Varikattilanmäen muinaisranta

Aivan Lehmijärven kupeessa Varikattilanmäellä sijaitsee yksi alueen huomattavimmista muinaisrannoista.
Noin hehtaarin kokoinen pyöristyneiden kivien muodostama pirunpelto kallion juurella on näyttävä.
Muinaisrannalle, eli pirunpellolle pääsee kun jättää auton Salon uimarannan parkkialueelle Lehmirannantien päästä oikealle ja palaa jalkaisin takaisin asfalttitietä kunnes pieni metsätie kääntyy tieltä oikealle. Tästä kohtaa voi lähteä suoraan metsään tien vasemmalle puolen eli pois päin järvestä.
Metsässä näkyi metsäkoneen jättämät urat joita pitkin voi nousta syvemmälle metsään ja ylemmäs maastoon.
Kivikkoisesta maastosta voi jo arvata, että jääkauden lopulla jäämassojen reuna on viipynyt tällä alueella pitkään.
Ennen mäen lakea kannattaa lähteä kaartamaan vasemmalle hiukan ryteikköisen kuusimetsän halki ja seuraava kallio pitäisi alkaa jo kohta näkymäänkin.
Jostakin kohtaa asfalttitieltä tulee ilmeisesti sinisin nauhoin opastettu polku, mutta itse en tätä polkua löytänyt kuin vasta takastullessa ja se oli paikoin niin vetinen, että päätin kulkea omia reittejäni.
Pian saavut Varikattilanmäelle, suurelle, alueelle tunnusomaisen sileälle kalliolle jonka huippu on noin 93 metriä merenpinnan yläpuolella.
Kallion laelta näkyy Lehmijärvi.
Kulje kallion toiseen päähän kaartaen hiukan oikealle.
Kun näet tämän väkkärän männyn olet oikeassa suunnassa.
Männyn läheltä meneekin sinisin nauhoin merkitty polku jota seuraamalla pääset pirunpellolle.
Jatka merkkien osoittamaan suuntaan ja pian näet ensimmäisen osan pirunpellosta.
Ensimmäinen osa on pirunpelloksi pienehkö kivikasa, lähestulkoon hiidenkiukaan oloinen sisältäen kuopan, kivikasan sekä mitä ilmeisemmin nykyihmisen rakentaman “tulipesän”.
Jatka kävelyä kivikasan suuntaan ja pääset suuremmalle muinaisrannalle joka tuntuu jatkuvan ja jatkuvan lähes loputtomiin!
Entisenä runosmäkeläisenä väitän, että tämä pirunpelto on Varsinais-Suomen näyttävimmäksi pirunpelloksi kutsuttua Runosmäen pirunpeltoakin (koko noin 100x50m) suurempi ja näyttävämpi.
Aluetta oli mahdotonta saada mahtumaan yhteen kuvaan vaikka mukana olikin 14mm laajakuvaobjektiivi.
Muinaisranta kohoili ja laskeutui ja tuntui kun se olisi jatkunut lähes loputtomiin. Metsän reuna kyllä siinsi toisessa päässä, mutta sinne tuntui olevan loputon matka taiteilla sammaleen liukastamille kivenmuhkuroilla.
Kävelin pirunpellon toiseen päähän asti ja laitoin kännykästä GPS:n päälle ja mittasin pirunpellon pituuden. Aivan suorassa linjassa muinaisranta ei kulje, mutta koitin mitata niin suoraan kuin vaan pystyin. Sain sen pituudeksi 180 metriä, leveyttä en mitannut, mutta arvelisin sen olevan leveimmästä kohdin liki 100 metriä.
Pirunpelto jatkuu toki sammaleen ja maa-aineksen alla vielä useita metrejä pidemmällekin, tämän tuntee kun kävelee pirunpellon reunamilla ja sammalleen alla on selvästi samanlaista kivikkoa.
Paikka on kyllä todella vaikuttavan näköinen, itse en ole näin suurta muinaisrantaa aikaisemmin nähnyt ja ihmetyttää, ettei tästä paikasta löytynyt juurikaan tietoa eikä kuvia.
Sijainti: Lehmirannantie 77 kohdilla Salossa

Lähteet: http://tupa.gtk.fi/kartta/maaperakartta20/mps_202107.pdf
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjQv-343dPJAhXpnXIKHUhsBmcQFgghMAE&url=https%3A%2F%2Fopenbiomi.files.wordpress.com%2F2012%2F05%2Fpernic3b6nseudun-geologisesti-merkittc3a4vic3a4-kallio.doc&usg=AFQjCNEBvtmxhh_fNF9MjUhWBDqm9rljmQ&sig2=A4IxcJL2y4JsftWHztqSkQ&bvm=bv.109395566,d.bGQ
http://luolamiehenblogi.blogspot.fi/2009/12/runosmaen-pirunpelto-turku.html

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.