Empatiaa julkisuuden henkilöiden kohteluun; kriittinen katse ”kestä” kehotukseen

Olen pitkään ihmetellyt ihmisten tapaa kehottaa toisiaan vain "kestämään". Tuntuu kuin tämä lausahdus olisi viime aikoina noussut vallitsevaksi vastaukseksi, kun joku kohtaa vaikeita tunteita tai haastavia tilanteita. Mutta oikeasti, miksi kenekään pitäisi vain "kestää"? Miksi meidän pitäisi tukahduttaa tunteitamme ja näytellä vahvaa, vaikka sisällämme myllertäisi?

Olen pitkään ihmetellyt ihmisten tapaa kehottaa toisiaan vain ”kestämään”. Tuntuu kuin tämä lausahdus olisi viime aikoina noussut vallitsevaksi kommentiksi, kun joku kohtaa vaikeita tunteita tai haastavia tilanteita.

Mutta oikeasti, miksi kenekään pitäisi vain ”kestää”? Miksi meidän pitäisi tukahduttaa tunteitamme ja näytellä vahvaa, vaikka sisällämme myllertäisi?

Empatiaa julkisuuden henkilöiden kohteluun

On surullista huomata, miten monet, etenkin julkisuuden henkilöt, joutuvat kohtaamaan valtavan määrän negatiivista huomiota ja kritiikkiä. Somessa ja julkisessa keskustelussa heidän päälleen sataa lokaa, ja heitä kehotetaan kestämään kaikki se, koska ovat itse tunkeneet julkisuuteen. Mutta onko tämä oikeudenmukaista tai inhimillistä kohtelua?

Vaikka julkkisuuden henkilöillä voi olla etuoikeutettu asema, jossa heidän elämänsä on alttiina julkiselle tarkkailulle, se ei oikeuta heitä jatkuvan loukkauksen tai halventamisen kohteeksi.

Jokaisella ihmisellä, julkkiksilla mukaan lukien, on oikeus ihmisarvoiseen kohteluun ja siihen, että heitä arvostetaan yksilöinä.

On totta, että julkisuuden henkilöt saattavat joutua kohtaamaan enemmän arvostelua ja kritiikkiä kuin tavalliset ihmiset. Mutta se ei tee heistä tunnekylmiä koneita, jotka pystyvät kestämään kaiken. Heilläkin on tunteet ja oikeus reagoida niihin. Jatkuva negatiivisen palautteen tulva voi vaikuttaa vakavasti heidän henkiseen hyvinvointiinsa, kuten viimeaikojen surullisista uutisistakin voidaan päätellä.

On todella huolestuttavaa, että ”kestä” vaatimusta viljellään jatkuvasti julkisissa kommentoinneissa tai, että ihmistä syyllistetään vallitsevasta tilanteesta tai sattuneesta epäonnesta, esimerkkinä vaikka nyt erään julkkipariskunnan ero ja lasten sijoitus toiseen maahan. 

Tällainen ajattelematon kommentointi luo kulttuurin, jossa julkisuuden henkilöiden odotetaan kestävän kaikki negatiiviset kommentit ja loukkaukset, ikään kuin heidän asemansa julkisuudessa poistaisi heidän oikeutensa tuntea tai reagoida. Tämä on mielestäni epäinhimillistä.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Sen sijaan jokaisen tulisi osoittaa empatiaa myös julkisuuden henkilöitä kohtaan. Tunnustaa, että he ovat ihmisiä, joilla on tunteet ja haavoittuvuudet. Emme saisi oikeuttaa heitä kohtaan suunnattua ilkeyttä tai hyökkäyksiä sillä perusteella, että he ovat valinneet julkisen ammatin. Jokainen ihminen ansaitsee kunnioitusta ja ymmärrystä, eikä ajattelemattomien negatiivisten kommenttien tulvaa.

Oikeus tuntea

Jokaisella meistä on oikeus tuntea ja ilmaista itseämme. Tunteet ovat osa ihmisen kokemusta, ja ne ansaitsevat tulla kuulluiksi ja kunnioitetuiksi. Meidän tulisi rohkaista toisiamme tunnistamaan ja käsittelemään tunteitamme terveellisellä tavalla. Kun olemme avoimia ja empaattisia toisiamme kohtaan, voimme luoda ympäristön, jossa jokainen voi tuntea olonsa hyväksytyksi ja tuetuksi.

Aikuisten ihmisten tulisi olla etulinjassa tukemassa toisiaan, ei kehottaa vaikenemaan tai sivuuttamaan omia tunteita. Ymmärrän, että joskus elämässä kohtaamme vaikeita tilanteita, jolloin meidän täytyy kestää jonkin aikaa ennen kuin löydämme ratkaisun. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että meidän tulisi pysyvästi tukahduttaa tunteet ja jättää ne huomiotta. Sellainen voi olla todella vahingollista yksilön terveydelle tai hyvinvoinnille.

Torjuuko tunteiden tukahduttaja omia tuntemuksiaan?

Henkilö, joka kehottaa toista vain ”kestämään” tai tukahduttamaan tunteensa, saattaa itse kärsiä tunnevammaisuudesta tai osoittaa empatian puutetta.

On tärkeää tiedostaa, että tunteet ovat osa inhimillistä kokemusta. Ne heijastavat sisäistä maailmaamme ja auttavat meitä ymmärtämään itseämme ja toisia ihmisiä. Miksi kukaan haluaisi tukahduttaa tai vähätellä tunteita, jotka ovat niin olennainen osa ihmiskokemusta?

On mahdollista, että tällainen henkilö ei itse kykene tunnistamaan ja käsittelemään omia tunteitaan. He saattavat pelätä tunteiden voimaa tai kokea niiden ilmaisun heikkoutena. Tämä voi johtaa heitä antamaan vääränlaisia neuvoja muille, kuten kehotuksen vain ”kestää”.

Toisaalta, joillain ihmisillä saattaa olla puutteita empatiakyvyssä. He eivät ymmärrä tai kykene tuntemaan toisten ihmisten tunteita. He saattavat nähdä tunteiden ilmaisun haavoittuvuutena tai jopa haitallisena. Tämä voi johtaa heitä antamaan neuvoja, jotka eivät edistä henkilön hyvinvointia, vaan päinvastoin aiheuttavat lisää kärsimystä.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Ole empaattisempi

Väitän vahvasti, että kehotus vain ”kestää” voi olla haitallinen ja estää meitä kasvamasta ja oppimasta. Kun me torjumme tunteitamme ja yritämme vain selvitä päivästä toiseen, me riistämme itseltämme mahdollisuuden tutkia syitä siihen, miksi tunnemme niin kuin tunnemme. Tunteiden käsittely on olennainen osa henkilökohtaista kasvua ja hyvinvointia.

Sen sijaan, että vain kehotamme toisia kestämään, meidän tulisi rohkaista heitä tutkimaan tunteitaan ja löytämään terveellisiä tapoja käsitellä niitä. Voisimmeko kannustaa toisia ilmaisemaan tunteitaan avoimesti ja keskustelemaan niistä luotettavien ystävien tai ammattilaisten kanssa? Olisiko meidän mahdollista löytää terveellisiä tapoja purkaa negatiivisia tunteita, kuten liikunnan, taiteen tai meditaation avulla?

Tämä ei tarkoita, että kenenkään tulisi antaa negatiivisten tunteiden vallata elämäänsä tai että pitäisi murehtia jatkuvasti. Päinvastoin, kyse on tasapainon löytämisestä ja tunteiden hyväksymisestä osana kokonaisvaltaista hyvinvointia. Meillä kaikilla on oikeus olla inhimillisiä ja tuntevia olentoja, ja meidän tulisi rohkaista toisiamme tunnistamaan, käsittelemään ja kasvamaan tunteiden kautta.

Jokaisella meistä on oma tapamme kohdata ja reagoida asioihin, mutta on äärimmäisen tärkeää ottaa myös toisen tunteet huomioon. Jokaisella meistä on oikeus tuntea ja ilmaista itseämme. Empatia ja ymmärrys ovat keskeisessä asemassa vuorovaikutuksessa. Kun sivuutamme toisen tunteet, se voi aiheuttaa tuskaa ja vähätellä toisen kokemusta.

On tärkeää luoda turvallinen tila, jossa voimme ilmaista itseämme avoimesti ja tulla kuulluksi. Tämä edistää terveellistä tunneilmaisua ja auttaa meitä ymmärtämään itseämme paremmin. Meidän tulisi myös olla valmiita kuuntelemaan toisia ja osoittamaan empatiaa heidän tunteitaan kohtaan.

Jokaisella meistä on oma polkumme henkiseen hyvinvointiin, mutta tunteiden kohtaaminen ja käsittely ovat tärkeitä osia matkaa. Tunteet voivat tarjota meille merkityksellisiä viestejä itsestämme ja ympäröivästä maailmasta. Ne voivat auttaa meitä oppimaan itsestämme, kasvamaan ja kehittymään.

Kiitos, että luit tämän blogikirjoituksen. Toivon, että se herätti ajatuksia ja kannustaa meitä kaikkia kohtaamaan tunteemme rohkeasti ja empaattisesti. Muistetaan, että jokainen meistä on arvokas ja ansaitsee tulla kuulluksi ja ymmärretyksi omien tunteidensa kautta.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 803 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

Syksyinen hemmotteluhetki kotona

Haluatko hemmotella itseäsi ja kumppaniasi/kaveriasi kotona, lue vinkit!

Syksy on täydellistä aikaa pysähtyä, rentoutua ja hemmotella itseään ja läheisiään. Kun ulkona tuulee ja sataa, mikä olisikaan parempaa kuin sytyttää kynttilöitä, laittaa rentouttavaa musiikkia soimaan ja nauttia spa-hetkestä oman kodin lämmössä.

Saaren Taian legendaarinen Teepuushampoo nyt nestemäisenä & alekoodi!

Koska oma elämäni olisi todella hirvittävää puolessa päivässä rasvoittuvien hiusteni ja kutisevan päänahkani kanssa, ilman kehittämääni Teepuu palashampoota, olen 100% vakuuttunut, että tämä uusi nestemäinen Teepuu shampoo tulee olemaan paras ja ikiaikainen suosikkini for ever!

Kesän 2023 suosituimmat postaukset

Kesä 2023 oli täynnä unohtumattomia hetkiä, ja blogini heijasteli tätä innostusta. Nyt, kun syksy on saapunumassa ja kesä on jäämässä taakse, on täydellinen aika katsahtaa taaksepäin ja muistella niitä postauksia, jotka keräsivät eniten huomiota ja inspiroivat lukijoitani.

%d bloggaajaa tykkää tästä: