Ilmaston lämpeneminen iskee armotta – Mitä kuuluu Taikalaakson puutarhan upeille kukkasille?

Peurankelloja kasvoi parin neliön alueella tuuheana esiintymänä ja ne olivat korkeita, noin puolen metrin korkuisia ja niissä oli isot kukkaryppäät päissä. Nykyään tähän esiintymään jaksaa enää nousta yhden käden sormilla laskettava määrä surkeita, noin 20-30 senttiä korkeita peurankelloja, joiden kukkaryppäät ovat kärsineen näköisiä. Paikka on kuiva ja paahteinen ja pitkät kuivat jaksot ovat saaneet peurankelloni häviämään 🙁
Peurankelloja kasvoi parin neliön alueella tuuheana esiintymänä ja ne olivat korkeita, noin puolen metrin korkuisia ja niissä oli isot kukkaryppäät päissä. Nykyään tähän esiintymään jaksaa enää nousta yhden käden sormilla laskettava määrä surkeita, noin 20-30 senttiä korkeita peurankelloja, joiden kukkaryppäät ovat kärsineen näköisiä. Paikka on kuiva ja paahteinen ja pitkät kuivat jaksot ovat saaneet peurankelloni häviämään 🙁

Miten ilmaston lämpeneminen näkyy omassa puutarhassani?

Olen tänä- ja viime kesänä eritoten pannut merkille, että jotkin kukkaset, jotka muuttaessamme tänne vielä kukoistivat parina vuonna, eivät ole enää muutamaan vuoteen jaksaneet kasvaa ja kukkia.

Yksi kohta pihassamme erityisesti on näyttänyt kuumempien ja kuivempien kesien aiheuttaman kasvun tyrehtymisen, nimittäin pihatietämme reunustava kallio ja sen alapuolella alunperin tuuheana kasvanut peurankello esiintymä. 

Peurankelloja kasvoi parin neliön alueella tuuheana esiintymä’nä niin, ettei paljon muuta mahtunut väliin. Ne olivat korkeita, noin puolen metrin korkuisia ja niissä oli isot kukkaryppäät päissä. 

Nykyään tähän esiintymään jaksaa enää nousta yhden käden sormilla laskettava määrä surkeita, noin 20-30 senttiä korkeita peurankelloja, joiden kukkaryppäät ovat kärsineen näköisiä.

Paikka on kuiva ja paahteinen ja pitkät kuivat jaksot ovat saaneet peurankelloni häviämään 🙁

Peurankellot ei enää kasva tässä

Toisaalta kuumemmat kesät ovat saaneet pihaltamme ilmestymään kasveja, joita en ole täällä ennen huomannut. 

Tämän alunperin 80-luvulla rakennetun talon puutarha on ollut aikoinaan kaupallinen puutarha, josta on huolehtinut Virosta Suomeen muuttanut opettaja, joka oli myös innokas puutarhanhoitaja.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Täällä on monia erikoisempia kasveja ja tästä naisesta on kirjoitettu jopa lehtijuttuja hänen erikoisten kärhöjensä ansiosta.

Tänä kesänä löysinkin täältä kaksi uutta kärhöä; toinen kasvaa tuolla kaivon luona marjatuomipihlajan oksilla ja tuossa autotallin seinustalla. Siihen tuli kauniit vaaleanpunaiset kukatkin tänä vuonna! Siinä marjatuomipihlajassa kasvava taisi olla aika tavallinen lilakukkainen alppikärhö.

Viime tai edellisvuonna tallin edestä löytyi myös yksi kärhö, jota ei muuttaessamme vielä näkynyt. 

MITÄ KUULUU TAIKALAAKSON PUUTARHAAN

Ei ole viimeaikoina paljon ollut aikaa, eikä voimia puutarhanhoitoon, mutta nyt vihdoin alkaa tuntua siltä, että omallekin vapaa-ajalle jäisi pikkuisen voimia.

Tänään sain vihdoin kiinnitettyä tuollaiset metallikehikot isojen mäntyjen runkoon, joiden juurella kasvaa talon rakentaneen henkilön istuttaminen kärhöjä.

Kärhö
Kärhö

Olen itsekin yrittänyt tänne istuttaa muutamia kärhöjä lisää, kuten koiriemme hautapaikan juurelle istutettu mantsuriankärhö ja toisen pienen mantsuriankärhön istutin yläpihan terassin edessä olevaan kukkapenkkiin, koska alkuperäinen siitä oli kuollut.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY
Uusi mantrusiankärhö

Talon taakse taas istutin tavallisen alppikärhön, koska niiden kerrotaan olevan kaikkein kestävimpiä… Täällä meidän tontilla on niin raaka talvi, että suurin osa kärhöistäni kuolee aina.

Tuossa vieressä on kuulemani mukaan kulkenut tie jonka nimi on alunperin ollut joku Pohjoisentie tai vastaava, en tiedä pitääkö se paikkaansa, mutta tämä mäki saattaa olla Särkisalon kylmin paikka?! Ainakin keväällä meillä on vielä yleensä takapihalla parikymmentä senttiä lunta, kun muilla jo kukkii krookukset ja muut! Tämä tontti taitaa olla niin hyvin puiden suojassa, että tänne ei nopeasti lämpö pääse ja samaten täällä ei myöskään koskaan oikeastaan tuule.

Puutarhanhoito on ihanaa vapaa-ajan rentouttavaa puuhaa ja täällä Taikalaaksossa eritoten itseäni on ilhaduttanut, että puutarha on suunniteltu todella hyvin. Täällä on aina jotakin kukkimassa ja istutukset on suunniteltu kauniiksi ryhmikseen ja samalla suojaamaan taloa sekä pihaa katseilta. 

Pienellä lannoittamisella ja karsimisella olen saanut villiintyneen näköiset kuivat ja surkeat ruusutkin kukkimaan tuuheina ja paksuina pensaina jälleen. 

Jotkut erikoisemmat ruusut ovat saattaneet kyllä ajanmittaan kuolla ja muuttua koiranruusuiksi, joita kasvaa eräällä seinustalla valtavasti. Näin olen ainakin kuullut, että joitakin ruusuja on vartettu koiranruusun juuriin ja mikäli vartettu ruusu syystä tai toisesta kuolee, kasvaa tilalle koiranruusu?

Ryobi +one - Yksi akku, monta laitetta

Olen helpottanut elämääni täällä puustoisessa pihassani hankkimalla Ryobi +One laitteita. Ne ovat sellaisia puutarhavehkeitä, joille kaikille käy sama akku, näin et jioudu siis hankkia montaa eri laitetta, joille kaikille ovat omat akkunsa ja laturinsa, vaan yksi akku ja laturi riittää kaikkiin vempaimiin. Tämä säästää paitsi tilaa, myös rahaa, koska moni vempain myydään siksi ilman akkua ja laturia. 

Tässä lehtipihallin, jota käytän terassikalusteiden päältä havujen, koivun siementen ja siitepölyn putsaamiseen. Sitten on kevyt siimaleikkuri, joto operoi vaikka yhdellä kädellä, ja oli muuten tehokas, katkaisi myös bambuisen kukkatukeni 😀

Lisäksi keväällä tein kuusiaidan leikkuun Ryobi +One pensasleikkurilla, sellaisella, jossa oli kääntyvä terä, eli sai kummallakin kädellä ja mihin suuntaan tahansa leikattua niin, että laite on käsissä ergonomisesti, eikä tarvinnut vääntäytyä kummallisiin asentoihin. 

@kotisaaressa

Ekaa kertaa elämässäni kuusiaidan leikkuuta 🪚 tämä on käytännössä lähes päästötöntä toimintaa, kun ladataan tämän akkuja itse tuottamallamme sähköllä 🌞 toki sen akun valmistus ja koko vehkeen valmistus on kuluttanut resursseja samoin kuin aurinkovoimalan valmistus 🙈

♬ Mad Love - Sped-Up Version - Mabel & Speed Radio

Saatan tehdä jonkun oman kirjoituksen noista Ryobi +One vehkeistä myöhemmin, mutta nyt kiitän sinua, että luit loppuun 🙂

LUE MYÖS:

PUISTEN PUUTARHAKALUSTEIDEN HELPPO PUHDISTUS

ULKOPOREALLAS CELLO PYHÄ NYT KÄYTÖSSÄ PIAN 3 VUOTTA, KOKEMUKSIA POREALTAASTA

PUUTARHAMME RUUSUT

PUUTARHAMME ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 803 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

Syksyinen hemmotteluhetki kotona

Haluatko hemmotella itseäsi ja kumppaniasi/kaveriasi kotona, lue vinkit!

Syksy on täydellistä aikaa pysähtyä, rentoutua ja hemmotella itseään ja läheisiään. Kun ulkona tuulee ja sataa, mikä olisikaan parempaa kuin sytyttää kynttilöitä, laittaa rentouttavaa musiikkia soimaan ja nauttia spa-hetkestä oman kodin lämmössä.

Saaren Taian legendaarinen Teepuushampoo nyt nestemäisenä & alekoodi!

Koska oma elämäni olisi todella hirvittävää puolessa päivässä rasvoittuvien hiusteni ja kutisevan päänahkani kanssa, ilman kehittämääni Teepuu palashampoota, olen 100% vakuuttunut, että tämä uusi nestemäinen Teepuu shampoo tulee olemaan paras ja ikiaikainen suosikkini for ever!

Kesän 2023 suosituimmat postaukset

Kesä 2023 oli täynnä unohtumattomia hetkiä, ja blogini heijasteli tätä innostusta. Nyt, kun syksy on saapunumassa ja kesä on jäämässä taakse, on täydellinen aika katsahtaa taaksepäin ja muistella niitä postauksia, jotka keräsivät eniten huomiota ja inspiroivat lukijoitani.

%d bloggaajaa tykkää tästä: