Kielletäänkö retinoli pian EU:ssa?

Kielletäänkö retinoli pian EUssa
TikTokissa on ollut viime aikoina kuhinaa Euroopan unionin voimaantulevasta retinolikiellosta. Tämä kiistelty päätös on herättänyt huomattavaa huolta ja keskustelua sekä kuluttajien että kosmetiikkateollisuuden keskuudessa. On tärkeää ymmärtää, että vaikka tiettyjä rajoituksia on tulossa voimaan, retinolia ei ole täysin kielletty. Sen sijaan Euroopan unioni on asettanut turvalliset käyttörajoitukset retinolille kosmetiikkatuotteissa

TikTokissa trendailee EU:ssa voimaantuleva retinoli kielto

TikTokissa on ollut viime aikoina kuhinaa Euroopan unionin voimaantulevasta retinolikiellosta. Tämä kiistelty päätös on herättänyt huomattavaa huolta ja keskustelua sekä kuluttajien että kosmetiikkateollisuuden keskuudessa. On tärkeää ymmärtää, että vaikka tiettyjä rajoituksia on tulossa voimaan, retinolia ei ole täysin kielletty. Sen sijaan Euroopan unioni on asettanut turvalliset käyttörajoitukset retinolille kosmetiikkatuotteissa

EU:n Näkökulma Retinoliin

EU on tunnettu tiukasta kosmetiikkalainsäädännöstään, ja retinoli on joutunut tarkkailun kohteeksi sen mahdollisten haittavaikutusten vuoksi. EU:n tieteellinen komitea on tutkinut retinolin turvallisuutta ja tehnyt useita päätöksiä sen käytön rajoittamiseksi.

Onko retinoli vaarassa tulla kielletyksi?

Vuonna 2023 EU:n tieteellinen komitea antoi päivityksen, jonka mukaan retinolin mahdollisesti haitallisten vaikutusten todisteet eivät ole niin merkittäviä, että se tulisi täysin kieltää. Siitä huolimatta, komitea kehotti rajoittamaan ja valvomaan retinolin käyttöä kosmeettisissa tuotteissa sen mahdollisten haittojen minimoimiseksi.

Euroopan unioni on jo pitkään seurannut ja arvioinut A-vitamiinin käyttöä. Tämänhetkisen keskustelun juuret ovat vuodessa 2019, jolloin Kuluttajien turvallisuuden tieteellinen komitea (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS), joka koostuu turvallisuuden, sääntelyn ja tieteen asiantuntijoista, otti esille uuden lainsäädäntöehdotuksen, joka koskee A-vitamiinin turvallisuusstandardeja.

Kun lainsäädäntöehdotus on ratifioitu, se muuttaa EU:n kosmeettisten tuotteiden asetuksen (Cosmetic Product Regulation, CPR) liitteitä. Euroopan unionin hallintokoneisto toimii kuitenkin hitaasti, ja nyt, vuonna 2023, prosessi on saatu päätökseen. Joten, mitä on päätetty?

Ennen kuin menemme yksityiskohtiin, haluan tehdä yhden asian täysin selväksi: EU ei pidä retinolia/A-vitamiinia huolestuttavana tai vaarallisena. Tämä käy ilmi siitä, kuinka pitkään he ovat käyttäneet ehdotuksen käsittelyyn.

On tärkeää huomata, että tämä koskee EU:n lainsäädäntöä (mukaan lukien Pohjois-Irlanti). Vaikka Sveitsi ja Norja yleensä seuraavat EU:n ohjeita, Iso-Britannian tulevat toimenpiteet ovat täysin epävarmoja.

Mitä nyt valmisteltavassa luonnoksessa sanotaan?

Retinoidien (mukaan lukien retinoli, retinyyliasetaatti ja retinyyli-palmitaatti, mutta EI retinaldehydi) suhteen on asetettu kosmetiikkatuotteissa noudatettavaksi maksimipitoisuudeksi 0,3% kasvoille tarkoitetuissa tuotteissa ja 0,05% vartalotuotteissa.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Ratifioinnin alkaessa astuu voimaan siirtymävaihe, jonka aikana jo markkinoilla olevia tuotteita voidaan jatkaa myymistä. Suurempaa pitoisuutta sisältävät tuotteet on kuitenkin vedettävä pois hyllyiltä 36 kuukauden sisällä eli vuonna 2026.

Lisäksi on tehty joitakin päätöksiä muiden riskiarviointien osalta:

4-Metyylibentsyyliideenikampfori, joka toimii UV-suodattimena ja jonka pitoisuus on aiemmin voinut olla jopa 4%, on nyt kielletty kokonaan.

Koijihappoa saa käyttää nyt ainoastaan enintään 1%:n pitoisuudessa kasvo- ja käsituotteissa.

Alfa-Arbutiinin pitoisuus saa nyt olla enintään 2% kasvotuotteissa ja 0,5% vartalotuotteissa, kun taas Arbutiinia saa käyttää enintään 7% kasvovoiteissa.

Genisteiiniä ja Daidzeiinia, joita ei ole aiemmin säädelty, on nyt rajoitettu pitoisuuksiltaan 0,007% ja 0,02%:n. (Molemmat ovat isoflavoneiksi kutsuttuja, luonnostaan esiintyviä yhdisteitä. Ne ovat soijapavuista peräisin olevia fytoestrogeeneja, joita käytetään ihonhoidossa ihonhoitoaineina, suojaavina aineina sekä antioksidantteina.)

Onko retinoli siis vaarallista?

Tässä vaiheessa kirjoitan ainoastaan retinoideista.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Kuten olemme jo havainneet, retinolin käyttöä ei ole määrätty kiellettäväksi EU:ssa, mutta tiettyjen retinoidien käyttöön tulee rajoituksia. Tuotteiden vaiheittaiselle poistumiselle markkinoilta on annettu myös suhteellisen pitkä aikaraja.

Tämän päätöksen taustalla ei ole ihonhoitoon liittyviä syitä. Se ei myöskään liity ”ihosyövän lisääntyneeseen esiintyvyyteen, koska ihmiset käyttävät retinolia, mutta eivät suojaa ihoaan auringolta” (mitä ihmettä?!), mitä olen nähnyt sosiaalisessa mediassa levitettävän, tai ajatukseen, että ihmiset vahingoittavat ihoaan käyttämällä korkeita retinolipitoisuuksia.

EU ei ole huolissaan siitä, jos päätät käyttää 1% retinoliseerumia aamuin illoin.

Mitä EU kuitenkin pitää tärkeänä, on se, kuinka helposti suositellun päivittäisen A-vitamiinin saannin voi ylittää oraalisen nauttimisen kautta.

Länsimaisella ruokavaliolla on helppo mennä yli suositellun A-vitamiinin saannin. On esitetty oletuksia, että korkea A-vitamiinin saanti voi heikentää luuston tiheyttä, mikä on erityinen huoli vaihdevuosien aikana oleville naisille – jotka ovat juuri niitä, joille retinolia sisältäviä anti-aging -tuotteita markkinoidaan.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Kolme pääreaktiota ovat havaittavissa: ensimmäinen ryhmä haluaa poistaa retinolituotteensa käytöstä, koska ”ne ovat vaarallisia”. Ei kannata hätäillä, vaan palaa ja lue yllä oleva kappale uudelleen.

Toinen reaktio on odotettavissa oleva ”pidän kiinni 1% retinolista viimeiseen asti ja olen kiukkuisena EU:lle sen puuttumisesta asioihini!” -tyyppi. On totta, että suosikkituotteiden uudelleenmuotoilu voi olla turhauttavaa. Mutta toisaalta, meidän on huomioitava, että ruokavalioon liittyvät ongelmat ovat todellinen huolenaihe.

Katso asiaa laajemmasta perspektiivistä: vaikka haluan (tietenkin) jatkaa seerumieni käyttöä, en missään nimessä halua lisätä osteoporoosin riskiä. Lisäksi uskon, että tämä avaa oven uusille ja kiehtoville tuoteformulaatioille ja -innovaatioille. Voimme varmasti odottaa näkevämme enemmän retinal-pohjaisia tuotteita ja yhdistelmätuotteita, jotka sisältävät sekoituksen retinalia, retinolia ja retinoidiestereitä.

Kolmas reaktio on: ”te tuotteen kehittäjät kertotte meille aina, että tuotteet ovat turvallisia ja että meidän pitäisi luottaa tieteeseen, mutta sitten yhtäkkiä ne eivät olekaan turvallisia!”

Vastaukseni tähän ei ole yksioikoinen, koska kyseessä on tiede. Tiede ei ole mustavalkoista, vaan se on jatkuvassa muutoksessa. Tiedettä ohjaavat tutkimukset ja kokeet, jotka kehittyvät ajan myötä. Turvallisuusarviot toimivat samalla tavoin: parametrit liikkuvat jatkuvasti. Se on osa prosessia.

Saaren Taika ja retinoli

Chosen by Johanna mustikka kasvovoide

Kotimaisissa Saaren Taika ihonhoitotuotteissa (eikä Chosen by Johanna -tuotteissa) ei ole lisättyä retinolia, retinyyliasetaattia tai retinyyli-palmitaattia, vaan niissä olevat luonnolliset öljyt sisältävät voivat sisältää A-vitamiinia. Näin ollen Saaren Taika -tuotemerkin tuotteiden reseptejä ei tarvitse muuttaa, eikä tulevat rajoitukset koske niitä. 

Myös suurin osa Saaren Taika Professional ja Ecolution tuotteista pitää sisällään A-vitamiinia sisältämiensä luonnollisten öljyjen yhtenä vitamiinina, eikä retinolirajoitukset koska myöskään tällaisia tuotteita. 

Ainoastaan kolme Saaren Taika Ecolution tuotetta sisältää retinyyli-palmitaattia ja näissä kaikissa kasvoille tarkoitetuissa tuotteissa retinyyli-palmitaatin pitoisuus on alle tuon tulevan rajoituksen salliman määrän. Eli mitään muutoksia myöskään näiden resepteihin ei tarvitse tehdä, eikä rajoitukset täten koske mitään Saaren Taika-, tai Saaren Taika Ecolution tai -Professional tuotteita. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 803 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

Syksyinen hemmotteluhetki kotona

Haluatko hemmotella itseäsi ja kumppaniasi/kaveriasi kotona, lue vinkit!

Syksy on täydellistä aikaa pysähtyä, rentoutua ja hemmotella itseään ja läheisiään. Kun ulkona tuulee ja sataa, mikä olisikaan parempaa kuin sytyttää kynttilöitä, laittaa rentouttavaa musiikkia soimaan ja nauttia spa-hetkestä oman kodin lämmössä.

Saaren Taian legendaarinen Teepuushampoo nyt nestemäisenä & alekoodi!

Koska oma elämäni olisi todella hirvittävää puolessa päivässä rasvoittuvien hiusteni ja kutisevan päänahkani kanssa, ilman kehittämääni Teepuu palashampoota, olen 100% vakuuttunut, että tämä uusi nestemäinen Teepuu shampoo tulee olemaan paras ja ikiaikainen suosikkini for ever!

Kesän 2023 suosituimmat postaukset

Kesä 2023 oli täynnä unohtumattomia hetkiä, ja blogini heijasteli tätä innostusta. Nyt, kun syksy on saapunumassa ja kesä on jäämässä taakse, on täydellinen aika katsahtaa taaksepäin ja muistella niitä postauksia, jotka keräsivät eniten huomiota ja inspiroivat lukijoitani.

%d bloggaajaa tykkää tästä: