Varikattilanmäen muinaisranta

Aivan Lehmijärven kupeessa Varikattilanmäellä sijaitsee yksi alueen huomattavimmista muinaisrannoista.
Noin hehtaarin kokoinen pyöristyneiden kivien muodostama pirunpelto kallion juurella on näyttävä.
Muinaisrannalle, eli pirunpellolle pääsee kun jättää auton Salon uimarannan parkkialueelle Lehmirannantien päästä oikealle ja palaa jalkaisin takaisin asfalttitietä kunnes pieni metsätie kääntyy tieltä oikealle. Tästä kohtaa voi lähteä suoraan metsään tien vasemmalle puolen eli pois päin järvestä.
Metsässä näkyi metsäkoneen jättämät urat joita pitkin voi nousta syvemmälle metsään ja ylemmäs maastoon.
Kivikkoisesta maastosta voi jo arvata, että jääkauden lopulla jäämassojen reuna on viipynyt tällä alueella pitkään.
Ennen mäen lakea kannattaa lähteä kaartamaan vasemmalle hiukan ryteikköisen kuusimetsän halki ja seuraava kallio pitäisi alkaa jo kohta näkymäänkin.
Jostakin kohtaa asfalttitieltä tulee ilmeisesti sinisin nauhoin opastettu polku, mutta itse en tätä polkua löytänyt kuin vasta takastullessa ja se oli paikoin niin vetinen, että päätin kulkea omia reittejäni.
Pian saavut Varikattilanmäelle, suurelle, alueelle tunnusomaisen sileälle kalliolle jonka huippu on noin 93 metriä merenpinnan yläpuolella.
Kallion laelta näkyy Lehmijärvi.
Kulje kallion toiseen päähän kaartaen hiukan oikealle.
Kun näet tämän väkkärän männyn olet oikeassa suunnassa.
Männyn läheltä meneekin sinisin nauhoin merkitty polku jota seuraamalla pääset pirunpellolle.
Jatka merkkien osoittamaan suuntaan ja pian näet ensimmäisen osan pirunpellosta.
Ensimmäinen osa on pirunpelloksi pienehkö kivikasa, lähestulkoon hiidenkiukaan oloinen sisältäen kuopan, kivikasan sekä mitä ilmeisemmin nykyihmisen rakentaman “tulipesän”.
Jatka kävelyä kivikasan suuntaan ja pääset suuremmalle muinaisrannalle joka tuntuu jatkuvan ja jatkuvan lähes loputtomiin!
Entisenä runosmäkeläisenä väitän, että tämä pirunpelto on Varsinais-Suomen näyttävimmäksi pirunpelloksi kutsuttua Runosmäen pirunpeltoakin (koko noin 100x50m) suurempi ja näyttävämpi.
Aluetta oli mahdotonta saada mahtumaan yhteen kuvaan vaikka mukana olikin 14mm laajakuvaobjektiivi.
Muinaisranta kohoili ja laskeutui ja tuntui kun se olisi jatkunut lähes loputtomiin. Metsän reuna kyllä siinsi toisessa päässä, mutta sinne tuntui olevan loputon matka taiteilla sammaleen liukastamille kivenmuhkuroilla.
Kävelin pirunpellon toiseen päähän asti ja laitoin kännykästä GPS:n päälle ja mittasin pirunpellon pituuden. Aivan suorassa linjassa muinaisranta ei kulje, mutta koitin mitata niin suoraan kuin vaan pystyin. Sain sen pituudeksi 180 metriä, leveyttä en mitannut, mutta arvelisin sen olevan leveimmästä kohdin liki 100 metriä.
Pirunpelto jatkuu toki sammaleen ja maa-aineksen alla vielä useita metrejä pidemmällekin, tämän tuntee kun kävelee pirunpellon reunamilla ja sammalleen alla on selvästi samanlaista kivikkoa.
Paikka on kyllä todella vaikuttavan näköinen, itse en ole näin suurta muinaisrantaa aikaisemmin nähnyt ja ihmetyttää, ettei tästä paikasta löytynyt juurikaan tietoa eikä kuvia.
Sijainti: Lehmirannantie 77 kohdilla Salossa

Lähteet: http://tupa.gtk.fi/kartta/maaperakartta20/mps_202107.pdf
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjQv-343dPJAhXpnXIKHUhsBmcQFgghMAE&url=https%3A%2F%2Fopenbiomi.files.wordpress.com%2F2012%2F05%2Fpernic3b6nseudun-geologisesti-merkittc3a4vic3a4-kallio.doc&usg=AFQjCNEBvtmxhh_fNF9MjUhWBDqm9rljmQ&sig2=A4IxcJL2y4JsftWHztqSkQ&bvm=bv.109395566,d.bGQ
http://luolamiehenblogi.blogspot.fi/2009/12/runosmaen-pirunpelto-turku.html

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Luonnonkosmetiikka vs synteettinen, tiedätkö mitä ihollesi todella levität?

Mikä merkitys on pitkien ainesosaluetteloiden piilokemikaaleilla? Testaamani brändin kasvovoide sisälsi veden jälkeen runsaasti silikonia, ja sen ainesosaluettelossa oli huomattavasti enemmän erilaisia ainesosia. Joukossa oli myös useita ainesosia, jotka itse luokittelen kosmetiikan pahiksiksi. Rehellisesti sanottuna, näitä ainesosaluetteloita tutkittuani en uskaltanut testata tuotteita yhtä päivää pidempään terveyteni uhalla, vaikka olisinkin ollut utelias näkemään pidempiaikaiset vaikutukset.

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

Kuten jutusta huomaat, Saaren Taian toiminta on aitoa käsityötä, jokaisessa vaiheessa ja vaikka liikevaihtomme on luokassaan suurin, on yrityksemme kuitenkin pieni perheyritys, jossa asiat tehdään käsin.

Huono-osaisesta miljonääriksi

Huono-osaisesta miljonääriksi

Täällä, oman valoisan ja varustellun mökin kalliosella rannalla kaukaisen unelman voi kirjaimellisesti maistaa suolana kielen päässä. Meriveden piristävänä pirskahduksena poskilla.

Jollakin kummallisella tavalla maailmankaikkeus on halunnut antaa minulle hetkeksi jotakin hyvää, ja toivon joka päivä, ettei sitä otettaisi minulta pois, ainakaan ihan vielä.

Tuotekehitys, Saaren Taika vs. toiset

Kosmetiikkamaailmassa on monenlaisia lähestymistapoja tuotekehitykseen, ja tänään haluan keskittyä erityisesti siihen, miksi tiedepohjainen lähestymistapa on meille niin tärkeä.

On ihanaa nähdä, että yhä useammat kuluttajat ovat valveutuneita ja kyseenalaistavat markkinointiväitteitä sekä vaativat syvällisempää tietoa väitteiden pohjalle. Erityisesti nuoremmille sukupolville haluamme tarjota tietoa, joka perustuu vankkaan tieteelliseen näyttöön, eikä vain etikettiseksikkyyteen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: