Myrkky-Mikon mestaus Teilinummella

Kiikalassa sijaitsevalla Teilinummella on nimensä mukaisesti teilattu ja mestattu ihmisiä.

Muuan Myrkky-Mikko, joka myrkytti kolme ihmistä, teilattiin ja mestattiin kyseisellä nummella. Siihen aikaan teilaaminen tarkoitti sitä, että henkilön jäsenet murskattiin kärrynpyörän näköisellä teilipyörällä, jonka jälkeen pyörä nostettiin paalun nokkaan ja ruumis jätettiin haaskalinnuille.
Alunperin rikolliset teilattiin elävältä, mutta vähitellen teilaaminen muuttui mestauksen häpeälliseksi lisärangaistukseksi, jossa rikollinen yleensä ensin menetti oikean kätensä, sitten päänsä ja kolmeen osaan jaettu ruumis asetettiin kolmen teilipyörän päälle varoitukseksi muille.
Kiikalan Myrkky-Mikko pilkottiin myös ensin kolmeen osaan ja sitten teilattiin.
Salon seudulla teloitukset hoiti Turun pyöveli. 1700 luvulla ammattiteloittajan palkka oli 36 hopeataalaria ja muina tuloina matkarahat, toimituspalkkiot, päivärahat ym.
Pyövelille kuului myös muitakin tehtäviä, kuten julkiset piiskaamiset, irrallaan kulkevien sikojen kiinniottaminen, eläinten raatojen korjaaminen kaduilta, itsemurhantekijöiden hautaaminen, jätehuollon valvonta ja pyykinpesusta annetujen määräysten noudattamisen valvonta.
Pyövelin pelättyyn ja halveksittuun virkaan oli vaikeaa palkata väkeä. Joskus pyövelin virka periytyi, kuten Turun, Tallinnan ja Viipurin pyövelien virkoja hoisi 1700 luvulla saman suvun (Geidel, Keijdell, Keikeli) miehet.
Pohjanmaalla esiintyi 1700- ja 1800 luvulla kaksikin pyövelisukua ja Ruotsista tunnetaan Meijerien ja Skarbergien mestaajaklaanit.
Merstarmannin oli ensin annettava mestarinnäyte. Turussa pyöveli Heikki Pertunpoika avusti mestausta pitelemällä tukasta taposta tuomittua ja naulasi tämän käden kaakinpuuhun, jonka jälkeen auttoi pyöveliä vetämään varkaan korkealle hirsipuuhun.
Aikaisemmin rikollinen saattoi välttää tuomionsa ryhtymällä pyöveliksi, mutta 1600- ja 1700 lukujen taitteessa tapahtui käänne ja rikoksista tuomittuja ei enää hyväksytty virkaan.
Vielä 1800 luvulla teloitukset olivat aivan normaaleja ja julkisia tapahtumia, kuten Kiikalassa vuonna 1805, kun kansa kerääntyi katsomaan Myrkky-Mikon teloitusta.
Kun Myrkky-Mikon kaula katkesi “munt ihmist pyärtys ja puistaki putos ales pal ihmissi”. Mestauksen jälkeen pyövelillä oli tapana esitellä katkaistua päätä yleisölle ja kysyä onnistuiko teloitus. Onnistuneen suorituksen rajana pidettiin kolmea iskua, mutta pyövelille oli kunnia asia jos sai pään irti yhdellä.
Teilinummen tapahtumat muistettiin pitkään, vielä vuonna 1920 sanottiin “kauva sitä Teilinumme peljätti, jos joutus siit yäl taik pimjäs ohitte menemä”.
teiliypörät
 
Lähde: http://www.lehtiluukku.fi/lue/salon-seudun-sanomat-07.07.2002/55242.html
Sijainti: Vanhatie 357, Salo

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.

%d