Pohjankoski ja Pohjankylä

Kanootti- ja patikkareitistöksi merkattu Pohjankoski Perniönjoella on ihan kiva paikka käydä ihastelemassa kosken pauhuja vaikka autollakin. Lähistöllä seisovat lukuisat vanhat kartanot ja tilat ovat myös mukavaa katseltavaa.Sillan lähistölle saa jätettyä auton pienelle peltotielle, joka johtaa opastetauluille. Tästä on lyhyt matka kävellä kallioille, joiden alapuolella joki virtaa ja koski pauhaa. Vastapäätä on vanha korkeahko kivirakennelma, joka antaa paikalle erikoislaatuista tunnelmaa.

Perniönjokilaaksossa on asutusta ollut jo satoja vuosia ja joenvarren esihistorialliset löydöt kertovat alueen pitkästä asutushistoriasta.
Alueen vanhoja rälssitiloja ovat mm. Melkkilän, Paarskylän, Yliskylän kartanot sekä Pohjankartano. Suurtiloihin kuuluu myös mm. Pohjankylän Halla, joka näkyi olevan tällä hetkellä myytävänä.
Tilat ovat vuosisatoja viljellyiden peltojen ympäröiminä.
Perniön alueella toimineet kolme ruukkia toivat sinne paljon varakasta säätyläisväkeä. Ruukinpatruunat, kirjanpitäjät ja isännöitsijät sijoittivat varojaan alueen maatiloihin ja sijoitusten tuloksena syntyi uusia suurtiloja.
Vaaleanpunainen suuri mäen päällä seisova kartano on Pohjankartano, keskiaikainen asumakartano, jonka kahdessa koskessa (Pohjankoski, Hamarinkoski) oli myllyjä 1600 luvulla. Myöhemmin Pohjankoskessa toimi saha vuodesta 1745 ja sähkövoimalaitos vuodesta 1918.

Pohjankylä asutettiin jo keskiajalla (1100-1500 luku) ja Isojaon aikaan siellä oli seitsemän taloa, jotka sijaitsivat kahdella kylämäellä.
Pohjankylän kylätontit erottuvat edelleen selvästi maisemasta, toisella vanhalla kylätontilla sijaitsee Halla ja toinen kylätontti on mäenkumpareella Korvenkyläntien vastapuolella ja sillä sijaitsee Ristikartanno kantatilan talouskeskus.
Pohjankosken sijainti: Korvenkyläntie 163 Salo
Lähteet: http://www.salo.fi/ymparistojaluonto/luontojaretkeily/luontokohteetjareitit/pernionjoenjakiskonjoenkanoottireitit/
http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1802
 
 

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY