Muinaisen Ancylusjärven rantadyynit Koski Tl

Salon rajalta muutama kilometri Koskelle tl päin sijaitsee muinaisen Ancylusjärven rantadyynit.
Alunperin Auranmaan viikkolehdestä lukemani artikkeli sai minut innostumaan etsimään nämä vieläkin nähtävillä olevat rantadyynit. Paikalla pitäisi myös olla muinainen peuranpyyntikuoppa, mutta tätä valitettavasti emme löytäneet.
Muinaisen Ancylusjärven rantadyynit ympäröivät Siltasuota Tauselassa, linkistä löytyy Kansalaisen karttapaikan kartta kyseiselle paikalle.
Rantadyynit ovat paikoin hieman hankalasti löydettävissä mutta seuraamalla suon reunaa huomaa helposti dyynimäiset kohoumat maastossa.Ancylusjärvi syntyi jääkauden aikana, kun jäätikkö suli ja vapautunut maanpinta alkoi kohoamaan ja sulki jääkauden sulamisvesistä syntyneen Yoldianmeren salmen joka yhdisti Yoldianmeren Antlanttiin.
Ancylusjärvi kattoi aikoinaan koko lounaisen Suomen aina Tornionkin yli saakka.
Useat Suomen järvistä ovat syntyneet kun Ancylusjärvi Ancylusvaiheen loppupuolella kuroi irti lahtia omiksi järvikseen maan kohoamisen vuoksi.
Ancylusjärven entisiä lahtia ovat mm. Saimaa, Oulujärvi, Näsijärvi, Vanajavesi ja Päijänne.
Tämän kuroutumisen ansiosta myös saimaannorppa jäi eristyksiin Itämeren altaasta ja alkoi kehittyä omanlaisekseen.

Ancylusvaiheen alussa myös ilmasto lämpeni ja aluksi vaivaiskoivuiksi jääneet koivikot vankistuivat, mutta ilmankosteuden ja lämpötilan noustessa männyt pian syrjäyttivät koivut valtapuina. Kauden aivan loppupuolella saimme myös jalavan ja pähkinäpensaan Etelä-Suomeen 🙂
Suomen ensimmäiset ihmisasutuksen merkitkin ovat löytyneet juuri Ancylusvaiheen ajalta.Lasten kanssa voi leikkiä, että sammaleen alta löytyy muinaisen Ancylusjärven pohjahiekkaa ja sitä voi kerätä pieneen purkkiin vaikka muistoksi.
Tosiasiassa muinaisen järven pohjakerros on nykyään jo aika syvällä maan alla:

Heti kasvillisuuden alla on ohut, vaaleanharmaa maakerros, jota kutsutaan huuhtoutumiskerrokseksi. Sadevesi on valuessaan maassa alaspäin huuhtonut siitä alumiinia ja rautaa ja vienyt ne mukanaan alemmas maahan. Huuhtoutumiskerroksen alapuolella on oranssinpunainen, paksumpi maakerros, jota kutsutaan rikastumiskerrokseksi. Tähän kerrokseen huuhtoutumiskerroksesta peräisin olevat aineet ovat jääneet. Rikastumiskerros on hyvin tiivis. Se hidastaa veden valumista kasvien ulottumattomiin pohjaveteen. Rikastumiskerroksen alapuolella on muuttumaton pohjamaa. Pohjamaasta voi nähdä sen, millaista maaperä oli heti jääkauden jälkeen.
Sijainti: n. Tauselantie 161 kohdilla Koski Tl:ssä lähtee pikkuinen metsäpolku Salon suunnasta katsottuna tien oikealle puolelle, polkua ennen on metsässä pieni levennys johon mahtuu henkilöauto juuri ja juuri, tästä voi jatkaa kävellen ensin mökkitien näköistä polkua syvemmälle metsään kunnes alkaa näyttämään siltä että suo avautuu kohta vasemmalla.
Lähteet: http://www.klk.fi/tiedostot/harju_pose.pdf
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ancylusj%C3%A4rvi

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella! Olen aikaisemmin kärsinyt keratosis pilariksesta aina koko kylmän kauden ajan, mutta nyt viimeiset n. 5 vuotta olen ollut vaivasta vapaa, kiitos Saaren Taika -tuotteiden!

Huomaatko eron? Saaren Taika booster seerumit muuttivat ihoani välittömästi!

Booster seerumit tasoittivat ihoni rakennetta, madalsivat ryppyjä, tekivät ihostani kimmoisamman näköisen ja vähensivät ihoni punaisuutta sekä tasoittivat ihoni värisävyä. Ja kaikki tämä YHDEN käyttökerran jälkeen!

Aika vaikuttava lopputulos, eikö vain? Jo ensimmäisellä käyttökerralla huomasin ihoni olevan sileämpi, tasaisemman värinen ja yleisesti ottaen terveemmän ja hehkuvamman näköinen.

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: