Marketteihin on alkanut tulvimaan paljon ekologisia tuotteita sekä edullista luonnonkosmetiikkaa. Tänään teen riippumattoman vertailun muutamasta meidän lähimarketista (Perniön S-market) löytyvästä tuotteesta. Ostan kolme kosmetiikkatuotetta ja kolme ekopesuainetta ainesosaletteloa lukematta, pelkästään etiketin perusteella ja valitsen mielestäni kaikkein ekologisimmilta näyttävät tuotteet. Kurkataanpa niiden ainesosaluetteloa tarkemmin ja katsotaan mitä ne pitävät sisällään.

Luonnonkosmetiikaksi luokiteltavia saippuoita ei meidän maalaispikkukaupasta löytynyt ainuttakaan, mutta mukaan tarttui Joutsenmerkillä ja allergiamerkeillä varustettu nestesaippua, vegaaninen Hellästi hoitava nestesaippua sekä luonnollisimmalta NÄYTTÄNYT palasaippua, joka lupaa kosteutusta. Kaupan saippuoista on muuten useimmiten öljyistä luonnollisesti muodostuva glyseriini (tehokas kosteuttaja!) poistettu, eli vaikka saippuan ainesosaluettelossa olisikin paljon öljyjä, ei se silti takaa, että itse saippua olisi oikeasti kosteuttava!

Neutral Hand wash, erityisesti kehitetty herkälle iholle…

Sisältää: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin Citric Acid, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Benzoate, Sorbic Acid.

Tuote sisältää siis eniten vettä (aqua), seuraavaksi eniten siinä on SLS:ää (sodium laureth sulfate), josta kerrotaan mm. seuraavaa:

Moni kokee, että sulfaatillinen (eli esim. SLS:a) sisältävä shampoo ja hiustuotteet aiheuttavat heille päänahkaärsytystä.
Eräs ärsyttävimpiä pinta-aktiivisia aineita kosmetiikassa. Natriumlauryylisulfaattia käytetään usein tieteellisissä tutkimuksissa tukittaessa jonkin toiseen aineen mahdollista ihoärsytystä. Tutkittavan aineen aiheuttamaa ärsytystä verrataan SLS:n aiheuttamaan (taattuun) ihoärsytykseen. 2-5 % pitoisuus SLS:a ärsyttää useiden ihmisten ihoa ja voi aiheuttaa myös herkistymistä ja allergisia reaktioita.

Kolmanneksi eniten löytyy turvalliseksi kerrottua Cocamidopropyl Betainea, neljänneksi eniten kosteuttavaa glyseriiniä (glyseriini voi olla joko kasvi- tai eläinperäistä. Viidenneksi eniten tuotteessa on sitruunahappoa (Citric acid), jota esiintyy luonnollisesti sitruksissa. Kuudenneksi eniten löytyy Disodium Glutamatea, jonka käyttöön ei liity rajoituksia. Seitsemänneksi eniten löytyy raaka-ainetta, jonka käyttöön liittyy huomatus, eli Sodium Benzoatesta kerrotaan seuraavaa:

Restricted in cosmetics (recommendations or requirements) – use, concentration, or manufacturing restrictions – Japan – restricted for use in cosmetics (concentration limit)
Japan’s Standards for Cosmetics
Organ system toxicity (non-reproductive)
Limited evidence of sense organ toxicity

Ja vimppana Sorbic Acid, jonka käyttöön myös liittyy rajoituksia, mutta sen enempää tietoa, että mitä mahdollisesti, niin ei löytynyt.

Tässä siis purettuna ympäristömerkin ja allergiamerkit omaava käsisaippua. Ympäristömerkin puolesta mielestäni tuotteessa ei löydy huomautettavaa. Kaikki ainesosat vaikuttavat olevan ympäristölle vaarattomia.

Tuote on parabeeniton, väriaineeton ja hajusteeton, mutta tuon SLS:n olemassaoloa herkkäihoisen tuotteessa hieman kyseenalaistan, koska se on niin tunnettu ihoärsyttäjä. Lisäksi sitä on tuotteessa aika paljon..

Käsienpesukokemus kyseisellä nestesaippualla oli hämmentävä. Tuoksuttoman tuotteen mieltää helposti ei-minkään-tuoksuiseksi, mutta tästä lehahti nokkaan alkoholia muistuttava tuoksu, ei niin kiva.


