Näädän karkotus rakennuksista kotikonstein – yksi luonnollinen aine tehoaa!

Näädän karkotus rakennuksista kotikonstein - tämä keino tehoaa!
Näädän karkotus rakennuksista kotikonstein. Tästä on nyt tasan 4 viikkoa aikaa, eikä näätää ole sen koommin näkynyt. Toivottavasti tämä luonnollinen tapa karkottaa näätä osoittautuu pysyväksi konstiksi, eikä muihin keinoihin tarvitse sen suhteen turvautua.

Näätä kesämökillä

Meilläpä oli epämieluisa kutsumaton vieras kesämökillämme, nimittäin näätä tallentui monena iltana valvontakameroihin. Tunnistutin kuvat vielä asiantuntijoilla ja näädäksi tuo kelmi varmistui.

Näätä oli ollut edellisen vuokramökkimmekin saunatuvan kattorakenteissa ja saanut siellä aikaan melkoista sotkua roudattuaan raatoja poikasilleen ruuaksi, ja pissaamalla ja kakkaamalla rakenteet niin, että jätöksiä oli valunut pitkin seiniä ja lattioita.

Siksi en jäänytkään odottelemaan mitä tuleman pitää, vaan ryhdyin heti näädän häätöön omatoimisesti!

Mitä haittaa näädästä on rakenteille?

Näätä voi aiheuttaa monenlaista vahinkoa rakenteille, erityisesti kun se etsii suojaa tai ruokaa. Vaikka näätä on luonnossa hyödyllinen eläin, se voi olla haitaksi, kun se pääsee rakennuksiin tai muihin ihmisen rakentamiin tiloihin. Tässä on joitakin yleisimpiä vahinkoja, joita näätä voi aiheuttaa rakenteissa:

 1. Rakenteelliset vauriot: Näädät voivat kaivaa reikiä rakennusten ulkoseiniin, kattoihin tai lattioihin päästäkseen sisään. Tämä voi heikentää rakenteen eheyttä ja aiheuttaa pitkäaikaisia vaurioita.

 2. Eristevauriot: Näädät voivat repiä eristeitä rakennuksen sisällä tehden niistä pesiä. Tämä voi heikentää rakennuksen eristyskykyä ja lisätä lämmityskustannuksia.

 3. Johtojen ja putkien vauriot: Näädät voivat pureskella sähköjohtoja, vesiputkia ja muita rakennuksen sisällä olevia johtoja. Tämä voi aiheuttaa sähkökatkoksia, vesivahinkoja ja jopa tulipalon vaaran.

 4. Lika ja jätökset: Näädät voivat jättää ulosteitaan ja virtsataan rakennuksen sisälle, mikä voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja ja terveysriskejä. Näädän ja minkin jäljiltä voimakas haju on tyypillistä, ja pesinnän jälkeen remontointitarve on usein väistämätön.

 5. Varastaminen: Näädät voivat varastaa pieniä esineitä, kuten ruokaa tai muita tarvikkeita, ja viedä ne pesäänsä.

 6. Tautien levittäminen: Kuten monet muut villieläimet, näädät voivat kantaa ja levittää tauteja, kuten rabiesta tai muita zoonooseja, jotka voivat tarttua ihmisiin tai lemmikkieläimiin.

 7. Meluhaitat: Näädät voivat aiheuttaa meluhaittoja liikkuessaan rakennuksen sisällä, erityisesti öisin. Tämä voi häiritä asukkaiden unta ja aiheuttaa stressiä.

Vaikka näätä on osa luonnon monimuotoisuutta ja sillä on oma roolinsa ekosysteemissä, on tärkeää suojella rakennuksia ja muita rakenteita sen aiheuttamilta vahingoilta.

Miten karkottaa näätä?

Poikasten läsnäolo ja tietyt rauhoituskaudet saattavat estää joidenkin eläinten karkottamisen. Näätä saa poikaset normaalisti keväällä, jolloin sitä ei saa häätää. 

Minkin, supikoiran ja joidenkin pienempien jyrsijöiden pyydystäminen on sallittua myös pesimäkauden aikana.

 • Kun näätä tai orava eivät ole rauhoitettuja, voit kokeilla karkottaa niitä voimakkailla hajuilla, jatkuvalla radiomelulla tai kolistelemalla rakenteita.
 • Jos haluat siirtää eläimen metsästyskauden aikana, ota yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan. He voivat asettaa loukun ja siirtää eläimen turvallisesti.
 • Jos eläin on pesiytynyt rauhoitusaikana, tarvitset riistakeskuksen luvan sen häätämiseen. Tarkista rauhoitusajat riistakeskuksen verkkosivuilta.
 • Jos kuulet pitkäkestoista rapinaa keväällä tai alkukesällä, eläimellä on todennäköisesti poikaset. Tällöin sinun tulee odottaa, kunnes poikaset ovat kasvaneet ja lähteneet pesästä.
 • Vaikka eläin olisi pesiytynyt, voit silti asua mökissä normaalisti. Vältä kuitenkin häiritsemästä pesää tai eläimiä. Jos olet onnekas, eläin saattaa itse hylätä pesän ja siirtää poikaset toiseen paikkaan.

Näin karkotin näädän kotikonstein

@kotisaaressa Miten sain häädettyä näädän mökiltämme, kurkkaa blogista, linkki biossa #näätä #karkotus #näädänkarkotus ♬ original sound - Koti saaressa blogi

Olimme siis nähneet näädän valvontakameroissamme useana yönä ja samassa kohtaa, eli terassin alta kulki tietty reitti, josta se aina tuli ja meni mökin seinän viertä menojaan. 

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Asensin radion huoneeseen, joka oli lähinnä näädän reittiä ja laitoin sen pauhaamaan kovalla aina, kun emme itse ole paikalla. Sen lisäksi virittelin reitin viereen tuollaisen “räpisevän” lasten tuuliviirin, joka toivottavasti ottaa tuulta aina silloin tällöin ja häiritsee näädän oleskelua.

Terassi

Kun nämä konstit yksinään eivät vielä tehonneet, vaan näätä ilmaantui terassin alta aina vaan, niin päätin kokeilla voimakasta tuoksua. 

Mietin, että mitä voisin tuonne terassin alle kaataa, joka haittaisi näädän arkea niin paljon, ettei se enää haluaisi sieltä kulkea?

Mökillä, kun ei paljon mitään siihen sopivaa ollut, ajattelin kokeilla sitruunaruohon eteeristä öljyä, jota minulla oli mökillä pari pientä pulloa. 

Otin sitruunaruohon eteerisen öljyn, avasin sen täysin, ja kaadoin koko pullon terassin lautojen välistä siihen kohtaan, missä oletin näädän reitin terassin alla kulkevan. Kaadoin eteeristä öljyä siten, että osa siitä jäi terassin alla olevien poikkirimojen päälle, eli imeytyi puuhun ja sen lisäksi valui alas maahan.

Tuoksu olikin melko voimakas, muttei kuitenkaan ihmisen nenään paha, onhan sitruunaruoho raikas ja miellyttävä haistella 😀

Näätä ilmestyi kameroihin vielä kerran tämän jälkeen, mutta sen koommin sitä ei ole näkynyt.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Tein vielä uusinta käsittelyn toisella pullollisella sitruunaruohon eteeristä öljyä noin viikon kuluttua ensimmäisestä, jotta ei toivottu vieras pysyisi varmasti poissa!

Tästä on nyt tasan 4 viikkoa aikaa, eikä näätää ole sen koommin näkynyt. Toivottavasti tämä luonnollinen tapa karkottaa näätä osoittautuu pysyväksi konstiksi, eikä muihin keinoihin tarvitse sen suhteen turvautua.

Luonnolliset eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt ovat kasvien eri osista, kuten lehdistä, kukista, juurista, kuoresta ja siemenistä, uutettuja haihtuvia ja aromaattisia yhdisteitä.  Vaikka niitä kutsutaan “öljyiksi”, eteeriset öljyt eivät ole rasvaisia kuten ruoka- tai hierontaoiljyt. 

Eteerisiä öljyjä käytetään monissa eri tarkoituksissa, kuten aromaterapiassa, hieronnassa, kosmetiikassa, parfumoinnissa ja jopa joissakin kodinpuhdistustuotteissa.

Osta luonnolliset ja korkealaatuiset eteeriset öljyt Saaren Taika Shopista!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.

%d