Kosmetiikan, kuten aurinkovoiteen, kemikaalit jäävät kehoosi ja ympäristöön erittäin pitkäksi ajaksi

Kosmetiikan, kuten aurinkovoiteen, kemikaalit jäävät kehoosi ja ympäristöön erittäin pitkäksi ajaksi

Kemikaalit, joita käytetään kosmetiikassa ja henkilökohtaisessa hygieniassa, voivat olla vaarallisia sekä terveydelle että ympäristölle.

Monet ihonhoitotuotteissa käytetyt kemikaalit jäävät kehoihimme ja ympäristöömme erittäin pitkäksi ajaksi ja voivat aiheuttaa vakavia haittoja.

KOsmetiikan haitalliset kemikaalit

Kosmetiikassa käytettävät kemikaalit voivat sisältää ainesosia, kuten parabeeneja, ftalaatteja ja natriumlauryylisulfaattia (SLS).

Nämä kemikaalit voivat aiheuttaa allergioita, ihon ärsytystä, hormonaalisia häiriöitä ja muita terveysongelmia.

Lisäksi, kun nämä kemikaalit päätyvät ympäristöön, vaikuttavat ne haitallisesti luonnonvaraisiin eläimiin ja ekosysteemeihin.

Kosmetiikan haitalliset kemikaalit

Ikuiset kemikaalit

Monet ihonhoitotuotteet sisältävät myös kemikaaleja, joita kutsutaan perfluori- ja polyfluorihiilivedyiksi (PFAS), joita kutsutaan myös nimellä ”ikuiset kemikaalit”.

Niitä käytetään ainesosina, jotka tekevät tuotteista vedenpitäviä, kestäviä tai auttavat niitä levittymään tasaisesti iholle.

Euroopan data osoittaa, että kosmetiikassa ja henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa käytetään noin 170:tä eri PFAS-ainesosaa.

Joka vuosi yli 80 000 kg PFAS-kemikaaleja päätyy jätevesi- ja kiinteisiin jätteisiin käytön jälkeen, mikä on merkittävä PFAS-kemikaalien lähde ympäristöön.

”Suomessa on havaittu eurooppalaisittain korkeita pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä. Niitä on mitattu muun muassa kaloista eri puolilta Suomea.”

”Suurimmista vesialueista Vantaanjoki on kaikkein saastunein. Haitallisia PFAS-päästöjä on päätynyt sinne useista eri lähteistä.”
Lähde: Ylen MOT

”Altistuminen ”joka kodin kemikaaleille” eli PFAS-yhdisteille voi muuttaa lapsen biologista kehitystä ja lisätä sairauksien riskejä, kertoo tuore tutkimus.”
Lähde: MTV Uutiset

PFAS ja ihonhoitotuotteet

Eräässä tutkimuksessa mitattiin PFAS-kemikaaleja Kanadassa ostetuissa kosmetiikka- ja henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa.

Tuotteisiin kuuluivat aurinkovoiteet, peitevoiteet, meikkivoiteet, parranajovoiteet, kasvovoiteet ja itseruskettavat voiteet.

LUE MYÖS: Näin ehkäiset aurinkosuojavoiteen aiheuttamia finnejä

PFAS-yhdisteet uutettiin jokaisesta tuotteesta ja mitattiin massaspektrometria-instrumentaatiolla. Näillä laitteilla tunnistetaan yksittäiset tuotteissa esiintyvät PFAS-kemikaalit milligramman tarkkuudella tai jopa biljoonasosan gramman tarkkuudella.

Vaikka PFAS-yhdisteiden rajoituksia on asetettu, on silti havaittu, että joissain tuotteissa oli PFAS-kemikaaleja – mukaan lukien kielletyt aineet – tasolla, joka oli tuhansia kertoja korkeampi kuin suositeltu taso – mikä osoittaa valvonnan puutetta kosmetiikkateollisuuden PFAS:ien valvonnassa.

Ihmisissä mitattuja korkeampia PFAS-pitoisuuksia

Epidemiologiset tutkimukset osoittavat, että PFAS-pitoisuudet kehossa liittyvät kosmetiikka- ja henkilökohtaisen hygienian tuotteiden säännölliseen käyttöön.

Eräs Yhdysvalloissa tehty tutkimus havaitsi korkeammat veren PFAS-pitoisuudet naisilla, jotka käyttivät tavallisesti meikkivoidetta.

Koreassa tehty tutkimus yhdisti kosmetiikka- ja henkilökohtaisen hygienian tuotteiden käytön korkeampiin PFAS-pitoisuuksiin äidinmaidossa.

Toinen tutkimus kuvaa tätä trendiä suoremmin. PFOA lisättiin tarkoituksella aurinkovoiteeseen, jotta voitaisiin määrittää, kasvaisivatko yhden henkilön veren PFOA-pitoisuudet sen levittämisen jälkeen.

Kolmessa viikossa PFOA-annos aurinkovoiteesta vastasi noin 10 prosenttia hänen kehonsa kokonais-PFOA-määrästä.

Tämä viittaa siihen, että PFAS-yhdisteitä sisältävän aurinkovoiteen päivittäinen käyttö kesäkuukausina – ja usein muiden PFAS-yhdisteitä sisältävien kosmetiikka- ja henkilökohtaisen hygienian tuotteiden käyttö – johtaisi korkeisiin veren PFAS-pitoisuuksiin.

Toisin kuin muut kemikaalit, tietyt PFAS-kemikaalit kuten PFOA ovat pysyviä.

Tämä tarkoittaa, että ihmisten altistuminen jopa pienille määrille PFAS-kemikaaleja voi kertyä elimistöön ajan myötä.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

PFOA:n puoliintumisaika ihmisissä on noin kaksi vuotta. Tämän jälkeenkin puolet PFOA:n määrästä jää elimistöön ja sen poistumiseen kuluu vielä useampia vuosia.

Jatkuva altistuminen useista lähteistä, mukaan lukien kosmetiikka ja henkilökohtaiset hygieniatuotteet, takaavat sen, että PFOA ja vastaavat PFAS-kemikaalit eivät koskaan poistu elimistöstäsi.

PFAS-yhdisteet vaurioittavat kilpirauhasen toimintaa

”Asiantuntijat selvittivät, miten PFAS-yhdisteet vaikuttivat kehon luonnollisiin kemikaaleihin molempien ryhmien tutkittavissa. Ensin tutkijat mittasivat kemikaalien määrää veressä ja arvioivat niiden tasoja sen jälkeen, kun lapset olivat altistuneet PFAS-yhdisteille.

Kilpirauhashormoni on tärkeässä osassa lasten kasvussa etenkin murrosiän aikaan. Se on oleellinen hormoni esimerkiksi aivojen ja luuston kehityksen kannalta.

Kilpirauhasen toiminnan vaurioituminen voisi mahdollisesti lisätä lasten diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja syövän kehittymismahdollisuuksia.”
Lähde: MTV Uutiset

Sitkeät myrkyt

PFAS:t ovat sitkeitä ympäristösaasteita. Niiden kaupallisesti käyttökelpoiset ominaisuudet, erityisesti niiden stabiilisuus, tarkoittavat myös sitä, että niitä ei hajoa ympäristössä, vaan ne kertyvät. PFAS:ia on löydetty ympäri maailmaa, myös syrjäisiltä alueilta kuten Arktiselta.

PFAS:it myös kertyvät kehoon. Kanadalainen terveysmittaustutkimus on ottanut verinäytteitä tuhansilta ihmisiltä ja havainnut useita PFAS yhdisteitä kaikissa osallistujissa.

Merkittävimmät PFAS-altistumisen lähteet ihmisille kosmetiikan ohella, ovat ruokavalio, saastuneen veden juominen tai esimerkiksi kalan tai lihan syöminen.

Maanviljelysmaat voivat sisältää PFAS:ia biosolideista, joita käytetään lannoitteena, koska jätevedenpuhdistamot eivät pysty poistamaan niitä. Siksi PFAS kulkeutuvat biosolidien kautta kasveihin ja eläimiin.

Samoin PFAS:eja lisätään henkilökohtaisiin ihonhoitotuotteisiin, joita käytetään ja pestään pois, jolloin ne päätyvät jätevedenpuhdistamoihin, mikä osaltaan lisää globaalia ympäristöongelmaa.

Ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen: kieltää PFAS kosmetiikassa ja henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa

On tärkeää, että kuluttajat ovat tietoisia siitä, mitä he käyttävät kehoonsa ja ympäristöönsä. Luonnonkosmetiikka, kuten Saaren Taian luonnonkosmetiikka-sarja, on yksi vaihtoehto, joka tarjoaa turvallisemman ja ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon perinteisille kosmetiikkatuotteille.

Saaren Taika luonnonkosmetiikka on valmistettu luonnollisista ainesosista, joita ei ole käsitelty kemiallisesti. Tämä tarkoittaa, että ne eivät sisällä haitallisia kemikaalijäämiä puhdistuksesta eikä muita kemikaaleja, kuten parabeeneja ja ftalaatteja.

On myös tärkeää, että yritykset, jotka valmistavat kosmetiikkatuotteita, ovat vastuullisia ympäristöstä ja kuluttajistaan.

Lisäksi yritysten on oltava avoimia siitä, mitä heidän tuotteensa sisältävät, jotta kuluttajat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Saaren Taika on yksi esimerkki erittäin avoimesta ja läpinäkyvästä kosmetiikkavalmistajasta. 

Saaren Taian kotisivuilla, somessa sekä Youtubessa on nähtävillä oikeastaan kaikki tiedot koko valmistusprosessin matkalta, aivan käytetyistä raaka-aineista lähtien tuotteiden valmistukseen ja myyntiin päätymiseen asti. 

Lainsäätäjät voivat myös auttaa suojelemaan kuluttajia ja ympäristöä vaarallisilta kemikaaleilta. Säännösten tiukentaminen kosmetiikkateollisuudessa voisi auttaa estämään haitallisten kemikaalien käyttöä. Myös kuluttajien tietoisuuden lisääminen voi johtaa paineeseen yrityksille käyttää turvallisempia ainesosia.