Tee itse terveellisempi leivite

Ihanaa huomenta taas arvoisa lukijani!

Oletkin varmaan huomannut miten olen ollut kiinnostunut luonnollisemmista elämäntavoista ja ehkä vähän terveellisimmästä ruokavaliostakin? Meillähän ei syödä juuri lainkaan einesruokia eikä pahemmin kaupan valmista leipääkään siitä syystä, että perheessä asuu kaksi ADD/ADHD diagnosoitua perheenjäsentä joista toisella myös masennus ja lisäaineethan voivat lisätä näiden sairauksien oireita. Miehelläni on myös todettu verenpaineen nousua sekä kolesterolia, jonka vuoksi perheemme ruokavalioon tulee kiinnittää erityistä huomiota, vaikka nyttemmin onkin tutkittu, että kolestori veressä ei aiheutakaan sydänsairauksia vaan enemminkin kolesterolilääkkeet ja kevytruokavalio. Noista löydät uusinta tietoa hakemalla esim. netistä, enkä mene noihin aiheisiin tässä sen enempää.

Tuolla sairaalassa maanantaipäivän vietettyäni päiväkirurgisella sattui Kotivinkistä eteeni lehtijuttu, jossa oli ohje levitteen tekemiseen. Olen nimittäin näistä kolesteroliasioista tietoa hakiessani törmännyt useammin, kuin kerran tai pari sellaiseen tutkimustietoon, että palmuöljy ja kookosöljy/kookosrasva joita kaikissa margeriineissa ja valmisleivonnaisissa nykyään on, ovat niitä todella pahoja ihmisten sairastuttajia ja, että niitä tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää niin hyvin kuin suinkin!

Liitän alle muutaman lainauksen joiden pitäisi vakuuttaa sinutkin välttelemään palmuölyä sisältäviä tuotteita:

Kaakkois-Aasian kuivatetuilla turvemailla tuotetaan paljon palmuöljyä, jota teollisuus käyttää länsimaissa myytävissä elintarvikkeissa ja kosmetiikkatuotteissa. Välillisesti Indonesian palojen aiheuttajia on myös suomalaisissa keittiöissä ja kylpyhuoneissa.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan puolet kaikesta pakatusta ruuasta sisältää palmuöljyä. Suosio perustuu edulliseen hintaan ja öljyn ominaisuuksiin, sillä palmuöljy kestää kuumennusta ja antaa tuotteille hyvän maun.

Palmuöljyä sisältävät muun muassa monet
– valmiit leivonnaiset
– paistettavat pakasteet
– keksit
– ranskanperunat
– jäätelöt
– margariinit

Lähde: http://www.suomenluonto.fi/blogit/en-halua-ostaa-palmuoljya/

Palmuöljy voi aiheuttaa syöpää – EU rajoittaa käyttöä syksyllä

Palmuöljy ei itsessään ole haitallista, mutta ongelmat liittyvät sen puhdistamiseen kuumentamalla öljy 200-asteiseksi. Kuumennus pilkkoo rasvoja muiksi yhdisteiksi kuten GE:ksi, 3-mcpd:ksi ja 2-mdpd:ksi. Ne ovat eläinkokeissa aiheuttaneet munuaisvaurioita.

On riittävästi todisteita siitä, että palmuöljyn glysidoli aiheuttaa syöpää. Siksi ESFA ei ole antanut turvallisia käyttörajoja esimerkiksi GE:lle”

Palmuöljyn riskit on tiedetty jo toistakymmentä vuotta. Viranomaiset ovat pyrkineet saamaan palmuöljyntuottajat vähentämään vapaaehtoisesti syöpää aiheuttavien aineiden pitoisuuksia öljyssä ja siinä on myös onnistuttu, mutta ei riittävästi. Knutsenin mukaan pitoisuudet ovat edelleen liian korkeita.

Palmuöljyn haitallisia aineita on muun muassa äidinmaitokorvikkeissa, leivonnaisissa ja muissa prosessoiduissa elintarvikkeissa.

Lähde: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/palmu%C3%B6ljy-voi-aiheuttaa-sy%C3%B6p%C3%A4%C3%A4-eu-rajoittaa-k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%A4-syksyll%C3%A4-1.183258

 

Ruokateollisuus käyttää runsaasti kovaa rasvaa sisältävää palmuöljyä muun muassa leivonnaisissa sen lämmönkestävyyden ja osin myös edullisuuden vuoksi. Palmuöljyä tuotetaan maailmalla paljon, eniten Kaukoidässä. Myös Afrikassa ja Etelä-Amerikassa se on yleinen kasviöljy.

Kaupassa myytävä punaisessa palmuöljyssä on jäljellä punaista väriä antavia karoteenipigmenttejä.

– Palmuöljyssä on varsin paljon tyydyttyneitä rasvoja, erityisesti palmitiinihappoa, joka ravitsemuksellisesti ei ole terveydelle mikään erityisen edullinen, koska se mahdollisesti nostaa kolesterolitasoja ja sitä on kautta haitallista esimerkiksi sydänterveydelle.

Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/19/mika-tekee-kasvioljysta-terveellisen

Asiantuntija tyrmää uuden superöljyn: “Mennään ravitsemuksellisesti metsään”

Punainen palmuöljy on noussut markkinoiden uudeksi superfoodiksi. Asiantuntija kommentoi, onko palmuöljy maineensa veroinen tuote.

Punaista palmuöljyä markkinoidaan erittäin E-vitamiini- sekä antioksidanttipitoisena öljynä, joka soveltuu aivan kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Se on myös rasvahappokoostumuksensa vuoksi tavallista palmuöljyä parempi vaihtoehto.

Vaikka öljyä markkinoidaan terveellisenä tuotteena Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen ei suosittele tuotteen käyttö äjokapäiväisessä ruokavaliossa.

Punainen palmuöljy sisältää noin 50 prosenttia kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa, jolla on merkitystä kolesteroliarvoihin.

Suomessa myytävä palmuöljy tuotetaan Malesiassa. Voutilainen ei ymmärrä minkä vuoksi öljyä tuodaan kaukomailta, kun Suomessa tuotetaan meidän ruokavalioomme erinomaisesti sopivaa rypsiöljyä.

– Rypsiöljystä saadaan hyvässä suhteessa välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

Punaista palmuöljyä markkinoidaan terveystuotteena, mutta yhdellekään palmuöljylle ei ole hyväksytty yhtään virallista terveysväittämää. Voutilainen toteaakin markkinoilla olevan myynnissä paljon terveyselintarvikkeita, joilla ei ole mitään oikeita terveydellisiä perusteita.

Lähde: http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/asiantuntija-tyrmaa-uuden-superoljyn-mennaan-ravitsemuksellisesti-metsaan/5268264

Tutkimukset osoittavat: hehkutettu kookosöljy on epäterveellistä

Kookosöljyn on väitetty muun muassa tekevän hyvää sydämelle. Tuoreet tutkimustulokset todistavat kuitenkin, ettei kookosöljy ole mikään terveystuote.

Tutkimuksissa ei käytetty niin sanottua munkkirasvaa eli kookosrasvaa. Toisin kuin moni kookosöljyn puolustaja väittää, öljyn kylmäpuristaminen ei tee siitä terveellisempää rasvahappokoostumukseltaan.

Kookosöljyn kaikki muodot sisältävät paljon kovaa tyydyttynyttä rasvaa, jonka runsas nauttiminen nostaa veren kolesterolipitoisuutta ja varsinkin huonon LDL-kolesterolin määrää. Tämä suurentaa sydäntaudin riskiä.

Pehmeät tyydyttymättömät rasvat ovat parempi vaihtoehto sydämen kannalta. Niitä on runsaasti esimerkiksi rypsiöljyssä, avokadoöljyssä, auringonkukkaöljyssä ja kurpitsansiemenöljyssä. Niitä on kaikissa muissa kasviöljyissä paitsi kookosöljyssä ja palmuöljyssä.

Lähde: http://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva_olo/ravinto/tutkimukset_osoittavat_hehkutettu_kookosoljy_on_epaterveellista

Ehkäiseekö kookosöljy sydän- ja verisuonitauteja?

Haitallisen kolesterolitason kohoamisella on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin. Kookosöljyn on väitetty ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, koska se nostaa hyvän HDL-kolesterolin tasoa.

Virtasen mukaan asia ei ole näin yksinkertainen.

– Sellaisia tutkimuksia ei ole tehty, missä olisi tutkittu kookosöljyn vaikutuksia nimenomaan näihin sairauksiin, joiden kehittymisessä kolesteroli on vain yksi tekijä. Ei tiedetä, miten se vaikuttaa tulehdustekijöihin tai muihin sydäntautien riskitekijöihin. Ei voi sanoa, että kookosöljy vähentäisi sydäntautien riskiä ennen kuin semmoisia tutkimuksia on.

Kalaa kookoksen sijaan

Virtanen muistuttaa, että kookosöljystä ei juurikaan saa kaikkein tärkeimpiä rasvahappoja eli omega-3- ja omega-6-happoja.

Kun omega-3- ja omega-6-rasvoilla korvataan ruokavaliossa etenkin kovaa rasvaa, mutta myös hiilihydraatteja, sydäntautien riski pienenee. Siitä on hyvin vahva näyttö. (Rypsiöljy sisältää näitä optimaalisesti)

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-7931160

Fogelholm huomauttaa, että esimerkiksi Oivariinin rasvahappokoostumus on vielä toistaiseksi selvästi margariineja huonompi. Tämä koskee esimerkiksi Beceliä, joka sisältää palmuöljyä.

