Taikatehtaalla valmistui tänään Särkisalon Suolasaippuaa

Taikatehtaalla valmistui tänään Särkisalon Suolasaippuaa

Moikka moi arvoisa lukijani! Tässä mä istun läppärillä tunnin saippuan ”pusertamisen” jälkeen ja nautiskelen tänään ostetuista tulppaaneista sekä ihanasta kookoksen tuoksuisesta kynttilästäni ja mietin, että kiinnostaisiko sinua nähdä saippuan valmistusta ihan läheltä?

Minua ainakin kiinnostaisi mikäli en valmistaisi niitä itse! En ole saippuablogeja juurikaan netistä etsiskellyt, joten silmääni ei ole sattunut aiheesta ainuttakaan kirjoitusta. Monia varmaan kuitenkin kiinnostaa tietää miten saippuat valmistetaan ja etenkin niille lipeän-pelkoisille jotka kavahtavat sanaa palasaippua pelkästään sen vuoksi, että siinä on käytetty lipeää, tämä saattaa olla avartava kirjoitus.

Pieni infopläjäys tähän väliin; kaikien saippuoiden valmistusprosessissa on käytetty lipeää, sillä mikäli reseptissä ei ole lipeää, ei siitä voi syntyä saippuaakaan, saippuoituminen nimittäin on kemiallinen prosessi jossa eksotermisen reaktion ansiosta lipeä ja öljy muuttuvat saippuaksi. Lopullisessa valmiissa saippuassa lipeää ei enää ole.

Saippuan voimakkuutta, eli puhdistavuutta voidaan ”säätää” monilla tavoin. Mitä runsaammin reseptissä on ”ylirasvoitusta” eli öljyä yli sen määrän jonka lipeä tarvitsee saippuoitumiseen, saadaan ”kosteuttavampaa” saippuaa. Mitä vähemmän ylirasvoitusta taas on, sen vahvempi saippuan puhdistavuus on. Pyykkisaippuan ylirasvoitus on 0% eikä sillä suositella pestävän ihoa, ainakaan säännöllisesti. Tavallista palasaippuaa taas ei suositella pyykinpesuun sen liiallisen rasvaisuuden vuoksi, sillä se voi lopulta tukkia pesukoneen.

Myös eri öljyillä on erilaisia ominaisuuksia. Toiset puhdistavat paremmin, toiset vaahtoavat enemmän, toiset ovat hoitavampia, toiset tekevät saippuasta kovan ja toiset pehmeän jne.

Särkisalon Suolasaippua on suunniteltu erityisesti kuivaihoisille ja voimakkaasti hikoileville

Sen suolapitoisuus on optimoitu niin, että peseminen saippualla on edelleen miellyttävää, mutta suolaa on kuitenkin sen verran, että se tehoaa hyvin hikiongelmiin, näppylöihin ja muihin ihon epäpuhtauksiin sekä sitoo ihoon kosteutta, eli kosteuttaa. Itselläni on atooppinen iho ja ihottumaa ilmestyy välillä vähän sinne ja tänne. Suolasaippuaa käyttäessä ihon rasvaamisen tarve on vähentynyt huomattavasti ja aikaisemmin kun rasvasin talvella itseni kasvoista varpaisiin ja kaiken siltä väliltä, nykyään rasvaan vain jalkapohjat, sääret, kyynerpäät ja kasvot. Kesällä ei sitten tarvitse enää rasvailla senkään vertaa. Myös deodorantin käyttämisen olen lopettanut lähes kokonaan. Muistatte varmaan millaisen hikiongelman kanssa painin vielä viime kesän alussa?

Tänään ”keittelin” siis Särkisalon Suolasaippuaa ja kokeilin ihan mielenkiinnosta tehdä sitä kahdenlaisiin muotteihin, nelikulmaisiin ja pyöreisiin. Jään sitten odottamaan asiakasrintamalta kommentteja, että kumpi tuntuu käytössä miellyttävämmältä vai tuntuuko molemmat.

Tässä työjärjestys. Kun työpiste ja välineet on puhdistettu on hyvä ottaa kaikki tarpeellinen ulottuville. Lipeän kanssa kun touhutaan on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta, suojavarusteista ja siitä, että kaikki on hyvin ulottuvilla, ettei lipeän kanssa tarvitse seikailla pitkin huonetta etsimässä tai hakemassa mitään.

Saippuan valmistajan tärkein työväline on vaaka joka mittaa vähintäänkin gramman tarkkuudella. Kuvassa punnitaan sopiva määrä lipeää.

Lipeä, eli natriumhydroksidi on emäksistä ainetta, samaa ainetta jota yleensä viemärirakeet ovat ja jotkut valmistajat käyttävätkin viemäriraetta saippuoissa mikä on ihan ok, kunhan tarkistaa, että viemärirae on puhdasta natriumhydroksidia eikä sisällä mitään lisäineita. Lipeä on saippuan lähes tärkein aine öljyn lisäksi, sillä ilman lipeää, et saa öljyistä tehtyä mitään muuta kuin öljyä 😀 Oikein mitattuna lipeä katoaa saippuan kypsymisen aikana täysin eikä valmiista saippuasta voida havaita lipeää enää laisinkaan. Saippuan valmistus onkin siitä tarkkaa puuhaa, että ainekset tosiaan mitataan gramman tarkkuudella, jotta saippuasta saadaan turvallinen käyttää, ja mikäli saippualla on joitakin hoitavia ominaisuuksia, täytyy niidenkin toimia optimaalisesti, tämä onnistuu vain mikäli aineet on tarkkaan punnittu ja mitattu.

Riippuen saippuaan käytettävistä öljyistä, saatetaan joutua ensin sulattamaan esim. kookosrasvaa. Tämä laitetaan kattilaan sulamaan siksi aikaa, kun punnitaan kaikki muut ainekset valmiiksi.

Alla olevassa kuvassa sekoitetaan nestemäiset öljyt sulatettuun kookosrasvaan.

Tässä kuvassa lipeä on jo sekoitettu veteen ja seos kaadettu öljyjen joukkoon kattilaan.

Seosta sekoitetaan esim. sauvasekoittimella kunnes se paksenee oikean paksuiseksi. Tässä vaiheessa saippuataikinaan sekoitetaan myös mahdolliset värit, tuoksut ja muut lisukkeet; Särkisalon Suolasaippuan ollessa kyseessä; eteeriset öljyt sekä merisuola.

Lopuksi taikina kaadetaan tai lusikoidaan muotteihin ja annetaan jähmettyä. Toisinaan muotit voi irroittaa jo muutaman tunnin kuluttua, toisinaan vasta kahden vuorokauden kuluttua. Suolasaippuan irroitan muotista yleensä seuraavana päivänä.

Itse saippuataikinan teko ja muotteihin laittaminen onkin saippuanvalmistuksen nopein vaihe eikä vie yleensä puoltaa tuntia, tuntia kauempaa. Pisin vaihe on saippuan kypsyminen, se vie aina vähintäänkin 4 viikkoa, joskus kauemminkin. Kypsymisen aikana saippuasta haihtuu vettä ja lipeä muuttuu saippuaksi. Toiseksi pisin vaihe on saippuaa markkinoille tuotaessa sen vaatima byrokratia, eli turvallisuustarkistuksen tekevään firmaan kaikkien papereiden täyttö ja lähettely sekä turvatarkkien valmistuttua samojen tietojen syöttäminen Euroopan kosmetiikkarekisteriin. Onneksi tuota hommaa ei tarvitse tehdä kuin kerran per tuote, paitsi jos muuttaa reseptiään, niin silloin se täytyy myös tarkistuttaa uudelleen 🙂

Valmista suolasaippuaa:

Saippuan valmistus on hirmuisen mukavaa puuhaa. Erilaisten saippuoiden suunnittelu on todella antoisaa ja on hauskaa kokeilla erilaisia reseptejä. Meillä saippua-puuhareilla onkin varmasti jokaisella kodissa kaikki pesupaikat piukassa erilaisia saippuoita kokeiltavaksi ja myös kaverit ja sukulaiset saavat ”kärsiä” jatkuvasta saippuan testaus hommasta 😀

Kiitos, että luit, toivottavasti kirjoitus oli mieleinen ja toivottavasti en unohtanut mainita mitään olennaista tai tärkeää 😀 Saaren Taika tuotteisiin voit tutustua täällä ja sivuilta löydät myös listan jälleenmyyjistä joiden kautta mm. Särkisalon Suolasaippuaa on ostettavissa 🙂 Mikäli mielit jälleenmyyjäksi itse, laita sähköpostia mulle osoitteeseen saarentaika@gmail.comVastaa


%d bloggaajaa tykkää tästä: