Petäjävedellä Keski-Suomessa sijaitsee vaiettu kulttuuriaarre, Koskensaaren naulatehdas.
Kauniissa historiallisessa ruukkimiljöössä sijaitsee mm. Eliel Saarisen suunnittelema Pytinki, eli tehtaanpatruunan komea huvila.
Aluella sijaitsevat kauniit rakennukset huokuvat vanhanajan tehdasmiljöön tunnelmaa.
Huvilan pihasta löytyy luonnonkivistä kivetty uima-allas, jonne johdetaan vettä viereisestä järvestä pientä jokea pitkin padon avulla.
Osa tehdasmiljöön rakennuksista on jo hylättynä, mutta osa rakennuksista on edelleen käytössä. Pytingissä järjestetään nykyisin juhlia ja edustustilaisuuksia.
Asuntojen tavarat ovat kuin jääneet niille sijoilleen kun automaation myötä työpaikat pikkuhiljaa vähenivät nykyiseen pariin kymmeneen.
Tehtaassa työskentelee edelleen vanhojen työntekijöiden jälkeläisiä, jotkut naulatehtaan työntekijöistä on täällä töissä jo neljännessä polvessa.
Petäjäveden Kintaudella sijaitseva naulatehdas on Keski-Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut teollisuuslaitos, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1850. Samalta ajalta on myös alueen vanhin rakennus Helmi, jossa tehtaan johtaja asui.
Ensin harkkohyttinä toiminut tehdas toimi myöhemmin myös puun- ja tervanjalostuksessa, lisäksi paikalla on ollut saha, puusepänverstas ja laatikotehdas.
Harkkohytti nimitystä käytettiin raudansulattamis- ja tervanpolttolaitoksista
Harkkohytissä rauta ei sula, joten hiili ei liukene raakarautaan, ja pelkistämisen tuloksena saadaan hyvin vähähiilistä kankirautaa, joka on sitkeää ja helposti taottavaa.
Naulojen valmistus alkoi vuonna 1860 ja rautaruukin raudanvalmistus päättyi vuonna 1897.
Naulatehdas työllisti parhaimmillaan 120 työntekijää joista suurin osa asui tehtaan alueella. Enimmillään alueella asui 70 perhettä ja elämä alueella oli tarinoiden mukaan niin villiä, että pappikin kiersi alueen kaukaa 😀
Koskensaaren energiantuotannosta vastasi edelleenkin toiminnassa oleva vesivoimalaitos, jonne vesi johdetaan viereisestä järvestä 700 metriä pitkällä puuputkella.
Tehtaan työläiset käyttivät vuotavaa putkea joskus suihkunaan ja hakivat siitä pesuvettä 🙂
Koskensaaren maalaistalot tuottivat ruuan ja tehtaan alueella oli työläisille oma pankki ja kauppa.
Alueella sijaitsee myös muita kuuluisien arkkitehtien töitä, kuten Väinö Vähäkallion suunnittelema Siperia, kahden paritalon kokonaisuus.
Sijainti: Naulatehtaantie 2 Petäjävesi
Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Masuuni
http://www.petajavesi.fi/index.php/historia-kuntainfo-153
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koskensaaren_naulatehdas
http://yle.fi/uutiset/salaperainen_naulatehdas_on_hammastyttava_kulttuuriaarre__katso_kuvat/8099840
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hytti_(laitos)