Ilmaston lämpeneminen iskee armotta – Mitä kuuluu Taikalaakson puutarhan upeille kukkasille?

Peurankelloja kasvoi parin neliön alueella tuuheana esiintymänä ja ne olivat korkeita, noin puolen metrin korkuisia ja niissä oli isot kukkaryppäät päissä. Nykyään tähän esiintymään jaksaa enää nousta yhden käden sormilla laskettava määrä surkeita, noin 20-30 senttiä korkeita peurankelloja, joiden kukkaryppäät ovat kärsineen näköisiä. Paikka on kuiva ja paahteinen ja pitkät kuivat jaksot ovat saaneet peurankelloni häviämään 🙁
Peurankelloja kasvoi parin neliön alueella tuuheana esiintymänä ja ne olivat korkeita, noin puolen metrin korkuisia ja niissä oli isot kukkaryppäät päissä. Nykyään tähän esiintymään jaksaa enää nousta yhden käden sormilla laskettava määrä surkeita, noin 20-30 senttiä korkeita peurankelloja, joiden kukkaryppäät ovat kärsineen näköisiä. Paikka on kuiva ja paahteinen ja pitkät kuivat jaksot ovat saaneet peurankelloni häviämään 🙁

Miten ilmaston lämpeneminen näkyy omassa puutarhassani?

Olen tänä- ja viime kesänä eritoten pannut merkille, että jotkin kukkaset, jotka muuttaessamme tänne vielä kukoistivat parina vuonna, eivät ole enää muutamaan vuoteen jaksaneet kasvaa ja kukkia.

Yksi kohta pihassamme erityisesti on näyttänyt kuumempien ja kuivempien kesien aiheuttaman kasvun tyrehtymisen, nimittäin pihatietämme reunustava kallio ja sen alapuolella alunperin tuuheana kasvanut peurankello esiintymä. 

Peurankelloja kasvoi parin neliön alueella tuuheana esiintymä’nä niin, ettei paljon muuta mahtunut väliin. Ne olivat korkeita, noin puolen metrin korkuisia ja niissä oli isot kukkaryppäät päissä. 

Nykyään tähän esiintymään jaksaa enää nousta yhden käden sormilla laskettava määrä surkeita, noin 20-30 senttiä korkeita peurankelloja, joiden kukkaryppäät ovat kärsineen näköisiä.

Paikka on kuiva ja paahteinen ja pitkät kuivat jaksot ovat saaneet peurankelloni häviämään 🙁

Peurankellot ei enää kasva tässä

Toisaalta kuumemmat kesät ovat saaneet pihaltamme ilmestymään kasveja, joita en ole täällä ennen huomannut. 

Tämän alunperin 80-luvulla rakennetun talon puutarha on ollut aikoinaan kaupallinen puutarha, josta on huolehtinut Virosta Suomeen muuttanut opettaja, joka oli myös innokas puutarhanhoitaja.

Täällä on monia erikoisempia kasveja ja tästä naisesta on kirjoitettu jopa lehtijuttuja hänen erikoisten kärhöjensä ansiosta.

Tänä kesänä löysinkin täältä kaksi uutta kärhöä; toinen kasvaa tuolla kaivon luona marjatuomipihlajan oksilla ja tuossa autotallin seinustalla. Siihen tuli kauniit vaaleanpunaiset kukatkin tänä vuonna! Siinä marjatuomipihlajassa kasvava taisi olla aika tavallinen lilakukkainen alppikärhö.

Viime tai edellisvuonna tallin edestä löytyi myös yksi kärhö, jota ei muuttaessamme vielä näkynyt. 

MITÄ KUULUU TAIKALAAKSON PUUTARHAAN

Ei ole viimeaikoina paljon ollut aikaa, eikä voimia puutarhanhoitoon, mutta nyt vihdoin alkaa tuntua siltä, että omallekin vapaa-ajalle jäisi pikkuisen voimia.

Tänään sain vihdoin kiinnitettyä tuollaiset metallikehikot isojen mäntyjen runkoon, joiden juurella kasvaa talon rakentaneen henkilön istuttaminen kärhöjä.

