Nopea ja helppo opas parempien tuotekuvien ottamiseen

Moikkamoi arvoisa lukijani (joka todennäköisesti olet myös yrittäjä 😀 )

Ajattelin tänään jakaa muutaman tiedonmurusen itseltäni Sinulle liittyen valokuvaamiseen ja erityisesti tuotekuviin.

Yhtenä osana menestyksekästä somestrategiaani oli parempien tuotekuvien ottaminen ja olenkin saanut niin paljon kehuja uusista tuotekuvistani, että ajattelin jakaa muillekin saman alan yrittäjille ne vinkit ja niksit joita itse olen käyttänyt tuotteideni kuvaamisessa.

Verkkokauppiaana täytyy aina pitää mielessä, että tuotekuva on se ensimmäinen asia jonka mahdollinen ostaja näkee tuotteesta ja jos kuva on huono, ostaja ei välttämättä edes siirry lukemaan itse tuotteen kuvausta ja näin todella hyväkin tuote voi jäädä ostamatta, kun taas hyvin toteutettu tuotekuva houkuttelee ostajaa tutustumaan tuotteeseen tarkemmin ja mitä todennäköisemmin tekemään myös ostopäätöksen.

Itse kuvaan kaikki tuotekuvat aina järjestelmäkameralla ja mikäli sinulla ei sellaista ole niin suosittelen katsomaan käytettyä vaikkapa Kameratorilta tai vastaavista liikkeistä joissa myydään käytettyjä tarkastettuina ja hyvä kuntoisina alkaen jopa alle 50€:lla.

Kameraa valitessa, jos budjetti antaa myöden, kannattaa valita niin uusi vaihtoehto kuin on tarjolla sillä uudemmissa kameroissa on parempi hämäränsietokyky kuin vanhemmissa ja huono hämäränsieto tekee kuviin rakeisuutta (tämä ei ole suuri ongelma mikäli sinulla on jalusta ja voit kuvata ISO 100 arvolla tai hallitset irtosalamien käytön).

Artikkelin kuluessa sinulle selviää miksi järkkäriin kannattaa sijoittaa ja jättää ne kännykällä kuvatut kuvat mieluummin kokonaan ottamatta.

Oppaan kuvat voi ottaa Aukkoarvoa (A, AV) säätämällä ja jättää muut asetukset (ISO) automaatille.

Kuvata voit sisällä tai ulkona, mutta ulkona kuvatessa kannattaa muistaa, että kirkas aurinkoinen päivä ei ehkä ole parhain päivä kuvaamiselle vaikka niin voisi luulla. Kirkas auringonpaiste tekee liian jyrkät varjot kuviin, ainakin jos ei käytä mitään heijastinta tai varjostinta kuvauksen apuna.

Kuvattu ulkona kirkkaassa auringonpaisteessa, huomaa jyrkät häiritsevät varjot:

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Kuvattu sisällä ikkunan edessä ikkunaverhot suljettuna:

Itse kuvaan mieluiten puolipilvisellä jolloin kuviin tulee valoa, muttei liian jyrkkiä varjoja. Tämä sääntö pätee myös sisällä kuvatessani. Vältän viimeiseen asti kuvaamista sisävalojen valossa!

Sisävalojen valossa kuvattu
Luonnonvalossa kuvattu

Joskus kuvauksessa voi käyttää apuna heijastinta tuomaan valoa varjoiselle puolelle. Jos sinulla ei ole heijastinta, niin valkoinen pahvi käy ihan yhtä hyvin.

Auringonvalossa (huomaa tuotteiden vasen eli varjoisa puoli):

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Auringon eteen vedetty vaalea verho ja varjoisaa puolta valaistu heijastimella (katso vasenta eli varjoisaa puolta nyt):

Kiinnitä huomiota tuotteen asetteluun ja taustaan!

 

Kasseja ja pussukoita kuvatessa kannattaa pussukan sisään laittaa täytettä jotta kuvattava kohde tulee mahdollisimman houkuttelevan näköiseksi asiakkaan silmissä. Täytteeksi käy esim. ryntätty sanomalehti.

Kameran sijoittelua kannattaa vaihdella ja kokeilla miltä tuote näyttää erilaisista kuvakulmista kuvattuna.

 

Jos käytät rekvisiittaa kuvissa, vaihtele rekvisiittoja ja niiden paikkoja ja katso mikä näyttää mielestäsi parhaimmalta.

Monesti koneella katsottuna se mikä näytti kameran näytöltä parhaalta ei olekaan se paras, ota siksi useita erityyppisiä kuvia ja vielä pari lisää vaikka olisitkin jo mielestäsi saanut sen nappiotoksen.

 

Asetellessasi tuotteita kuvattavaksi koita välttää laittamasta tuotteita liian lähelle taustaa tai seinää.

Tuotteet parin sentin päässä taustasta:

Tuotteet n. 40cm päässä taustasta:

Valitse rekvisiitta tuotteen ja kohderyhmän mukaan. Moni mies ei esimerkiksi varmasti ostaisi tätä tervavoidetta!

Mutta tällaisella kuvalla esitettynä tervavoide saattaisi hyvinkin päätyä myös miehen ostoskoriin 🙂

Jos haluat, voit käyttää erilaisia alustoja. Itse olen hankkinut askarteluakaupasta erilaisia kartonkeja joita voi käyttää pienten tuotteiden alla ja ihan dc-fix tarraa jolla olen päällystänyt tasaisia isohkoja pahveja joita käytän suurempien tuotteiden alla ja taustalla.

Olen myös haalinut kaiken maailman pikkujuttuja rekvisiitaksi, kuten näitä kuivattujen kasvien osia alla olevassa korukuvassa.

Muista katsoa, että alustat ja taustat ovat puhtaita, varsinkin jos et hallitse kuvien jälkikäsittelyä!

Jos sinulla on tilaa, niin voit tehdä itsellesi kuvausnurkkauksen jossa kaikki tarpeellinen odottaa aina valmiina seuraavaa kuvausta varten. Itselläni on työhuoneen nurkassa vanha pöytä jonka päällä on kolme erilaista dc-fix tarroitettua pahvinpalaa joita vaihtelen kuvien pohjaksi riippuen tuotteesta jota kuvaan.

Seinässä on kiinnitettynä Ikean euron verhotanko jossa musta samettikangas toisessa päässä ja valkoinen silkki toisessa, näitä käytän joskus myös taustana ja vedän ne tuohon seinään nastoilla kiinnitetyn dc-fixin eteen tarvittaessa.

Kuvauspöytä on ikkunan edessä, mutta olen vetänyt vaaleat verhot kiinni jottei kirkas suora auringonpaiste pilaa kuviani:

Ruokakuvissa käytetään usein marmoritarjottimia ja minulla on ruokakuville marmoria jäljittelevä dc-fixattu pahvin pala, joillekin muille tuotteille sopii paremmin esim. puun näköinen pohja.

 

Nyt päästään siihen syyhyn miksi kannattaa hommata järkkäri, vaikka vähän huonompikin ja siihen esimerkiksi Canonin “Nifty-Fifty” eli halpa 50mm 1.8 objektiivi, niitä saa käytettynä jopa 40€:lla.

Järjestelmäkameralla pystyt hallitsemaan taustan sumeuden aukkoarvoa säätämällä.

Havainnekuvat

Järkkärillä kuvattu, aukko 1.8, sumea tausta:

Järkkärillä kuvattu, aukko 5.6, taustalta voi erottaa talon ja muuta:

Huomaat varmaan eroa taustassa? Eli taustan sumeuteen voi vaikuttaa järjestelmäkameralla parhaiten, mitä sumeampi tausta, sen paremmin  katse kiinnittyy itse tuotteeseen 🙂

Järkkärillä, aukko 4.0, tausta kohtalaisen sumea:

Kännykällä. Tausta on terävä ja vie huomion pois itse kohteesta:

Tässä vielä taustan sumeus eri aukkoarvoilla kuvattuna, taustalle laitettu linnun hiekkapussi jonka terävyys auttaa havainnoimaan eri aukon aikaansaamaa taustan sumeutta.

Aukko 1.8:

Aukko 5:

Aukko 11:

Ja kännykällä:

Aukon (aperture)  säätämisessä paras opas on kamerasi käyttöohje, jos sellaista ei enää löydy, niin Google auttaa.

Canonissa aukkoa säädetään yleensä kameran päällä olevasta rullasta josta löytyy kirjainyhdistelmä AV, muissakin kameroissa aukon säätö on yleensä merkitty joko kirjaimella A tai AV.

Mitä pienemmällä aukolla kuvaat (eli suuri aukkoluku, esim. 8 tai 11) sen tarkempi on tausta. Mitä suuremmalla aukolla kuvaa (pieni aukkoluku, esim 2.0 tai 2.8) sen sumeampi tausta.

Alla yksinkertainen havainnekuva aukkoluvun vaikutuksesta taustan sumeuteen.

Huomaathan, että kun kuvaat suurella aukolla (pieni aukkoluku) on tarkka alue kuvassa yleensä aika suppea. Tarkista tällöin, että tarkennus osuu kuvassa tärkeimpään kohtaan (älä käytä automaattisia tarkennuspisteitä, vaan etsi kamerasi ohjekirjasta miten saat vain yhden keskipisteen tarkentamaan). Aina ei kannata kuvata suurimmalla aukolla (pieni aukkoluku) sillä joskus myös taaempana olevat kohteet olisi hyvä olla tarkkoja. Tämä on tietysti täysin makuasia, kuinka tuotteensa haluaa esittää 🙂

Suuri aukko 1.8, tarkennus etummaiseen, taaemmat tuotteet hyvin epäselviä:

Älä käytä kameran automaattisia tarkennuspisteitä jolloin kamera arpoo minkä tahansa edessä olevan kohteen tarkaksi, vaan aseta kamera manuaali tarkennukselle ja valitse yksi piste (keskeltä) käyttöön, tällöin saat itse tarkennettua juuri siihen mihin on tarkoituskin eikä käy kuten alla jossa tarkennus osui simpukkaan ja kaikki tuotteet ovat epäselviä!

Omassa kamerassani tämän voi valita esim painamalla kameran takana olevaa Q-nappulaa ja valitsemalla tarkennuspisteen valinnan näytöltä:

..tai painamalla punaisen nuolen merkkaamaa nappia ja valitsemalla etsimen kautta keskimmäisen tarkennuspisteen.

Älä myöskään koskaan käytä salamaa kuvatessasi (jos siis olet aloittelija, mikäli taas omistat irtosalamat ja salamien suuntaus on hallussasi niin ignooraa tämä kommentti 😀 ). (Kameran oma) salamavalo, kuten aurinkokin, tekee liian jyrkän valaistuksen ja suoraan edestä suunnattu (kameran oma) salama saa kohteen vain latteaksi ja liian kirkkaaksi.

Omassa järkkärissäni (Canon EOS 6D) ei edes ole salamaa, joten havainnekuvat on otettu kännykällä ja kännykän salamalla.

Salama käytössä:

Ilman salamaa:

Kuvan jälkikäsittely

Mikäli sinulla on hallinnassa edes vähäinen Photoshopin, Lightroomin tai vastaavan käyttö, kannattaa kuvat vielä käsitellä. Teen kuvankäsittelystä varmaan vielä ihan oman oppaan mikäli sellaiselle on tarvetta, mutta pelkästään valoisuutta lisäämällä saa kuvista jo astetta paremmat. Jos taito riittää, voi valoa lisätä esim. vain kuvan keskiosaan tuomaan itse tuotetta vielä paremmin esiin.

Käsittelemätön:

Käsitelty:

Photoshopissa valoa voi lisätä esim. Image–>> Adjustments –>> Exposure (Photoshop yms. kannattaa pitää englanninkielisinä, sillä kaikki ohjeet ja oppaat löytyvät netistä enkuksi).

Ja keskikohdan valaistus esim. ottamalla vasemmalta Elliptical marquee tool, laittamalle sille Feather arvo esim. 500 (riippuen kuvan koosta, muuta tätä arvoa), vetämällä tuotteen päälle soikulan ja lisäämällä ylläkerrotulla tavalla valoa siihen:

Lopuksi voi vielä valita Select –>> Inverse ja vähentää valoa ulkoreunoilta:

Lightroomissa valoa lisätään kohdasta Develope –>> Exposure

Ja keskikohdan valon lisäys Develope –>> Radial filter ja vedetään tuotteen päälle sopivan kokoinen soikio, aluksi tummennetaan ulkoreunoja ja tallennetaan säädöt painamalle Done

Sitten sama uudestaan ja ruksi ruutuun Invert mask ja vaalennetaan sisäosaa ja Done.

Kännykkään saatava maksuton Snapseed ajaa saman asian kuin yllä mainitut.

Tuo kuva Snapseediin ja ja valitse “työkalut”, säädä kohdasta “käyrät”

Esim. näin:

Sen jälkeen voit vielä säätää kohdasta “kuvan säätö” esim värisävyjä tai varjokohtia, alla vasemmalla valmis kuva, oikealla käsittelemätön.

 

Jos olet jo taidokas kuvankäsittelyssä, voit antaa tuotekuvillesi vielä hiukan lisää tunnelmaa leikittelemällä kuvankäsittelyohjelmien kanssa enemmän.

Käsittelemätön:

Käsitelty:

Hyvin hämärässä kuvaamiseen suosittelen hankkimaan jalustan ja säätämään ISO arvon kohtaan 100, näin kuviin tulee vähiten kohinaa vaikka käytössäsi olisi vanhakin järkkäri.

Jalustalta kuvatessa suljinajan pidentyessä kannattaa laittaa kahden sekunnin ajastin (Self timer) päälle, näin kamera ottaa kuvan viiveellä ja ehtii vakautua laukaismen painamisen aiheuttamasta tärähdyksestä ja sinä saat tärähtämättömän tuotekuvan 🙂

Jos jalustaa ei ole käsillä ja kuvaat esim. pöydällä, voit käyttää kameran alla hernepussia, kirjapinoa tai mitä tahansa joka pitää kameran aloillaan kuvaamisen aikana.

Kiitos paljon, että luit oppaani ja jos sinulla tulee mitään kysyttävää tai tarvitset muuten apua tai neuvoja tähän liittyen niin ota yhteyttä vaikka Facebookissa tai sähköpostilla 🙂

Toivottavasti oppaasta oli sinulle apua 🙂

Tsekkaa meidän uusimmat tuotekuvat täältä: https://shop.saarentaika.com/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.