Kielletäänkö retinoli pian EU:ssa?

Kielletäänkö retinoli pian EUssa
TikTokissa on ollut viime aikoina kuhinaa Euroopan unionin voimaantulevasta retinolikiellosta. Tämä kiistelty päätös on herättänyt huomattavaa huolta ja keskustelua sekä kuluttajien että kosmetiikkateollisuuden keskuudessa. On tärkeää ymmärtää, että vaikka tiettyjä rajoituksia on tulossa voimaan, retinolia ei ole täysin kielletty. Sen sijaan Euroopan unioni on asettanut turvalliset käyttörajoitukset retinolille kosmetiikkatuotteissa

TikTokissa trendailee EU:ssa voimaantuleva retinoli kielto

TikTokissa on ollut viime aikoina kuhinaa Euroopan unionin voimaantulevasta retinolikiellosta. Tämä kiistelty päätös on herättänyt huomattavaa huolta ja keskustelua sekä kuluttajien että kosmetiikkateollisuuden keskuudessa. On tärkeää ymmärtää, että vaikka tiettyjä rajoituksia on tulossa voimaan, retinolia ei ole täysin kielletty. Sen sijaan Euroopan unioni on asettanut turvalliset käyttörajoitukset retinolille kosmetiikkatuotteissa

EU:n Näkökulma Retinoliin

EU on tunnettu tiukasta kosmetiikkalainsäädännöstään, ja retinoli on joutunut tarkkailun kohteeksi sen mahdollisten haittavaikutusten vuoksi. EU:n tieteellinen komitea on tutkinut retinolin turvallisuutta ja tehnyt useita päätöksiä sen käytön rajoittamiseksi.

Onko retinoli vaarassa tulla kielletyksi?

Vuonna 2023 EU:n tieteellinen komitea antoi päivityksen, jonka mukaan retinolin mahdollisesti haitallisten vaikutusten todisteet eivät ole niin merkittäviä, että se tulisi täysin kieltää. Siitä huolimatta, komitea kehotti rajoittamaan ja valvomaan retinolin käyttöä kosmeettisissa tuotteissa sen mahdollisten haittojen minimoimiseksi.

Euroopan unioni on jo pitkään seurannut ja arvioinut A-vitamiinin käyttöä. Tämänhetkisen keskustelun juuret ovat vuodessa 2019, jolloin Kuluttajien turvallisuuden tieteellinen komitea (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS), joka koostuu turvallisuuden, sääntelyn ja tieteen asiantuntijoista, otti esille uuden lainsäädäntöehdotuksen, joka koskee A-vitamiinin turvallisuusstandardeja.

Kun lainsäädäntöehdotus on ratifioitu, se muuttaa EU:n kosmeettisten tuotteiden asetuksen (Cosmetic Product Regulation, CPR) liitteitä. Euroopan unionin hallintokoneisto toimii kuitenkin hitaasti, ja nyt, vuonna 2023, prosessi on saatu päätökseen. Joten, mitä on päätetty?

Ennen kuin menemme yksityiskohtiin, haluan tehdä yhden asian täysin selväksi: EU ei pidä retinolia/A-vitamiinia huolestuttavana tai vaarallisena. Tämä käy ilmi siitä, kuinka pitkään he ovat käyttäneet ehdotuksen käsittelyyn.

On tärkeää huomata, että tämä koskee EU:n lainsäädäntöä (mukaan lukien Pohjois-Irlanti). Vaikka Sveitsi ja Norja yleensä seuraavat EU:n ohjeita, Iso-Britannian tulevat toimenpiteet ovat täysin epävarmoja.

Mitä nyt valmisteltavassa luonnoksessa sanotaan?

Retinoidien (mukaan lukien retinoli, retinyyliasetaatti ja retinyyli-palmitaatti, mutta EI retinaldehydi) suhteen on asetettu kosmetiikkatuotteissa noudatettavaksi maksimipitoisuudeksi 0,3% kasvoille tarkoitetuissa tuotteissa ja 0,05% vartalotuotteissa.

Ratifioinnin alkaessa astuu voimaan siirtymävaihe, jonka aikana jo markkinoilla olevia tuotteita voidaan jatkaa myymistä. Suurempaa pitoisuutta sisältävät tuotteet on kuitenkin vedettävä pois hyllyiltä 36 kuukauden sisällä eli vuonna 2026.

Lisäksi on tehty joitakin päätöksiä muiden riskiarviointien osalta:

4-Metyylibentsyyliideenikampfori, joka toimii UV-suodattimena ja jonka pitoisuus on aiemmin voinut olla jopa 4%, on nyt kielletty kokonaan.

Koijihappoa saa käyttää nyt ainoastaan enintään 1%:n pitoisuudessa kasvo- ja käsituotteissa.

Alfa-Arbutiinin pitoisuus saa nyt olla enintään 2% kasvotuotteissa ja 0,5% vartalotuotteissa, kun taas Arbutiinia saa käyttää enintään 7% kasvovoiteissa.

Genisteiiniä ja Daidzeiinia, joita ei ole aiemmin säädelty, on nyt rajoitettu pitoisuuksiltaan 0,007% ja 0,02%:n. (Molemmat ovat isoflavoneiksi kutsuttuja, luonnostaan esiintyviä yhdisteitä. Ne ovat soijapavuista peräisin olevia fytoestrogeeneja, joita käytetään ihonhoidossa ihonhoitoaineina, suojaavina aineina sekä antioksidantteina.)

Onko retinoli siis vaarallista?

Tässä vaiheessa kirjoitan ainoastaan retinoideista.

Kuten olemme jo havainneet, retinolin käyttöä ei ole määrätty kiellettäväksi EU:ssa, mutta tiettyjen retinoidien käyttöön tulee rajoituksia. Tuotteiden vaiheittaiselle poistumiselle markkinoilta on annettu myös suhteellisen pitkä aikaraja.

Tämän päätöksen taustalla ei ole ihonhoitoon liittyviä syitä. Se ei myöskään liity “ihosyövän lisääntyneeseen esiintyvyyteen, koska ihmiset käyttävät retinolia, mutta eivät suojaa ihoaan auringolta” (mitä ihmettä?!), mitä olen nähnyt sosiaalisessa mediassa levitettävän, tai ajatukseen, että ihmiset vahingoittavat ihoaan käyttämällä korkeita retinolipitoisuuksia.

EU ei ole huolissaan siitä, jos päätät käyttää 1% retinoliseerumia aamuin illoin.

Mitä EU kuitenkin pitää tärkeänä, on se, kuinka helposti suositellun päivittäisen A-vitamiinin saannin voi ylittää oraalisen nauttimisen kautta.

Länsimaisella ruokavaliolla on helppo mennä yli suositellun A-vitamiinin saannin. On esitetty oletuksia, että korkea A-vitamiinin saanti voi heikentää luuston tiheyttä, mikä on erityinen huoli vaihdevuosien aikana oleville naisille – jotka ovat juuri niitä, joille retinolia sisältäviä anti-aging -tuotteita markkinoidaan.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Kolme pääreaktiota ovat havaittavissa: ensimmäinen ryhmä haluaa poistaa retinolituotteensa käytöstä, koska “ne ovat vaarallisia”. Ei kannata hätäillä, vaan palaa ja lue yllä oleva kappale uudelleen.

Toinen reaktio on odotettavissa oleva “pidän kiinni 1% retinolista viimeiseen asti ja olen kiukkuisena EU:lle sen puuttumisesta asioihini!” -tyyppi. On totta, että suosikkituotteiden uudelleenmuotoilu voi olla turhauttavaa. Mutta toisaalta, meidän on huomioitava, että ruokavalioon liittyvät ongelmat ovat todellinen huolenaihe.

Katso asiaa laajemmasta perspektiivistä: vaikka haluan (tietenkin) jatkaa seerumieni käyttöä, en missään nimessä halua lisätä osteoporoosin riskiä. Lisäksi uskon, että tämä avaa oven uusille ja kiehtoville tuoteformulaatioille ja -innovaatioille. Voimme varmasti odottaa näkevämme enemmän retinal-pohjaisia tuotteita ja yhdistelmätuotteita, jotka sisältävät sekoituksen retinalia, retinolia ja retinoidiestereitä.

Kolmas reaktio on: “te tuotteen kehittäjät kertotte meille aina, että tuotteet ovat turvallisia ja että meidän pitäisi luottaa tieteeseen, mutta sitten yhtäkkiä ne eivät olekaan turvallisia!”

Vastaukseni tähän ei ole yksioikoinen, koska kyseessä on tiede. Tiede ei ole mustavalkoista, vaan se on jatkuvassa muutoksessa. Tiedettä ohjaavat tutkimukset ja kokeet, jotka kehittyvät ajan myötä. Turvallisuusarviot toimivat samalla tavoin: parametrit liikkuvat jatkuvasti. Se on osa prosessia.

Saaren Taika ja retinoli

Chosen by Johanna mustikka kasvovoide

Kotimaisissa Saaren Taika ihonhoitotuotteissa (eikä Chosen by Johanna -tuotteissa) ei ole lisättyä retinolia, retinyyliasetaattia tai retinyyli-palmitaattia, vaan niissä olevat luonnolliset öljyt sisältävät voivat sisältää A-vitamiinia. Näin ollen Saaren Taika -tuotemerkin tuotteiden reseptejä ei tarvitse muuttaa, eikä tulevat rajoitukset koske niitä. 

Myös suurin osa Saaren Taika Professional ja Ecolution tuotteista pitää sisällään A-vitamiinia sisältämiensä luonnollisten öljyjen yhtenä vitamiinina, eikä retinolirajoitukset koska myöskään tällaisia tuotteita. 

Ainoastaan kolme Saaren Taika Ecolution tuotetta sisältää retinyyli-palmitaattia ja näissä kaikissa kasvoille tarkoitetuissa tuotteissa retinyyli-palmitaatin pitoisuus on alle tuon tulevan rajoituksen salliman määrän. Eli mitään muutoksia myöskään näiden resepteihin ei tarvitse tehdä, eikä rajoitukset täten koske mitään Saaren Taika-, tai Saaren Taika Ecolution tai -Professional tuotteita. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.