Tarina vaskiolaisesta Susi-Iitasta.
Ida Kustaantytär Laakso eli Susi-Iita joutui suden riepottelemaksi 9 vuotiaana 22.10.1880 Vaskiolla, mutta onnekseen pelastui paksun kaulahuivinsa ja neuvokkaan naapurin rengin ansiosta joka juoksi hätyyttämään suden pois. Iita selvisi pahoin haavoittuneena ja hyökkäys jätti Iitalle pahat ja näkyvät arvet.
Samoihin aikoihin oli sattunut useita muitakin suden hyökkäyksiä ja yhteensä 22 lasta oli saanut surmansa susien hyökkäysten takia.
Susi etsittiin ja tapettiin ja tämä sama “hallava turkkinen” susi oli ilmeisesti myös muiden lähialueille tapahtuneiden hyökkäysten takana.
Susi tapettiin Suomessa tuolloin melkein sukupuuttoon.
Iita asui lopun ikäänsä Vaskiolla ja kuuleman mukaan kirves, jolla renki hätyytteli sutta, on vieläkin tallessa.
Iitan kokemukset taltioitiin nauhalle vuonna 1955, hiukan ennen hänen kuolemaansa.
Susi-Iita
Susi-Iita
Sijainti: Muistomerkki sijaitsee Turilantie 159 kohdalla mutkassa punaisen ladon seinän vieressä oikealla puolella tietä Vaskiolta päin tultaessa.
Lähteet:
Susi-Iita näytelmä, joka on kirjoitettu Iidan kertoman silminnäkijäkuvauksen mukaan.
https://jouninsukusivut.wordpress.com/2014/09/
http://www.madwolfproductions.com/lastensurmapaikat_2
http://www.ts.fi/viihde/1074041577/Iita+pelastui+suden+suusta

Author

Johanna Amnelin -Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto -Suorittaa parhaillaan luonnonkosmetiikan tuotekehittäjän tutkintoa Johanna on taiteellista sukua sekä äitinsä, että isänsä puolelta ja onkin taiteillut niin kynän, pensselin, kameran kuin tietokoneenkin avulla. Johannan valokuvia on kutsuttu näyttelyihin aina Sveitsiin ja Lontooseen saakka, lisäksi amerikkalaisen countrytähden Waylon Jennigsin tyttärenpoika, Struggle Jennings on käyttänyt Johannan kuvia usein blogeissaan. Koulutukseltaan hän on tuotekehittäjä, mutta ammatiltaan taivaanrannan maalari CV

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: