Liedon Vanhalinna
Eilen käväistiin Liedon Vanhalinnan linnavuorella, joka on valtakunnallisestikin merkittävä muinaisjäännös.
Linnavuori sijaitsee Vanhalinnan kartanon mailla, Aurajoen rannalla Liedossa.
Linnavuori kohoaa n. 55 metriä merenpinnasta ja hallitsee laakeaa peltomaisemaa.
Kartanossa toimii mm. museo.
Tultaessa Linnavuorelle löytyy Härkätien oikeasta reunasta Kuninkaanlähde, jossa Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa juotti hevosiaan käydessään täällä tarkastusmatkoillaan.
Tarina kertoo, että jos lähteeseen kurkistaa, voi siellä nähdä tulevan puolisonsa heijastuksen 😀 Kurkkasinpa lähteeseen minäkin ja arvatkaapas mitä siellä näin?? 😉
Nousu Linnavuorelle on aika jyrkkä, mutta onneksi sinne on tehty hyvät ja vankat rappuset 🙂
Itse Linnavuori sijaitsee kahden merkittävän historiallisen valtaväylän välissä, nimittäin Härkätien ja Aurajoen. Vuoren jyrkät rinteet ovat tarjonneet hyvät edellytykset linnavarustuksen perustamiselle.
Kaivauksien ansiosta on voitu ajoittaa kolme erityisen aktiivista kautta Linnavuoren historiaan liittyen.
Ensimmäinen kausi oli nuoremmalla pronssikaudella (1100-500 eea.), toinen merovingiajalla (500-700 jaa.) ja kolmas vuosien 1000-1370 välillä.
Linnan ympäristöstä löytynyt lukuisa määrä nuolenkärkiä saattaa kertoa siitä, että Linnavuorelaiset ovat joutuneet puolustamaan linnaansa.
Vuorta suojasi eteläsivusta kaksi muuria, joista sisempi oli rakennettu osin tiilistä. Muurit on ajoitettu 1100 luvun lopun ja 1200 luvun alun välimaastoon.
Vuoren päältä on voitu osoittaa tasanteella sijainnut suorakulmaisen mallinen linna, jonka jäänteitä on analysoitu. Sen kiviperustukset ovat olleet noin 3-4 metriä paksut ja sen mitat ovat olleet ainakin 48×30 metriä!
Linnavuorella kukkii paljon erilaisia kukkasia!
Linnavuoren ympäristössä kulkee mielenkiintoinen arkeologiapolku, johon emme tällä kertaa tutustuneet, mutta jota aiomme mennä paremmalla ajalla katsomaan. Peltoaukean itäpuoleisessa metsässä on myös pari hautaröykkiötä, jotka ajattelimme katsastaa joskus toisella kertaa samaten kuin viereisen viikinkiaikaisen polttokenttäkalmiston.
Kartanon mailta löytyi myös kaunis vanha vene, mutta mitään opastekylttiä sille ei löytynyt, joten ei tietoa mikä se oli.
Sijainti: Vanha Härkätie 111 Lieto
Lähteet: http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=mjreki&taulu=T_KOHDE&tunnus=423010001
https://fi.wikipedia.org/wiki/Liedon_Vanhalinna