Koskensaaren naulatehdas


Petäjävedellä Keski-Suomessa sijaitsee vaiettu kulttuuriaarre, Koskensaaren naulatehdas.
Kauniissa historiallisessa ruukkimiljöössä sijaitsee mm. Eliel Saarisen suunnittelema Pytinki, eli tehtaanpatruunan komea huvila.
Aluella sijaitsevat kauniit rakennukset huokuvat vanhanajan tehdasmiljöön tunnelmaa.
Huvilan pihasta löytyy luonnonkivistä kivetty uima-allas, jonne johdetaan vettä viereisestä järvestä pientä jokea pitkin padon avulla.
Osa tehdasmiljöön rakennuksista on jo hylättynä, mutta osa rakennuksista on edelleen käytössä. Pytingissä järjestetään nykyisin juhlia ja edustustilaisuuksia.


Asuntojen tavarat ovat kuin jääneet niille sijoilleen kun automaation myötä työpaikat pikkuhiljaa vähenivät nykyiseen pariin kymmeneen.
Tehtaassa työskentelee edelleen vanhojen työntekijöiden jälkeläisiä, jotkut naulatehtaan työntekijöistä on täällä töissä jo neljännessä polvessa.
Petäjäveden Kintaudella sijaitseva naulatehdas on Keski-Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut teollisuuslaitos, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1850. Samalta ajalta on myös alueen vanhin rakennus Helmi, jossa tehtaan johtaja asui.

Helmi

Ensin harkkohyttinä toiminut tehdas toimi myöhemmin myös puun- ja tervanjalostuksessa, lisäksi paikalla on ollut saha, puusepänverstas ja laatikotehdas.
Harkkohytti nimitystä käytettiin raudansulattamis- ja tervanpolttolaitoksista

Harkkohytissä rauta ei sula, joten hiili ei liukene raakarautaan, ja pelkistämisen tuloksena saadaan hyvin vähähiilistä kankirautaa, joka on sitkeää ja helposti taottavaa.

Naulojen valmistus alkoi vuonna 1860 ja rautaruukin raudanvalmistus päättyi vuonna 1897.
Naulatehdas työllisti parhaimmillaan 120 työntekijää joista suurin osa asui tehtaan alueella. Enimmillään alueella asui 70 perhettä ja elämä alueella oli tarinoiden mukaan niin villiä, että pappikin kiersi alueen kaukaa 😀
Koskensaaren energiantuotannosta vastasi edelleenkin toiminnassa oleva vesivoimalaitos, jonne vesi johdetaan viereisestä järvestä 700 metriä pitkällä puuputkella.
Hyökytorni

Tehtaan työläiset käyttivät vuotavaa putkea joskus suihkunaan ja hakivat siitä pesuvettä 🙂Koskensaaren maalaistalot tuottivat ruuan ja tehtaan alueella oli työläisille oma pankki ja kauppa.
Paakari on tehtaan entinen leipomo, nykyään asuinkäytössä.

 
Työntekijöiden seurahuone, myös nykyään asuinkäytössä.

 

Alueella sijaitsee myös muita kuuluisien arkkitehtien töitä, kuten Väinö Vähäkallion suunnittelema Siperia, kahden paritalon kokonaisuus.Sijainti: Naulatehtaantie 2 Petäjävesi
Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Masuuni
http://www.petajavesi.fi/index.php/historia-kuntainfo-153
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koskensaaren_naulatehdas
http://yle.fi/uutiset/salaperainen_naulatehdas_on_hammastyttava_kulttuuriaarre__katso_kuvat/8099840
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hytti_(laitos)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella! Olen aikaisemmin kärsinyt keratosis pilariksesta aina koko kylmän kauden ajan, mutta nyt viimeiset n. 5 vuotta olen ollut vaivasta vapaa, kiitos Saaren Taika -tuotteiden!

Huomaatko eron? Saaren Taika booster seerumit muuttivat ihoani välittömästi!

Booster seerumit tasoittivat ihoni rakennetta, madalsivat ryppyjä, tekivät ihostani kimmoisamman näköisen ja vähensivät ihoni punaisuutta sekä tasoittivat ihoni värisävyä. Ja kaikki tämä YHDEN käyttökerran jälkeen!

Aika vaikuttava lopputulos, eikö vain? Jo ensimmäisellä käyttökerralla huomasin ihoni olevan sileämpi, tasaisemman värinen ja yleisesti ottaen terveemmän ja hehkuvamman näköinen.

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: