Terkkuja jääkaudelta! Hankoniemen Salpausselkä

Terkkuja jääkaudelta! Hankoniemen Salpausselkä

Moikka taas ihana lukijani!

Olen kirjoitellut Hangon Tulliniemen luontopolusta aikaisemminkin jo vähäsen, mutta mieleni tekee kirjoittaa paikasta myös jääkauden näkökulmasta, joten tässä tulee!

Vaikka Hanko monesti saatetaan mieltää kesäkaupungiksi, on Hankoniemi ja sitä ympäröivä meri aina yhtä upea ja rauhoittava! Hanko sopiikin mielestäni niin kesä- kuin talvimatkailuunkin, ja ainakin jos olet sopivan ajomatkan päässä, kannattaa Hangon luontoa käydä ihastelemassa niin usein kuin mahdollista!

Meri on aina vaihteleva, vaikka sää ja vuodenaika olisi samat kuin aikaisemmalla käynnillä, on meri ja rannat aina erilaiset. Tänään saimme tuntea kasvoillamme Pohjoistuulen kylmän viiman ja tuulen mukanaan lennättämät hiekanjyvät sekä näimme sinisen meren nostamat vaahtopäiset aallot lyömässä rantakiviin ja vyörymässä niiden yli!

Palawan-hylyn jäännöksiä oli näkyvillä enemmän, kuin olemme koskaan onnistuneet näkemään ja näimme aaltojen lyövän hylyn reikien läpi rantaa kohti.

Hangossa voi tuntea myös jääkauden mahtavuuden! Kun saavut Hankoon, kuljet ensimmäisen Salpausselän päällä, tulitpa sitten autolla tai rautatietä pitkin. Salpausselkä syntyi, kun jääkauden lopulla jäiden sulaminen äkillisesti pysähtyi jättäen jäämassat aloilleen pitkäksi aikaa, jolloin jäämassojen eteen muodostui hiekasta ja kivistä eräänlainen valli.

Jääkauden mahtavuudesta kertoo myös Hangon kalliot, joissa voi nähdä sulamisvesien kuljettaman maa-aineksen sileiksi hieromia kohtia ja hiidenkirnuja.

Pyöreistä kivistä muodostuneet rannat ovat niin ikään jääkauden tekosia. Salpausselkä jatkuu Hangossa Hankoniemen päätyttyä meren alla aina Bengtskärin saarelle asti ja siitäkin eteenpäin vielä lounaaseen. Meren alla Salpausselkä jää savikerrostuman alle n. 40 metrin syvyydestä alkaen. Savinen merenpohja on muuten sekin jääkauden aiheuttama, kuten myös saviset peltomme 🙂

Jos Hanko kohteena kiinnostaa, voit tutustua siihen paremmin alla näkyvien blogikirjoitusten kautta:

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Korona, hotelli Hanko Regatta Spa ja synttäriviikonloppu:

Ihana rentouttava päiväkävely Hangossa:


Synttäriviikonloppu Tammisaaren kaupunginhotellissa:

Terkkuja jääkaudelta! Tutustu Padvan jääkauden jälkeiseen hiekkadyynialueeseen:

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY