Rosalan viikinkikeskus, Hiittinen ja viikingit

Hiittinen on ollut viikinkien idäntien pysähdyspaikkana ja sieltä on löytynyt Suomen ainoa riimukiven kappale. Viikinkiaikaa on eletty karkeasti n. 700-luvusta 1200-luvulle, maankohoamisen vuoksi Hiittisistä on silloin ollut näkyvissä huomattavasti vähemmän kuin nykyään.

Viikingit asuttivat pääasiassa muutamaa kaupunkia Norjassa ja Tanskassa sekä hiukan useampaa Ruotsissa, Suomessa viikinkien ei ole tiedetty asuvan vaikka he vierailivatkin Suomessa tiettävästi usein. Olenpa kuullut, että tarinan mukaan viikingit olisivat kehuneet turkulaisia naisia maailman kauneimmiksi!

Monella meillä saattaa silti virrata viikinkiveri suonissa, ainakin mikäli sukututkimuksiin on uskomista 🙂

Viikinkikeskukseen pääsee Kasnasistä autolautta Auroralla ja ajaen Långnäsin satamasta Rosalaan noin 5 km.

Lauttamatka oli suht nopea, n. 30 min.  ja lautalle mahtuu jopa yli 50 autoa kerralla!

 

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Viikinkien idäntie (Austrvegr) ulottui Pohjolasta Lähi-Itään ja Vähä-aasiaan asti, ja suomalaiset (Varsinais-Suomen alueelta luultavasti), karjalalaiset ja ahvenanmaalaiset osallistuivat myös viikinkien idänkauppaan.

800-1000-luvulla Suomessa vallitsi melko yhtenäinen kulttuuri ja meillä oli yhteinen oma kieli. Viikinkiajalla Suomessakin levisi kalmistoja jättänyt asutus Länsi-Suomesta ja Hämeestä sisämaahan päin ja Karjalasta levisi karjalainen kulttuuri länteen päin. Ahvenanmaa sai keski-Ruotsista muuttoaallon, mutta valtaosaa Suomea asutti eränkäyntiä harjoittava liikkuvainen väestönosa joilla saattoi olla saamelaiset esi-isät.

Ahvenanmaa oli eri kauppareittien risteyskohtana ja ahvenanmaalaista kulttuuria onkin levinnyt jopa Pohjois-Venäjälle asti jokireittien merjalaiskulttuureihin!

Rosalasta on löydetty viikinkien kauppapaikka, mutta uusimpien tutkimustulosten mukaan myös Halikonlahdella Salonjoen suistossa on ollut vilkas viikinkisatama, Porkkalalla on ollut keskeinen asema viikinkien idäntiellä ja Eurasta on löydetty miekkojen kanssa haudattuja naisia sekä paljon muita hautalöytöjä jotka viittaavat viikinki-Suomeen!

Rosalan viikinkikeskuksessa pääsee näkemään rekonstruoituja viikinkien asumuksia, laivoja ja muuta viikinkien elämään liittyvää. Keskus on saanut alkunsa vuonna 1992, kun Kirkkosalmella tehtiin mullistavia kaivauksia ja todettiin Kirkkosalmen pohjoisrannalla olleen vilkkaasti liikennöidyn sataman sekä kauppapaikan joiden on arveltu olleen paikalla jo 800-luvulla!

Mainittavia löytöjä alueelta olivat kahtia leikattuja kolikoita joista vanhin oli painettu Pohjois-Afrikassa 700-luvulla, punnuksia joita on käytetty mm. hopean punnitsemiseen, veneen korjaukseen liittyviä löytöjä mm. salmiakkipäisiä niittejä jotka ovat tunnuksenomaisia viikinkiajalle. Löytöjen joukossa oli suuri määrä koruja, asujen somisteita sekä riippulukkoihin kuuluvien avainten kantoja jollaisia on löydetty myös muinaisista viikinkihaudoista.

Mielenkiintoisin löyty lienee kuitenkin Stora Ängersön saaren (Hiittisissä) rantavedestä löytynyt riimukiven pala joka painaa 24 kiloa. Kivi on voinut joutua sinne jäihin vajonneen reen mukana tai aluksen painolastina, se on myös voitu psytyttää sinne ja ajan saatossa hajota? Kivessä lukee suomennettuna jokseenkin näin “lukekoon hän (ken voi?)” ja nimi Torfast (miehen nimi). Kivestä on jäljellä vain pieni osa ja sen tarkka valos on nähtävillä viikinkikeskuksessa.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Viikingin hauta (laiva).

Jatulintarha, jollainen löytyy myös Kemiönsaaresta Vestanfjärdistä.

Kaivo.

Uhripaikka.

Röykkiöhaudan reunakivetys.

Helgan kappeli.

Keskuksen ensimmäinen rekonstruoitu viikinkitalo; pitkätalo Farmansgården (Idänkävijän talo).

Tulipaikka.

Savureikä.

Viikinkilaiva.

Riimukiven osa.

Viikinkikeskusessa pääsee myös tutustumaan aseisiin sekä kokeilemaan asevarusteita ja aseita.

Hyvä viikinkimiekka saattoi maksaa yhtä paljon kuin sen ajan talo!

Sijainti ja lisätietoja http://rosala.fi/fi/kontaktuppgifter-oppettider/

Lähteet: http://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/olivatko-suomalaiset-viikinkeja#.WWJwXYjyguU

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/285956-nyt-kuljetaan-suomalaisten-viikinkien-jalanjaljilla

http://rosala.fi/fi/historisk-bakgrund/

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Luonnonkosmetiikka vs synteettinen, tiedätkö mitä ihollesi todella levität?

Mikä merkitys on pitkien ainesosaluetteloiden piilokemikaaleilla? Testaamani brändin kasvovoide sisälsi veden jälkeen runsaasti silikonia, ja sen ainesosaluettelossa oli huomattavasti enemmän erilaisia ainesosia. Joukossa oli myös useita ainesosia, jotka itse luokittelen kosmetiikan pahiksiksi. Rehellisesti sanottuna, näitä ainesosaluetteloita tutkittuani en uskaltanut testata tuotteita yhtä päivää pidempään terveyteni uhalla, vaikka olisinkin ollut utelias näkemään pidempiaikaiset vaikutukset.

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

Kuten jutusta huomaat, Saaren Taian toiminta on aitoa käsityötä, jokaisessa vaiheessa ja vaikka liikevaihtomme on luokassaan suurin, on yrityksemme kuitenkin pieni perheyritys, jossa asiat tehdään käsin.

Huono-osaisesta miljonääriksi

Huono-osaisesta miljonääriksi

Täällä, oman valoisan ja varustellun mökin kalliosella rannalla kaukaisen unelman voi kirjaimellisesti maistaa suolana kielen päässä. Meriveden piristävänä pirskahduksena poskilla.

Jollakin kummallisella tavalla maailmankaikkeus on halunnut antaa minulle hetkeksi jotakin hyvää, ja toivon joka päivä, ettei sitä otettaisi minulta pois, ainakaan ihan vielä.

Tuotekehitys, Saaren Taika vs. toiset

Kosmetiikkamaailmassa on monenlaisia lähestymistapoja tuotekehitykseen, ja tänään haluan keskittyä erityisesti siihen, miksi tiedepohjainen lähestymistapa on meille niin tärkeä.

On ihanaa nähdä, että yhä useammat kuluttajat ovat valveutuneita ja kyseenalaistavat markkinointiväitteitä sekä vaativat syvällisempää tietoa väitteiden pohjalle. Erityisesti nuoremmille sukupolville haluamme tarjota tietoa, joka perustuu vankkaan tieteelliseen näyttöön, eikä vain etikettiseksikkyyteen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: