Moikka moi ihana lukijani!

Eilen oli Helatorstai ja aamuni alkoi ulkoilulla tai oikeammin puutarhahommilla! Liityin Facebookissa pariin mukavaan puutarharyhmän ja olen saanut sieltä rutkasti tunnistusapuja puutarhassamme kasvaville kasveille, jotka ovat olleet minulle ja äidilleni täysin tuntemattomia!

Ilokseni löysin kukkapenkistä myös lisää pioneita ja sain kitkettyä niiden ympäriltä hiukan ruohoa pois, jotta ne saattaisivat kasvaa paremmin 🙂

Talomme on rakennettu vuonna -84 ja kuulemani mukaan talon alkuperäiset asukkaat ovat viljelleet täällä ainakin kurkkua ja mansikkaa. Talon rouva oli opettaja ja innokas puutarhan hoitaja, joka toi ulkomailta erikoisuuksia kasvamaan tänne puutarhaan.

Omenia, kirsikoita ja luumuja tuolla takapihan ”ompputarhassa” kasvaa yhteensä noin 30-40, joiden lisäksi siellä oli yksi iso ja muutama pienempi tyrni. Mustikkaa ja puolukkaa meillä ei enää näyttäisi kasvavan omalla tontilla, kuten kasvoi Metsolassa. Kasvihuoneissa sekä talon seinustalla kasvoi useita eri lajikkeita viinirypälettä.

Piha on ollut hoitamattomana n. 10-15 vuotta edellisen asukkaan ajalta ja kukkapenkit kasvavat lähinnä heinää ja ruohoa, omppupuut ovat villiintyneet korkeiksi ja luultavasti monet erikoisuudet ovat kuolleet tai kadonneet tontilta. Kasvihuoneiden viinirypäleet olivat villiintyneet niin ettei kasvihuoneeseen päässyt edes sisälle ilman raivausta!

Talo on rakennettu suojaisaan kohtaan siten, että kellarikerros on lähes kokonaan maan alla. Kellari on yllättävän suuri, saman kokoinen kuin itse talokin, eli 120m2, mutta ekan kerran siellä käydessäni se tuntui jatkuvan ja jatkuvan huone huoneen perään! Itse talo ei näy oikeastaan ollenkaan tielle ja pihakin on täysin omassa suojassaan, eikä ohikulkijoilta ole näkyvyyttä sinne.

Laitan alle muutamia ennen ja jälkeen kuvia puutarhasta sekä joitakin tunnistettuja minulle entuudestaan tuntemattomia kauniita kasveja 🙂

Alla kellarin ovien viereinen kivikkopuutarha sekä kiviportaat, jotka johtavat pääovelle. Eka kuva otettu silloin kun ekan kerran tänne tulimme. Keskimmäisessä kuvassa kirpeät viinirypäleet ja alin kuva on otettu varmaan eilen. Olen katkonut viinirypäleet pois talon seinästä, jonne ne olivat kiinnittyneet. Linnut olivat tehneet sinne pesiään ja sotkeneet seinän ulosteillaan. Ilokseni olen huomannut, että kumpikin viinirypäle selvisi leikkauksesta ja ovat tehneet jo pieniä uusia alkuja varteensa 🙂

Ylimmäisen risukasan kuvasta ei kyllä parhaalla tahdollakaan olisi voinut arvata, että kivikkopenkissä kasvaa niin ihania kasveja!

Talossa on ihana katettu aurinkoterassi päivä- ja ilta-auringon suuntaan ja näkyypä sieltä keväällä hetken aikaa puiden lomasta meren välkekin ilta-auringon kimmeltäessä meren pinnalla!

Ekassa kuvassa terassin alkutilanne ja toisessa terassi eilen.

Ehjän kasvihuoneen alkutilanne ekassa kuvassa, tokassa raivattuna. Nyt siellä kasvaa jo vasemmalla puolella 2 tai 3 vehreää viinirypälettä, mutten ole ehtinyt kuvata niitä.

Kaiken näköiset köynnöstävät kasvustot olivat villiintyneet ja kasvaneet osin jopa talon kattorakenteisiin. Niistä poistimme suurimman osan joko kokonaan alas leikkaamalla tai leikkaamalla vain katon sisään kasvaneet kasvustot pois.

Kaikki peratut näyttävät selvinneen hommasta kuten eilisestä kuvasta näkee.

Tontin ”pää kukkapenkki” tien suunnasta katsottuna heti muutettuamme ja alemmassa kuvassa eilen.

Tuo kukkapenkki on se, joka näkyy terassilta ja josta on nyt kitkemisen myötä löytynyt lisää pioneita! Itse olen istuttanut siihen n. 10-15 erilaista ruusua. Ruusuja käytän tuotekuvissamme, mutta teen myös niiden terälehdistä uutetta 🙂

Tältä näytti tonttimme takapihan suunnasta joulukuussa -18. Nyt tuo heinikko on ajettu alas ja näyttää lähinnä puistolta.

Nyt on niin vehreää ettei noin kaukaa saa kuvaan taloa näkyviin lainkaan, joten laitetaan hiukan lähempää otettu kuva tähän.

Poika purki eilen ompputarhaa ympäröineen verkkoaidan pois. Aita lienee joskus laitettu estämään peurojen ja kauriiden omppuvarkaudet, mutta oli aikojen saatossa romahtanut ja makasi nyt heinikon sisällä, ja osin puihin ja pensaisiin kasvaneena. Ruohenleikkurimme kärsikin tämän vuoksi jo yhden kerran, kun näkymättömissä olleet rautalangat kiertyivät syvälle terän ympärille!

Tien viereinen kallio ennen ja eilen kuvattuna.

Kallion juurelle olen istuttanut yhden kärhön sekä kolme ruusua. Yksi on vaaleanpunainen morsiusruusu eli juhannusruusu vaaleanpunaisena, kaksi on köäynnöstävää ruusua joita ohjaan kalliolle päin.

Perniöläisestä osto- ja myyntiliikkeestä löytyy aarteita ja alla portin pielemme eilen kuvattuina.

Ruusupenkki, joka reunustaa lähes koko pihaamme johtavan tien reunaa rinteessä. Ekassa kuvassa kuvattuna viime syksynä, kun asensimme sinne valoja. Toisessa kuvassa ruuspenkki raivattuna. Suurin osa ruusuista näyttää selvinneen alas leikkaamisesta, samaten rikkaruohot 😀

Valot siirtyvät tuonne ruusupenkin puolelle tässä ihan lähiaikoina! Silloin kun muutimme tänne, tapahtui kaikki niin kiireellä!

Mainos
Saaren Taika - Puhdasta kosmetiikkaa saaristosta! Saaren Taika® - Puhdasta kosmetiikkaa saaristosta
Saaren Taika® jälleenmyyjät löydät tästä linkistä: www.saarentaika.com/jalleenmyyjat

Olimme laittaneet oman Metsolan talomme myyntiin loppukesästä -18, mutta vaikka katsojia kävikin ihan kohtalaisesti, ei kukaan ollut tehnyt varteenotettavaa tarjousta! Välittäjä valmisteli meitä jo siihen, että otetaan talo talveksi pois myynnistä ja laitetaan keväällä uudestaan. Olimme siis asennoituneet siihen, että keväällä/kesällä -19 vasta myydään. Välittäjämme on muuten maailman paras heppu! Hän ymmärsi hyvin yrityksemme tilanteen liian ahtaaksi käyneiden tilojen osalta ja auttoi järjestämään niin, että yrityksemme pääsi jo muuttamaan tänne taloon ennen kauppoja vuokralle ja saimme luvan remontoida alakerran tilat toiminnalle sopiviksi. Niinpä loppukesästä liiketoiminta muutti jo tänne vaikka itse asuimme vielä Metsolassa.

Kesä kääntyi syksyyn, eikä taloamme oltu vieläkään myyty. Marraskuun lopulla meitä odotti ihana loma Portugalissa ja päivää ennen lomallä lähtöä tuli soitto välittäjältämme: Talonne olisi myyty ja kauppakirja pitäisi allekirjoittaa huomenna! Oi voi! Olemme silloin ulkomailla 🙁 Sovittiin kauppakirjan allekirjoitus heti saapumistamme seuraavalle päivälle. Lomamme aikana äitini ja isäni tyhjensivät vanhan kotimme tänne uuteen kotiimme, jonka asuintilojen remontti oli vielä pahasti kesken! Suurin osa tavaroista varastoitiin talveksi ulkolatoon ja elimme taas keskellä muutto+remontti+vuoden kiireisintä tuotantoaikaa!

Uuden kodin piha oli pimeä ja siksi asensimme kiireessä valot minne saimme, eli lähelle ruusupenkkiä. Nyt kun penkki on raivattu, saadaan valotkin siirrettyä sinne minne ne oli alunperinkin aikomus laittaa 😀

Mitäs minulle erikoisia kasveja täällä sitten kasvaa. No ne viinirypäleet olivat ainakin sellainen, joista olin aika iloinen! Olen jo ehtinyt tutkiskella hieman mitä kaikkea ihoa hyödyttävää viinirypäle sisältää ja saatan kerätä niistä hieman raaka-aine tarpeita talteen tässä joku päivä. Ison pihakuusen alta paljastui ruuskvitteni kasvusto! Miksi se kasvaa kuusen sisässä on mysteeri!

Suoraan terassin edessä kasvaa kaunis koristeomenapuu.

Uuden kaivomme takaa paljastui ainakin lumipalloheisi ja se näyttäisi olevan kirvaton!

Tavallisten sireenien välissä kasvaa tumman lila sireeni. En tiedä voisiko tämä olla joku Unkarin syreeni tms?

Talon varjoisella seinustalla koittaa kasvaa muutama tällainen. En tiedä mikä se on mutta odotan sen olevan kaunis!

Tämä kasvoi ladon päädyssä olevasta vanhasta kompostista (?). Lienee tuoksuköynnöskuusama?

Omppuja kukassa.

Yksi alppiruusuista kukassa.

Alppiruusuja täällä oli muistaakseni 3 ennestään ja minä toin mukanani varmaan 5-6 lisää.

Mahonia.

Kärhöjä olen löytänyt tontilta 4 kappaletta, joista yksi kasvoi pihlajaan kiertyneenä myös siellä ladon päädyn kosmpostissa. Sen yksilön siirsin mukavmpaan paikkaan. Nyt täytyy vain toivoa, että se selviää. Tässä ladossa kiinni kasvava kärhö.

Kärhöjäkin toin tullessani 2 lisää ja lisäksi ostin yhden sinne tien vieren kallion juureen 🙂

Edit: uusi tunnistus, Samettisumakki

Kellokärhö:

Sellaista kuuluu siis puutarhaan. Mutta yksi mistä myös piti kirjoittamani oli sellainen juttu, joka kovasti ihmetyttää tällä hetkellä! Nimittäin eräs tuote, tai oikeastaan tuoteryhmä. En tosin ole kemian alan ammattilainen ja siksi turvaudunkin aina ammattilaistahon apuun noissa kemikaalituotteiden käyttöturvallisuustiedotteissa, sekä purkin kylkeen tulevissa sisällysluetteloissa, mutta tällainen seikka pisti mietityttämään. Eräissä tuotteissa on esim. pyykinpesuaineen etupuolen etiketissä mainittu ”etikkapohjainen”, mutta ainesosaluettelossa ei etikkaa ollut lueteltu laisinkaan. Saman firman huuhteluaineessa taas on ainesosaluettelossa etikka, emolgointiaine ja parfyymi lueteltuina, mutta netistä vapaasti ladattavissa olevan käyttöturvallisuustiedotteen mukaan kyseinen tuote sisältääkin etikkaa ja etanolia (KTT:n mukaan tuote on muuten myrkyllinen kaloille). Mutta kuten sanoin. En ole kemian alan ammattilainen, mutta oman käsitykseni mukaan ainesosaluettelossa tulee mainita kaikki tuotteen sisältämät aineet ja käyttöturvallisuustiedote tulisi olla tuotteen sisältämien ainesten mukaan tehty. Sellaista olen siis ihmetellyt tässä lähiaikoina 🙂

Kiitos, että luit, oikein mukavaa päivää sinulle!

Alta pääset muuten ostamaan tutkitusti ja takuulla biohajoavaa pyykkietikkaa, joka EI OLE haitallista millenkään vesieiliölle <3 Voit myös siirtyä Saaren Taika Shoppiin ostamaan sitä: https://shop.saarentaika.com/collections/pyykinpesu