erittäin merkittävä Kolmannen Salpausselän
lounaiseen jaksoon kuuluva alue käsittää rantavoimien
muotoileman, loivarinteisen ja korkeimmillaan 20 metriä korkean
reunaselänteen. Lisäksi alueeseen kuuluu erillinen, pieni
rinnakkaisharjanne. Harjualueella on useita muinaisrantojen
terasseja ja valleja, hiekkarantoja ja niihin liittyviä monipuolisia
särkkämuotoja, tuulen synnyttämiä muotoja, sekä etelärinteellä
selväpiirteinen kulutustörmä. Sandön on myös biologisesti hyvin
merkittävä.” Lähde.
Olen erityisen kiitollinen, että saimme mahdollisuuden näin erityisen ja ihanan päivän kokemiseen!
Kiitos, että luit 🙂