Liedon Vanhalinna

Eilen käväistiin Liedon Vanhalinnan linnavuorella, joka on valtakunnallisestikin merkittävä muinaisjäännös.

Linnavuori sijaitsee Vanhalinnan kartanon mailla, Aurajoen rannalla Liedossa.

Linnavuori kohoaa n. 55 metriä merenpinnasta ja hallitsee laakeaa peltomaisemaa.
Kartanossa toimii mm. museo.Tultaessa Linnavuorelle löytyy Härkätien oikeasta reunasta Kuninkaanlähde, jossa Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa juotti hevosiaan käydessään täällä tarkastusmatkoillaan.


Tarina kertoo, että jos lähteeseen kurkistaa, voi siellä nähdä tulevan puolisonsa heijastuksen 😀 Kurkkasinpa lähteeseen minäkin ja arvatkaapas mitä siellä näin?? 😉

Nousu Linnavuorelle on aika jyrkkä, mutta onneksi sinne on tehty hyvät ja vankat rappuset 🙂


Itse Linnavuori sijaitsee kahden merkittävän historiallisen valtaväylän välissä, nimittäin Härkätien ja Aurajoen. Vuoren jyrkät rinteet ovat tarjonneet hyvät edellytykset linnavarustuksen perustamiselle.


Kaivauksien ansiosta on voitu ajoittaa kolme erityisen aktiivista kautta Linnavuoren historiaan liittyen.
Ensimmäinen kausi oli nuoremmalla pronssikaudella (1100-500 eea.), toinen merovingiajalla (500-700 jaa.) ja kolmas vuosien 1000-1370 välillä.

Linnan ympäristöstä löytynyt lukuisa määrä nuolenkärkiä saattaa kertoa siitä, että Linnavuorelaiset ovat joutuneet puolustamaan linnaansa.
Vuorta suojasi eteläsivusta kaksi muuria, joista sisempi oli rakennettu osin tiilistä. Muurit on ajoitettu 1100 luvun lopun ja 1200 luvun alun välimaastoon.
Vuoren päältä on voitu osoittaa tasanteella sijainnut suorakulmaisen mallinen linna, jonka jäänteitä on analysoitu. Sen kiviperustukset ovat olleet noin 3-4 metriä paksut ja sen mitat ovat olleet ainakin 48×30 metriä!

Linnavuorella kukkii paljon erilaisia kukkasia!
 
Linnavuoren ympäristössä kulkee mielenkiintoinen arkeologiapolku, johon emme tällä kertaa tutustuneet, mutta jota aiomme mennä paremmalla ajalla katsomaan. Peltoaukean itäpuoleisessa metsässä on myös pari hautaröykkiötä, jotka ajattelimme katsastaa joskus toisella kertaa samaten kuin viereisen viikinkiaikaisen polttokenttäkalmiston.
Kartanon mailta löytyi myös kaunis vanha vene, mutta mitään opastekylttiä sille ei löytynyt, joten ei tietoa mikä se oli.

Sijainti: Vanha Härkätie 111 Lieto
Lähteet: http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=mjreki&taulu=T_KOHDE&tunnus=423010001
https://fi.wikipedia.org/wiki/Liedon_Vanhalinna

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.

%d