Vierailu Rihtniemen Lintutornilla Tapaninpäivänä
Tapaninpäivä tarjosi meille unohtumattoman retken Rihtniemen lintutornille, joka sijaitsee Raumalla. Tämä paikka ei ole vain lintubongareiden suosiossa, vaan se houkuttelee myös majakka- ja laivabongareita, sillä Rauman sataman vilkas liikenne kulkee aivan sen läheisyydestä ja tornilta on näkymät sekä Santkarin pookille, että Kylmäpihlajan majakalle.
Kylmäpihlajan majakka onkin meille entuudestaan tuttu, sillä olemme majoittuneet sen sviitissä joitakin vuosia sitten.
LUE MYÖS: Yö Kylmäpihlajan majakkahotellissa
Maalta emme ole aiemmin majakkaa nähneet, mutta olemme kuvanneet sen kyllä eräältä luodolta melontareissullamme.
LUE MYÖS: Melomassa Iso Laitakarille
Rihtniemen lintutorni
Rihtniemen lintutornille pääsee autolla aivan viereen. Pikkuinen kaponen tie on asvaltoitu perille asti ja parkkipaikalta on vain muutama askel ensimmäiselle bongauspaikalle, joka oli hieman korotettu lavan tapainen tasanne. Itse lintutorni on hieman syrjemmässä, muutaman kymmenen metrin päässä tasanteesta vasemmalla.
Google mapsin arvosteluissa olikin varoiteltu, että paikka on melko tuulinen ja tämän huomasimme itsekin, sillä vaikka ilma oli tyynen ja tuulettoman oloinen, kävi tornin luona jo melkoinen puhuri.
Rihtniemen kärjestä näkymät Selkämerelle ovat aivan upeat! Kunnollisella kaukoputkella näkymä kantaisi selkeällä ilmalla varsin kauas! Uskoisin, että täältä saattaisi bongata myös hylkeitä jos hyvä tuuri kävisi. Lintujen muuttoaikaan paikka on varmasti todella suosittu.
Majakka bongarin unelma paikka
Santakarin pooki
Santakarin pooki nököttää luodollaan aivan Rihtniemen nokan edessä. Santakarin pooki on näyttävä esimerkki tunnusmajakan tehtävästä ohjata laivoja Rauman historialliselle kaupunkiväylälle. Se on ollut ensimmäinen ja keskeisin merimerkki tässä roolissa.
Tunnusmajakan ympäristö on pysynyt avoimena ja rakentamattomana, tarjoten kirkkaat näkymät merelle ja saaristoon. Vuonna 1857 valmistunut Santakarin tunnusmajakka sijaitsee niemen uloimmassa kärjessä, josta alkaa Rauman satamaan johtava väylä. Santakari itse on noin 500 metriä pitkä kallioluoto, joka on pääosin peitetty matalalla heinikolla. Luodon länsipuolella aukeaa avomeri, ja itäpuolelta löytyy Rauman edustan saaristo. Tunnusmajakka on ainoa rakennus tällä kallioluodolla.
Majakka on kahdeksankulmainen, ja se on perustettu kivisokkelille. Rakennus on 18,6 metriä korkea puutorni, joka on erinomainen esimerkki 1800-luvun merimerkkiarkkitehtuurista. Majakka säilytettiin 1880-luvun ulkoasun mukaisesti, kun sitä korjattiin.
Santakarin pooki seisoo edelleen merkittävänä muistomerkkinä Rauman merenkulkuperinteelle, tarjoten historiasta kiinnostuneille vierailijoille mahdollisuuden tutustua yhteen Suomen merenkulun ikoneista.
Kylmäpihlajan majakka
Kylmäpihlajan majakka on yksi Suomen tunnetuimmista majakoista ja merkittävä maamerkki Rauman edustalla. Se on tarjonnut turvaa ja opastusta merenkulkijoille jo vuosikymmenten ajan.
Kylmäpihlajan majakka rakennettiin vuosina 1952-1953, ja se on yksi Suomen nuorimmista majakoista. Rakentamisen tarve tuli ilmi toisen maailmansodan jälkeen, kun merenkulun turvallisuus Suomen vesillä oli tärkeämpää kuin koskaan. Majakka sijaitsee Kylmäpihlajan saarella Rauman edustalla, joka on strategisesti tärkeä paikka laivaliikenteen kannalta.
Majakka rakennettiin betonista, ja sen arkkitehtuuri on tyypillistä 1950-luvun funktionalismia. Rakennus on 36 metriä korkea, ja sen huipulla oleva valo näkyy jopa 18 meripeninkulman päähän. Kylmäpihlajan majakka on toiminut automatisoituna jo vuodesta 1969 lähtien, mikä teki siitä yhden ensimmäisistä täysin automatisoiduista majakoista Suomessa.
Ennen automatisaatiota majakalla asui ja työskenteli majakanvartija perheineen. Majakanvartijan tehtäviin kuului valon ylläpito, sääaseman hoito ja merenkulkijoiden auttaminen tarvittaessa. Majakan yhteyteen rakennettiin asuintilat, varastoja ja teknisiä tiloja, jotka kaikki suunniteltiin kestämään meriolosuhteita.
Vaikka majakka on nyt automatisoitu, se on edelleen avoinna yleisölle ja toimii nykyään majakkahotellina. Vierailijat voivat yöpyä majakan entisissä asuintiloissa ja nauttia ainutlaatuisesta näköalasta Itämerelle. Kylmäpihlajan majakka tarjoaa erinomaiset puitteet niin historiasta kiinnostuneille, luontoilijoille kuin rauhaa etsiville matkailijoille.
LUE MYÖS: Yö Kylmäpihlajan majakkahotellissa
Laivabongarin märkä uni
Laivabongareille Rihtniemen lintutorni tarjoaa märkien päiväunien toteutumista, sillä aivan Rihtniemen tornin läheisyydessä sijaitseva Rauman satama on yksi Suomen vilkkaimmista satamista. Se on Suomen kolmanneksi suurin konttisatama ja ulkomaanliikenteen yleissatama, jossa vierailee vuodessa noin 1000 alusta.
Rihtniemen lintutornilta onkin mahtavat mahdollisuudet kuvata suuria aluksia muuallakin kuin laiturissa. Sattumalta saimme itsekin kokea, kun keskikokoinen konttilaiva X Press Agility lipui ohitsemme luotikutteri kannoillaan. Joissakin kuvissa taustalle osui vielä Olkiluodon ydinvoimala, joten kaikenlaisille “konenörteille” tämä paikka on bongaamiseen kuin unelma!
Pikkuinen päiväajelu Rihtniemeen oli varsin mukava. Lopuksi satamasta pois päin ajellessamme törmäsimme vielä Fizza pizza kioskiin, josta saa automaationa pizzaa ympäri vuorokauden. No, pitihän se kokeilla! Ihan kelvolliset pitsat vaikka robotti ne paistoikin 🙂
@kotisaaressa Kokeiltiin Raumalla Fizza pizza automaattia #rauma #pizza #fizza #finland ♬ Tarantella napoletana - Andrea Colombari