MIten sain kuivan ja reagoivan atooppisen ihoni oireettomaksi?

MIten sain kuivan ja reagoivan atooppisen ihoni oireettomaksi?

Minulla on kuiva ja atooppinen iho joka reagoi herkästi lähes kaikkeen, niin saippuoihin, voiteisiin, pyykinpesuaineisiin, huuhteluaineisiin, kuin myös mm. pesuaineiden aiheuttamiin höyryihin, kuten siihen, joka joksus nousee tiskikoneesta.

Herkkä ihoni reagoi myös mm. villaan ja muihin epämukaviin materiaaleihin, kuten huolimattomasti ommeltuihin saumoihin ja joihinkin tekokuituihin.

Miten tällaisen ihon kanssa sitten elää? Siinäpä hyvä kysymys. Nyt kohta viisikymppisenä olen toki oppinut jo automaattisesti välttämään suura osaa iho-oireita aiheuttavia asioita arjessani, mutta voin kertoa, että nuorempana se oli paljon vaikeampaa!

Atooppinen ja herkästi reagoiva iho arjessa

Kun huomasin ensimmäiset merkit herkästä ihosta, minun oli opittava tunnistamaan ne laukaisevat tekijät. Aloin painaa mieleeni mitkä saippuat, voiteet ja pesuaineet aiheuttivat reaktioita.

Myös tekstiilien valinnasta tuli tärkeä osa päivittäistä rutiiniani. Vältin villaa sekä muita epämukavilta tuntuvia materiaaleja ja nykyään suosin luonnonmukaisia vaihtoehtoja.

Käytin paljon aikaa ja vaivaa löytääkseni tuotteita, jotka sopivat herkälle iholleni. Luin huolellisesti tuoteselosteita ja etsin tuotteita, jotka olivat hajusteettomia ja hellävaraisia.

Ikäväkseni jouduin kuitenkin huomaamaan, että läheskään kaikki hajusteettomatkaan tai allergialiiton merkillä varustetut tuotteet eivät olleet minulle sopivia.

Moni allergaliiton suosittelema tuote nimittäin sisälsi mm. sulfaatteja ja nämä saavat oman ihoni kipristelemään, kiristelemään ja kutiamaan erittäin pahasti!

LUE MYÖS: ALLERGIA- JA ASTMALIITON SUOSITTELEMAT TUOTTEET EIVÄT VÄLTTÄMÄTTÄ OLEKAAN HELLÄVARAISIA

Onneksi nykyään lähes kaikki kosmetiikkani on Saaren Taikaa, joissa sulfaatteja, parabeeneja ja muita ihoärsytyksiä aiheuttavia aineita ei ole laisinkaan.

Ja mikäli pidät minua jäävinä kehumaan Saaren Taikaa atoopikoille, niin suuntaa vaikka Saaren Taian sivuille ja lue kymmenistätuhansista palautteista itse!

Allergia ja astmaliitto

Saan myös tarkkaan katsoa millaisilla pesuaineilla ja huuhteluaineilla pesen pyykkiäni. Nykyään käytänkin pyykinhuuhtelussa vain Saaren Taika pyykkietikkaa, joka on myös monen muun allergisen ja hajusteherkän suosima.

Tällaiset pienet muutokset auttoivat vähentämään ihoärsytystä huomattavasti.

Kokemuksia Saaren Taika pyykkietikoista:

”Laventeli pyykkietikka. Et tarvitse huuhteluainetta enää koskaan! Pyykki tuoksuu raikkaalta mutta haju ei ole lainkaan voimakas ja ostin raikkaan tuoksuisen etikan myös hajusteherkälle äidilleni.”

‘’Hajusteherkälle Puuteri Pyykkietikka on sopiva erittäin miedon ja miellyttävän tuoksunsa ansiosta. Pyykkietikka ei vain peitä hienhajua vaan hävittää sen.’’

OSTA Saaren Taika pyykkietikat tästä

Atooppisen ihon hoito

Atooppiselle ja herkälle iholle päivittäinen kotihoito on maailman tärkein asia ja hoitamalla atooppista ihoa oikeanlaisilla tuotteilla säännöllisesti, voit saada ihosi oireettomaksi, kuten minäkin.

Atooppisen ja herkän ihon puhdistus

Moni atoopikko saattaa vältellä ihon pesua siksi, että pesu kuivattaa ihoa. Päivän aikana iholle kertyy kuitenkin ilmansaasteita, likaa ja hikeä, jotka voivat saada ihon ärtymään entisestään. 

Pese siis kuivakin iho säännöllisesti, mutta valitse kuivalle iholle sopiva saippua, kuten jokin Saaren Taian kosteuttavista palasaippuoista tai nestemäinen teepuusaippua, jossa on Aloe Veraa.

Itse käytän päivittäiseen pesuun Saaren Taika saippuoita, joissa puhdistavuus ja ihon oman kosteustasapainon säilyvyys on optimoitu siten, että saippuat puhdistavat epäpuhtaudet, mutteivät kuivata ihoa, kuten monet muut saippuat.

Suosikkejani ovat Teepuusaippua ja Särkisalon suolasaippua, mutta toki käytän aivan kaikkia Saaren Taika palasaippuoita riippuen mitä kylppäristä milloinkin löytyy. 

Lisäksi vältän pitkiä ja kuumia suihkuja, koska ne kuivattavat ihoani entisestään. Tiesitkö muuten, että ihon oma tali alkaa sulaa iholta n. 32 asteessa, eli mitä lämpimämmässä suihkussa käyt, sen enemmän ihosi kuivuu?

Itse suosin nykyään haaleampia suihkuja enkä viivy siellä yhtään pidempään kuin on tarpeen!

Valitse atooppiselle iholle pehmeä pyyhe

Suihkun jälkeen en enää hankaa itseäni kuivaksi kovettuneeseen froteepyyhkeeseen, vaan käytän pehmeitä puuvillaisia hamam-pyyhkeitä, joilla taputtelen ihoni kuivaksi. 

Jos sinulla on herkkä iho, suosittelen ehdottomasti hellästi kuivaavaa hamam-pyyhettä! Pehmeä hamam-pyyhe on erittäin imukykyinen, mikä tarkoittaa, että sinun tarvitsee pyyhkiä itseäsi huomattavasti vähemmän verrattuna perinteiseen froteepyyhkeeseen.

Tämä auttaa välttämään liiallista hankaamista, joka voi ärsyttää herkkää ihoasi. Näin ihosi voi paremmin ja säästyy ylimääräiseltä rasitukselta.

OSTA hamam-pyyhkeet tästä

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Atooppisen ja herkän ihon kosteutus

Kuivan, kutiavan, kiristelevän ja hilseilevän ihoni kosteutuksessa olen käyttänyt nyt 5 vuotta sheavoi, eli karitevoi -pohjaisia voiteita, kuten suosikkini Kamomilla Sheavoide

Parhaiten ne kosteuttavat, kun levitän heti suihkun jälkeen, hamam-pyyhkeellä taputellulle iholle. Tällöin iholla oleva kosteus jää sheavoiteen alle kosteuttamaan, sillä vedettömänä voiteena sheavoiteet eivät lisää kosteutta iholle, vaan ne säilyttävät kosteuden iholla. 

Joskus, jos esimerkiksi talviaikaan käsieni iho on korppuisen kuivat, levitän ensin vettä sisältävän käsivoiteen alle ja Kamomilla Sheavoiteen päälle. Tämä lyömätön yhdistelmä saa hilseilevän ja halkeilevan ihoni kuntoon yhdessä yössä!

Kamomilla Sheavoide on kaikkien aikojen paras voide! Olen sillä parantanut niin kynsivallin tulehduksen, kuin silmän näärännäpynkin (huom, luomen ulkopuolelle levitettynä) ja toki myös käsi-ihottumani, hyttysen pistosten ja auringonpolttamien hoidossa tämä kyseinen voide on aina ja luotetusti käytössä!

Kokemuksia Kamomilla Sheavoiteesta:

“Käytettyäni Kamomilla Sheavoidetta melkein kolme viikkoa paha käsi-ihottuma on rauhoittunut huomattavasti eikä kortisonia ole tarvinnut käyttää lainkaan voiteen käytön aloittamisen jälkeen.”

“Minulla on epäilty jotain ihosairautta kun sormieni päihin tulee taukoamatta pieniä nesterakkuloita, sekä kamala kutina ja ihon kuivuminen verille. Mikään rasva ei ole auttanut. (Kokeillut erilaisia resepti, sekä ei reseptirasvoja). Äitini vinkistä ja ehkä hieman painostuksestakin päätin ostaa ja testata tätä Kamomilla Sheavoide rasvaa ja täytyy myöntää näin toivonsa menettäneenä, että tämä oikeasti auttaa. Näin parin viikon käytön jälkeen nesterakkuloita ei ole enää tullut, sekä iho rupeaa paranemaan. Suoraan sanottuna tämä on auttanut paljon paremmin kuin vahva kortisonivoide. Plussaa myös että tuoksuu todella hyvältä. Myös mieheni jolla on atooppinen ihottuma, kehui tätä.”

“Minulle laitettiin tekonivel ja tästä tuli tietenkin arpi, hakasten poiston jälkeen olen voidellut tällä Kamomilla Sheavoiteella 2 kertaa päivässä ja arpi on mukavan joustava ja pehmoinen,parasta on kuitenkin se että paranemisesta aiheutuva kutina on pysynyt poissa kokonaan. Tuoksu on myös mukavan rentouttava.”

”Kamomilla Sheavoide saa ehdottomasti viisitähteä ja sata sydäntä ❤️Huima apu ja helpottava ensikohtaaminen tämän voiteen kanssa, hevosellani on ns kesäihottuma, jonka aiheuttaa erinäiset ötökät ja mahdollisesti vihreä heinäkin.”

Sheavoin kosteuttava vaikutus

Sheavoin kosteuttava vaikutus perustuu sen sisältämiin rasvahappoihin, kuten linolihappoon, öljyhappoon, steariinihappoon ja palmitiinihappoon.

Kun levität sheavoita ihollesi, nämä öljyt imeytyvät nopeasti. Ne toimivat kosteutta palauttavina aineosina, jotka auttavat ihoa palauttamaan luonnolliset lipiditasapainonsa ja tarjoavat välittömän kosteuttavan tunteen.

Sheavoi vahvistaa myös ihon suojakerrosta ulkoisia rasituksia vastaan, ylläpitää ihon kosteustasapainoa ja vähentää ihon kuivumista.

Sheavoissa on runsaasti linolihappoa ja oleiinihappoa. Nämä kaksi happoa tasapainottavat toisiaan, jolloin sheavoi imeytyy ihoon täysin ja jättää sen tuntumaan pehmeältä levityksen jälkeen.

Sheavoi on edelleen mielestäni yksinkertaisesti paras voide atooppiselle ja kuivalle iholle, joskin kasvoilla tulee nykyään käytettyä myös muita, sillä kasvojen ihonhoitorutiinini on muuttunut enemmän ikäiselleni sopivammaksi pitäen sisällään säännöllisen kuorinnan & naamion, sekä päivittäisen pidemmän rutiinin kasvoveden, seerumin, voiteen ja kasvoöljyn muodossa. 

Kun opin tuntemaan oman ihoni tarpeet ja löysin sopivat tuotteet, elämäni erittäin herkän ihon kanssa helpottui huomattavasti. Vaikka edelleen joudun olemaan tarkka valinnoissani ja välttämään joitain asioita, on elämäni huomattavasti helpottunut, kun arjessani ei ole enää niin paljon ihoani ärsyttäviä tuotteita.

Jos sinulla on herkkä iho, tiedän, että se elämä sen kanssa voi olla haastavaa. Haluankin kannustaa olemaan kärsivällinen ja kokeilemaan erilaisia tuotteita ja rutiineja, kunnes löydät itsellesi sopivan yhdistelmän.

Muista myös kuunnella ihosi tarpeita ja antaa sille tarvittavaa lepoa ja hoitoa. Vaikka herkkä iho voi tuoda haasteita, se ei estä sinua elämästä täyttä ja onnellista elämää!