Kierrättäminen ei tee sinusta ympäristöystävällistä – 10 tapaa, jotka eivät ole oikeasti kestäviä

Kierrättäminen ei tee sinusta ympäristöystävällistä – 10 tapaa, jotka eivät ole oikeasti kestäviä
kierrattaminen-ei-tee-sinusta-ymparistoystavallista-10-tapaa-jotka-eivat-ole-oikeasti-kestavia Onko kaikki, mitä teemme, todella kestävää? Jotkin asiat, joita pidetään ympäristöystävällisinä, eivät välttämättä olekaan niin ympäristöystävällisiä.

Ympäristön tila on noussut tärkeäksi kysymykseksi maailmanlaajuisesti, ja moni meistä haluaa tehdä osansa sen parantamiseksi. Mutta onko kaikki, mitä teemme, todella kestävää? Jotkin asiat, joita pidetään ympäristöystävällisinä, eivät välttämättä olekaan niin ympäristöystävällisiä.

Kierrätys

Yksi yleinen harhaluulo on, että kierrättäminen on ympäristöystävällisin tapa käsitellä jätettä. Totuus on, että kierrätys vaatii myös energiaa ja resursseja, joten sen vaikutus ympäristöön ei ole täysin positiivinen.

Sen sijaan kannattaa vähentää jätteen määrää jo lähtökohtaisesti esimerkiksi ostamalla vähemmän muovipakkauksia ja käyttämällä kestäviä tai riittoisia vaihtoehtoja.

Luonnonmukaisten (mutta esikulutettujen) farkkujen ostaminen

Farkkujen valmistamiseen tarvitaan valtava määrä vettä – jopa 2000-4000 litraa yhtä farkkuparia kohti. Jotkin brändit ovat kuitenkin alkanut markkinoida farkkuja, jotka käyttävät vähän tai ei lainkaan vettä valmistusprosessissa.

Tämä on toki hienoa, mutta usein unohdetaan mainita indigon haalistamisprosessista, joka vaatii yleensä myrkyllisiä yhdisteitä. Nämä yhdisteet ovat vakava terveysriski vaatealan työntekijöille ja voivat aiheuttaa kroonisia sairauksia.

Aiemmin media varoitti kivipesutekniikasta, joka voi aiheuttaa silikoosia työntekijöille. Hiljattain Twitterissä levisi myös video, jossa nainen naamiossa valkaisi ja kulutti farkkuja, ja hänen kasvonsa ja kätensä peittyivät sinisestä kuidusta ja värjäyksestä.

Kaikki luonnollinen ei aina ole kestävää

Luonnonväriaineet voivat olla biohajoavia, mutta tämä ei tarkoita, että niiden viljely olisi hyväksi planeetalle. Yksi käytetyimmistä tuotteiden kestävyyttä mittaavista mittareista, Higg-indeksi, pitää esimerkiksi silkkituotantoa tuhoisana ympäristölle sen mukanaan tuoman vesimäärän ja sen aiheuttaman “aukon” vuoksi biodiversiteetissä: silkkimadot tapetaan ja niiden koteloita käytetään kankaan valmistukseen.

Mutta kaikista pahiten pärjää kashmir. Sitä pidetään yhtenä hienoimmista ja ylellisimmistä materiaaleista, ja sen kysynnän takia vuohia voidaan kohdella huonosti.  Teollisuus uhkaa myös biodiversiteettiä Mongoliassa ja joissakin osissa Kiinaa. Mitä halvempaa kashmir on, sitä enemmän siitä yleensä aiheutuu julmuutta sen luomisessa.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Kontrolloimaton kierrätys

Tällä hetkellä sekoitetuista materiaaleista valmistettuja vaatteita ei voida kierrättää, joten niiden laittaminen omaan kierrätysastiaan on ajanhukkaa.

Kuluttajien ja käyttäjien järjestön mukaan vain esimerkiksi 0,1% Espanjassa kierrätetyistä vaatteista todella kierrätetään. “Upcycling” tehdään ylijäämäkankaista, ei kierrätetyistä vaatteista. Paras vaihtoehto tässä tapauksessa on lahjoittaa, ei kierrättää.

Ympäristömyynti on kääntänyt kestävyydestä käytävän keskustelun pelkästään raaka-aineiden suuntaan

Kaikki luomu ei kuitenkaan ole ympäristöystävällistä, ja kierrätetyt tuotteet eivät välttämättä ole täysin kierrätettyjä. Ja tietysti, ei kaikki ympäristöystävällinen käytä reilua työvoimaa.

Olemme tottuneet lukemaan tuotelappuja vain materiaalin emmekä alkuperän perusteella: “luomu” vaatteet, voivat olla valmistettu Bangladeshissa tai Kambodžassa, “ympäristöystävälliset” neulokset, jotka saattavat olla massatuotettu Kiinassa. Vaikka työolosuhteet näissä maissa olisivatkin inhimillisiä, mikä ei yleensä ole sanottua, kuinka paljon saastumista aiheutuu niiden kuljettamisesta ja jakelusta? Se on sama kuin ostaisi kestävästi tuotettuja luomuelintarvikkeita muilta mantereilta.

Muovipussi, pahin paha, vai onko?

Useat Euroopan unionin tekemät tutkimukset ovat osoittaneet, että muovikassin valmistaminen aiheuttaa kolme kertaa enemmän saastumista kuin paperikassin valmistaminen. Jälkimmäistä tulisi käyttää kolme kertaa enemmän vastaamaan edellisen vaikutuksia.

Vaikka paperi onkin biohajoavaa ja muovi ei ole, viimeisen vuosikymmenen aikana käydyistä kampanjoista huolimatta lähes kaikki käyttävät muovimateriaalia useita kertoja, samalla kun heittävät pois kertakäyttöisiä paperikasseja ja -mukeja.

Tässä tapauksessa ei ole puhdasta ratkaisua, mutta muovin hylkäämisen ja paperin hyväksymisen välillä tulisi olla tasapaino.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Kestokassin ekologisuus

Tiedätkö mitä tarkoittaa kankaan tuotanto ja sen kuljetus? Kaikki se puuvilla, jonka alkuperää, valmistuspaikkaa tai värjäysmenetelmää emme tiedä, luuletko sen olevan ympäristöystävällisempää kuin muovi?

Kangaskassi ei ole niin hyvä, kun otetaan huomioon, että niitä jaetaan nyt jokaisella kulmalla, ne kertyvät kaappeihin eikä kukaan kysy, miten ne on valmistettu.

Loogisesti ajatellen kangaskassin valmistus kuluttaa enemmän resursseja kuin muovikassin valmistus. Vaikutusten lieventämiseksi kangaskassia pitäisi käyttää 7 000 kertaa. Laske itse.

Onko synteettiset materiaalit hylättävä

Tähän kysymykseen ei ole vielä vastausta, mutta synteettiset kankaat kuten nailon ja polyesteri, vaikka ne eivät olekaan biohajoavia, ovat helpoimpia kierrättää.

Kuitenkin niin sanotun vegaanisen nahkan tapauksessa tilanne on monimutkaisempi: suurin osa siitä valmistetaan akryyleistä, jotka ovat erittäin saastuttavia (lähes yhtä paljon kuin nahkaa massoittain kovettavat myrkylliset aineet).

Ratkaisu on välttää nahkaa, sekä luonnollista että synteettistä. Jos ostat jälkimmäistä, varmista, että se tulee kasveista.

Kasvissyönti

Usein kasvissyöntiä pidetään ympäristöystävällisenä vaihtoehtona, sillä lihan tuotanto kuluttaa paljon resursseja ja aiheuttaa ympäristöhaittoja. Kuitenkin kasvissyönti ei aina ole automaattisesti kestävä vaihtoehto. Esimerkiksi avokadon tuotanto kuluttaa paljon vettä ja aiheuttaa vesivarojen hupenemista tietyillä alueilla.

On tärkeää tiedostaa, että kestävät tavat vaativat usein pitkäjänteisyyttä ja vaivannäköä. Ympäristöystävällisten valintojen tekeminen ei ole aina helppoa, mutta pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus ympäristöön.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Luonnonkosmetiikka vs synteettinen, tiedätkö mitä ihollesi todella levität?

Mikä merkitys on pitkien ainesosaluetteloiden piilokemikaaleilla? Testaamani brändin kasvovoide sisälsi veden jälkeen runsaasti silikonia, ja sen ainesosaluettelossa oli huomattavasti enemmän erilaisia ainesosia. Joukossa oli myös useita ainesosia, jotka itse luokittelen kosmetiikan pahiksiksi. Rehellisesti sanottuna, näitä ainesosaluetteloita tutkittuani en uskaltanut testata tuotteita yhtä päivää pidempään terveyteni uhalla, vaikka olisinkin ollut utelias näkemään pidempiaikaiset vaikutukset.

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

Kuten jutusta huomaat, Saaren Taian toiminta on aitoa käsityötä, jokaisessa vaiheessa ja vaikka liikevaihtomme on luokassaan suurin, on yrityksemme kuitenkin pieni perheyritys, jossa asiat tehdään käsin.

Huono-osaisesta miljonääriksi

Huono-osaisesta miljonääriksi

Täällä, oman valoisan ja varustellun mökin kalliosella rannalla kaukaisen unelman voi kirjaimellisesti maistaa suolana kielen päässä. Meriveden piristävänä pirskahduksena poskilla.

Jollakin kummallisella tavalla maailmankaikkeus on halunnut antaa minulle hetkeksi jotakin hyvää, ja toivon joka päivä, ettei sitä otettaisi minulta pois, ainakaan ihan vielä.

Tuotekehitys, Saaren Taika vs. toiset

Kosmetiikkamaailmassa on monenlaisia lähestymistapoja tuotekehitykseen, ja tänään haluan keskittyä erityisesti siihen, miksi tiedepohjainen lähestymistapa on meille niin tärkeä.

On ihanaa nähdä, että yhä useammat kuluttajat ovat valveutuneita ja kyseenalaistavat markkinointiväitteitä sekä vaativat syvällisempää tietoa väitteiden pohjalle. Erityisesti nuoremmille sukupolville haluamme tarjota tietoa, joka perustuu vankkaan tieteelliseen näyttöön, eikä vain etikettiseksikkyyteen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: