Onko ilmastohuoli muuttunut ilmastohysteriaksi ja onko sillä negatiivinen vaikutus lopputulosta ajatellen?

Moikka moi ihana lukijani!

Eilen illalla törmäsin Facebookissa havahduttavaan videoon, jonka jälkeen, täytyy myöntää, että nukuin huonosti!

Olen aina kuvitellut, että maailmalla, hyvinvointivaltioissa siis, ollaan suunnilleen yhtä valveutuneita kuin me täällä pimeässä Pohjolassa ja vaikka monissa supersuurissa valtioissa ei muovin kierrätystä olekaan, oltaisiin siellä vastuullisia kuitenkin muovin käytössä. Leffoissa esim. näkyy aina ruokaostokset paperipusseihin pakattuna ja totta puhuen, luulin sen olevan totta!

En tunne videon kuvaaja, mutta videolla hän kertoo miten hän juuri äsken Amerikassa tuli ruokakaupasta. Videolla esitellään kaupasta ostettu tuotemäärä, joka näytää äkkiseltään katsotuna sellaiselta, joka meillä mahtuisi yhteen – kahteen S- tai K-ryhmän tavalliseen muovikassiin. Amerikassa ne oli pakattu 10 muovikassiin ja kommenttikentästä voi lukea, että tämä näyttäisi olevan siellä ihan yleistä, että kaksi pientä tuotetta pakataan yhteen muovikassiin ja kasseja tulee kotiin tuotavaksi aivan liikaa meidän suomalaisten käsityskykyyn (Amerikassa ostaja ei itse pakkaa ostoksiaan)!

Itse tuotteet ovat osa sellaisia, jotka meillä on ollut kartonkipakkauksissa niin kauan kuin itse, 43- vuotisen elämäni matkalta, jaksan muistaa! Maito on videolla muovipurkissa, mehu samaten. Munat ovat muovikennossa ja pakastepizzarasian päällä on lähes pizzan kokoinen muovi-ikkuna!

Amerikassahan ei muovia kierrätetä. Limonaadin suurkuluttajamaassa, jossa tilaston mukaan vuonna 2015 juotiin 451 miljoonaa litraa limonaadia, ei ole edes muovipullojen kierrätystä! Sekin muovi, jota valveutuneet kuluttajat kierrättävät, kipataan lopulta vain kaatikselle eli luontoon (lähde).

Suomessa muovia kierrätetään kohtalaisen ahkerasti jo. Monissa isompien kaupunkien taloyhtiöiden jätekatoksissa löytyy jo omat muovinkierrätysastiat ja kuluttajilla, joilta ei tällaista löydy on suurimmalla osalla kohtalainen matka palauttaa ne markettien pihalla seisoviin keräysastioihin, joita käytetäänkin ahkeraan! Meille haja-asutusalueella asuville tilanne on hiukan toinen. Esim. meidän kotoota tulee reilu 40 kilometriä per suunta lähimmälle marketin keräysastialle, emmekä käy Salossa asioilla kuin ehkä kerran kuukaudessa. Erikseen kuljetettuna taas täytyy pohtia matkan aiheuttamat päästöt verrattuna kierrätyksellä saatuun hyötyyn, että olisko fiksua ajaa esim. kaksi kertaa viikossa Saloon yhteensä n. 90 kilometriä ainoastaan palauttamaan muovia?

Muovinkeräysastiaa onkin toivotta ja anottu usean eri tahon puolesta tuohon lähemmäs Perniöön, mutta suuren jätefirman mukaan heillä on pakolliset kiintiöt tai minimit, joiden mukaan antavat keräsyastioita, eikä Perniöön tarvitse tuoda, joten ekologisuudesta viis ja firman tuoton maksimoinnista vain pidetään kiinni ja jätetään meidät syrjäseutulaiset saastuttamaan maapalloa!

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Olenkin huolissani selvitellyt asiaa omasta pienestä jätehuoltofirmastamme, josta kerrottiin, että mikään muovi (Suomessa) ei enää nykyään mene kaatikselle, eli luontoon. Ne muovit (ja muu polttokelpoinen jäte), jota ei ole kotitalouksissa lajiteltu, menevät energiajätteeksi, eli niistä tehdään lämpöä, joilla lämmitetään mm. kouluja, kunnantaloja ja sairaaloita.

Jotenkin tuntuu siis ihan hölmöltä, että meitä suomalaisia (joita on n, 5,5 miljoonaa) syyllistetään ja ruoskitaan ilmastonmuutoksesta pahaan oloon ja jättimäisiin syyllisyyden tuntoihin asti, kun taas Amerikan kokoiset (330 miljoonaa ihmistä kulkevat niiiiiiiin paljon perässä meitä! Meidän luontoon päätyvä muovin määrämme on varmasti niin häviävän pieni osa Amerikan vastaavista tilastoista, että se ei näkyisi edes 0,01 prosenttina heidän tilastoissaan! Ja Amerikka on kuitenkin kehittynyt maa. En edes viitsi etsiä vastaavia tilastoja Kiinan (1,4 miljardia ihmistä) tai esim. Intian (lähes 1,4 miljardia ihmistä) osalta, sillä se on oikeasti todella ahdistavaa!

Kuvan lähde

Me suomalaiset olemme ilmaston ja maapallon kannalta hyvin vastuullinen kansa ja meidän kuuluukin olla. Olemme kaukana kaikesta ja ehkä jopa hieman takapajuinen joidenkin mielestä. Kierrätyksessä, luonnon- ja eläintensuojelussa, ilmastokysymyksissä olemme kuitenkin kärkimaita ja monien sopisi ottaa meistä mallia!

Olen lukenut, että suuri osa maapallon päästöistä tulee parempiosaisten kansalaisten kulutuksesta ja se on maalaisjärjellä ajalteltuna varmasti totta. Hyvin pienituloisena 40 vuotta elämästäni eläneenä voin todeta, että aikuisena esim. uusia vaatteita suoraan kaupasta tuli ostettua harvemmin kuin kerran vuodessa. Kuinka moni keskituloinen tai varakkaampi voi väittää olevansa vaateostoksissa yhtä ekologinen?

Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä

(lähde)

Ruokaostokissa taas vähävaraisena harvoin oli mahdollisuutta valita eettisesti tai turvallisesti tuotettua ruokaa, luomua ei juuri koskaan!

Voin hyvin maalaisjärjelläni arvioida, että kehitysmaan köyhä kansalainen, alkeellisissa asuinolosuhteissaan kuluttaa maapallon voimavaroja huomattavasti vähemmän kuin me pohjoismaiset, joilla sähkönkulutuskin on ehkä viikossa saman verran kuin tällaisella ihmisellä vuodessa? Siksi, en näe myöskään valideina argumentteja, että meidän ei tarvitsisi muka tehdä mitään!

Maapallosta täytyy pitää huolta! Ilman hyvinvoivaa maapalloa ei ole meitä. Maapallo kyllä toipuu meidän jo kadottua, mutta olisihan se varmaan kivaa säilyttää meidät ihmisetkin täällä mahdollisimman pitkään?

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Monissa kanavissa, ja monilla ihmisillä, tuntuu kuitenkin ilmastohuoli muuttuneen ilmastohysteriaksi. Syyllistävä ilmapiiri taas on saanut monet jopa hylkäämään ilmastohuolensa ja alunperin äärimmäisen tärkeällä asialla oleva tyttönen on saanut monet ihmiset raivon valtoihin syyllistävällä ”puhetta, ei tekoja” asenteellaan (on useita nuoria, jotka ovat keksineet mm. muovia merestä kerääviä innovaatioita ja muuta konkreettista, mutta he eivät pidä liikaa hälyä itseistään)!

Meillä täällä Suomessa ollaan kuitenkin aika paljon muita edellä tässä. Täällä on käytännön tekoja niin valtiolla, suuryrityksillä kuin kuluttajillakin, emmekä vain tyydy karjumaan kadulla vastuuta muille. Olemme ottaneet askeleita kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa ja olemme tehneet konkreettisia tekoja sen eteen jatkuvasti. Olisi ikävää jos liika syyllistäminen saisi aikaan taantumista tässä meille niin luonnollisessa kehityksessä.

Suomen hiilidioksidipäästöt vähenivät viime vuonna 5,9 prosenttia, joka on suurin pudotus EU-­maissa

(lähde)

Ilmastohysteriaksi ilmastohuoli on muuttunut osalla tavantallaajaa

Nämä huutelevat näennäisesti ekologisempien päätösten perään somessa ja foorumeilla. Saattaakin olla, että ilmastohysteerikot tekevät maapallolle huonompia valintoja tietämättään. Kunpa jokainen ottaisikin selvää asioista perin juurin ja pohtisi mikä lopulta on ekologista tai ekologisempaa, ja mikä ei. Aina se päältä päin ekologisin ei synny ekologisesti ja taas toisinaan se epäekologisen näköinen on koko elinkaareltaan maapalloa vähemmän kuluttavampi. Voin ottaa esimerkiksi vaikka sen muovisen kauppakassin:

Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan ruokien kantamisessa kaupasta kotiin muovipussi on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Kankaasta, biohajoavasta muovista ja paperista tehdyt kassit jäävät tutkimuksen mukaan toiseksi, kun tarkastellaan kassien koko elinkaarta valmistuksesta uusiokäyttöön.

Ympäristöviranomaisten teettämän tutkimuksen yllättävää tulosta selittää muun muassa se, että kangaskassin vaatiman puuvillan tuotanto vie mittavia resursseja. Biohajoavasta muovista tehdyt kassit taas päätyvät tavallista muovia helpommin jätteeksi, vaikka ne eivät lopulta hajoa kunnolla luonnossa, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksessa lähdettiin oletuksesta, että kaupasta ostettua muovipussia käytettäisiin uudelleen kerran esimerkiksi roskien kuljettamiseen. Tähän verrattuna kangaskassia pitäisi käyttää uudelleen ainakin 7 000 kertaa.

Muovipussin jälkeen seuraavaksi paras on paperista valmistettu kassi. Se kuitenkin kestää heikosti, joten paperisen kassin uusiokäyttö on vaikeaa.

(lähde)

Muovikassi ei siis välttämättä ole täällä Suomessa pahakaan ongelma. Suurin osa meistä käyttää sen kassin uudestaan joko ostoksille tai ainakin roskapussina. Muovikassimme ovat vahvoja, sen voi huoletta laittaa ääriään myöten täyteen ostoksia ja se kestää ehjänä kotiin asti. Käytämme siis samaan määrään ostoksia paljon vähemmän muovikasseja!

Marketeissa alkaa olla jo kiva valikoima tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin, kuten pyykinpesu ja -huuhteluaineita, osa elintarvikerasioista on muuttunut kartonkisiksi. Ja vaikka muovin elinkaaren hiilijalanjälki onkin pienempi kuin esimerkiksi paperin tai kartongin (lähde), päästää muovi kuitenkin elimistöömme haitta-aineita, jotka imeytyvät meihin juurikin elintarvikkeiden mukana ja edesauttavat mm. joidenkin syöpien synnyssä. Syöpä onkin ikävän yleinen sairaus nykyään. Amerikka on muuten maailman viidenneksi ”syöpäisin” maa! Suomi ei mahdu onneksi edes kärki kymmenikköön (lähde)!

Miten kuluttaja, pienyrittäjä tai muu ruohonjuuritason tallaaja voi sitten osallistua ilmastotalkoisiin tai varmistaa, että ekologiset valinnat ovat oikeasti ekologisia?

Google on hyvä apu tässä. Tietoa ja tilastoja löytyy lähes asiaan kuin asiaan ja ennen somessa syyllistämistä kannattaakin tarkastaa omat faktansa oikeiksi. Päivittäissessä arjessa voi vaihtaa ekosähköön mikäli se on taloudellisesti mahdollista. Ruokapakkausten materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos ei hiilijalanjäljen vuoksi, niin niiden elimistöön kerryttävien haitta-aineiden! Suosi lähiruokaa ja lähituotantoa, jos mahdollista. Suosi vastuullisia yrityksiä (meillä Saaren Taiassa esim. käytetään ekosähköä, istutetaan puita, käytetään käsittelemättömiä raaka-aineita, valmistetaan kylmäprosessilla, taataan tuoteemme biohajoavuus, työllistetään mikroyrittäjiä!) Älä osta turhakkeita, äläkä heitä hyvää tavaraa roskiin (Faceookissa on useita roskalava-ryhmiä jossa voi lahjoittaa itselleen tarpeettomia asioita). Istuta puita jos se on mahdollista!

Puiden istuttaminen on tehokkaampi ja halvempi kuin mikään muu ilmastonmuutoksen torjuntakeino

(lähde)

Hauska pikku fakta jutun loppuun:

Jäätiköt ovat ehkä hieman pienetyneet, mutta jääkarhujen määrä on lisääntynyt 🙂 (lähde)

Kiitos, että luit 🙂

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella! Olen aikaisemmin kärsinyt keratosis pilariksesta aina koko kylmän kauden ajan, mutta nyt viimeiset n. 5 vuotta olen ollut vaivasta vapaa, kiitos Saaren Taika -tuotteiden!

Huomaatko eron? Saaren Taika booster seerumit muuttivat ihoani välittömästi!

Booster seerumit tasoittivat ihoni rakennetta, madalsivat ryppyjä, tekivät ihostani kimmoisamman näköisen ja vähensivät ihoni punaisuutta sekä tasoittivat ihoni värisävyä. Ja kaikki tämä YHDEN käyttökerran jälkeen!

Aika vaikuttava lopputulos, eikö vain? Jo ensimmäisellä käyttökerralla huomasin ihoni olevan sileämpi, tasaisemman värinen ja yleisesti ottaen terveemmän ja hehkuvamman näköinen.

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: