Rosalan viikinkikeskus, Hiittinen ja viikingit

Hiittinen on ollut viikinkien idäntien pysähdyspaikkana ja sieltä on löytynyt Suomen ainoa riimukiven kappale. Viikinkiaikaa on eletty karkeasti n. 700-luvusta 1200-luvulle, maankohoamisen vuoksi Hiittisistä on silloin ollut näkyvissä huomattavasti vähemmän kuin nykyään.

Viikingit asuttivat pääasiassa muutamaa kaupunkia Norjassa ja Tanskassa sekä hiukan useampaa Ruotsissa, Suomessa viikinkien ei ole tiedetty asuvan vaikka he vierailivatkin Suomessa tiettävästi usein. Olenpa kuullut, että tarinan mukaan viikingit olisivat kehuneet turkulaisia naisia maailman kauneimmiksi!

Monella meillä saattaa silti virrata viikinkiveri suonissa, ainakin mikäli sukututkimuksiin on uskomista 🙂

Viikinkikeskukseen pääsee Kasnasistä autolautta Auroralla ja ajaen Långnäsin satamasta Rosalaan noin 5 km.

Lauttamatka oli suht nopea, n. 30 min.  ja lautalle mahtuu jopa yli 50 autoa kerralla!

 

Viikinkien idäntie (Austrvegr) ulottui Pohjolasta Lähi-Itään ja Vähä-aasiaan asti, ja suomalaiset (Varsinais-Suomen alueelta luultavasti), karjalalaiset ja ahvenanmaalaiset osallistuivat myös viikinkien idänkauppaan.

800-1000-luvulla Suomessa vallitsi melko yhtenäinen kulttuuri ja meillä oli yhteinen oma kieli. Viikinkiajalla Suomessakin levisi kalmistoja jättänyt asutus Länsi-Suomesta ja Hämeestä sisämaahan päin ja Karjalasta levisi karjalainen kulttuuri länteen päin. Ahvenanmaa sai keski-Ruotsista muuttoaallon, mutta valtaosaa Suomea asutti eränkäyntiä harjoittava liikkuvainen väestönosa joilla saattoi olla saamelaiset esi-isät.

Ahvenanmaa oli eri kauppareittien risteyskohtana ja ahvenanmaalaista kulttuuria onkin levinnyt jopa Pohjois-Venäjälle asti jokireittien merjalaiskulttuureihin!

Rosalasta on löydetty viikinkien kauppapaikka, mutta uusimpien tutkimustulosten mukaan myös Halikonlahdella Salonjoen suistossa on ollut vilkas viikinkisatama, Porkkalalla on ollut keskeinen asema viikinkien idäntiellä ja Eurasta on löydetty miekkojen kanssa haudattuja naisia sekä paljon muita hautalöytöjä jotka viittaavat viikinki-Suomeen!

Rosalan viikinkikeskuksessa pääsee näkemään rekonstruoituja viikinkien asumuksia, laivoja ja muuta viikinkien elämään liittyvää. Keskus on saanut alkunsa vuonna 1992, kun Kirkkosalmella tehtiin mullistavia kaivauksia ja todettiin Kirkkosalmen pohjoisrannalla olleen vilkkaasti liikennöidyn sataman sekä kauppapaikan joiden on arveltu olleen paikalla jo 800-luvulla!

Mainittavia löytöjä alueelta olivat kahtia leikattuja kolikoita joista vanhin oli painettu Pohjois-Afrikassa 700-luvulla, punnuksia joita on käytetty mm. hopean punnitsemiseen, veneen korjaukseen liittyviä löytöjä mm. salmiakkipäisiä niittejä jotka ovat tunnuksenomaisia viikinkiajalle. Löytöjen joukossa oli suuri määrä koruja, asujen somisteita sekä riippulukkoihin kuuluvien avainten kantoja jollaisia on löydetty myös muinaisista viikinkihaudoista.

Mielenkiintoisin löyty lienee kuitenkin Stora Ängersön saaren (Hiittisissä) rantavedestä löytynyt riimukiven pala joka painaa 24 kiloa. Kivi on voinut joutua sinne jäihin vajonneen reen mukana tai aluksen painolastina, se on myös voitu psytyttää sinne ja ajan saatossa hajota? Kivessä lukee suomennettuna jokseenkin näin “lukekoon hän (ken voi?)” ja nimi Torfast (miehen nimi). Kivestä on jäljellä vain pieni osa ja sen tarkka valos on nähtävillä viikinkikeskuksessa.

Viikingin hauta (laiva).

Jatulintarha, jollainen löytyy myös Kemiönsaaresta Vestanfjärdistä.

Kaivo.

Uhripaikka.

Röykkiöhaudan reunakivetys.

Helgan kappeli.

Keskuksen ensimmäinen rekonstruoitu viikinkitalo; pitkätalo Farmansgården (Idänkävijän talo).

Tulipaikka.

Savureikä.

Viikinkilaiva.

Riimukiven osa.

Viikinkikeskusessa pääsee myös tutustumaan aseisiin sekä kokeilemaan asevarusteita ja aseita.

Hyvä viikinkimiekka saattoi maksaa yhtä paljon kuin sen ajan talo!

Sijainti ja lisätietoja http://rosala.fi/fi/kontaktuppgifter-oppettider/

Lähteet: http://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/olivatko-suomalaiset-viikinkeja#.WWJwXYjyguU

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/285956-nyt-kuljetaan-suomalaisten-viikinkien-jalanjaljilla

http://rosala.fi/fi/historisk-bakgrund/

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.