Ruotsalan kylä on sarkajaon aikainen mäen kumpareelle sijoittuva ryhmäkylä ja merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.
Ruotsalan kylä ja kulttuurimaisema

Ensimmäinen tieto Ruotsalan kylästä on jo 1300 luvulta, mutta sen nykyiset rakennukset ovat pääosin 1800 luvulta ja 1900 luvun alusta. Kylä on sijoittunut mäen kumpareelle ja mäkeä ympäröimä maa on näin saatu hyötykäyttöön jo keskiajalla.
Ruotsalan kylä ja kulttuurimaisema
Kookkaat vaaleaksi maalatut rakennukset kuvastavat Länsi-Suomen kylille ominaista vaurautta. Jokaisen talon rakennuksiin kuuluu päärakennuksen lisäksi toinen asuinrakennus eli piharakennus. Kantatiloista Knaapi, Hentu (Hänti), ja Laurila ovat vierekkäin kylämäellä, kun Viisas on siirtynyt niiden pohjoispuolelle mäelle, missä oli isojaon aikana 4 torppaa.
Ruotsalan kylä ja kulttuurimaisema
Ruotsalan kylä ja kulttuurimaisema
Ruotsalan kylä ja kulttuurimaisema
Ruotsalan kylän peltomaisema jatkuu sen länsi- ja eteläpuolilla sijaitseviin Järven ja Kosken kyliin. Järven kylän kantatilat Manni, Tapani ja Mölkkäri sijaitsevat vieläkin kylämäellä tiiviisti ja niiden eteläpuolella on Ylisjärvi niittyineen. Ylisjärven pohjukassa sijaitsee Eriksbergin (Kosken) kartano jonka talokeskus sijaitsee isojaon aikaisella tontilla (tästä tulossa oma kirjoituksensa myöhemmin).
Ruotsalan kylä ja kulttuurimaisema
Paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen sen vuosisatoja säilyneen kylätontin takia.
Sijainti: Ruotsalantie Muurla
Lähde: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1785

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
Author

Johanna Amnelin -Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto -Suorittaa parhaillaan luonnonkosmetiikan tuotekehittäjän tutkintoa Johanna on taiteellista sukua sekä äitinsä, että isänsä puolelta ja onkin taiteillut niin kynän, pensselin, kameran kuin tietokoneenkin avulla. Johannan valokuvia on kutsuttu näyttelyihin aina Sveitsiin ja Lontooseen saakka, lisäksi amerikkalaisen countrytähden Waylon Jennigsin tyttärenpoika, Struggle Jennings on käyttänyt Johannan kuvia usein blogeissaan. Koulutukseltaan hän on tuotekehittäjä, mutta ammatiltaan taivaanrannan maalari CV

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: