Miltä tuntuu elää unelmaansa?

Miltä tuntuu elää unelmaansa?
Olen onnellinen, että olen saanut kokea hetken tällaistakin elämää, sillä olen elänyt yli 40 vuotta vähävaraisena, enkä usko hetkeäkään, että tämän hetkinen tilanne olisi se lopullinen tilanteeni. Mitä tahansa voi sattua, siitä on meille kaikille osoituksena koronavuosien jälkeen alkanut sota, jonka seurauksena hintojen nousu ja inflaatio kurittaa nyt lähes koko maapalloa.

Tästä aiheesta on aina vaikeaa kirjoittaa. En tiedä miksi, mutta pelkään joka hetki, että tämä ihanuus loppuu. Pelkään, että jos kerron miten ihanaa elämämme tällä hetkellä on, tulee joku  karma tai paha silmä, ja vie tämän meiltä pois.

Pelkään myös, että jos ihmiset saa tietää, miten ihanaa ja helppoa elämämme nyt on, he tulevat kateellisiksi tai vihaisiksi siitä. 

Toisaalta ajattelen myös, että miksi omaa onneaan ja työnsä tulosta pitäisi hävetä, salata tai piilotella?

Köyhyydestä lähtöisin

Olen köyhistä oloista lähtöisin. Äitini ja isäni tekivät paljon töitä, että edes jotenkin pärjäsimme. Äiti oli päivisin toimistotyössä, ja iltaisin siivoojana sekä tiskaajana. Isäni taas ajoi rekkaa ja oli yleensä kotona vain viikonloppuisin.

Rahaa ei ollut uusiin vaatteisiin, eikä kunnolla ruokaankaan. Kaupasta äiti osti aina sen halvimman Ranskanleivän, jonka päälle oli vain juustoa. Joskus harvoin jos oli Lauantaimakkaraa, niin sitä ei saanut laittaa kuin yhden palan ja sen lisäksi yksi pala juustoa.

Kiusaankin edelleen vielä tänäkin päivänä miestäni, joka laittaa leivälle joskus 2 makkaraa ja 2 juustoa, että “huomaa, että olet rikkaasta perheestä”! Hän on kyllä oikeasti myös vaatimattomomasta duunariperheestä, mutta meidän rutiköyhässä perheessä ei koskaan olisi saanut “tuhlailla” leivänpäällisiä noin ja sen säännön mukaan elän yleensä itse edelleenkin 😀

Muistan miten ala-asteella nolotti, kun äiti ompeli itse mulle vaatteita, kun ei ollut varaa ostaa niitä viimeisen muodin mukaisia, joissa luokkakaverini kulkivat.

Serkkuni saivat vaatteensa sentään Pelastusarmeijan kirpputoreilta, minä en edes sieltä. Joskus tosin sain serkkujen vanhoja kirppisvaatteita ja ne olivat kyllä silloin niin hienoja ja muodikkaita!

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Jos joku olisi sanonut sille kohta neljäkymppiselle köyhyysrajan alapuolella eläneelle naiselle, joka asui tämän päivän mittapuun mukaan katsottuna asumiskelvottomassa omakotitalossa Salon Raatalassa, että muutaman vuoden kuluttua sulla on sellainen talo, jota rikkaat esittelevät sisustuslehdissä ja uusi sähköhybridi Volvo kaikilla varusteilla, eikä sun tartte katsoa tilin saldoa ennen kaupan kassalle menemistä, niin en olisi uskonut!

Itseasiassa, köyhistä lähtökohdista on mulle kyllä jäänyt tapa tarkistaa tilin saldo aina ennen kassaa, vaikka nykyään ei oikeasti olisi ollutkaan enää tarvetta. Se johtuu siitä, että olen saanut kokea sen häpeän, kun kassalla maksaessa tili onkin ollut tyhjä!

Vielä jokunen vuosi sitten asuin vuokralla omakotitalossa, joka oli niin alkeellinen, että yläkerran makuuhuoneissa oli talvella seinien vieressä vain 11 asetta lämpöä. Suihkussa käytiin talvella n. 4 asteisessa pesuhuoneessa!

Vessassa piti olla irtopatteri, sekin vain sen verran lämmöllä ettei vesiputket jäädy, takamus jäätyi kyllä pönttöön kiinni ja joskus oli niin kylmä, ettei pissa meinannut tulla laisinkaan!

Talo oli hirvittävässä siivossa, kun muutin sinne, mutta halusin siivota sen itse, sillä sain 3kk vuokrat ilmaiseksi mikäli siivosin sen itse. 

Raatalan talo, kun muutin sinne

Millainen oli unelmaelämäni?

Kukapa ei unelmoisi, että olisi uskollinen mies, joka rakastaa sinua? Minä ainakin unelmoisin sellaisesta koko sen 9 vuotta, kun toivuin entisen avomieheni väkivallasta. Lopulta unelmani toteutui ja Jonin kanssa lähti 10. vuosi tänä vuonna käyntiin <3

Olin myös unelmoinut asuvani meren äärellä ja se unelma toteutui ensimmäisen kerran vuonna 2016, kun ostimme ekan oman kotini, omakotitalon Särkisalon saaristosta, Förbyn kylästä.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Se oli sellainen 50-luvun rintamamiestalo tyyppinen omakotitalo, jolle kuului oikeus viereiseen venevalkamaan. Tämä oli sen hetkisen unelmamme toteutuminen! Koti saaristossa ja vieläpä vanhan kalkkikaivoksen välittömässä läheisyydessä.

Siihen aikaan nimittäin seikkailimme mieheni kanssa kaiken maailman hylätyissä paikoissa, joista kaivos oli ehdottomasti siistein juttu!

Talosta sisustui isäni avustuksella sellainen maalairomanttinen pikku koti <3 Rahaa ei ollut remonttiin laittaa kovinkaan paljoa ja isäni teki paljon remonttitöitä meille siellä. 

Metsolan kaivoskylä

Oikeastaan en olisi halunnut edes muuttaa tuosta talosta isompaan ja olin vähän vastahakoisesti lähdössä katsomaan nykyistä kotiamme, joka sekin sijaitsee Särkisalon saaristossa.

Liiketoimintamme kasvun vuoksi isommat tilat olivat välttämättömyys, sillä Förbyssä meillä oli liiketoiminnalle vain kosmetiikan valmistukseen sopiva kontti sekä pakkaamiselle ja varastoinnille vain yksi huone talosta.

Olin varannut esittelyn erääseen 80-luvun tiilitaloon, jossa oli yli 100:n neliön kellaritila. Olin kuitenkin tullut toisiin aatoksiin talon suhteen ja päättänyt, että emme osta tuota kohdetta, vaan etsimme parempaa.

En kuitenkaan sosiaalisten tilanteiden pelkoni vuoksi pystynyt perumaan näyttöä, joten menimme katsomaan. 

Talo olikin sitten varsinainen musta hevonen, sillä netissä näkyvissä kuvissa se oli pieni ja “kämänen”, mutta todellisuudessa se oli JÄTTIMÄINEN sen aikaisen Johannan silmissä!

Aloimme hieromaan kauppaa siitä lähes siltä seisomalta ja pian talo olikin meidän, ja remontti siellä pääsi alkamaan. 

Ensimmäisenä oli ajankohtaista tietenkin saattaa kylmä kellari toimintaamme sopivaksi ja vasta sen jälkeen sitten saattoi ajatella muun asunnon remontoimista. 

Ei meillä tässäkään kohtaa ollut varaa tehdä muuta kuin pientä pintaremonttia, eli joihinkin huoneisiin laminaattia ja seiniin uutta maalia tai tapettia.

Isommistakin unelmista alkaa tulla totta

Vuoden 2020 lopulla sitten yksi suurempi unelmamme toteutui, kun saimme vuokrattua itsellemme Bromarvista kakkoskodin loma-asunnoksi. Talo oli 100 neliötä, jonka lisäksi siinä oli rantasauna kammarilla ja pukuhuoneella sekä valtavat terassit sekä talossa, että rantasaunassa.

Mökki sisältä merinäköalalla

Onni onnettomuudessa, että meillä oli tuo paikka ja, että se tosiaan täytti kaikki nykyaikaisen kodin vaatimukset; netti, suihku, vesi wc, pesukone, tiskikone, kuivatuskaappi, sähkölämmitys, jne, sillä tiilitalomme spa-osaston juuri valmistuttua, ilmeni talossamme mittava vesivahinko.

LUE MYÖS: 80-LUVUN OMAKOTITALON KYLPYHUONE MUUNTUI MODERNIKSI SPA-OSASTOKSI

Olimme siis jo asuneet noin puoli vuotta evakossa mökillä, kun taloomme tehtiin upea spa-osasto, ja juuri kun olimme päässeet takaisin kotiin, huomasi remonttimiehemme, että toisen vessan altaan alla oli kosteutta.

Vanha kylppäri
Vanha kylppäri
Uusi kylppäri

Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että lattioidemme sisällä oli ollut vesivuoto noin vuoden ajan ja se oli levinnyt keittiön, eteisen, toisen vessan, olohuoneen ja yhden makuuhuoneen alueille.

Vuoto johtui reilun vuoden takaisesta keittiöremontista, jossa putkifirma oli asentanut keittiön uudet vesiputket talon vanhoihin putkiin ja jostakin syystä liitos oli ajan mittaan alkanut vuotamaan.

Vuoto oli jatkunut salakavalasti, sillä vesiputken päällä oli muoviputki, jonka toinen pää oli lattian alla siten, että keittiön päässä tapahtunut vuoto, joka oli keittiön kaapissa muiden putkien takana piilossa, eikä sitä sen vuoksi näkynyt laisinkaan, oli valuttanut vuotavan veden ensin tämän muoviputken sisään, josta se oli sitten alkanut vuotaa lattian alla olevan betonilaatan ja koolausten päälle toisen vessan kohdalla, jossa muoviputki päättyi.

Ja koska vesi oli vuoden verran valunut lattian sisällä melko runsaana, oli koolauksissa jo alkavia homevaurioita ja talosta jouduttiin purkamaan lattioita ja seiniä monista huoneista sekä käytännössä koko toinen vessa ja makuuhuone.

purkutyöt

Silloin tämä löydös tuntui pahimmalta mahdolliselta asialta. Olimme juuri olleet puoli vuotta evakossa, ajaneet pitkää työmatkaa mökiltä Särkisaloon ja saaneet juuri tuotua vaatteet sekä tavarat takaisin kotiin, ja päässeet nauttimaan upeasta spa-oisastostamme vain parin viikon ajan, ja nyt joutuisimme taas evakkoon, emmekä edes tienneet miten pitkäksi aikaa!

spa osasto

Alustavien arvioiden mukaan kuivatus ja remontti kestäisi vähintään seuraavaan kevääseen ja tämä vesivahinko siis huomattiin syyskuussa, kun olimme päässeet takaisin kotiin elokuussa.

Mutta ei siinä itkeminen auttanut. Pakattiin tavarat uudestaan ja muutimme takaisin mökille.

Kodissamme meni käytönnässä kaikki uusiksi. Käyttövesiputket, tottakai, mutta samalla tehtiin sitten se salaa haaveilemani koko talon remontti, pois lukien uusi kylppäri, tottakai, se, kun onneksi oli säästynyt vesivahingolta!

Jokaiseen muuhun huoneeseen tehtiin kaikki uutta. Lattiat, katot, seinät. Osa seinistä purettiin ja huoneita suurennettiin ja kaikkiin huoneisiin asennettiin käynnykkäohjattava älylattialämmitys, joka lämmittää silloin, kun sähkö on halpaa.

Materiaaleissa ei säästelty, vaikka vakuutus ei tietenkän korvannut vanhan talon vahingosta, kuin vanhan tavaran verran, eli koko remontin kustannuksista karkeasti arveltuna alle 20% tuli vakuutuksesta ja tässä ei siis ole mukana spa-osastoa, tietenkään.

Remontti oli valmis sitten toukokuussa, jolloin pääsimme muuttamaan hurjimmatkin unelmani ylittäneeseen, täysin modernisoituun kotiimme! 

Täällä on pieninä erioisuuksina esimerkiksi itsestään syttyviä vessan valoja, joten yöllä veskissä käydessä ei tarvitse hapuilla valokatkaisijoita.

Lattialämmöt tosiaan voi kännykästä ajastaa vaikka yöllä viileämmälle huonekohtaisesti. Kaikki valot ovat sekä kauko-ohjattavat, että katkaisin ohjattavat ja himmennettävät tottakai. Nuorison huoneessa lisäksi kaukosäädettävä himmennettävä ja väriä muuttava värivalaistus.

Jälkeenpäin ajateltuna, oli onni onnettomuudessa, että vahinko oli niin laajamittainen, sillä muutoin meidän huone kerrallaan suunniteltu koko kodin remontti olisi kestänyt varmasti vuosia. Nyt se tuli sitten kaikki kerralla tehtyä, vaikka silloin tuo koko juttu tuntui hirvittävän raskaalta ja epäreilulta. 

Keittiön remontti
Uusi olohuone

Tänä päivänä saamme asua kodissa, jonka jokainen kulma ja yksityiskohta miellyttää silmää, ja koska olen vaatimattomammista oloista kotoisin, muistan joka päivä sanoa ääneen miehelleni, että miten kaunis kotimme onkaan ja miten hyvin siellä viihdymme.

Harmillista, että köyhänä ei tällaiseen ylellisyyteen ja näin mittaviin remontteihin ollut mahdollisuutta. Koen olevani todella etuoikeutettu, että nykyään saan elää tällaista elämää. Huomaan itse miten paljon mielialaan vaikuttaa kaunis koti.

Koen, että olen ihmisenä sellainen, joka elää näkemänsä kautta ja kauniiden asioiden, ja siisteyden näkeminen ympärilläni vaikuttaa merkittävästi mielialaani ja masennukseeni.

Tästä on helppo tehdä päätelmä, että köyhyys ruokkii köyhyyttä lisääviä ongelmia, kuten stressiä, masennusta, sairastelua jne, koska köyhänä itselläni ei ainakaan ollut varaa kohentaa kotiani muulla, kuin kirppikseltä löytyvillä vilteillä ja joskus ehkä seinän uudelleen maalaamisella, eikä kotini koskaan ollut silmissäni täydellinen tai kaunis.

Nyt, kun kodissani on jokainen pienikin yksityiskohta viimeisen päälle toiveideni mukaan tehty, on helpompaa pitää koti siistinä, joka taas johtaa seesteisempään mieleen. Sotkuinen koti nimittäin aiheutti minulle ainakin voimakasta ahdistusta, enkä halunnut viettää aikaa kotona. 

Kun mieli oli ahdistunut ja epätyytyväinen omaan kotiinsa, olin myös masentuneempi ja yleisesti tyytymättömämpi kaikkeen elämässäni. Se taas ruokkii kehää, jossa tyytymättömyys yhteen asiaan tuo tyytymättömyyttä moneen muuhun asiaan.

Lisää toteutuneita unelmia

Voisin luetella pitkän listan unelmia, jotka ovat käyneet toteen, mutta edelleen mietin, että jos kerron aivan kaiken, saattaa se herättää kateutta tai harmitusta, joten en nyt mainitse muita juttuja kuin, että olemme vihdoin päässeet mieheni kanssa myös matkustelemaan. Itse en ollut koskaan elämässäni käynyt ulkomailla (Ruotsia pidemmällä) ja ekan budjettimatkani pääsin tekemään vuonna 2014 Prahaan.

Nyt olemme saaneet matkustella mieheni kanssa ja kokea erilaisia kulttuureja ja nähdä erilaisia paikkoja. 

Myös auton suhteen olemme onnekkaita. Meillä on tällä hetkellä ties miten mones tuliteränä tehtaalta tullut auto, kun aikaisemmin ajelimme isäni kokoon kursimilla kolariautoilla, joissa monesti oli niin huonot renkaatkin, että kumien lomasta törrötti välillä jo rautalangatkin. 

Automme

Tällä hetkellä etsimme ihan omaa lomakotia, koska vaikka nykyinen mökkimme on lähes täydellinen, on siellä muutamia juttuja, jotka haluaisin uudistaa, mutta koska olemme vuokralla, ei se onnistu ja se turhauttaa. Lisäksi nykyinen mökkimme on aamuauringon suuntaan ja monesti lähdemmekin autolla auringonlaskua jonnekin katsomaan, joten oma loma-asunto saa luvan olla senkin puolesta täydellinen.

Sitä en osaa sanoa kauanko joudumme etsimään, kun meillä on mökin varusteluista, rannan laadusta ja kaiken näköisestä “pienestä” niin tarkat vaatimukset, että ainakaan tällä hetkellä täydellisen mökin löytyminen ei osoita toteutumisen merkkejä 😀

Sellaista on siis elämäni, joka tällä hetkellä on täyttänyt kaikki unelmani, omaa lomakotia lukuunottamatta. En kuitenkaan tykkää näytellä asiaa kovasti ulospäin, koska olen erittäin tietoinen, että jokaiselle asialle on oma aikansa, eikä mikään onni tai rikkaus kestä ikuisesti.

Olen onnellinen ja tyytyväinen, että olen saanut mahdollisuuden kokea hetken tällaistakin elämää, sillä olen 47 vuotisen elämäni aikana elänyt yli 40 vuotta vähävaraisena, enkä usko hetkeäkään, että tämän hetkinen tilanne olisi se lopullinen tilanteeni. Mitä tahansa voi sattua, siitä on meille kaikille osoituksena koronavuosien jälkeen alkanut sota, jonka seurauksena hintojen nousu ja inflaatio kurittaa nyt lähes koko maapalloa.

Mutta olen onnellinen, että tällä hetkellä saan elää unelmaani <3 

 

Kiitos, että luit.

Vielä sen verran, että Saaren Taika Shopissa on tällä hetkellä menossa hurjat Hinta-Hulabaloot ja siellä on paljon uusia tarjouksia. Niide lisäksi tarjoan blogini lukijoille 10% alekoodin koko Saaren taian valikoimaan. Koodi on: KOTISAARESSA-ONNI

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.