Lähde: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/kyseenalaista-palmu%C3%B6ljy%C3%A4-lis%C3%A4t%C3%A4%C3%A4n-kaikenlaisiin-ruokiin-professori-olisihan-se-hienoa-jos-voitaisiin-korvata-voilla-1.183664

Siinäpä muutama syy miksi valmismargariineja tulisi välttää.

Itse olen tutustunut aiheeseen nimenomaan mieheni kolesteroliongelman tiimoilta, koska hänelle on määrätty kolesterolilääke, josta aiheesta saisi ihan omankin bloggauksen, joten lyhyesti kerrottankoon vain näin, että nykyään lääketiede tunnustaa jo, että kolesterolilääke aiheuttaa enemmän vakavia aivohalvauksia ja sydänkohtauksia kuin itse kolesteroli ja siitä syystä olenkin kehottanut miestäni tarkistelemaan ennemmin ruokavaliotaan kun nappaamaan “apua” purkista!

Meillä on käytössä muutamia lisävalmisteita kolesterolin ja verenpaineen alentamiseen. Itse olen vielä niin onnellisessa asemassa, että lisävalmisteena syödyt Omegat, Kurkuma, Magnesium ja Q10 pitävät verenpaineen ja kolesterolin niissä rajoissa, että lääkkeitä ei ole minulle tarjottu. Kurkuma on myös alentanut pysyvästi koholle jääneet maksa-arvoni alemmalle tasolle.

Niinpä olin erittäin iloinen, että törmäsin artikkeliin missä neuvottiin tee-se-itse levitteen valmistus, sillä eihän minulle ollut tullut mieleenkään, että myös “margariinia” voisi itse valmistaa!

Artikkelin ohjeessa neuvottiin laittamaan 200g voita huoneenlämpöön ja sekoittamaan se sauvasekoittimella 1-2 desilitraan joko auringonkukka- tai rypsiöljyä, meillä ei ollut kumpaakaan, mutta onneksi apu löytyi niinkin läheltä, kuin poikani (12v.) Miskankaupasta josta voi tilata ruokatarvikkeita ja päivittäistavaroita kotiinkuljetuksella tällä saarella 😀 Auringonkukkaöljyä siis käytin ja laitoin sitä 1,5 dl ja lisäksi noin 1/2-1 tl ohdakeöljyä joka alentaa kolesterolia. Ohdakeöljy on muuten myös erittäin kosteuttavaa, eli jos teet joskus itse nestesaippuaa, niin sitä kannattaa lorauttaa joukkoon niin tulee todella kosteuttava saippua 🙂

Lisäksi laitoin levitteeseemme tuoreena pakastettua tyrnin lehteä. Tyrnin lehdessä on paljon C-vitamiinia, rasvahappoja ja proteiinieja, ja sekin auttaa sydäntauteihin joten miksi en käyttäisi sitä, kun meillä sitä tyrniä kasvaa pihassa parisen kymmentä puullista 😀

Eli ainesosat vielä määrineen:

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

200g voita

1,5 dl auringonkukkaöljyä

0.5 dl vettä

1/2-1tl ohdakeöljyä

1tl tyrnin lehteä

Näistä määristä tuli rasvapitoisuudeltaan seuraavanlainen koostumus:

Voita 49,99%

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Auringonkukkaöljy 37,49%

Vesi 12,5%

Ohdakeöljy 0,02%

Mikäli haluat hiukan keventää tuotetta, niin lisää vain veden määrää. Tässä linkissä on tuollainen prosenttilaskuri jos haluat selvittää oman levitteesi ainesosien prosentuaaliset määrät.

Huomatkaa mun ainakin 20 vuotta vanha Philips Billy, vaikka se on ollut suht ahkerassa käytössä, se on edelleen yhtä hyvä kun ostettaessa! 😀

Voin kertoa, että maku oli todella maukas eikä tämä levite sisällä ainuttakaan lisäainetta tai terveydelle haitallisia makua ja halpuutta antavia ainesosia (halpuuden takiahan niitä palmu- ja kookosöljyjä margariineissa ja levitteissä käytetään, se on vaan verhottu “terveellistä” sanan taakse 🙁  )

 

Kiitos paljon taas, kun luit, toivottavasti kurkistat myös ihania tuotteitani verkkokauppani puolelta, alla esim. muutamia ihania keittiöön sopivia tuotteita <3 Verkkokauppaan ostoksille pääset myös blogin ylävalikosta, tervetuloa!

 

 

Kokeile myös ihanan tuoredippini reseptiä joka käy niin levitteeksi, nachoille, sipseille, salaatille kuin lihallekin:

https://www.butik-o.fi/tuoredippi-nachoille-tai-salaatille/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.