Eilen, torstaina oli niin sankka hernerokkasumu, että ajattelin jakaa parhaimman hernekeitto ohjeeni samalla sinulle!
Normaalisti alla olevassa maisemassa näkyy saaremme kärki, naapurin rantasauna ja pitkä laituri, mutta nyt oli niin sankka hernerokkasumu, ettei paljoa nenäänsä pidemälle nähnyt. Todalla tunnelmallista!
Paras hernekeitto
Moni on tottunut varmasti syömään kaupan purkkihernekeittoa, mutta nyt kerron kuinka helposti ja vähällä vaivalla saat tehtyä itse paljon maukkaamman hernekeiton! Tärkeintä herkekeiton tekemisessä on, että huuhtelee ja liottaa herneet ensin.
Hernekeitto ohje
Tarvitset:
- 500g pussi kuivattuja herneitä, valitse mieluusti luomua, jos mahdollista
- 2-3 litraa vettä (oman maun mukaan, miten sakean keiton haluaa tehdä, itse laitan 2 litraa vettä)
- Liha maun mukaan, esim. 500-600g savustettua siankylkeä tai -potkaa, pekonia, jauhelihaa, sikanauta purkkilihaa tai vaikka makkaraa. Paras hernekeitto syntyy mielestäni kyljestä.
- 1-3 viipaloitua porkkanaa (vapaaehtoinen)
- 1 Lihaliemikuutio
- Maustepippuria maun mukaan, toiset ei laita lainkaan, itse tykkään laittaa muutaman, toiset laittaa teelusikallisen.
- Suolaa maun mukaan, itse laitan 1tl, toiset laittaa 1 1/2 tai 2 tl
- 3 laakerin lehteä (vapaaehtoinen)
- 1 tl meiramia
Hernekeiton valmistus
Kaada kuivat herneet siivilään ja huuhtele ne kylmällä vedellä.
Mittaa tilavaan kattilaan 2-3 l vettä ja lisää herneet kattilaan
Anna herneiden liota vedessä yön yli ja huuhtele uudelleen.
Kiehauta herneet vedessä ja kuori pinnalle kertyvä vaahto pois.
Lisää liha ja mausteet, mutta jätä suola viimeiseksi.
Keitä herneet kypsiksi kannen alla keskilämmöllä noin 2–3 tuntia.
Muista sekoittaa välillä, ettei hernekeittosi pala pohjaan!
Lisää aivan viimeseksi suola, juuri ennen tarjoilua.
Hernekeiton tarjoiluehdotus
Tarjoile hernekeittosi paahdetun sipulin, sinapin ja leivän kera. Itse lisään hernekeittooni vielä pari viipaletta juustoa tai ruokalusikallisen Aurajuustoa!
Kasvishernekeitto ohje
Sama ohje, kuin yllä, mutta lihan tilalle esimerkiksi:
- 3 porkkanaa
- 1 iso palsternakka
- 125 g juuriselleriä
- 1 sipuli
Kiitos, että luit! Otathan tiini seurantaan somessa, jotta pääset ensimmäisten joukossa lukemaan juttuni 🙂