Kärhö
Kärhö

Olen itsekin yrittänyt tänne istuttaa muutamia kärhöjä lisää, kuten koiriemme hautapaikan juurelle istutettu mantsuriankärhö ja toisen pienen mantsuriankärhön istutin yläpihan terassin edessä olevaan kukkapenkkiin, koska alkuperäinen siitä oli kuollut.

Uusi mantrusiankärhö

Talon taakse taas istutin tavallisen alppikärhön, koska niiden kerrotaan olevan kaikkein kestävimpiä… Täällä meidän tontilla on niin raaka talvi, että suurin osa kärhöistäni kuolee aina.

Tuossa vieressä on kuulemani mukaan kulkenut tie jonka nimi on alunperin ollut joku Pohjoisentie tai vastaava, en tiedä pitääkö se paikkaansa, mutta tämä mäki saattaa olla Särkisalon kylmin paikka?! Ainakin keväällä meillä on vielä yleensä takapihalla parikymmentä senttiä lunta, kun muilla jo kukkii krookukset ja muut! Tämä tontti taitaa olla niin hyvin puiden suojassa, että tänne ei nopeasti lämpö pääse ja samaten täällä ei myöskään koskaan oikeastaan tuule.

Puutarhanhoito on ihanaa vapaa-ajan rentouttavaa puuhaa ja täällä Taikalaaksossa eritoten itseäni on ilhaduttanut, että puutarha on suunniteltu todella hyvin. Täällä on aina jotakin kukkimassa ja istutukset on suunniteltu kauniiksi ryhmikseen ja samalla suojaamaan taloa sekä pihaa katseilta. 

Pienellä lannoittamisella ja karsimisella olen saanut villiintyneen näköiset kuivat ja surkeat ruusutkin kukkimaan tuuheina ja paksuina pensaina jälleen. 

Jotkut erikoisemmat ruusut ovat saattaneet kyllä ajanmittaan kuolla ja muuttua koiranruusuiksi, joita kasvaa eräällä seinustalla valtavasti. Näin olen ainakin kuullut, että joitakin ruusuja on vartettu koiranruusun juuriin ja mikäli vartettu ruusu syystä tai toisesta kuolee, kasvaa tilalle koiranruusu?

Ryobi +one - Yksi akku, monta laitetta

Olen helpottanut elämääni täällä puustoisessa pihassani hankkimalla Ryobi +One laitteita. Ne ovat sellaisia puutarhavehkeitä, joille kaikille käy sama akku, näin et jioudu siis hankkia montaa eri laitetta, joille kaikille ovat omat akkunsa ja laturinsa, vaan yksi akku ja laturi riittää kaikkiin vempaimiin. Tämä säästää paitsi tilaa, myös rahaa, koska moni vempain myydään siksi ilman akkua ja laturia. 

Tässä lehtipihallin, jota käytän terassikalusteiden päältä havujen, koivun siementen ja siitepölyn putsaamiseen. Sitten on kevyt siimaleikkuri, joto operoi vaikka yhdellä kädellä, ja oli muuten tehokas, katkaisi myös bambuisen kukkatukeni 😀

Lisäksi keväällä tein kuusiaidan leikkuun Ryobi +One pensasleikkurilla, sellaisella, jossa oli kääntyvä terä, eli sai kummallakin kädellä ja mihin suuntaan tahansa leikattua niin, että laite on käsissä ergonomisesti, eikä tarvinnut vääntäytyä kummallisiin asentoihin. 

@kotisaaressa

Ekaa kertaa elämässäni kuusiaidan leikkuuta 🪚 tämä on käytännössä lähes päästötöntä toimintaa, kun ladataan tämän akkuja itse tuottamallamme sähköllä 🌞 toki sen akun valmistus ja koko vehkeen valmistus on kuluttanut resursseja samoin kuin aurinkovoimalan valmistus 🙈

♬ Mad Love - Sped-Up Version - Mabel & Speed Radio

Saatan tehdä jonkun oman kirjoituksen noista Ryobi +One vehkeistä myöhemmin, mutta nyt kiitän sinua, että luit loppuun 🙂

LUE MYÖS:

PUISTEN PUUTARHAKALUSTEIDEN HELPPO PUHDISTUS

ULKOPOREALLAS CELLO PYHÄ NYT KÄYTÖSSÄ PIAN 3 VUOTTA, KOKEMUKSIA POREALTAASTA

PUUTARHAMME RUUSUT

PUUTARHAMME ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.