Salon Angelniemellä sijaitsee erikoinen talo. Talo on vanha portinvartijan talo. Mitä porttia vartija on vartioinut?
Talo on tarinan mukaan rakennettu muinaishautojen kivistä, joita viereisellä mäellä oli 13 kappaletta. Nykyisin niistä on vain 2 jäljellä, loput kivet on käytetty talon ja kivisillan rakentamiseen.
Talon takana noin 300 metrin päässä pikku polkua (polku lähtee talon vasemmalta puolen metsään) kuljettaessa on massiivinen kivisilta joka ei johda minnekään. Sillan on ilmeisesti ollut määrä viedä kivilinnalle, joka oli määrä rakentaa mäen päälle.

Osa röykkiöistä oli tutkittu vuonna 1886 ja röykkiöistä oli paljastunut kolme sisäkkäistä kivikehää ja palanutta luuta yms. Oli selvää, että kyseessä on hautapaikka. Silti Osvald Wasastärna päätti tuhota röykkiöt ja rakentaa niistä sillan (valmistui 1917) ja portinvartijan talon (Hongisto)(valm. n. 1918). Tarkoituksenaan oli vielä rakentaa tuon mäen päälle itselleen kivilinna, mutta sodan ja huonon rahatilanteen takia rakentaminen viivästyi eikä ollut enää tarpeen myöhemmin, kun Wasastjärna osti Tammenpään kartanon vuonna 1920 itselleen.
Sillalta jatkettaessa metsään päin löytyy myös pienen 5 vuotiaan August Osvald Olaf Wasastjärnan hauta. August oli Osvald Severin Wasastjernan (1864-1935) ja Olga Lovisa Gustava Augusta Armfeltin (1864-1962) poika (synt. 24.7.1891 Helsingissä k. 1.6.1896 Espoossa), joka tarinan mukaan kuoli tiputtuaan kaivoon, kuolinpaikka oli Espoo. Miksi poika haudattiin Angelniemen metsään?


Mäen päältä löytyy vanha myllyn jauhinkivi.Ennen mäkeä ja jauhinkiveä jos lähtee y-risteyksestä vasempaan pääsee yhdelle jäljelle jääneelle hautaröykkiölle ja jatkamalla alas rantaan päin pääsee pienen aatelispojan haudalle.
Live Trekkerin reittikartta sillalle ja haudalle. Voit ladata kartan kännykkääsi ja se opastaa sinut perille 🙂
lvtr
Sijainti: Portinvartijan talo n. Järvenkyläntie 53 paikkeilla Salossa, mutta auton voi jättää Järvenkyläntie 14 kohdalle pienelle levennykselle josta lähtee polku metsään.
Lähteet: http://www.halikko.com/arkisto.html
http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=mjreki&taulu=T_KOHDE&tunnus=73010012
http://www.varsinais-suomi.fi/images/tiedostot/Maankaytto/2010/kaavoitus/Salo/02raksuoluettelo.pdf
http://gw.geneanet.org/rafaelo?lang=sv&p=august+osvald+olof&n=wasastjerna