Muinaisen Ancylusjärven rantadyynit Koski Tl

Salon rajalta muutama kilometri Koskelle tl päin sijaitsee muinaisen Ancylusjärven rantadyynit.
Alunperin Auranmaan viikkolehdestä lukemani artikkeli sai minut innostumaan etsimään nämä vieläkin nähtävillä olevat rantadyynit. Paikalla pitäisi myös olla muinainen peuranpyyntikuoppa, mutta tätä valitettavasti emme löytäneet.
Muinaisen Ancylusjärven rantadyynit ympäröivät Siltasuota Tauselassa, linkistä löytyy Kansalaisen karttapaikan kartta kyseiselle paikalle.
Rantadyynit ovat paikoin hieman hankalasti löydettävissä mutta seuraamalla suon reunaa huomaa helposti dyynimäiset kohoumat maastossa.Ancylusjärvi syntyi jääkauden aikana, kun jäätikkö suli ja vapautunut maanpinta alkoi kohoamaan ja sulki jääkauden sulamisvesistä syntyneen Yoldianmeren salmen joka yhdisti Yoldianmeren Antlanttiin.
Ancylusjärvi kattoi aikoinaan koko lounaisen Suomen aina Tornionkin yli saakka.
Useat Suomen järvistä ovat syntyneet kun Ancylusjärvi Ancylusvaiheen loppupuolella kuroi irti lahtia omiksi järvikseen maan kohoamisen vuoksi.
Ancylusjärven entisiä lahtia ovat mm. Saimaa, Oulujärvi, Näsijärvi, Vanajavesi ja Päijänne.
Tämän kuroutumisen ansiosta myös saimaannorppa jäi eristyksiin Itämeren altaasta ja alkoi kehittyä omanlaisekseen.

Ancylusvaiheen alussa myös ilmasto lämpeni ja aluksi vaivaiskoivuiksi jääneet koivikot vankistuivat, mutta ilmankosteuden ja lämpötilan noustessa männyt pian syrjäyttivät koivut valtapuina. Kauden aivan loppupuolella saimme myös jalavan ja pähkinäpensaan Etelä-Suomeen 🙂
Suomen ensimmäiset ihmisasutuksen merkitkin ovat löytyneet juuri Ancylusvaiheen ajalta.Lasten kanssa voi leikkiä, että sammaleen alta löytyy muinaisen Ancylusjärven pohjahiekkaa ja sitä voi kerätä pieneen purkkiin vaikka muistoksi.
Tosiasiassa muinaisen järven pohjakerros on nykyään jo aika syvällä maan alla:

Heti kasvillisuuden alla on ohut, vaaleanharmaa maakerros, jota kutsutaan huuhtoutumiskerrokseksi. Sadevesi on valuessaan maassa alaspäin huuhtonut siitä alumiinia ja rautaa ja vienyt ne mukanaan alemmas maahan. Huuhtoutumiskerroksen alapuolella on oranssinpunainen, paksumpi maakerros, jota kutsutaan rikastumiskerrokseksi. Tähän kerrokseen huuhtoutumiskerroksesta peräisin olevat aineet ovat jääneet. Rikastumiskerros on hyvin tiivis. Se hidastaa veden valumista kasvien ulottumattomiin pohjaveteen. Rikastumiskerroksen alapuolella on muuttumaton pohjamaa. Pohjamaasta voi nähdä sen, millaista maaperä oli heti jääkauden jälkeen.
Sijainti: n. Tauselantie 161 kohdilla Koski Tl:ssä lähtee pikkuinen metsäpolku Salon suunnasta katsottuna tien oikealle puolelle, polkua ennen on metsässä pieni levennys johon mahtuu henkilöauto juuri ja juuri, tästä voi jatkaa kävellen ensin mökkitien näköistä polkua syvemmälle metsään kunnes alkaa näyttämään siltä että suo avautuu kohta vasemmalla.
Lähteet: http://www.klk.fi/tiedostot/harju_pose.pdf
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ancylusj%C3%A4rvi

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.