Onko ilmastohuoli muuttunut ilmastohysteriaksi ja onko sillä negatiivinen vaikutus lopputulosta ajatellen?

Moikka moi ihana lukijani!

Eilen illalla törmäsin Facebookissa havahduttavaan videoon, jonka jälkeen, täytyy myöntää, että nukuin huonosti!

Olen aina kuvitellut, että maailmalla, hyvinvointivaltioissa siis, ollaan suunnilleen yhtä valveutuneita kuin me täällä pimeässä Pohjolassa ja vaikka monissa supersuurissa valtioissa ei muovin kierrätystä olekaan, oltaisiin siellä vastuullisia kuitenkin muovin käytössä. Leffoissa esim. näkyy aina ruokaostokset paperipusseihin pakattuna ja totta puhuen, luulin sen olevan totta!

En tunne videon kuvaaja, mutta videolla hän kertoo miten hän juuri äsken Amerikassa tuli ruokakaupasta. Videolla esitellään kaupasta ostettu tuotemäärä, joka näytää äkkiseltään katsotuna sellaiselta, joka meillä mahtuisi yhteen – kahteen S- tai K-ryhmän tavalliseen muovikassiin. Amerikassa ne oli pakattu 10 muovikassiin ja kommenttikentästä voi lukea, että tämä näyttäisi olevan siellä ihan yleistä, että kaksi pientä tuotetta pakataan yhteen muovikassiin ja kasseja tulee kotiin tuotavaksi aivan liikaa meidän suomalaisten käsityskykyyn (Amerikassa ostaja ei itse pakkaa ostoksiaan)!

Itse tuotteet ovat osa sellaisia, jotka meillä on ollut kartonkipakkauksissa niin kauan kuin itse, 43- vuotisen elämäni matkalta, jaksan muistaa! Maito on videolla muovipurkissa, mehu samaten. Munat ovat muovikennossa ja pakastepizzarasian päällä on lähes pizzan kokoinen muovi-ikkuna!

Amerikassahan ei muovia kierrätetä. Limonaadin suurkuluttajamaassa, jossa tilaston mukaan vuonna 2015 juotiin 451 miljoonaa litraa limonaadia, ei ole edes muovipullojen kierrätystä! Sekin muovi, jota valveutuneet kuluttajat kierrättävät, kipataan lopulta vain kaatikselle eli luontoon (lähde).

Suomessa muovia kierrätetään kohtalaisen ahkerasti jo. Monissa isompien kaupunkien taloyhtiöiden jätekatoksissa löytyy jo omat muovinkierrätysastiat ja kuluttajilla, joilta ei tällaista löydy on suurimmalla osalla kohtalainen matka palauttaa ne markettien pihalla seisoviin keräysastioihin, joita käytetäänkin ahkeraan! Meille haja-asutusalueella asuville tilanne on hiukan toinen. Esim. meidän kotoota tulee reilu 40 kilometriä per suunta lähimmälle marketin keräysastialle, emmekä käy Salossa asioilla kuin ehkä kerran kuukaudessa. Erikseen kuljetettuna taas täytyy pohtia matkan aiheuttamat päästöt verrattuna kierrätyksellä saatuun hyötyyn, että olisko fiksua ajaa esim. kaksi kertaa viikossa Saloon yhteensä n. 90 kilometriä ainoastaan palauttamaan muovia?

Muovinkeräysastiaa onkin toivotta ja anottu usean eri tahon puolesta tuohon lähemmäs Perniöön, mutta suuren jätefirman mukaan heillä on pakolliset kiintiöt tai minimit, joiden mukaan antavat keräsyastioita, eikä Perniöön tarvitse tuoda, joten ekologisuudesta viis ja firman tuoton maksimoinnista vain pidetään kiinni ja jätetään meidät syrjäseutulaiset saastuttamaan maapalloa!

Olenkin huolissani selvitellyt asiaa omasta pienestä jätehuoltofirmastamme, josta kerrottiin, että mikään muovi (Suomessa) ei enää nykyään mene kaatikselle, eli luontoon. Ne muovit (ja muu polttokelpoinen jäte), jota ei ole kotitalouksissa lajiteltu, menevät energiajätteeksi, eli niistä tehdään lämpöä, joilla lämmitetään mm. kouluja, kunnantaloja ja sairaaloita.

Jotenkin tuntuu siis ihan hölmöltä, että meitä suomalaisia (joita on n, 5,5 miljoonaa) syyllistetään ja ruoskitaan ilmastonmuutoksesta pahaan oloon ja jättimäisiin syyllisyyden tuntoihin asti, kun taas Amerikan kokoiset (330 miljoonaa ihmistä kulkevat niiiiiiiin paljon perässä meitä! Meidän luontoon päätyvä muovin määrämme on varmasti niin häviävän pieni osa Amerikan vastaavista tilastoista, että se ei näkyisi edes 0,01 prosenttina heidän tilastoissaan! Ja Amerikka on kuitenkin kehittynyt maa. En edes viitsi etsiä vastaavia tilastoja Kiinan (1,4 miljardia ihmistä) tai esim. Intian (lähes 1,4 miljardia ihmistä) osalta, sillä se on oikeasti todella ahdistavaa!

Kuvan lähde

Me suomalaiset olemme ilmaston ja maapallon kannalta hyvin vastuullinen kansa ja meidän kuuluukin olla. Olemme kaukana kaikesta ja ehkä jopa hieman takapajuinen joidenkin mielestä. Kierrätyksessä, luonnon- ja eläintensuojelussa, ilmastokysymyksissä olemme kuitenkin kärkimaita ja monien sopisi ottaa meistä mallia!

Olen lukenut, että suuri osa maapallon päästöistä tulee parempiosaisten kansalaisten kulutuksesta ja se on maalaisjärjellä ajalteltuna varmasti totta. Hyvin pienituloisena 40 vuotta elämästäni eläneenä voin todeta, että aikuisena esim. uusia vaatteita suoraan kaupasta tuli ostettua harvemmin kuin kerran vuodessa. Kuinka moni keskituloinen tai varakkaampi voi väittää olevansa vaateostoksissa yhtä ekologinen?

Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä

(lähde)

Ruokaostokissa taas vähävaraisena harvoin oli mahdollisuutta valita eettisesti tai turvallisesti tuotettua ruokaa, luomua ei juuri koskaan!

Voin hyvin maalaisjärjelläni arvioida, että kehitysmaan köyhä kansalainen, alkeellisissa asuinolosuhteissaan kuluttaa maapallon voimavaroja huomattavasti vähemmän kuin me pohjoismaiset, joilla sähkönkulutuskin on ehkä viikossa saman verran kuin tällaisella ihmisellä vuodessa? Siksi, en näe myöskään valideina argumentteja, että meidän ei tarvitsisi muka tehdä mitään!

Maapallosta täytyy pitää huolta! Ilman hyvinvoivaa maapalloa ei ole meitä. Maapallo kyllä toipuu meidän jo kadottua, mutta olisihan se varmaan kivaa säilyttää meidät ihmisetkin täällä mahdollisimman pitkään?

Monissa kanavissa, ja monilla ihmisillä, tuntuu kuitenkin ilmastohuoli muuttuneen ilmastohysteriaksi. Syyllistävä ilmapiiri taas on saanut monet jopa hylkäämään ilmastohuolensa ja alunperin äärimmäisen tärkeällä asialla oleva tyttönen on saanut monet ihmiset raivon valtoihin syyllistävällä “puhetta, ei tekoja” asenteellaan (on useita nuoria, jotka ovat keksineet mm. muovia merestä kerääviä innovaatioita ja muuta konkreettista, mutta he eivät pidä liikaa hälyä itseistään)!

Meillä täällä Suomessa ollaan kuitenkin aika paljon muita edellä tässä. Täällä on käytännön tekoja niin valtiolla, suuryrityksillä kuin kuluttajillakin, emmekä vain tyydy karjumaan kadulla vastuuta muille. Olemme ottaneet askeleita kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa ja olemme tehneet konkreettisia tekoja sen eteen jatkuvasti. Olisi ikävää jos liika syyllistäminen saisi aikaan taantumista tässä meille niin luonnollisessa kehityksessä.

Suomen hiilidioksidipäästöt vähenivät viime vuonna 5,9 prosenttia, joka on suurin pudotus EU-­maissa

(lähde)

Ilmastohysteriaksi ilmastohuoli on muuttunut osalla tavantallaajaa

Nämä huutelevat näennäisesti ekologisempien päätösten perään somessa ja foorumeilla. Saattaakin olla, että ilmastohysteerikot tekevät maapallolle huonompia valintoja tietämättään. Kunpa jokainen ottaisikin selvää asioista perin juurin ja pohtisi mikä lopulta on ekologista tai ekologisempaa, ja mikä ei. Aina se päältä päin ekologisin ei synny ekologisesti ja taas toisinaan se epäekologisen näköinen on koko elinkaareltaan maapalloa vähemmän kuluttavampi. Voin ottaa esimerkiksi vaikka sen muovisen kauppakassin:

Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan ruokien kantamisessa kaupasta kotiin muovipussi on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Kankaasta, biohajoavasta muovista ja paperista tehdyt kassit jäävät tutkimuksen mukaan toiseksi, kun tarkastellaan kassien koko elinkaarta valmistuksesta uusiokäyttöön.

Ympäristöviranomaisten teettämän tutkimuksen yllättävää tulosta selittää muun muassa se, että kangaskassin vaatiman puuvillan tuotanto vie mittavia resursseja. Biohajoavasta muovista tehdyt kassit taas päätyvät tavallista muovia helpommin jätteeksi, vaikka ne eivät lopulta hajoa kunnolla luonnossa, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksessa lähdettiin oletuksesta, että kaupasta ostettua muovipussia käytettäisiin uudelleen kerran esimerkiksi roskien kuljettamiseen. Tähän verrattuna kangaskassia pitäisi käyttää uudelleen ainakin 7 000 kertaa.

Muovipussin jälkeen seuraavaksi paras on paperista valmistettu kassi. Se kuitenkin kestää heikosti, joten paperisen kassin uusiokäyttö on vaikeaa.

(lähde)

Muovikassi ei siis välttämättä ole täällä Suomessa pahakaan ongelma. Suurin osa meistä käyttää sen kassin uudestaan joko ostoksille tai ainakin roskapussina. Muovikassimme ovat vahvoja, sen voi huoletta laittaa ääriään myöten täyteen ostoksia ja se kestää ehjänä kotiin asti. Käytämme siis samaan määrään ostoksia paljon vähemmän muovikasseja!

Marketeissa alkaa olla jo kiva valikoima tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin, kuten pyykinpesu ja -huuhteluaineita, osa elintarvikerasioista on muuttunut kartonkisiksi. Ja vaikka muovin elinkaaren hiilijalanjälki onkin pienempi kuin esimerkiksi paperin tai kartongin (lähde), päästää muovi kuitenkin elimistöömme haitta-aineita, jotka imeytyvät meihin juurikin elintarvikkeiden mukana ja edesauttavat mm. joidenkin syöpien synnyssä. Syöpä onkin ikävän yleinen sairaus nykyään. Amerikka on muuten maailman viidenneksi “syöpäisin” maa! Suomi ei mahdu onneksi edes kärki kymmenikköön (lähde)!

Miten kuluttaja, pienyrittäjä tai muu ruohonjuuritason tallaaja voi sitten osallistua ilmastotalkoisiin tai varmistaa, että ekologiset valinnat ovat oikeasti ekologisia?

Google on hyvä apu tässä. Tietoa ja tilastoja löytyy lähes asiaan kuin asiaan ja ennen somessa syyllistämistä kannattaakin tarkastaa omat faktansa oikeiksi. Päivittäissessä arjessa voi vaihtaa ekosähköön mikäli se on taloudellisesti mahdollista. Ruokapakkausten materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos ei hiilijalanjäljen vuoksi, niin niiden elimistöön kerryttävien haitta-aineiden! Suosi lähiruokaa ja lähituotantoa, jos mahdollista. Suosi vastuullisia yrityksiä (meillä Saaren Taiassa esim. käytetään ekosähköä, istutetaan puita, käytetään käsittelemättömiä raaka-aineita, valmistetaan kylmäprosessilla, taataan tuoteemme biohajoavuus, työllistetään mikroyrittäjiä!) Älä osta turhakkeita, äläkä heitä hyvää tavaraa roskiin (Faceookissa on useita roskalava-ryhmiä jossa voi lahjoittaa itselleen tarpeettomia asioita). Istuta puita jos se on mahdollista!

Puiden istuttaminen on tehokkaampi ja halvempi kuin mikään muu ilmastonmuutoksen torjuntakeino

(lähde)

Hauska pikku fakta jutun loppuun:

Jäätiköt ovat ehkä hieman pienetyneet, mutta jääkarhujen määrä on lisääntynyt 🙂 (lähde)

Kiitos, että luit 🙂

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.