Vårdkasberget ja luolat

Tessvärin Vårdkasberget on upea näköalakallio josta näkee mm. Kemiönsaaren.
Kallio kohoaa 51,4 metriä merenpinnasta ja matkalla lähellä lakea on n. hehtaarin kokoinen muinaisranta eli pirunpelto.


Särkisalon monet kalliot ovat jyrkkäreunaisia ja korkeimmat kohoavat jopa 70 metriä merenpinnasta.


Vårdskabergetissä, kuten muillakin seudun kallioilla näkyvät jääkauden jäljet kallioiden uurteina, hiidenkirnuina ja pirunpeltoina.


Kasvisto Vårdskabergetillä on saaristolle tyypillistä kuivaa kangasmetsää ja kalliokasvistoa.


Linnuista merikotka ansaitsee erityisen maininnan, paikallinen linturyhmä on pitkäjänteisellä työllään pelastanut merikotkakannan ja se onkin nykyään Särkisalon vakioasukki.


Kallioperä on enimmäkseen punaista rakeista graniittia, ns. Perniön graniittia.
Vårdkasbergetin luolasto pitää sisällään useita pienempiä luolia suurten lohkareiden välissä ja alla sekä kolme suurempaa toisiinsa kytköksissä olevaa luolaa.


Luolien ja kallioiden sieniltä löytyy myös nykyihmisen tekemiä kalliomaalauksia.
Luolille pääsee kallion laelta lähtevää polkua pitkin ja polulta pääsee myös takaisin laelle kallion toiselta puolelta. Kalliolla kannattaa olla varovainen, ainakin näin alkutalvesta kalliot olivat ohuen jääpinnoitteen alla ja erittäin liukkaat!


Paikalle pääsee, kun jättää auton johonkin sopivaan kohtaan Ulkoluodontielle ja lähtee yksityistietä noin Ulkoluodontie 81 paikkeilta (Salon suunnasta tien oikealla puolella) kävelemään, matkaa tulee jalan noin 1,3 km.Tien päässä on mm. metsästäjien peuranruokintapaikka.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY


Polku vasemmalle lähtee tien päässä olevan kääntymispaikan kohdalta ja se on merkitty sinisin nauhoin sekä keltaisin riippuvin merkein, jotka oletettavasti hohtavat pimeässä(?).


Laella ei ole kovin pitkä matka ja polku on aika helppokulkuinen.


Hieman ennen lakea oikealla on noin hehtaarin kokoinen muinaisranta eli pirunpelto.

Pirunpeltojen synty liittyy veden liikkeiden ja maankohoamisen yhteisvaikutukseen. Huuhtoessaan rantoja vesi lajittelee maa-aineksia hiukkaskoon mukaan. Pirunpellot ovat alueita, joihin maa-aineksiksi on lajittunut suurirakeista moreenia tai muuta kivilajia. Maankohoamisen seurauksena pirunpellot saattavat sijaita hyvinkin kaukana nykyisestä rantaviivasta. Pirunpellot ovat saaneet uhkaavankuuloisen nimensä uskomuksesta, jonka mukaan itse piru on aikoinaan tehtaillut kyseiset louhikot.


Pirunpellolta matka jatkuu aivan laelle, josta aukeaa upea näkymä saaristoon.


Laelta lähtee polku oikealle jota pitkin pääsee rotkoihin ja luoliin.


Ensimmäinen suuri rotko onkin heti vasemmalla ja sen nähdessään herää kysymys; mikä voima on saanut isot kivenlohkareet murtumaan irti näin mahtavasta kalliosta ja aiheuttanut näin suuren rotkon?


Jääkausi on ne ilmeisesti voimallaan irroittanut, koska suurin osa lohkareista on hioutunut pyöreäreunaisiksi.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY


Halkeilleilla kallioilla, jo irronneiden lohkareiden hallitessa kallion alapuolista maisemaa, tulee ajatelleeksi, mitä jos tämäkin pala tästä kohta irtoaa??

Pian saavutkin ensimmäiselle luolalle, joka on sopivan kokoinen ihmisen mentäväksi.


Suuret emäkalliosta irronneet lohkareet hallitsevat kallion alapuolista maisemaa.


Luolia:

Sisällä luolassa näyttää kuin joku olisi nostanut tämän suuren kallion kivien varassa olevaksi katoksi.


Seuraavaksi menimme koiran näyttämää reittiä isojen kiven väliin syntyneestä pienestä aukosta ja pääsimme kallioden välissä olevaan rotkoon.


Rotkolta pääsee jatkamaan matkaa kallion alareunaa vasemmalle päin, jota kautta lopulta pääsee takaisin kallion laelle.

Jääkauden jälkeisten vesimassojen hiomajäljet näkyvät hyvin kallioissa.
Vesimassojen irroittamia lohkareita on kulkeutunut lähialueille.


Kuvia paikasta myöhemmiltä retkiltä:

Sijainti: Ulkoluodontie 81 Särkisalo, josta matkaa jalan vielä n. 1,3km
Lähteet: http://www.sarkisalo.fi/matkailu-matkailupalvelut/

perniönseudun geologisesti merkittäviä kallio- ja maaperäkohteita PDF

http://www.selkameri.fi/kohteet/show/42

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Luonnonkosmetiikka vs synteettinen, tiedätkö mitä ihollesi todella levität?

Mikä merkitys on pitkien ainesosaluetteloiden piilokemikaaleilla? Testaamani brändin kasvovoide sisälsi veden jälkeen runsaasti silikonia, ja sen ainesosaluettelossa oli huomattavasti enemmän erilaisia ainesosia. Joukossa oli myös useita ainesosia, jotka itse luokittelen kosmetiikan pahiksiksi. Rehellisesti sanottuna, näitä ainesosaluetteloita tutkittuani en uskaltanut testata tuotteita yhtä päivää pidempään terveyteni uhalla, vaikka olisinkin ollut utelias näkemään pidempiaikaiset vaikutukset.

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

Kuten jutusta huomaat, Saaren Taian toiminta on aitoa käsityötä, jokaisessa vaiheessa ja vaikka liikevaihtomme on luokassaan suurin, on yrityksemme kuitenkin pieni perheyritys, jossa asiat tehdään käsin.

Huono-osaisesta miljonääriksi

Huono-osaisesta miljonääriksi

Täällä, oman valoisan ja varustellun mökin kalliosella rannalla kaukaisen unelman voi kirjaimellisesti maistaa suolana kielen päässä. Meriveden piristävänä pirskahduksena poskilla.

Jollakin kummallisella tavalla maailmankaikkeus on halunnut antaa minulle hetkeksi jotakin hyvää, ja toivon joka päivä, ettei sitä otettaisi minulta pois, ainakaan ihan vielä.

Tuotekehitys, Saaren Taika vs. toiset

Kosmetiikkamaailmassa on monenlaisia lähestymistapoja tuotekehitykseen, ja tänään haluan keskittyä erityisesti siihen, miksi tiedepohjainen lähestymistapa on meille niin tärkeä.

On ihanaa nähdä, että yhä useammat kuluttajat ovat valveutuneita ja kyseenalaistavat markkinointiväitteitä sekä vaativat syvällisempää tietoa väitteiden pohjalle. Erityisesti nuoremmille sukupolville haluamme tarjota tietoa, joka perustuu vankkaan tieteelliseen näyttöön, eikä vain etikettiseksikkyyteen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: