Vaanilan parantola

Alunperin  ilma- ja vesiparannuslaitokseksi vuonna 1894 perustettu rakennuskompeksi, jossa joidenkin tarinoiden   mukaan  olisi joskus ollut   lasten mielisairaala.
Nämä mielisairaala-tarinat ovat silkkaa puppua, paikalla on ollut  parantola eli kesäkoti, josta sai erilaisia vesihoitoja yms.
70-80-luvuilla paikalla toimi ratsastuskoulu   ja yhdessä rakennuksessa olikin numeroidut naulakot ikäänkuin jokaisen hevosen omille suitsille tms. Vieressä oli hevoskarsinoita.
Vuonna -47 syntynyt mieshenkilö, jonka tapasimme paikalla, kertoi asuneensa alueella 50-luvulta asti  ja pyöräilleensä rakennusten ohi usein uimaan. Talolla   oli rannassa oma osuus, jossa oli hienot hyppytornit ja laiturit, nämä ovat nykyään jo purettu.
Kalterin tapaiset ikkunoissa on luultavasti laitettu aikoinaan varkaiden ja vandaalien varalle.
Alueen rakennukset on pitänyt purkaa ja paikalle rakentaa uutta rakennuskantaa, mutta museovirasto on  määritellyt alueen rakennukset historiallisesti merkittäviksi ja niiden purkaminen on kielletty.


Ensimmäisenä menimme talon kellariin, sieltä löytyikin jännä yllätys, jota ensin luulimme sparymaaliksi, mutta sitten totesimme sen luultavasti olleen oikeaa verta!
https://johanna-amnelin.smugmug.com/photos/i-zd6j4dX/0/L/i-zd6j4dX-L.jpg


https://johanna-amnelin.smugmug.com/photos/i-JjjjdNT/0/L/i-JjjjdNT-L.jpg

https://johanna-amnelin.smugmug.com/photos/i-LgtW9nk/0/L/i-LgtW9nk-L.jpghttps://johanna-amnelin.smugmug.com/photos/i-xSN6htH/0/L/i-xSN6htH-L.jpg

https://johanna-amnelin.smugmug.com/photos/i-5ZHc89D/0/L/i-5ZHc89D-L.jpg

 
 


Vaanilan kesäkoti Lohja urbex 073
Valkoinen  rakennus parantolan vieressä on ollut kauppa.


Lähistöllä on monta pienempää mökkiä joilla kaikilla on pieni saunarakennus vieressään.

Ravintolarakennus:Toinen pikkumökki
Pikkumökin terassin  koristeellinen yksityiskohta:

Seinähirret ja lattialaudat olivat vielä hyvässä kunnossa.Hevoskarsinat:Rakennus jonka sisällä oli numeroidut naulakot:Katto oli jo hiukan joutunut antamaan myöden 😉


Kolmas pikkumökkiNeljäs mökki taustalla:
Vaanilan kesäkoti Lohja urbex 151 

Vaanilan parantolan perusti kunnallisneuvos Carl Heitmann Saksasta saamiensa esikuvien mukaan. Rakennustyöt aloitettiin talvella 1893- 1894 ja keväällä 1894 sanatorio avattiin yleisölle. Ensimmäisenä kesänä hoitoa kävi saamassa 181 henkeä.
Uusia rakennuksia tehtiin vuosina 1895-1897 ja vuonna 1899 oli parantola suljettu laajojen muutostöiden takia. Tällöin rakennettiin muun muassa harjun juurella olevalle kentälle kylpytalo, sekä harjulle muita rakennuksia ylemmäksi suuri ravintolarakennus.
Samana vuonna parantola muutettiin kylpyläosakeyhtiöksi. Kylpylöiden ja ravintolan välissä, harjun rinteellä sijaitsi henkilökunnan asuntojen lisäksi kahdeksan erityistä rakennusta kylpylävieraille.
Ravintolarakennuksen edessä oli avara urheilukenttä tennistä, krokettia, voimistelua ja leikkiä varten. Perheellisille varattujen pienempien huviloiden lisäksi oli kaksi suurta kaksikerroksista asuntolaa sekä kaksi pienempää huvilaa, jossa toisessa oli biljardisali.
Lisäksi oli harjun rinteellä paviljonki vedessä kävelemistä varten; naisilla ja miehillä oli omat osastot. Harjun laella oli aurinko- ja ilmakylpyjä varten kolme aitausta (naisille, miehille ja lapsille) pukukoppeineen.
Kaikkiaan alueelle mahtui 150 asukasta. Kylpylää, eli kylpyhuonetta ja saunaa, käytettiin vain valeluun.
Ilmeisesti vuonna 1905 rakennettiin sen viereen arkkitehti A.Tawastsjernan piirustusten mukaan uusi kylpylaitos, jossa oli eri osastot lämpimiä-, tempereerattuja- ja höyrykylpyjä varten sekä lisäksi suihkut, huone kääreitä varten ja konehuone. Naisilla ja miehillä oli eri osastot. Kylmävesi johdettiin harjun juurella olevista lähteistä.
Ravintolarakennuksessa eli sanatorion päärakennuksessa, oli suuri ja ilmava ruokasali, seurustelusali, kirjasto ja keittiö. Taloa kiersivät tilavat, katetut verannat, jotka on sittemmin purettu. Nykyinen omistaja hoiti laitosta vuodesta 1952 vuoteen 1972.
Vuosina 1972-1984 alue oli Tapiolan ratsastuskoulun käytössä kesäisin. Sen jälkeen lähes kaikki rakennukset ovat olleet tyhjillään.
Vaanilan sanatorio sijaitsee korkealla, havumetsää kasvavalla hiekkaharjulla Vaanilan kartanon läheisyydessä.
Olosuhteet parantolatoiminnalle olivat hyvät, kuten vuoden 1910 esittelyvihossa mainostetaan: ”Edullisen asemansa perusteella (kylpylä sijaitsi 300 jalkaa merenpinnan yläpuolella) tarjoaa parantola erinomaisen ilmaston: kuiva, havuntuoksuinen ilma, jonka lämpömäärä verrattain vähän vaihtelee vuorokauden kuluessa. Joka puolella, etenkin pohjoisessa, ympäröi parantolaa tuuhea mäntymetsä ja se on siten tuulien suojassa.”
Rakennuksista ovat jäljellä ravintolarakennus ”Tallbacka”, kaksikerroksinen asuntola ”Tunturi”, Huvila ”Moppeborg”, Tohtorin asunto ”Trolleborg”, pakaritupa ”Hilderoo”, entinen koulurakennus ja autotalli. Huvila ”Metsola” on raunioina. Asuntola ”Rauhala” on palanut. Hieman idempänä sijaitsevat lisäksi talot ”Liisala” sekä ”AliMattila”.
Lähde: http://www.lohja.fi/Liitetiedostot/Maank%E4ytt%F6/inventointiluettelo_II_painos.pdf
Vaanilan kartanokeskus sijaitsee kauniisti Vaanilanlahden rannalla. Lehmuskujan päässä sijaitsee puinen, mansardikattoinen päärakennus, jonka runko saattaa olla osin 1600-luvulta. Nykyasu on peräisin vuodelta 1909 (A.Leidenius). Entinen pehtorin asuinrakennus on 1700-luvun lopulta. Muut asuin- ja talousrakennukset ovat 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Myös kartanon puisto on 1900-luvun alusta. Kartanossa toimi 1905-25 sanatorio, johon liittyneet ravintola, lääkärintalo ja pienet asuinrakennukset ovat säilyneet.
Lähde: http://www.nba.fi/rky1993/kohde816.htm

Sijainti: Kesäkodintie 102 Lohja
 
 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.