Rikalan linnamäki on muinaislinna-alue Halikossa erään ison kumpareen lealla. Lähistöllä on myös Rikalan museomäki ja muinaisjäännealue.
Museomäeltä päin tultaessa linnamäki jää vasemmalle (kuvassa alla).
Linnamän alapuolella on opastetaulu, josta voi lukea linnamäen historiaa.

Rikalan linnamäki
Rikalan linnamäki
Rikalan linnamäki
Rikalan linnamäki
Rikalan linnamäki
Rikalan muinaislinnan korkeimmat kohdat ovat 59 metriä merenpinnan yläpuolella. Lounais- ja kaakkoisrinteillä kiertää noin 160 metriä pitkä kivivalli joista osa on vielä selvästi erotettavissa.
Vallissa on näkyvillä parissa kohtaa laajempia kiveyksiä joiden oletetaan olleen vallin läheisyydessä olleita erillisiä rakennelmia.
Rikalan linnamäki
2 metriä leveän kylmämuuratun kivivallin pohjan arvellaan olleen paaluvarustuksen pohja ja itse linnavuoren rakennusajankohta ajoittuu suunnilleen rautakauden lopulle.
Rikalan linnamäki
Pronssi- ja rautakaudella Halikonlahti ulottui pidemmälle mantereelle. Rikala linnavuori ja vieressä oleva Rikalanmäki olivat molemmat alkujaan meren rannalla.
Viikingit kävivät viikinkiaikaan tällä alueella ahkerasti kauppaa.
Myöhemmin maan kohottua Rikalanmäelle pääsi edelleen purjehtimaan Halikonjoen suulle.
“Rikala saattoi olla alkuaan hämäläisten satama, sillä sieltä oli yhteys Hämeenlinnaan. Varmuutta ei ole, onko keskiaikaisissa asiakirjoissa Varsinais-Suomesta mainittu Portus Tavastorum, Hämäläisten satama, ollut juuri Rikala, mutta lähialueilla ei ole ollut muita merkittäviä kauppapaikkoja.”
Rikalan linnamäki
Linnamäki pidettiin aikoinaan puuttomana ja sieltä käsin valvottiin Halikonjoelta ja -lahdelta tulevia kulkijoita. Linnamäki toimi ihmisten turvapaikkana.
Rikalan linnamäki
Näkymät linnamäeltä
Rikalan linnamäki
Rikalan linnamäki
Rikalan linnamäki
Samat näkymät mäen alta
Rikalan linnamäki
Rikalan linnamäki
Sijainti: Rikalantiellä Halikossa
Author

Johanna Amnelin -Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto -Suorittaa parhaillaan luonnonkosmetiikan tuotekehittäjän tutkintoa Johanna on taiteellista sukua sekä äitinsä, että isänsä puolelta ja onkin taiteillut niin kynän, pensselin, kameran kuin tietokoneenkin avulla. Johannan valokuvia on kutsuttu näyttelyihin aina Sveitsiin ja Lontooseen saakka, lisäksi amerikkalaisen countrytähden Waylon Jennigsin tyttärenpoika, Struggle Jennings on käyttänyt Johannan kuvia usein blogeissaan. Koulutukseltaan hän on tuotekehittäjä, mutta ammatiltaan taivaanrannan maalari CV

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: