Kun kuormittuneisuus alkaa huolestuttaa – Masennus ja yrittäjyys

Kun kuormittuneisuus alkaa huolestuttaa - Masennus ja yrittäjyys
Itse havahduin kevään aikana siihen, että aloin olla niin kuormittunut ja väsynyt, että en usein saanut aamulla enää raahattua itseäni edes suihkuun. Tämä herätti minut, sillä joka aamuinen suihku on itselleni ollut lähes elinehto; en voi aloittaa päivääni, mikäli en ole käynyt suihkussa.

Tämä on aika vaikea aihe kirjoittaa, ja vaikea asia myöntää myös. Vaikka olen yrittänyt tehdä kaikkeni masennuksen estämiseksi jo viimeiset 12 vuotta, eli niin kauan, kuin olen selvinnyt ilman useita ja voimakkaita masennuslääkkeitä, niin tänä vuonna se lopulta vyöryi ylitseni. Uskon, että työn liian suuri määrä ja kuormittavuus on ollut siihen suurimpana syynä. 

Yritykseni kasvu on ollut valtaisaa! Vuonna 2017 syntynyt tuotemerkkini Saaren Taika on muuttunut viidessä vuodessa yhden naisen käsityöyrityksestä parikymmentä henkilöä työllistäväksi verkkokauppa businekseksi, jonka liikevaihto on noussut raketin lailla jokaisena toimintavuotena, paitsi nyt viimeisimpänä, jolloin alkoi sota, tuli inflaatio sekä lievä lama. Siltikään yhtään tappiollista vuotta ei olla vielä kärsitty. 

Saaren Taika liikevaihto

Viimeiset vuosi, kaksi, on ollut erittäin vaikeita itselleni, sillä lisääntynyt työ ja lisääntynyt henkilöstö on kuormittanut minua äärimmäisen paljon. Tällä hetkellä meillä onkin jo niin paljon henkilöstöä tuolla Perniössä, verkkokauppamme varastossa ja tuotteidemme lopputuotannossa, etten edes ole tavannut kaikkia, enkä itse käy siellä enää lainkaan, kun muita on paikalla.

Yrityksemme työn rytmi on kausiluonteista, ihan kuten niin monella muullakin alalla. Sydäntalvi ja eritoten kevät ovat aika hiljaista aikaa ja silloin jokainen saa tehtyä työnsä mukavan leppoisassa tahdissa, eikä mitään ruuhka sumia normaalisti synny.

Kesä, syksy ja joulunaika taas ovat kiireistäkin kiireisempiä. Työtä kasaantuu, kaikenlaiset yhteydenotot lisääntyy ja töitä saisi paiskia lähes vuorokauden ympäri, ihan kaikissa meidän toiminnoissamme.

Itselleni kuormittavinta on ollut uudet ihmiset, rekrytoinnit, joissa aluksi olin osassa mukana ja paljon sähköpostiin tulevaa työtä, jota muut eivät vielä osanneet. Onneksi tyttäreni Veera on ottanut ohjat yrityksessäni ja nyt tämän kesän aikana omakin työkuormani on alkanut pikkuhiljaa vähetä.

Veera on tämän 2-3 vuotta, kun on toiminut meillä toimitusjohtajana, opiskellut itsenäisestä ja verkostoituen paljon johtamista ja henkilöjohtamista sekä tehnyt väsymättömästi töitä työpaikkakulttuurimme parantamiseksi ja työyhteisömme hyvinvoinnin takaamiseksi.

Lisäksi hän on laatinut kaikenlaisiin käytäntöihimme tarkat ohjeistukset, työntekijöille perehdytyspolut sekä kaikille toiminnoillemme seikkaperäiset opastukset ja ohjeet. Nyt, kun kaikille asioille on hyvät opastukset, on työtä saatu jaettua tasaisemmin henkilöstölle, eikä kaikki vaikea homma kaadu yhden tai kahden ihmisen päälle. 

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Huolta aiheuttanut väsymys

masennus

Itse havahduin kevään aikana siihen, että aloin olla niin kuormittunut ja väsynyt, että en usein saanut aamulla enää raahattua itseäni edes suihkuun. Tämä herätti minut, sillä joka aamuinen suihku on itselleni ollut lähes elinehto; en voi aloittaa päivääni, mikäli en ole käynyt suihkussa.

Kun suihkuun meno sitten alkoi tuntumaan ylivoimaiselta, ymmärsin viimein, että nyt on kuormitus, stressi ja pitkät työpäivät aiheuttaneet niin paljon vahinkoa, että on pakko pysähtyä ja miettiä suuntaa uudelleen.

Liian suuri työtaakka on vaikuttanut myös yritykseni suuntaan. Myynti oli laskusuunnassa kesästä huolimatta, sillä en ollut pystynyt panostamaan somesisältöön, en blogiin, enkä mainontaan. Kaikki nämä junnasivat vanhoilla raiteilla eikä myyntiä oikein syntynyt.

Lopulta aloin suorastaan kieltäytymään minulle kasaantuvasta työstä ja vasta tällä viikolla voin oikeasti sanoa, että olo uudella mökillämme on saanut voimiani palautumaan.

En ole enää joutunut ottamaan beetasalpaajaa, jotta pystyn tulemaan edes tietokoneelle. Olen saanut uutta virtaa markkinointiimme ja olen onnistunut jälleen kokkaamaan kotona työpäivän jälkeenkin, kun aiemmin olin niin väsynyt, että kävimme usein sitten vain kebabilla tai pizzalla, ja se taas näkyi vyötäröllä. Nyt on painoakin tippunut jo yli 6 kiloa ja se vasta kiva uutinen onkin!

Edelleen ilmoitan monen homman kohdalla, että minulla ei ole aikaa tehdä noita ja yritän pitäytyä vain niissä hommissa, joissa en kuormitu, eli tuotekehitys, opiskelu, blogi, tuotekuvaus, sisältö ja markkinointi. Muut homma saa odottaa jos/kun minulla on voimia tai fiilistä paneutua niihin. 

Tuotekuviakaan en enää ota vapaa-ajallani. Aikaisemmin otin nimittäin uudet tuotteet aina mökille mukaan ja viikonloput kului tuotekuvien ottamisessa. Vaikka valokuvaus onkin kivaa hommaa (vapaa-ajalla, ja itse valituissa kuvauskohteissa), niin työtä sekin on ja, kun kaikki vapaa-aika meni työn parissa, alkoi se valitettavasti näkyä jaksamisessa.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Suihkustakin kiisin suoraan tietokoneelle tekemään töitä ja hoisin hiusten harjaamisen ja itseni rasvaamisen siinä koneella, työn ohessa, aika vaarallinen tapa, eikö totta?!

Vessakäynneillä tein töitä kännykällä, luin ja vastasin sähköposteihin, ajastin somepostauksia, tarkistelin mainosten toimintaa jne.

Palautuminen parantaa

luonto, joutsenet

Nyt, kun olen saanut palautua kunnolla, on todella hyvä olla! Yritän itsekin edelleen myös pitää omat rajani ja ilmoittaa mitä työtä en pysty tekemään ja rajoittaa sen työn siihen muutamaan tuntiin päivässä, joka on itselleni se maksimaalinen määrä. Masennuksesta, kun en ole parantunut, ihan niin kuin alkoholistikaan ei parane alkoholismista; on vain parempia kausia ja sitä huonompaa kauhulla odottaessa!

Omien rajojen tunteminen ja tunnustaminen on olennaista oman jaksamisen kannalta. Tärkeää on tiedostaa, että en pysty, en kykene kaikkeen ja koko ajan. Omia rajojaan ei kannata jatkuvasti venyttää, sillä se johtaa lopulta siihen karmeimpaan lopputulokseen.

LUE MYÖS: 

AIVOSUMU JA VAJAA TYÖKYKY

SOSIAALISTEN TILANTEIDEN PELKO, PAKOTETTU YRITTÄJÄKSI

TESTISSÄ SAAREN TAIKA KSM66 ASHWAGANDHA!

Tutustu tuotemerkkiini Saaren Taikaan, tai vieraile verkkokaupassamme tsekkaamassa tämän hetken mahtavat tarjoukset!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.