Punassuo, ryssänuuni ja puun halkaisema siirtolohkare

Punassuolle pääsee monta reittiä ja kultakin voi kokea suon hiukan eri tavalla, lopussa vanhempi juttu suosta, hiilimiilusta ja haljenneesta siirtolohkareesta.
Tällä kertaa kävin Punassuolla pitkospuilla, jonne pääsee esim. Leppäkorventie 585 kohdalta. Punassuon kuvista tuli myös myytävää taidetta joihin voi perehtyä tarkemmin valokuvasivullani.
Pitkospuut oli hilan uusittu ainakin osittain, joten ne olivat erittäin hyvässä kunnossa. Jonkin matkaa käveltyä, tuli pieni levähdyspaikka jossa oli pöytä ja penkki, siitä voi jatkaa kahteen suuntaan, Punassuon halki Perniöön päin tai suon reunaa Teijolle päin.
Perniön Punassuolta löytyvät vanhan hiilimiilun rauniot.
Rakennelma on sammaloitunut ladottu kivirakennelma jossa on pieni suuaukko.
Suon reuna-alue lienee vanhaa Jääkauden jälkeistä rantaa, koska sammaleen alla tuntui kunnollinen kivikko ja isojakin kiven murikoita oli ripoteltu koko metsä vieriviereen täyteen.
Itse Punassuo on todella kaunis paikka ja suo on todellakin näkemisen arvoinen suuruudellaan ja erikoisella kasvillisuudellaan!
Upea nähtävyys on myös tämä suuri siirtolohkare jonka läpi on kasvanut vahva puu.
Hiilimiilun uunin (ryssänuuni) ympärillä oli noin parin metrin halkaisijaltaan olevia vajaan metrin syvyisiä kuoppia ympyrän muodossa, nämä kuopat ovat olleet pyöreän miilun ilmansäätöaukkoja eli jalka-aukkoja. Uuni on tehty laakakivestä ja sen perällä on savuaukko. Kuoppien sisäpuolella on ollut hiilimiilu.
Kyseessä on historiallisen ajan hiilimiilu ja siihen liittyvän mahdollisen miilumajan tai
potaskanvalmistuspaikan jäännökset (Ns. ryssänuuni maavallirakenteineen). Alueella on ollut ruukkitoiminta vuosina 1686-1908, joten rakenteet ajoittunevat tuolle ajalle. Lainaus: http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjreki/read/asp/r_kohde_det1.aspx?KOHDE_ID=586010033
Kuvissa kuoppia, mutta ne erottuvat valokuvissa todella huonosti. Metsässä kävellessä niitä ei oikein voinut olla huomaamatta.

Miiluja käytettiin entisaikaan puun kuivatislaamiseen, eli lehtipuuta kuumennettiin suljetussa, vähähappisessa tilassa jolloin siitä tuli puuhiiltä. Tätä on käytetty rautaruukkien masuuneissa.
Sijainti: Innanportaannummi, Leppäkorventie noin 451 kohdalta mutkasta metsään, karttakuvasta nuolen osoittama paikka on miilun uunin suuaukkon paikka.
Lähteet: http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjreki/read/asp/r_kohde_det1.aspx?KOHDE_ID=586010033
http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/mt/kmo-teijo.pdf
http://fi.wikipedia.org/wiki/Miilu