Seuraava tuote nyt ei ole ekologinen eikä luonnollinen mitenkään päin katsottuna, mutta koska kaupassamme ei ollut ainuttakaan ekologista luonnonsaippuaa, on tämä vihreä oliiviöljysaippua varmaan sellainen, joka saatetaan mieltää luonnolliseksi pakkauksensa ulkonäön vuoksi ja siksi nappasin sen tarkempaan tutkiskeluun:

Palmolive Naturals kostauttava oliiviöljysaippua sisältää:

Sodium palmate, sodium tallowate, aqua, sodium palm kernelate, glycerin, stearic acid, parfum, sodium chloride, pentasodium pentetate, sine adipe lac, olea europae fruit oil, aloe barbadensis juice powder, alpha- isomethyl ionone, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, citronellol, coumarin, linalool, ci47005, ci61570, ci77891. Toivottavasti ainesosaluettelo tuli oikein, oli niin pientä pränttiä ettei rillitkään päässä tahtonut juuri pystyä lukemaan!

Sodium palmate = saippuoitu palmuöljy (palmuöljyä useimmat välttelevät sen kiistanalaisuuden vuoksi, tämän hintaluokan tuotteessa ei melko varmana ole ainakaan eettisesti ja kestävästi tuotettua palmuöljyä),

Sodium tallowate = saippuoitu eläinrasva,

aqua = vesi,

sodium palm kernelate = saippuoitu palmunydinöljy,

glycerin (voi olla joko kasvi- tai eläinperäistä),

stearic acid = steariinihappo (ei rajoituksia),

parfum = (useimmiten haitaksi ympäristölle, saattaa aiheuttaa allergia- ja hengitysoireita) parfyymi ja aromaattiset yhdisteet sekä niiden raaka-aineet. Ei sovi hajusteallergikoille. Voi sisältää samoja ainesosia kuin makuaine- ja aromisekoitus Aroma.

One or more human case studies show significant immune or allergenic effects. Possible human respiratory toxicant. Wildlife and environmental toxicity. Ingredient not fully labeled – identity unknown

sodium chloride = natriumkloridi (ei rajoituksia),

Mainos
Saaren Taika - Puhdasta kosmetiikkaa saaristosta! Saaren Taika® - Puhdasta kosmetiikkaa saaristosta
Saaren Taika® jälleenmyyjät löydät tästä linkistä: www.saarentaika.com/jalleenmyyjat

pentasodium pentetate, ei rajoituksia,

sine adipe lac = kuivattua maitoa, josta on poistettu rasva

olea europae fruit oil = oliiviöljy, ei rajoituksia,

aloe barbadensis juice powder = aloen lehdistä saatua jauhetta,

alpha- isomethyl ionone = Yksi niistä yleisimmin allergisoivasta 26:sta hajustekemikaalista, jotka täytyy kosmetiikkadirektiivin mukaan mainita nimeltä ainesosaluettelossa. Ei ole yleensä tuotteeseen sellaisenaan lisätty ainesosa, vaan sisältyy tuotteen sisältämään eteeriseen öljyyn tai aromi- tai hajustesekoitukseen (Aroma, Parfum).
Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia. 

benzyl salicylate = Yksi niistä yleisimmin allergisoivasta 26:sta hajustekemikaalista, jotka täytyy kosmetiikkadirektiivin mukaan mainita nimeltä ainesosaluettelossa. Ei ole yleensä tuotteeseen sellaisenaan lisätty ainesosa, vaan sisältyy tuotteen sisältämään eteeriseen öljyyn tai aromi- tai hajustesekoitukseen (Aroma, Parfum).
Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia. 

butylphenyl methylpropional = sama kuin yllä,
citronellol = sama kuin yllä,
coumarin = sama kuin yllä,
linalool = sama kuin yllä,

ci47005 = keinotekoinen väriaine. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia. Hyväksytty elintarvikelisäaine, joka merkitään elintarvikkeiden pakkausselosteeseen koodilla E104. Elintarvikeväri. ”Valmistetaan keinotekoisesti. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, hilloihin, makeisiin ja kahvileipiin.”

ci61570 = vihreä väri. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia.

ci77891 = titaanioksidi. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia.

Tällä mä en aio käsiäni pestä, koska mulla on se käsi-ihottuma enkä halua ärsyttää sitä tämän tyyppisellä tuotteella, josta voi aika varmaksi olettaa, että se kuivattaa ja kutittaa ihoa.


Vimppa saippua on vegaaninen pesuneste Lacto line.

Ekana ja enimpänä ainesosana on taas tuo ihoa ärsyttävä SLS, seuraavana Sodium chloride (natriumkloridi, ei rajoituksia), kolmanneksi eniten Cocamidopropyl Betaine, neljäntenä PEG-7, Glyceryl cocoate, Cocamide DEA ( Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia.) 

Cocamide DEA is on the Proposition 65 list because it can cause cancer.  Exposure to cocamide DEA may increase the risk of cancer.

Glycol distearate (Etyleenidistearaatti. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa ei sisälly rajoituksia.), Lactic acid (Maitohappo, huom, tämä voi myös olla vegaanista alkuperää!!), Parfym (useimmiten haitaksi ympäristölle, saattaa aiheuttaa allergia- ja hengitysoireita)

parfyymi ja aromaattiset yhdisteet sekä niiden raaka-aineet. Ei sovi hajusteallergikoille. Voi sisältää samoja ainesosia kuin makuaine- ja aromisekoitus Aroma ( One or more human case studies show significant immune or allergenic effects. Possible human respiratory toxicant. Wildlife and environmental toxicity. Ingredient not fully labeled – identity unknown)

Phenoxyethanol (Fenoksietanoli. 2-fenoksietanoli. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia), Methylpraben (Metyyliparabeeni. Methylis parahydroxybenzoas / metyyli-4-hydroksibentsoaatti. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia.)

The Environmental Working Group (EWG) lists methylparaben as being a low to moderate health hazard.

Ethylparaben (Etyyliparabeen. Etyyli-4-hydroksibentsoaatti. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia.)

In a 2004 study published by the Journal of Applied Toxicology, 18 of 20 malignant breast tumors showed high concentrations of parabens, which are known to mimic estrogen in the body and affect the growth of breast tissue.

Propylparaben (Propyyliparabeeni. Propylis parahydroxybenzoas. Propyyli-4-hydroksibentsoaatti. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa saattaa liittyä rajoituksia.)

One of the main propylparaben dangers cited by dermatologists and skin care specialists is the chemical’s ability to mimic estrogen in the human body, causing an over-abundance of this hormone. Because hormones play such a vital role in the body by stimulating various biological processes, chemicals that mimic hormones can lead to a significant number of problems and pain from internal inflammation. When this happens, you may start gaining weight, retaining more fluids, and can even lead to cancer. Estrogen-related problems from propylparaben are especially detrimental to women who are pregnant or nursing, and are already facing wide hormonal fluctuations.

Siinä meidän kaupasta löytyvät pelkän etuetiketin perusteella silmään lähinnä omaa ideologiaa vastaavat saippuatuotteet. Itse käytän siis vain biohajoavia, luonnollisia, mieluiten luomua, ja vegaanisia saippuatuotteita. Sellaisia ei kaupastamme löytynyt ainuttakaan, joten nämä olivat lähimpänä.

Näistä mikään ei ole sellainen, jota itse haluaisin käyttää. Itseasiassa välttelisin käyttämästä kahta viimeisintä, koska kummatkin sisältävät paljon ihoa ärsyttäviä ainesosia ja vimppa vielä kaiken lisäksi muutamaan syöpämahdollisuutta lisäävän ainesosan.

Tarkkana saa siis olla ostaessaan mitä tahansa. Itse suosin lyhyitä ainesosaluetteloita ja mieluusti sellaisia, ettei tarvitse googlata joka raaka-ainetta erikseen ja varmistaa niiden turvallisuutta!

Hinnat näillä oli hiukan alle eurosta alle kolmeen euroon. Jos pohditaan pelkästään esim. tuon pumpullisen muovipurkin hintaa niin raaka-aineille ei paljoa jää, ottaahan kauppa tuosta varmaan jo yhtä ison siivun kuin valmistajallekin menee. Jokainen voi siitä päätellä millaisista raaka-aineista nämä ovat valmistettuja jos raaka-aineiden hinta on yhteensäkin vain ehkä joitakin senttejä..